Způsob života kura domácího

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_05_LITERÁRNÍ VÝCHOVA
Advertisements

Znečištěné ovzduší a kyselé deště
VY_32_INOVACE_PSYM20160ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_422, 22. sada, Prvouka
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_P8_26 Sada DUMPřírodopis 8 Předmět Přírodopis Název materiáluSmysly člověka 1. část Anotace Žáci pomocí prezentace.
VY_52_INOVACE_PŘ.9.19 – SOPEČNÁ ČINNOST - prezentace
Česká dramatická tvorba
VY_32_INOVACE_PSYM24860ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
FRANCISCO DE GOYA Španělský malíř a grafik BAROKO.
Funkční gramotnost II. -opakování grafy - mapy - počasí J. Poddaná.
VY_32_INOVACE_A1-05 HALOGENIDY AUTOR : Mgr. Iveta Bartošová VYTVOŘENO : listopad 2011 STRUČNÁ ANOTACE : Zápis vyučovací hodiny Časová náročnost : 1 vyučovací.
Vznik a vývoj ptáků.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
MÍZNÍ CÉVY, SLEZINA A BRZLÍK
VY_32_INOVACE_CH.8.17 –ALKOHOLY- prezentace
VÝZNAMNÉ ALKANY Klikni na odkaz Odkaz č.1. VÝZNAMNÉ ALKANY Klikni na odkaz Odkaz č.1.
Vypravování o prázdninách
VY_32_INOVACE_PSYPS12360ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_PSYM20260ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
TĚLNÍ TEKUTINY Tkáňový mok.
VY_32_INOVACE_TMM20360BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mácová Lucie ANOTACE Materiál seznamuje žáky s obdobím třetihor – přírodními podmínkami,
VY_32_INOVACE_TMM20860BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
6. ročník Látky a tělesa Látky a tělesa.
Autor: Bc. Lucie Čechová, ZŠ Lingua Universal
Zaokrouhlování čísel na desítky
Zaokrouhlování čísel na stovky
VY_32_INOVACE_PSYPS14060ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_PSYM22860ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
NEMOCI NERVOVÉ SOUSTAVY
VY_32_INOVACE_TMM211060BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Ptáci Řád: Brodiví.
SOUSTAVA TRÁVICÍ.
VY_32_INOVACE_F Soustava rozmnožovací - muž AUTOR : Mgr. Iveta Bartošová VYTVOŘENO : květen 2012 STRUČNÁ ANOTACE : Zápis vyučovací hodiny Časová.
VY_32_INOVACE_TMM21560BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_PSYM22660ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Exotermické a endotermické reakce
VINCENT VAN GOGH Holandský malíř IMPRESIONISMUS. VINCENT VAN GOGH.
PŘÍRODOPIS-8. ročník NEMOCI SRDCE A CÉV.
VY_32_INOVACE_421, 22. sada, Prvouka
VY_32_INOVACE_CH.8.16 –KARBOXYLOVÉ KYSELINY- prezentace
Vzdělávací oblast: Český jazyk – sloh Autor: Vlasta Lindovská
VY_32_INOVACE_TMM20960BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_TMM22660BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis – Obecná biologie
Roztoči Klíšťata.
soustava oběhová Činnost srdce
Květ VY_52_INOVACE_B1 – 16 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
PTÁCI.
Strunatci Podkmen: Bezlebeční.
OPYLENÍ a OPLOZENÍ VY_52_INOVACE_B1 – 20 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
PTÁCI Sovy.
Soustava oběhová.
Sklípkani.
VY_32_INOVACE_TMM20460BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní škola, školní.
Řád: Chrostíci.
Řád: Solifugy.
Savci Řád: letuchy.
Částicová stavba látek Vlastnosti vyplývající z jejich struktury
Strunatci Podkmen: pláštěnci.
Třída: Chvostoskoci.
VY_32_INOVACE_TMM20660BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_TMM BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_TMM20760BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1
Řád: Sekáči.
ČLENOVCI.
Obecná geologie Vznik života na Zemi Vznik života na Zemi - před více než 4 mld. let naráží planetka velikosti Marsu do Země ( t = 6000°C, vysoký tlak)
Savci.
Transkript prezentace:

Způsob života kura domácího Ptáci Způsob života kura domácího

Kur domácí zdomácnělý – domestikovaný pták všechna plemena kura domácího pochází z kura bankivského zdomácnění proběhlo před několika tisíce let – kolem 3200 př.n.l. v Asii, především v Indii v 7 stol. př.n.l. byly domestikované slepice v Evropě kur domácí žije v hejnech všežravý (zrní, zelené krmení, žížaly, slimáky a různý hmyz) podle způsobu získávání potravy ho řadíme mezi hrabaví Kur domácí

Kur domácí • kohouti bývají plodní • kvočnou tj. slepice se kolem 7 měsíců věku • kvočnou tj. slepice se stává až kolem 12 měsících • slepice může snášet vajíčka od 4 – 6 měsíců věku Kur domácí

