Prostředí pro tvorbu strukturovaných učebních textů Ing. Jiří Přibil Fakulta managementu VŠE Rozvojový grant Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 2.5 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Textový editor – odkazy (obsah, rejstřík) Typ:
Advertisements

Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Pomůcka pro tvorbu prezentací závěrečné a diplomové práce
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
HyperText Markup Language
Karta Domů, skupina Odstavec
Možnosti programu MS Word. Úpravy textu Úprava textu a odstavců.
Funkce programu Microsoft Word 2003 vhodné pro úpravu studentských prací Petr Křivánek.
Funkce programu Microsoft Word 2010 vhodné pro úpravu studentských prací Petr Křivánek.
Základy práce s počítačem – lekce V. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_133_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Elektronické prezentace Jiří Fejfar Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí - na závěr (pokud je nutno.
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Adobe Dreamweaver CS4 Ing. Martin Dosedla.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
Microsoft Office PowerPoint
MS Office PowerPoint 2007 Ing. Jaroslav Parma.
14. Textový editor ( VKLÁDÁNÍ dalších objektů do textu…)
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
1 Radek Pavlíček, říjen Proč přístupné dokumenty? Spousta informací dnes není prezentována v HTML, ale v jiném formátu. Informace, kterou uživatel.
Anotace Žák se seznámí s prostředím aplikace MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Orientuje se v prostředí aplikace MS Word Speciální.
SIPVZ – úvodní modul P Pokročilá práce s textem metodické poznámky (4 h)
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
TEXTOVÝ EDITOR.
Word – Struktura dokumentu
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Textový editor.
TEXTOVÝ EDITOR (vkládání dalších objektů do textu a jejich vlastnosti, textové tabulky, šablony,) Lol.
RozšÍŘEnÍ IIS NZZ Konference projektu NZZ_
Microsoft Powerpoint Microsoft Word.
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.6 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - formulář Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Textový editor Vkládání obrázků ze souboru a použití schránky  Pomocí menu vložení a klepnutím na obrázek se nám otevře adresář, ze kterého vybereme.
Anotace Žák dokáže označit text do bloku v aplikaci MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže označit text různými způsoby Speciální.
Identifikátor materiálu: EU
EXCEL 2010 Popis prostředí – 1. část. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 2.3 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Textový editor - odstavec Typ: DUM - kombinovaný.
2OP381 Manažerská informatika 1
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Vzdálené počítačové sítě a programování v prostředí Windows Okruhy ke zkoušce z předmětu: Ing. Zdeněk Votruba LVALVA.
Digitální učební materiál
Anotace Žák se seznámí s textovými editory Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže vysvětlit pojem textový editor a ví jeho funkci Speciální.
MS OFFICE - WORD POZADÍ STRÁNKY Ing. Petr Hanáček
WORD 2010 Popis prostředí – 1. část. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
2 Karla Halenková Setkání uživatelů 2001 Báze znalostí produkt pro naplnění uživatelem.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Komunikace Aplikací VEMA G1 s Microsoft Windows Martin Šustr.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
TEXTOVÝ EDITOR ( VKLÁDÁNÍ DALŠÍCH OBJEKTŮ DO TEXTU A JEJICH VLASTNOSTI, TEXTOVÉ TABULKY, ŠABLONY, JEJICH VYUŽITÍ A TVORBA ) Michalík Martin 4.A.
1 Příprava předmětu Manažerská informatika pomocí programu Zoner Context pro distanční formu studia Ing. Markéta Kubálková katedra managementu Fakulta.
PROSTŘEDÍ MICROSOFT WORD 2003
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: MS Word Číslo DUM: III/2/VT/2/2/30 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
VYTVÁŘENÍ e-LEARNINGOVÝCH MATERIÁLŮ Přednáší Mgr. Jaromír Kozel
Využití sestavy Zobrazení a typy Části sestavy Vytvoření sestavy Ovládací prvky.
T EXTOVÝ EDITOR ( VKLÁDÁNÍ DALŠÍCH OBJEKTŮ DO TEXTU A JEJICH VLASTNOSTI, TEXTOVÉ TABULKY, ŠABLONY, JEJICH VYUŽITÍ A TVORBA )
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
Microsoft FRONT PAGE Šablona 32 VY_32_INOVACE_19_10_Front Page.
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
Textový Editor.
Textový editor Lada Juráňová.
Vkládání textu do obrázku
Kurikulum: obsah školní edukace
Transkript prezentace:

Prostředí pro tvorbu strukturovaných učebních textů Ing. Jiří Přibil Fakulta managementu VŠE Rozvojový grant Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy číslo 306/2002 realizovaný v rámci programu Podpora učitelských vzdělávacích programů a jiných vzdělávacích aktivit pro rok 2002

Neoddělitelné složky učebního textu  obsah učebního textu  neovlivnitelný jakoukoliv pomůckou  formát učebního textu  struktura učebního textu  rozčlenění na jednotlivé logické celky (oddíly, kapitoly) obsahující všechny požadované podcelky  vzhled učebního textu  splnění standardů spojených s učebními texty  marginálie, piktogramy  odkazy na literaturu, rejstříky a další seznamy  hypertextové odkazy

Prostředky tvorby učebních textů  „běžné“ textové editory  nejčastěji Microsoft Word ®  problém s používáním speciálnějších prvků textu (marginálie, odkazy na literaturu a podobně)  obtížná definice a kontrola struktury dokumentu  software pro tvorbu elektronických dokumentů  Zoner Context  pokročilý hypertextový multimediální editor  není primárně určen pro tvorbu (distančních) učebních textů

Aplikace

Aplikace  striktní definice struktury učebního textu  struktura textu je jednoznačně dána zvolenou šablonou učebního textu  text je koncipován jako modulární; skládá se z jednotlivých oddílů, jejichž typ a možnost umístění v rámci struktury dokumentu je dán šablonou  s oddíly lze v rámci dokumentu v souladu se šablonou libovolně pohybovat  všechny oddíly jsou opakovaně použitelné v dalších učebních textech

Aplikace  práce s textem – textový editor  standardům přizpůsobený vzhled a ovládání textového editoru  klávesové zkratky, hlavní i lokální menu, ikony  možnost vkládání a úpravy libovolných obvyklých textových prvků  obrázky, tabulky, OLE objekty  typy a velikosti písem, barvy písma a pozadí odstavců, ohraničení textu  absolutní nezávislost na editoru Microsoft Word ®

Aplikace  práce s textem – textový editor  speciální prvky v textu  marginálie a piktogramy  odkazy na literaturu a další zdroje  položky rejstříku  speciální oddíly textu  testové otázky, časové plány, rejstříky, seznamy

Aplikace  možnosti prezentace vytvořeného učebního textu  export do dalších formátů  RTF pro další zpracování či rozšíření mezi studující v offline formě  není třeba žádný externí prohlížeč  HTML pro prostředí internetu  „inteligentní“ formát exportu (podobně jako u Zoner Contextu)  možnost zařazení interaktivních prvků (testy a jejich okamžité online vyhodnocení)

Aplikace  výhody použití  systémové  naprostá nezávislost na editoru Microsoft Word ®  hardwarová nenáročnost  pro autora učebního textu  „uživatelská přívětivost“ – aplikace je navržena podle skutečných potřeb autorů (distančních) učebních textů a na základě jejich dosavadních poznatků a požadavků  snadná portace do formátu RTF a především HTML pro prostředí internetu ...

Veškeré své dotazy či připomínky směřujte laskavě na mail