Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK Studijní obor:Sociální péče Ročník: 1 Informační a komunikační technologie pro 1. ročník studijního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows prostředí.
Advertisements

Soubory a adresáře Soubor Adresář Kořenový adresář Stromová struktura
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Informační a komunikační technologie Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 2.7 Obrázky Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník Ročník:
Základní škola a mateřská škola Bzenec
Obecně o operačních systémech
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor: Sociální činnost Ročník: 2 Počítačová grafika.
Výukový modul projektu: Nové formy výuky ve školách kraje Vysočina Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Prezentační programy 3. ročník oboru Sociální péče Grafy v Powerpointu.
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Modul 2 : Práce s počítačem a správa souborů. Rada úvodem - Internet ví všechno, zkuste a
WINDOWS II Jak co otevřít v daném programu
2D grafika Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 3. ročník oboru Kadeřník a Kuchař - číšník.
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Třídění a řazení dat Studijní obor: Sociální činnost Ročník: 2.
VY_32_INOVACE_53_MS_Word_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
NázevSoftware – soubory a složky Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly.
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
Opakování učiva pro 7. ročník
Soubory a složky Bohumil Bareš. Opakování - 4 základní pojmy 1.Ikona: je jakýkoliv obrázek na ploše přes který dvojklikem můžete otevřít jednu z níže.
VY_32_INOVACE_In 6.,7.04 Složka - operace se složkami Anotace: V prezentaci se žák seznámí se složkou, jejím vytvořením a nastavením. Žák si v průběhu.
Diskový manažer Total Commander
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor: Sociální činnost Ročník: 2 Formát buňky.
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor: Sociální činnost Ročník: 2 Vzorce.
TEXTOVÝ EDITOR.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
DIGITALIZACE Datové formáty. Nekomprimované formáty původní algoritmy záznamu datových souborů umožnily pouze jejich převod do digitální podoby:  formát.
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 3. ročník oboru Kadeřník a Kuchař - číšník Třídění a řazení dat pomocí tabulkového procesoru.
Práce se složkami Složky slouží k přehlednému uspořádání dat Můžeme do nich ukládat různé programy, hudbu, fotky… Lze jich vytvořit libovolné množství.
Práce s operačním systémem
Informační a komunikační technologie
Informační a komunikační technologie Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník Ročník: Styly.
Operační systém Windows - - organizace dat na disku
Referát č.8 Daniela Venusová.
Informační a komunikační technologie PDF Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor: Sociální péče Ročník: 4.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha Uspořádání dat na disku
Informační a komunikační technologie Zabezpečení sítě Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor: Sociální péče Ročník:
Informační a komunikační technologie Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 2. Textové procesory Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Informační a komunikační technologie 1.3 Nastavení počítače Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-04.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Informační a komunikační technologie 1.8 Nastavení počítačové sítě Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Učební obor: Kadeřník,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Datové formáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
WORD Vkládání obrázků. Pokud potřebujete doplnit své dokumenty o obrázky, není to pro Word žádný problém. Tyto obrázky můžete libovolně vkládat do dokumentu.
OPERAČNÍ SYSTÉM.
Operační systémy OS.
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
Informatika Soubory a složky
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Počítačová grafika Komprimace grafických dat Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu.
Název školyStřední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorMgr. Zdeněk Šebestík AnotacePrezentace slouží k seznámení se strukturou.
PRÁCE NA PLOŠE PC VY_32_INOVACE_08
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Textový Editor.
Správa dat, operace s adresáři, vytvoření složky
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Důležité pojmy pro práci s operačním systémem Windows
Soubor Soubor v informatice označuje pojmenovanou sadu dat uloženou na nějakém datovém médiu, se kterou lze pracovat nástroji operačního systému jako.
Software počítače 2 - opakování
Tvoření složek a zástupců
INFORMATIKA – složky a soubory
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Opakování učiva pro 7. ročník
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Transkript prezentace:

Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor:Sociální péče Ročník: 1 Informační a komunikační technologie pro 1. ročník studijního oboru Sociální péče 1.3 Data, informace, komprimace

Informační a komunikační technologie Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Obsah 1.Data 2.Soubor 3.Složka 4.Vlastnosti souboru 5.Zabezpečení souboru 6.Atribut 7.Základní jednotka informace 8.Komprimace a dekomprimace Studijní obor:Sociální péče Ročník: 1

1. Data Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Informace uložená v souboru určená pro zpracování pomocí počítačového programu. Podle způsobu uložení informace rozlišujeme soubory podle přípony. Tím je určeno, kterým typem programu lze tato data číst.