• slepice snášejí vejce neoplozená a to po celý rok, oplozená po páření • po snesení 15 – 20 vajec, pokud neodebíráme, přestane snášet • slepice změní způsob chování – kvoká • po dosažení 5 – 6 let slepice téměř vejce nesnáší nebo málo a nepravidelně Kur domácí

sezení na vejcích trvá asi 21 dní líhnutí trvá několik hodin a probíhá pod tělem kvočny po vyklubání kuřat kvočna mladé po asi 6 – 7 týdnů vodí

Slepičí vejce Skořápka • pórovitá , což zárodku umožňuje dýchat • obsahuje uhličitan vápenatý Slepičí vejce

Slepičí vejce Vnitřní struktura Bílek Žloutek • bílkoviny, cukry a minerální látky Žloutek • je hlavní zásobárnou živin pro vyvíjející se zárodek • protilátky, chrání mládě • bílkoviny, tuky, minerální látky a vitamíny Slepičí vejce

Slepičí vejce zárodečný vzduchová komora plodová tekutina bílek terčík vzduchová komora vnější papírová blána poutko vzduchová komora plodová tekutina vnitřní papírová blána bílek žloutek blána močová zárodek

Salmonelóza Salmonelóza - nejčastější infekce střevního traktu Salmonelóza – jak vzniká? Salmonely jsou: - střevní bakterie přežívající v těle zvířat a ptáků - jsou značně odolné a rychle se rozmnožují Zdrojem infekce jsou: - cukrářské výrobky, vejce nebo maso zpracované při nižších teplotách - nevhodný transport nebo skladování - do těla pronikají bakterie výhradně ústy Salmonelóza – jak se pozná? • projeví se po 8 až deseti hodinách zvracení, celková nevolnost, silné průjmy, bolest hlavy a břicha, teploty až 40 stupňů Salmonelóza – jak se léčí? • nutná dieta (suché pečivo, vařená rýže, strouhaná mrkev, brambory) a pravidelné doplňování tekutin Salmonelóza

Zajímavosti slepici trvá 24-26 hodin k vyprodukování vejce po 30 minutách začne s tím samým procesem znovu po vaječné skořápce nacházíme až 17000 malinkatých pórů, jimiž absorbuje pachy a vůně vajíčko za 1 den v pokojové teplotě zestárne více než když je týden v lednici slepice s bílými pery a bílými ušními lalůčky produkuje bílá vajíčka slepice s červenými pery a červenými lalůčky produkuje hnědá vajíčka abyste poznali, zda je vajíčko syrové nebo již natvrdo zatočte s ním, pokud se točí lehce je natvrdo a pokud ještě není, tak se divně kolébá pokud vám spadne vajíčko na zem, zasypte ho silně solí pro snadnější úklid skořápka tvoří asi 9-12% celkové hmotnosti vajíčka síla skořápky závisí na výživě slepice (vitamíny, minerály) zejména na vápníku, fosforu, manganu a vit. D při velkém nedostatku vápníku se může stát, že vzniklé vajíčko ani skořápku mít nebude je velmi vhodnou potravinou pro vegetariány, kteří jen těžce získávají kvalitní proteiny Zajímavosti

