Ondřej Mlejnek Opava, 4. března 2014

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vývoj „bydlení“ v době kamenné
Advertisements

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Vývoj člověka Australopithecus Homo habilis Homo erectus Homo sapiens
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
VÝVOJ ČLOVĚKA Během čtvrtohor vyvrcholil vývojový proces, který začal u primitivních primátů a skončil vznikem moderního člověka. Člověk vzešel z okruhu.
Vývoj člověka dle anglického badatele Charlese Darwina.
Antropogeneze Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Vytvořily: Verča Rozehnalová a Kika Kořínková Neandrtálec
HOMO HABILIS (4-1MA) Jeho kosterní pozůstatky byly nalezeny v Olduvai
Pravěk První lidé. Pravěk První lidé Člověk zručný (Homo habilis) je jedna z linií rodu Homo a hypotetický předchůdce dnešního člověka, který žil.
ZÁKLADNÍ ETAPY ROZVOJE
Strukturní geologie litosféry
VY_32_INOVACE_Dj.6.02-Pravěk-prezentace
Jihoafrická republika(JAR)
VÝVOJ RODU HOMO Vývoj člověka Vytvořil: Jan Petrásek.
VÝVOJ ČLOVĚKA Během čtvrtohor vyvrcholil vývojový proces, který začal u primitivních primátů a skončil vznikem moderního člověka. Člověk vyvinut z úzkonosých.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Původ a vývoj člověka – prověrka 2. VY_52_INOVACE_04 Sada 1
ANTROPOGENEZE.
2 Pravěk – vývoj člověka Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
BIOLOGIE A FYZIOLOGIE ČLOVĚKA
Prezentace k tématu fylogeneze člověka, obsahuje otázky
Vývoj nejstarších lidských společenství
ČLOVĚK ROZUMNÝ Člověk vyspělý ( Homo sapiens sapiens)
Původ a vývoj člověka III
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Život člověka v době kamenné
Rozdělení pravěku na jednotlivé etapy
Pravěk – člověk zručný Petr Machala.
PŘEDCHŮDCI ČLOVĚKA STARŠÍ DOBA KAMENNÁ (PALEOLIT)
Počátky člověka v regionu jihovýchodní Moravy
Nejdůležitější předchůdci člověka
Původ a vývoj člověka.
„Kolébka lidstva“  území na východě Afriky, ohraničené Etiopskou vysočinou na severu, rozvodím Konga na západě, 10° j. š. na jihu a Indickým oceánem.
Biologická podstata a původ člověka
Zuzana ZAPLETALOVÁ GGI, 2.ročník Olomouc 2006
Afrika – „kolébka lidstva“
6. ročník Pravěk.
Pravěk – člověk rozumný
Opakování – starší doba kamenná
Pravěk I Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
II. Pravěk 4. Paleolit.
Umění pravěku - Předhistorické umění
Dějepis Doba kamenná 1.
Vývoj lidoopů a člověka A – giboni (více druhů) B – orangutan C – gorila D – šimpanz učenlivý E – šimpanz bonobo F – člověk Oddělení vývojových linií 1.
PRVOUKA 3. ROČNÍK Mgr. Kamila Homoláková ZŠ MUDr. E. Lukášové
8. ročník, biologie člověka CO DĚLÁME V PŘÍRODOPISE.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY Starší doba kamenná Dějepis 6.roč. Mgr. Renata Šimková.
HOMO HABILIS ČLOVĚK ZRUČNÝ Vyskytoval se na Zemi v rozmezí 3 miliony – 1,5 milionů let. Přesnou hranici vzniku tohoto druhu antropologové nestanovili,
VY_32_INOVACE_Vac_II_07 Afrika –obyvatelstvo
Pravěk Vývoj člověka.
Dějepis 6. ročníku Člověk zručný.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
PRAVĚKÉ UMĚNÍ – let př.n.l..
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Metody paleolitického výzkumu
Předchůdci člověka VY_32_INOVACE_15
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
O nejstarších dějinách Čech
Antropogenéze.
Člověk Neandrtálský.
5. Homo H. rudolphensis, H. habilis, H. ergaster, H. erectus
ANTROPOGENEZE.
Doba kamenná.
Úvod do období pravěku Vývoj člověka.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
VY_32_INOVACE_01_PR_VÝVOJ ČLOVĚKA
PŘEDCHŮDCI ČLOVĚKA l. O čem bude řeč? Antropogeneze – vývoj člověka. Předchůdci člověka: o Australopithecus o Homo habilis – člověk zručný o Homo erectus.
Transkript prezentace:

