Způsob života kura domácího Ptáci Způsob života kura domácího
Kur domácí zdomácnělý – domestikovaný pták všechna plemena kura domácího pochází z kura bankivského zdomácnění proběhlo před několika tisíce let – kolem 3200 př.n.l. v Asii, především v Indii v 7 stol. př.n.l. byly domestikované slepice v Evropě kur domácí žije v hejnech všežravý (zrní, zelené krmení, žížaly, slimáky a různý hmyz) podle způsobu získávání potravy ho řadíme mezi hrabaví Kur domácí
Kur domácí • kohouti bývají plodní • kvočnou tj. slepice se kolem 7 měsíců věku • kvočnou tj. slepice se stává až kolem 12 měsících • slepice může snášet vajíčka od 4 – 6 měsíců věku Kur domácí
• slepice snášejí vejce neoplozená a to po celý rok, oplozená po páření • po snesení 15 – 20 vajec, pokud neodebíráme, přestane snášet • slepice změní způsob chování – kvoká • po dosažení 5 – 6 let slepice téměř vejce nesnáší nebo málo a nepravidelně Kur domácí
sezení na vejcích trvá asi 21 dní líhnutí trvá několik hodin a probíhá pod tělem kvočny po vyklubání kuřat kvočna mladé po asi 6 – 7 týdnů vodí
Slepičí vejce Skořápka • pórovitá , což zárodku umožňuje dýchat • obsahuje uhličitan vápenatý Slepičí vejce
Slepičí vejce Vnitřní struktura Bílek Žloutek • bílkoviny, cukry a minerální látky Žloutek • je hlavní zásobárnou živin pro vyvíjející se zárodek • protilátky, chrání mládě • bílkoviny, tuky, minerální látky a vitamíny Slepičí vejce
Slepičí vejce zárodečný vzduchová komora plodová tekutina bílek terčík vzduchová komora vnější papírová blána poutko vzduchová komora plodová tekutina vnitřní papírová blána bílek žloutek blána močová zárodek
Salmonelóza Salmonelóza - nejčastější infekce střevního traktu Salmonelóza – jak vzniká? Salmonely jsou: - střevní bakterie přežívající v těle zvířat a ptáků - jsou značně odolné a rychle se rozmnožují Zdrojem infekce jsou: - cukrářské výrobky, vejce nebo maso zpracované při nižších teplotách - nevhodný transport nebo skladování - do těla pronikají bakterie výhradně ústy Salmonelóza – jak se pozná? • projeví se po 8 až deseti hodinách zvracení, celková nevolnost, silné průjmy, bolest hlavy a břicha, teploty až 40 stupňů Salmonelóza – jak se léčí? • nutná dieta (suché pečivo, vařená rýže, strouhaná mrkev, brambory) a pravidelné doplňování tekutin Salmonelóza
Zajímavosti slepici trvá 24-26 hodin k vyprodukování vejce po 30 minutách začne s tím samým procesem znovu po vaječné skořápce nacházíme až 17000 malinkatých pórů, jimiž absorbuje pachy a vůně vajíčko za 1 den v pokojové teplotě zestárne více než když je týden v lednici slepice s bílými pery a bílými ušními lalůčky produkuje bílá vajíčka slepice s červenými pery a červenými lalůčky produkuje hnědá vajíčka abyste poznali, zda je vajíčko syrové nebo již natvrdo zatočte s ním, pokud se točí lehce je natvrdo a pokud ještě není, tak se divně kolébá pokud vám spadne vajíčko na zem, zasypte ho silně solí pro snadnější úklid skořápka tvoří asi 9-12% celkové hmotnosti vajíčka síla skořápky závisí na výživě slepice (vitamíny, minerály) zejména na vápníku, fosforu, manganu a vit. D při velkém nedostatku vápníku se může stát, že vzniklé vajíčko ani skořápku mít nebude je velmi vhodnou potravinou pro vegetariány, kteří jen těžce získávají kvalitní proteiny Zajímavosti
Zdroj http://www.superstock.co.uk/stock-photography/embryo+growth http://www.google.cz/imgres?q=Gallus+gallus+ANATOMY+FOTO&hl=cs&client=firefox- a&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&tbnid=AM7mfdZSB9c2NM:&imgrefurl=http://www.vcbio.science.ru.nl/en/virtuallessons/embryology- chicken/&docid=FZBr9ExTcbJChM&w=670&h=524&ei=P04wTuvvIpHNswakvpkf&zoom=1&chk=sbg&iact=hc&vpx=985&vpy=325&dur=668&hovh=198&hovw=254&tx=9 2&ty=128&page=16&tbnh=155&tbnw=198&start=272&ndsp=18&ved=1t:429,r:11,s:272 http://www.google.cz/imgres?q=Gallus+gallus+ANATOMY+FOTO&hl=cs&client=firefox- a&hs=vMo&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&prmd=ivns&tbnid=4KQetT5YRDWFfM:&imgrefurl=http://www.geochembio.com/biology/orga nisms/chicken/&docid=coBpdeY8JzDb- M&w=561&h=445&ei=ZU0wTrWCJNDQsgac0cz0Dw&zoom=1&iact=hc&vpx=193&vpy=100&dur=509&hovh=200&hovw=252&tx=95&ty=140&page=1&tbnh=157&tbnw =198&start=0&ndsp=18&ved=1t:429,r:0,s:0 http://www.geochembio.com/biology/organisms/chicken/ http://www.google.cz/imgres?q=Gallus+gallus+SKELET+FOTO&hl=cs&client=firefox- a&hs=NB9&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&tbnid=H-PieYFPlUbokM:&imgrefurl=http://www.superstock.com/stock- photography/hatchling&docid=PDICKdzFlnR1qM&w=168&h=170&ei=d08wTtK4NIbFswbjuMQr&zoom=1&iact=hc&vpx=689&vpy=364&dur=416&hovh=136&hovw=134&t x=71&ty=72&page=6&tbnh=136&tbnw=134&start=90&ndsp=16&ved=1t:429,r:13,s:90 http://www.google.cz/imgres?q=Gallus+gallus+SKELET+FOTO&hl=cs&client=firefox- a&hs=tWo&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&tbnid=8aFX6L1jJdw_9M:&imgrefurl=http://nikkihouck.blogspot.com/&docid=EKQ_KzzBwVv TFM&w=400&h=280&ei=d08wTtK4NIbFswbjuMQr&zoom=1&iact=hc&vpx=728&vpy=127&dur=442&hovh=188&hovw=268&tx=150&ty=98&page=7&tbnh=138&tbnw=1 57&start=106&ndsp=18&ved=1t:429,r:9,s:106 http://www.google.cz/imgres?q=GALLUS+SKELETON+FOTO&hl=cs&client=firefox- a&hs=jio&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&prmd=ivns&tbnid=oQ3KOvFJgzgYRM:&imgrefurl=http://www.digimorph.org/specimens/Gallus _gallus/day20/&docid=oLp-4LwYfNYflM& http://gify-mix.wz.cz/ http://sirmi.ic.cz/ http://www.google.cz/imgres?q=k%C5%99%C3%ADdla+kura+dom%C3%A1c%C3%ADho+foto&hl=cs&client=firefox- a&hs=wes&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&tbnid=PDA-qW- V75uDlM:&imgrefurl=http://kure.navajo.cz/&docid=9HsSZSsskwxfPM&w=250&h=176&ei=GMQxTqbiDs7fsgaopIXpBg&zoom=1&chk=sbg&iact=hc&vpx=596&vpy=391&d ur=58&hovh=140&hovw=200&tx=112&ty=47&page=19&tbnh=140&tbnw=200&start=303&ndsp=16&ved=1t:429,r:2,s:303 http://www.infovisual.info/02/062_en.html http://www.zoozlin.eu/cz/zvirata-a-expozice/zvirata.html?zvire=kur-domaci http://www.google.cz/imgres?q=kur+bankivsk%C3%BD+obr%C3%A1zek&hl=cs&client=firefox- a&hs=TQC&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&prmd=ivns&tbnid=tgTVAf1g8GtvDM:&imgrefurl=http://slepice.info/kur- domaci&docid=2cHOm45tktgK7M&w=372&h=424&ei=6uwyTr3LA47VsgbN5Z3pBg&zoom=1&iact=hc&vpx=672&vpy=80&dur=2197&hovh=240&hovw=210&tx=117&ty= 139&page=1&tbnh=157&tbnw=138&start=0&ndsp=15&ved=1t:429,r:2,s:0 http://www.google.cz/imgres?q=kur+domácí+obrázek&hl=cs&client=firefox- a&hs=V9W&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&prmd=ivns&tbnid=T5q52q3F3o-ECM:&imgrefurl=http://www.naturess.net/fotka-ptaci- kur_domaci_(gallus_gallus_f._domestica)-9412&docid=LR3fkPbK9K3x6M&w=399&h=600&ei=0e0yTsniCI_0sgawo_ToBg&zoom=1&iact=hc&vpx=1056 http://www.google.cz/imgres?q=slepice+foto&hl=cs&client=firefox- a&hs=mbC&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&tbnid=XAwF0TrMm5_5jM:&imgrefurl=http://pod- poklickou.gastronews.cz/vyloucit_vajicka_ze_stravy_je_zbytecne&docid= http://www.google.cz/imgres?q=clucking+hen+foto&hl=cs&client=firefox-a&hs=l5r&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&tbnid=E6m0tMPG- d2cBM:&imgrefurl=http://community.breastcancer.org/forum/102/topic/765586%253Fpage%253D55&docid=qymUKtJnSKCkxM&w=500&h=375&ei=yvEyToWRM8_rsga g_ Zdroj
http://www. google. cz/imgres http://www.google.cz/imgres?q=kur+dom%C3%A1c%C3%AD&hl=cs&client=fi refox- a&hs=glD&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&tb nid=wURVaQwymGEBfM:&imgrefurl=http://www.biolib.cz/cz/taxonimage/id14 9781/%253Ftaxonid%253D21463%2526type%253D1&docid=mQi1k0XkiHbgC M&w=900&h=600&ei=DgEzTvbpJ8bLswbO1cHoBg&zoom=1&chk=sbg&iact=hc &vpx=830&vpy=104&dur=32&hovh=183&hovw=275&tx=158&ty=106&page= 15&tbnh=143&tbnw=205&start=240&ndsp=15&ved=1t:429,r:3,s:240 http://www.google.cz/imgres?q=kur+dom%C3%A1c%C3%AD&hl=cs&client=fi refox- a&hs=XnD&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&t bnid=LHlpe- IT9pdQhM:&imgrefurl=http://www.biolib.cz/cz/taxonimage/id28258/%253Ftax onid%253D21463&d http://www.kulturistika.net/vajicka-temer-dokonala-potravina http://mapyourinfo.com/wiki/cs.wikipedia.org/%C5%BDloutek/ http://cs.itpedia.sfilar.com/it/%C5%BDloutek http://www.mineralfit.cz/domaci-lekar-clanek/salmoneloza-lecba-a-prevence- 321 Zdroj