Zdroj http://www.superstock.co.uk/stock-photography/embryo+growth http://www.google.cz/imgres?q=Gallus+gallus+ANATOMY+FOTO&hl=cs&client=firefox- a&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&tbnid=AM7mfdZSB9c2NM:&imgrefurl=http://www.vcbio.science.ru.nl/en/virtuallessons/embryology- chicken/&docid=FZBr9ExTcbJChM&w=670&h=524&ei=P04wTuvvIpHNswakvpkf&zoom=1&chk=sbg&iact=hc&vpx=985&vpy=325&dur=668&hovh=198&hovw=254&tx=9 2&ty=128&page=16&tbnh=155&tbnw=198&start=272&ndsp=18&ved=1t:429,r:11,s:272 http://www.google.cz/imgres?q=Gallus+gallus+ANATOMY+FOTO&hl=cs&client=firefox- a&hs=vMo&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&prmd=ivns&tbnid=4KQetT5YRDWFfM:&imgrefurl=http://www.geochembio.com/biology/orga nisms/chicken/&docid=coBpdeY8JzDb- M&w=561&h=445&ei=ZU0wTrWCJNDQsgac0cz0Dw&zoom=1&iact=hc&vpx=193&vpy=100&dur=509&hovh=200&hovw=252&tx=95&ty=140&page=1&tbnh=157&tbnw =198&start=0&ndsp=18&ved=1t:429,r:0,s:0 http://www.geochembio.com/biology/organisms/chicken/ http://www.google.cz/imgres?q=Gallus+gallus+SKELET+FOTO&hl=cs&client=firefox- a&hs=NB9&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&tbnid=H-PieYFPlUbokM:&imgrefurl=http://www.superstock.com/stock- photography/hatchling&docid=PDICKdzFlnR1qM&w=168&h=170&ei=d08wTtK4NIbFswbjuMQr&zoom=1&iact=hc&vpx=689&vpy=364&dur=416&hovh=136&hovw=134&t x=71&ty=72&page=6&tbnh=136&tbnw=134&start=90&ndsp=16&ved=1t:429,r:13,s:90 http://www.google.cz/imgres?q=Gallus+gallus+SKELET+FOTO&hl=cs&client=firefox- a&hs=tWo&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&tbnid=8aFX6L1jJdw_9M:&imgrefurl=http://nikkihouck.blogspot.com/&docid=EKQ_KzzBwVv TFM&w=400&h=280&ei=d08wTtK4NIbFswbjuMQr&zoom=1&iact=hc&vpx=728&vpy=127&dur=442&hovh=188&hovw=268&tx=150&ty=98&page=7&tbnh=138&tbnw=1 57&start=106&ndsp=18&ved=1t:429,r:9,s:106 http://www.google.cz/imgres?q=GALLUS+SKELETON+FOTO&hl=cs&client=firefox- a&hs=jio&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&prmd=ivns&tbnid=oQ3KOvFJgzgYRM:&imgrefurl=http://www.digimorph.org/specimens/Gallus _gallus/day20/&docid=oLp-4LwYfNYflM& http://gify-mix.wz.cz/ http://sirmi.ic.cz/ http://www.google.cz/imgres?q=k%C5%99%C3%ADdla+kura+dom%C3%A1c%C3%ADho+foto&hl=cs&client=firefox- a&hs=wes&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&tbnid=PDA-qW- V75uDlM:&imgrefurl=http://kure.navajo.cz/&docid=9HsSZSsskwxfPM&w=250&h=176&ei=GMQxTqbiDs7fsgaopIXpBg&zoom=1&chk=sbg&iact=hc&vpx=596&vpy=391&d ur=58&hovh=140&hovw=200&tx=112&ty=47&page=19&tbnh=140&tbnw=200&start=303&ndsp=16&ved=1t:429,r:2,s:303 http://www.infovisual.info/02/062_en.html http://www.zoozlin.eu/cz/zvirata-a-expozice/zvirata.html?zvire=kur-domaci http://www.google.cz/imgres?q=kur+bankivsk%C3%BD+obr%C3%A1zek&hl=cs&client=firefox- a&hs=TQC&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&prmd=ivns&tbnid=tgTVAf1g8GtvDM:&imgrefurl=http://slepice.info/kur- domaci&docid=2cHOm45tktgK7M&w=372&h=424&ei=6uwyTr3LA47VsgbN5Z3pBg&zoom=1&iact=hc&vpx=672&vpy=80&dur=2197&hovh=240&hovw=210&tx=117&ty= 139&page=1&tbnh=157&tbnw=138&start=0&ndsp=15&ved=1t:429,r:2,s:0 http://www.google.cz/imgres?q=kur+domácí+obrázek&hl=cs&client=firefox- a&hs=V9W&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&prmd=ivns&tbnid=T5q52q3F3o-ECM:&imgrefurl=http://www.naturess.net/fotka-ptaci- kur_domaci_(gallus_gallus_f._domestica)-9412&docid=LR3fkPbK9K3x6M&w=399&h=600&ei=0e0yTsniCI_0sgawo_ToBg&zoom=1&iact=hc&vpx=1056 http://www.google.cz/imgres?q=slepice+foto&hl=cs&client=firefox- a&hs=mbC&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&tbnid=XAwF0TrMm5_5jM:&imgrefurl=http://pod- poklickou.gastronews.cz/vyloucit_vajicka_ze_stravy_je_zbytecne&docid= http://www.google.cz/imgres?q=clucking+hen+foto&hl=cs&client=firefox-a&hs=l5r&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&tbnid=E6m0tMPG- d2cBM:&imgrefurl=http://community.breastcancer.org/forum/102/topic/765586%253Fpage%253D55&docid=qymUKtJnSKCkxM&w=500&h=375&ei=yvEyToWRM8_rsga g_ Zdroj

http://www. google. cz/imgres http://www.google.cz/imgres?q=kur+dom%C3%A1c%C3%AD&hl=cs&client=fi refox- a&hs=glD&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&tb nid=wURVaQwymGEBfM:&imgrefurl=http://www.biolib.cz/cz/taxonimage/id14 9781/%253Ftaxonid%253D21463%2526type%253D1&docid=mQi1k0XkiHbgC M&w=900&h=600&ei=DgEzTvbpJ8bLswbO1cHoBg&zoom=1&chk=sbg&iact=hc &vpx=830&vpy=104&dur=32&hovh=183&hovw=275&tx=158&ty=106&page= 15&tbnh=143&tbnw=205&start=240&ndsp=15&ved=1t:429,r:3,s:240 http://www.google.cz/imgres?q=kur+dom%C3%A1c%C3%AD&hl=cs&client=fi refox- a&hs=XnD&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=637&tbm=isch&t bnid=LHlpe- IT9pdQhM:&imgrefurl=http://www.biolib.cz/cz/taxonimage/id28258/%253Ftax onid%253D21463&d http://www.kulturistika.net/vajicka-temer-dokonala-potravina http://mapyourinfo.com/wiki/cs.wikipedia.org/%C5%BDloutek/ http://cs.itpedia.sfilar.com/it/%C5%BDloutek http://www.mineralfit.cz/domaci-lekar-clanek/salmoneloza-lecba-a-prevence- 321 Zdroj