Ondřej Mlejnek Opava, 4. března 2014 Raný paleolit Ondřej Mlejnek Opava, 4. března 2014

Oldowan První nástroje vyrobené lidmi byly nalezeny ve východní Africe (2,6-1,7 mil). Jedná se o jednoduché nástroje vytvořené několika údery – sekáče (chopper, chopping tool), úštěpy, jednoduchá drásadla, clactonské vruby… Nejstarší nástroje snad vyráběli již někteří australopitékové (Australopithecus garhi – lokalita Bouri), s jistotou ale již první lidé (Homo rudolfensis, Homo habilis). Po zpochybnění tzv. osteodontokeratické kultury, která měla být vyráběna ještě australopitéky (R. Dart) je oldowan, nazvaný podle Olduvaiské rokle, nejstarší industrií vyrobenou lidmi. Kromě Afriky se oldowanská industrie objevuje i v Asii (Gruzie – Dmanisi). Evropské nálezy nejsou dostatečně průkazné.

Olduvaiská rokle Oldupai Gorge: Riftové území v severní Tanzanii v oblasti velkého afrického zlomu ve východní části pláně Serengeti s nálezy fosilií předků člověka (Paranthropus boisei, Homo habilis, Homo erectus, Homo sapins) a kamenných nástrojů. Vulkanické a říční sedimenty. Dobře datovatelné vulkanické vrstvy člení usazeniny na čtyři komplexy vrstev: Bed I (1,9-1,7 mil), oldowan (4 vrstvy), Bed II (1,7 mil – 1,2 mil), mocné až 30 m – mladší oldowan, acheuléen, Bed III (1,2-0,8 mil) a Bed IV (0,8-0,6 mil). Štípaná industrie zpracovaná Mary Leakey, fosilie Louisem Leakey.

Gona Lokalita v riftovém údolí etiopské řeky Gona v afarském trojúhelníku v provincii Hadar. Místo nálezu nejstarších kamenných nástrojů datovaných na 2,6 mil let (Homo rudolfensis nebo Homo habilis). Nejstarší oldowan – jádra a úštěpy. Dobře datovatelné vulkanické horniny. Zvířecí kosti se stopami zářezů.

Omo a Turkana Řeka Omo protéká jižní Etiopií a vlévá se do Rudolfova jezera (Turkana). V údolí řeky i na pobřeží jezera se nacházejí lidské fosilie (Homo rudolfensis, Homo ergaster - R. Leakey) i oldowanské nástroje. Formace Shungura v údolí řeky Omo – nálezy oldowanských nástrojů staré 2,4-2,3 mil BP. Na východním břehu jezera Turakana se nachází lokalita Koobi Fora (Richard a Meave Leakey) s oldowanskými a mladšími nástroji datovanými od 1,9 mil BP a s nálezy lidských fosílií.

Další africké lokality Melka Kunture – soubor lokalit u řeky Awash v Etiopii, nálezy artefaktů starých až 1,7 mil let. 30 vrstev prozkoumáno, nejstarší nálezy pocházejí z lokality Garba IV, Karre a Gombore I. Zkoumáno francouzskou a italskou expedicí. Swartkrans – lokalita v JAR. Jeskyně vyplněná vápencovými sedimenty obsahujícími fosilie (Paranthropus robustus, Homo habilis) a ve vrstvách I-III i kamenné nástroje (oldowan). Předci člověka byli loveni levharty. Sterkfontein – další vápencový jeskynní systém v JAR. Vr. 5 obsahuje fosilie Homo habilis a oldowanské nástroje datované 2-1,5 mil. BP.

Dmanisi Lokalita v jižní Gruzii, kde byly nalezeny nejstarší lidské fosilie a kamenné nástroje mimo Afriku (1,9-1,7 mil. BP). Fosilie (5 lebek) působí poměrně archaicky (Homo georgicus – snad poddruh Homo erectus nebo spíš Homo ergaster). Jednoduché kamenné nástroje (oldowan). Zvířecí kosti. Datované 1,8 mil let starou vrstvou bazaltu.