Podmínky dostupnosti a využitelnosti geodat pořízených a spravovaných orgány a úřady veřejné správy ČR Analytická studie Zpracovala Česká asociace pro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Správní právo Pojem správního práva.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska Městský rok informatiky.
Metainformační infrastruktura ČR koncepce a současný stav Bronislava Horáková VŠB-TU Ostrava, CAGI sdružené pracoviště-Institut geoinformatiky
INSPIRE Enviro-i-forum, Technická univerzita Zvolen, Implementace INSPIRE v České republice.
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
Registr dlužníků státu
Univerzální přípojka koncepce a realita Miroslav 30.březen 2004.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Lucie Dvořáková Gabriela Homolková.  INfrastructer for SPatial InfoRmation in Europe  Infrastruktura prostorových informací v ES  Je iniciativou Evropské.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Nemoforum jako zdroj legislativních námětů v oblasti informací o území Růžena Zimová Nemoforum / Stavební fakulta ČVUT Konference ISSS, , Hradec.
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
INSPIRE a metadata pro VS ISSS Hradec Králové, 2005Dr. Ing. Bronislava Horáková, RNDr. Petr Kubíček, CSc., CAGI.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Realizační tým ICZ duben 2005
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Registry veřejné správy Koncepce a legislativní zabezpečení Konference ISSS března 2001 Hradec Králové Ing. Ebbo Petrikovits Úřad pro veřejné.
GIS Plzeňského kraje a projekty v rámci Digitální mapy veřejné správy Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Novela zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Mgr. David Kotris ISSS 2005 Hradec Králové
INSPIRE Stav a výhled.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Implementácia Inspire v ČR Jiří Hradec. INSPIRE v ČR  Gestor transpozice: MŽP, pověřena CENIA  Spolupracuje:Ministerstvo informatiky (vnitra)  Vize.
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
Základní registry ISVS je třeba rozšířit o základní datové báze geodat Václav Čada, Západočeská univerzita, Přírodovědecká fakulta ,
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Pilotní projekt Ústřední evidence podnikatelů – RŽP ISSS 2004 Hradec Králové Ing. Jan Pokorný odbor projektů životních situací.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
MIDAS v kontextu veřejné správy a návaznost na standardy ISVS v oblasti metadat Bronislava Horáková vedoucí projektu MIDAS ISSS 2003 Sdružené pracoviště.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska ISSS 2006.
MIDAS do praxe Vzdělávací program v oblasti standardizace pracovních postupů v řízení a ve výkonu veřejné správy Štěpán Kafka, Bronislava Horáková, CAGI.
identifikačního registru UIR-ADR
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Tvorba metainformačního systému pro prostorová data s využitím Internetových technologií Zpracovatel: Tomáš Duchoslav Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
Možnosti využití MIDAS pro RGI a ZRUIN MIDAS Možnosti využití MIDAS pro RGI a ZRUIN Dr. Ing. Bronislava Horáková, CAGI, OK2
Transpozice směrnice 2003/98 o opakovaném použití informací veřejného sektoru Mgr. David Kotris konference - Pět let činnosti Nemofora
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
1 Národní geoinformační infrastruktura ČR - Program rozvoje v letech , další postup Seminář „NEMOFORUM“. Praha,
Ministerstvo informatiky Cíle a plány. Cíle  Čtvrtina agend veřejné správy dálkově přístupná – ČR lídr e-Governmnetu ve střední Evropě  IT gramotná.
NEMOFORUM 2004 CZ-INSPIRE RNDr. Josef Hojdar, RNDr. Petr Kubíček, Doc. Milan Konečný,
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
1 ZRUIN - součást základních datových fondů geodat - souřadnicová lokalizace (diskusní příspěvek - Čada, Hojdar) Seminář „NEMOFORUM“. Praha,
ZÁKON O REGISTRU GEOGRAFICKÝCH INFORMACÍ & NOVÁ KONCEPCE ÚPP VE STAVEBNÍM ZÁKONU odpovídající smyslu VZSZ ÚP, schváleného Usnesení vlády ze dne 20. června.
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
ZÁKLADNÍ REGISTRY – ANEB CO NYNÍ POTŘEBUJEME VĚDĚT
Obce a implementace GDPR
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Transkript prezentace:

Podmínky dostupnosti a využitelnosti geodat pořízených a spravovaných orgány a úřady veřejné správy ČR Analytická studie Zpracovala Česká asociace pro geoinformace pro sdružení Nemoforum Hojdar, J., Martinek, M. (Sdružení TERIS a CAGI) ISSS 2004, , Hradec Králové

Proč dochází k řešení v ČR Informační potenciál geodat a geoinformací není za současných podmínek jejich poskytování plně využíván/využitelný – Program NGII (Nemoforum, CAGI) Kdo a co řeší CAGI – jeden z hlavních cílů, řešitel studie Nemoforum – Program NGII, zadavatel studie Podmínky organizační, právní, finanční apod. ne technické, technologické specifická ochrana (osobní, utajované apod.) respektována

Základní terminologie a vymezení předmětu poskytování (poskytující poskytuje přejímajícímu) poskytující = subjekt veřejného sektoru přejímající = VSe, občanská nebo podnikatelská veřejnost co se poskytuje datové sady (geodat/dat nebo geoinformací/informací) jejich poskytování zajišťují datové služby vizualizované informace jejich poskytování zajišťují informační služby buď v úrovni dat/informací nebo v úrovni metadat/metainformací

Podklady a jejich analýza interview podklady o ČR právní předpisy ČR podklady o zahraničí podrobná dokumentace – odkazy, max.připojeno Zpráva PIRA ekonomické a sociální přínosy co nejširšího poskytování veřejným sektorem Mimořádný význam Směrnice EU, GINIE a INSPIRE syntéza nejaktuálnějších a vysoce odborně podložených přístupů a návrhů sice je pro další využití (re-use), ale těžko představitelné, že by nebylo respektováno pro VSe