2. Soubor Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK název.přípona PříponaTyp informace.exe,.com,.batprogram (spustitelný kód).docx,.pages,.odtformátovaný text.txtneformátovaný text.jpg,.png,.bmp,.tiffObrázky, fotky.avi,.mov,.mpegvideo.mp3,.wav,.midizvuk.xls,.numbers,.odstabulky.html,.phpinternetové stránky Slouží jako nosič informace. Text Přípona udává typ informace.

3. Složka Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Slouží k organizaci souborů pro větší přehlednost. Složka Soubor

Jak vytvořit soubor Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Pomocí programu. Ten nám při požadavku na uložení informace do souboru nabídne na výběr typ souboru pro uchování našich dat v tom správném formátu.

Jak vytvořit soubor Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Ulož (to) / Save (as)

Jak vytvořit složku v MAC OS Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Složka = adresář Složku ve FINDERU (MAC OS) vytvoříme kliknutím na ikonu ozubeného kola a vybereme New Folder (Nová složka). Poté zadáme její název a potvrdíme enterem.

Jak vytvořit složku ve Windows Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Složka = adresář Složku v Průzkumníkovi (WIN) vytvoříme kliknutím na ikonu ozubeného kola a vybereme New Folder (Nová složka). Poté zadáme její název a potvrdíme enterem.

4. Vlastnosti souboru Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Definují způsob chování souboru - např. “jen pro čtení” nebo “skrytý” Obsahují dodatečné informace - kdo a kdy vytvořil, případné změny atd. Nastavení oprávnění Zobrazí velikost souboru Zobrazí v jaké aplikaci lze soubor otevřít

Vlastnosti souboru - nastavení MAC OS (Get Info) Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Vlastnosti souboru vyvoláme kliknutím na soubor pravým tlačítkem myši a zvolíme “Get Info” (Vlastnosti).

Vlastnosti souboru - nastavení WIN (Vlastnosti)Get Info) Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Vlastnosti souboru vyvoláme kliknutím na soubor pravým tlačítkem myši a zvolíme “Vlastnosti”.

5. Zabezpečení souboru - WINDOWS Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Umožňuje nastavit oprávnění používání souboru. Každý uživatelský účet můžete nastavit odlišně.

Zabezpečení souboru - MAC OS Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Nabídku najdeme v “Get Info”

6. Atribut souboru / složky Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Další možnost nastavení vlastností souboru Stejně lze nastavit i složku

Velikost souboru Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

7. Základní jednotka informace Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK V počítačí se bit zaznamenává v digitální podobě pomocí 1 a 0. Jeden Bit (bit), odpovídá jednomu rozlišení typu „ano - ne“, nese informaci, ze které se dozvíme, který stav nastal ze dvou stavů pravděpodobných (např. házení mincí). Je to základní jednotka informace. Lze si ho též představit jako “písmeno” ze kterých se skládají “slova”.Bit Tato informace je ale příliš malá k tomu aby něco vyjádřila. Proto se tato písmena skládají do slov ktreým říkáme Byte (bajty). Byte má obvykle 8 bitů. Velikost informace obsažené v souboru závisí na typu uložené informace. Prostý text na několik desítek stran bude mít menší velikost než jedna fotka.

Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Používají se klasické předpony pro vyjádření násobků jednotek: PředponaZnačkavelikost v B K (kilo)KB1 000 M (mega)MB G (giga)GB T (tera)TB

8. Komprimace Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Informace v souboru můžeme pomocí různých algoritmů zredukovat a tím zmenšit výslednou velikost souboru a ušetřit místo na záznamovém médiu. Komprimace ZtrátováBezeztrátová Hojně používaná u digitálních fotoaparátů a videokamer. Uplatnění nalezne také při posílání souborů přes internet. Vytvoří menší soubor, ale zahodí některé informace. Foto, video, mp3. Soubor je větší, ale obsahuje všechny informace. Databáze, tabulky.

8. Dekomprimace Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Abych mohli komprimovaný soubor otevřít je nejprve nutno jej dekomprimovat (rozbalit). Pokud byla použita bezeztrátová komprese, je výsledný soubor totožný s originálem. MP3 soubor naproti tomu nebude po dekomprimaci stejný jako originál protože některé informace byly při komprimaci odstraněny. Pro dekomprimaci používáme stejný program jaký pro komprimaci. Současné operační systémy již obsahují některé z těchto nástrojů a pro základní použití jsou dostatečné.

Komprimace - jak na to - Windows Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 1.Pravé tlačíko myši 2.Odeslat 3.Komprimovaná složka Dekomprimace probíhá automaticky pouhým otevřením souboru.

Komprimace - jak na to - MAC OS Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 1.Pravé tlačíko myši 2.Compress Dekomprimace probíhá automaticky pouhým otevřením souboru.