Genetika virů a prokaryotní buňky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Transkripce, translace, exony, introny
Advertisements

Mendelovy zákony, zpětné křížení
Genetické inženýrství
Genetika eukaryotní buňky
Molekulární základy dědičnosti
Vazba úplná, neúplná, Morgan, Bateson
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
GENETIKA NUKLEOVÉ KYSELINY DNA, RNA
1.E Biologie.
Základní genetické pojmy – AZ kvíz
VIRY Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
STRUKTURA BUŇKY.
Hardy – Weibergův zákon
GENETICKÁ TRANSFORMACE BAKTERIÍ
BUŇKA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
VIRY.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA Autor RNDr. Romana Michálková Číslo materiálu16 Datum vytvoření Druh učebního materiáluprezentace Ročník 1., 4. Anotace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Viry Co jsou viry?. BALÍČKY GENETICKÉ INFORMACE,, KTERÁ JE NEPŘÁTELSKÁ HOSTITELSKÉ BUŇCE.
RISKUJ Projekt „EU peníze středním školám“ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT CZ.1.07/1.5.00/ Předmět Biologie Ročník a obor 1.ročník.
NEBUNĚČNÉ ORGANISMY.
Viry 1892 – Dimitrij Ivanovský – virus tabákové mozaiky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2VY_32_inovace_587.
Genetika prokaryot 113. seminář.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Chromozóm, gen eukaryot
Prokaryota vs. Eukaryota
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.05 Anotace: Prezentace vysvětlí základní rozdíly mezi jednobuněčnými a mnohobuněčnými organismy, procvičuje a opakuje učivo. Vzdělávací.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA VIRY
Profáze, metafáze, anafáze, telofáze
Mgr. Petr Klein Gymnázium Josefa Kainara, Hlučín
nebuněční parazité buněk
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Genetika.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Genetické inženýrství
Pro charakteristiku plazmidu platí: je kruhová DNA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_524.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Nukleové kyseliny Přírodní látky
BUNĚČNÁ STAVBA ŽIVÝCH ORGANISMŮ
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
TERCIE 2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Inovace studia molekulární a buněčné biologie
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
PROCVIČUJÍCÍ A OPAKUJÍCÍ TEST - VIRY
Magda Karhánková Cvičení z biologie oktáva
Název prezentace (DUMu): Buňky
Herpetické viry-úvod RNDr K.Roubalová CSc..
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-06
Nukleové kyseliny nukleosidy nukleotid nukleová báze fosfát
VY_32_INOVACE_19_28_Genetika
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
GENETICKÝ KÓD, GENY, GENOM
Molekulární základ dědičnosti
1. Regulace genové exprese:
Bi1BK_ZNP2 Živá a neživá příroda II Buněčná stavba živých organismů
NUKLEOVÉ KYSELINY Dusíkaté báze Cukry Fosfát guanin adenin tymin
Srovnání prokaryotické a eukaryotické buňky
Prokaryotická buňka.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Genetika virů a prokaryotní buňky VY_32_INOVACE_04-05 Genetika virů a prokaryotní buňky Viry, bakterie, plazmidy, operon

Genetika virů Nebuněčné parazitické organismy Bez vlastního proteosyntetického aparátu K rozmnožování potřebují hostitelskou buňku DNA nebo RNA Viry infikují buňky s příslušným receptorem Většina virů pronikají celé s kapsidou (bakteriofág jen NK)

Autor:Xmort , Název:Virus-types3.png Zdroj:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Virus-types3.png

Genetika virů Retroviry – RNA viry, které jsou schopny přepsat genetickou informaci do DNA a mohou ji včlenit do genomu hostitelské buňky (provirus) – př.HIV Bakteriofág – vir napadající bakterie, také umí včlenit genetickou informaci do DNA bakterie Onkogenní viry – způsobují nádorová onemocnění (včlení se do genomu buňky a např.naruší geny kontrolující buněčný cyklus)

Genetika virů Viry se používají i v genetickém inženýrství (jsou schopné přenášet určitý gen a zabudovat ho do hostitelského organismu – ten získá nové vlastnosti)

Genetika prokaryotické buňky Bakterie, sinice Jediný chromozom (do kruhu stočená dvoušroubovice DNA, haploidní) Genetická informace i mimo chromozom (např.plazmidy,) Replikace probíhá z jednoho místa Není mitoza ani meioza Neobsahuje introny Operony

Autor:Mariana Ruiz Villarreal, Název:Average prokaryote cell cs.svg Prokaryotická buňka Autor:Mariana Ruiz Villarreal, Název:Average prokaryote cell cs.svg Zdroj:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Average_prokaryote_cell_cs.svg

Plazmidy Nezávisle se replikující molekuly DNA Do struktury se snadno začleňují (vyčleňují) jiné geny Mohou se začlenit (vyčlenit) do hlavního chromozomu Informace není životně důležitá, spíše bakterii zvýhodňuje (rezistence proti antibiotikům, konjugace…)

Operon Geny, které jsou přepisovány do jedné molekuly mRNA Tyto geny jsou společně regulovány (buď jsou přepsány všechny nebo žádné) Nejznámější lac operon u bakterie (jedná se o tři geny, jejichž exprese umožní bakterii použít laktózu jako zdroj energie v situaci, kdy má nedostatek glukózy)

Autor:Bensaccount , Název:Lac operon1.png Zdroj:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lac_operon1.png

Otázky Co jsou to onkogenní viry? Proč používáme viry v genetickém inženýrství? Jaké organismy řadíme k prokaryotům? Co víš o plazmidech? Co je to operon?

Autor DUM: Kateřina Turoňová Děkuji za pozornost Autor DUM: Kateřina Turoňová