Závěry řešení nespatřovat a neočekávat v izolovaných úpravách podmínek stávajících, ale v nastolení komplexních systémově pojatých podmínek řešitelné převážně jen na úrovni vlády a Parlamentu, v tomto smyslu na politické úrovni Návrhy řešení podmínek poskytování rámcová komplexní opatření konkrétní výše ceny, je-li uplatňována Projevení veřejného zájmu na co nejširším poskytování za tomuto odpovídajících podmínek – konceptuální dokumenty z oblasti informatiky (SIKP, Koncepce ISVS) – MI, MV e-governance, otevřená demokracie, hospodářský rozvoj a zaměstnanost

zvýšení vzájemné informovanosti orgánů VSe při výkonu veřejné správy racionalita činností ve veřejném sektoru (zamezení duplicitním činnostem) poskytování datových sad odvozených ze všech objektivně existujících datových celků poskytování bez omezení všem kategoriím přejímajících Metadata a metainformace volný přístup všem a bezúplatně (datové soubory i datové služby, vizualizované metainformace i metainformační služby) Vizualizované informace a informační služby vše řešit v rámci veřejných informačních služeb! vizual.informace volně a bezúplatně, pokud platby, tak jen za inf.službu, jsou neplacené, ale i placené VIS ?

Datové služby když za úplatu, tak do výše nákladů („cena výdeje“) podporovat bezplatnost Datové sady na základě datových celků vznikajících při vlastní operativní činnosti orgánu či úřadu („data jako vedlejší produkt agend“) volně všem kategoriím přejímajících bezúplatně datových celků účelově vznikajících pro širší využití volně všem kategoriím přejímajících úplata možná, pak podle obecných pravidel pro stanovení ceny, podporovat bezplatnost

vždy bezúplatně pro výuku a výzkum bezúplatně též tzv. základní datové báze – potřeba kvalifikovaného vymezení v oblasti geodat – Program NGII, není součást základních registrů ISVS s výjimkou ZRÚI Pravidla pro určení cen datových sad souvztažnost s cenou originálních datových celků implikuje potřeby evidence datových celků (věcné, majetkové vč. cenové – jak ?, role MIDAS) cena datové sady – nákladový způsob celkové příjmy za DS ≤ celkové náklady na DC minimální počet kategorií přejímajících s různými cenami, nejvýše VSe a obč./podn. veřejnost spoluúčast profesních svazů a komerčního sektoru

Transparentnost a usnadnění pro přejímající předpřipravené a zveřejněné smlouvy se všemi podmínkami, přístup na Internetu, možnost doplnění a uzavření, exkluzivní zcela výjimečně metapopis datových celků (originálů) a datových sad (odvozených a poskytovaných kopií) na Internetu (Portál VS – Geoportál - MIDAS) Poskytování ve formátech poskytovatele role standardů, nyní metodických doporučení ISVS Spravedlivá hospodářská soutěž VSe produkuje DC/DS, které může též soukromý sektor (na základě shodných vstupů VSe), např. mapy na základě datových bází podkladových dat stejné finanční vstupy do kalkulace ceny DC/DS

Možnost poskytování komerčním zprostředkovatelem ne ale výběr poskytovatele, ale v tržním prostředí jen prokázání kvalifikace a podmínek Co a kdo má a může realizovat Vyslovení veřejného zájmu v koncepčních dokumentech – MI, MV, MPO, MPSV, Hospodářská komora ČR, SMO, AK ČR, sdružení Nemoforum Hlavní zabezpečení právním předpisem v gesci MI k realizaci Směrnice EU – využití připravovaného zákona o výměně dat ve VS ?, samostatný předpis ? Majetkoprávní a cenová problematika – zvážení potřeb a způsobů řešení – MI, MF, SMO a AK ČR

Metodické podklady a konkrétní nástroje novelizace standardizace a zavedení povinnosti metapopisu, úprava MIDAS – MI, CAGI metodika vymezení datových sad a datových celků – MI, MF, SMO, AK ČR, CAGI vzorové licenční smlouvy – MSp, MI, MV, MF metodiky určování cen - MF, MI, SMO, AK ČR, představitelé firem a uživatelů (sdružení Nemoforum, Česká asociace pro geoinformace) zveřejnění podmínek a všech podkladů v rámci Portálu VS – MI

Celkový závěr Optimální situace k realizaci návrhů aplikace Směrnice EU nastane (zvláštní zákon ?) zákon o výměně dat ve VS, který je v přípravě jednu nebo druhou možnost využít ! Okamžitě zahájit jak širokou diskusi a osvětu, tak realizaci

Všechna data a informace veřejného sektoru Geodata a geoinformace veřejného sektoru Ostatní data a informace veřejného sektoru Informační služby -podmínky řešit v rámci veřejných informačních služeb Datové sady - viz samostatné schéma 2 Datové služby - nejvýše za cenu nákladů na službu Vizualizované informace -považují se za nerelevantní. Relevantní jen informační služby Datové sady dat a informací Datové sady z vlastní správní, samosprávné a podobné činnosti Doporučení zdarma, pokud za úplatu, pak následovně Datové sady ze speciální datové a informační činnosti Obecně za úplatu (minimalizaci až bezplatnost zvážit) Vždy ale: celkové příjmy nepřekročí náklady, kalkulace dostupné, zdarma pro školství, vědu a výzkum, zvážit ZDB Případná kategorizace podmínek jen následovně Shodně v rámci veřejného sektoruShodně pro občanskou a podnikatelskou veřejnost