ŽIVOTNÍ PROJEVY BROJLEROVÝCH KUŘAT A JEJICH VÝZNAM PRO VÝKRM

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hodnocení produkční účinnosti krmiv
Advertisements

Hra riskuj pro opakování znalostí.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 2. POLOLETÍ - OTÁZKY
Fyziologické aspekty PA dětí
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Fyziologie tělesné zátěže-oběhový systém
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Kdo chce být milionářem ?
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
OBRAT STÁDA Uzavřený: všechna zvířata se vrací a chovají v jednom chovu Otevřený: - nákup pro obnovu -různé modifikace podle kategorie,specializace,koncentrace.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Smyslová ústrojí Funkce:
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Zásady výživy sportovce
Kategorie prasat, obrat stáda
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Úpravy krmiv.
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Lubor Skalka Cobb Germany duben 2010
Tělní tekutiny 1. Tkáňový mok tvoří prostředí všech tkáňových buněk
Opakování - člověk VY_3/2_INOVACE_115_Opakování – člověk1
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Martina Lichovníková Mendelova univerzita v Brně
VESTIBULÁRNÍ SYSTÉM.
Opakování - vývoj jedince
Žena a sport.
Etologie koní.
Aklimatizace na pobyt v prostředí vyšší teploty a vlhkosti Marcelo Faina.
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Nervová soustava- receptory
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Čidla receptory.
Přednost početních operací
Abiotické faktory prostředí
CHOV DRŮBEŽE Velkochovy Malochovy.
= věda o životních projevech rostlin a funkcích jejich orgánů
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Sacharidy ve výživě ryb
VITAMÍNY A MINERÁLY.
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_69_DÝCHACÍ SOUSTAVA Téma:ČÁSTI DÝCHACÍ SOUSTAVY,
Centrální nervový systém
KONSTITUCE.
SOUSTAVA NERVOVÁ Dokonalý vývoj nervové soustavy umožnil savcům dosáhnout převahu nad ostatními obratlovci. Řídícím ústrojím těla savce je mozek Největší.
Lidské tělo - SMYSLY Prvouka 3.ročník. Lidské tělo - SMYSLY Prvouka 3.ročník.
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Homeostáza a termoregulace
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
Ondřej Zeman, 5.B ZŠ Fryšták
Působení ekologických faktorů. Světlo Intenzita světla – fotosyntéza a limitní faktor výskytu Délka působení – biologické rytmy Směr dopadu – orientace.
Smysly.
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
MIKROKLIMA TERMOREGULAČNÍ MECHANISMY. ZEVNÍ PODMÍNKY TEPLOTA VZDUCHU VLHKOST VZDUCHU PROUDĚNÍ VZDUCHU.
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky novorozeneckého období klíčová slova : oválné okénko, červené krvinky,
Novorozenecké období. Od narození – do 6. – 8. týdne Od narození – do 6. – 8. týdne Vývojový mezník na počátku období Vývojový mezník na počátku období.
Vliv výživy na produktivitu prasat
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Smyslová ústrojí Funkce:
Člověk a barvy Barvy jsou přítomny v nesčetných různých formách a jevech Člověk je schopen prostým okem rozeznat aspoň 2000 různých odstínů Člověk barvy.
= přeměna látek a energií
Období lidského života
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Etologie.
Tkáň soubor buněk stejného tvaru a funkce Tkáň v lidském těle:
Transkript prezentace:

ŽIVOTNÍ PROJEVY BROJLEROVÝCH KUŘAT A JEJICH VÝZNAM PRO VÝKRM Prof. Ing. Eva Tůmová, CSc. Katedra speciální zootechniky ČZU v Praze

PŘEHLED UŽITKOVOSTI ZA UPLYNULÝCH 50 LET (Wilson, 2005) Rok Žh (kg) Věk (týdny) Sp. Krmiva (kg) Úhyn (%) 1950 1,4 11 3,0 8 1960 1,5 10 2,5 7 1970 1,7 9 2,2 6 1980 1,8 2,1 5 1990 2,0 4 2004 1,6

REPERTOÁR CHOVÁNÍ DRŮBEŽE Projevy chování – významný faktor řízení chovů Sociální chování Pohyb Odpočinek Ohrožení Potravní chování Chování v období reprodukce

PROJEVY CHOVÁNÍ Odvozeny od kura bankivského Ovlivněny – domestikací + šlechtěním únikové chování, mateřské chování, agresivita, příjem krmiva Neovlivněno – sociální chování, sociální struktura hejna

SOCIÁLNÍ CHOVÁNÍ Malé skupiny do 20 ks – dominantní kohout + několik slepic tolerováni podřízení kohouti ve velkých skupinách oddělená hierarchie kohoutů a slepic Rozeznání ostatních zvířat – dle tvaru hřebene, laloků, hlavy kontakt pomocí zvuků o stejné intenzitě

Aktivita slepic masného typu (%) Chování Brojlerové kuře (Murphy a Preston, 1990) Chovné hejno (Savory et al., 1992) Příjem krmiva 11 10 Pití 5 25 Stání 36 15 Odpočinek 48 50

NEURÁLNÍ ŘÍZENÍ Řízení CNS na základě zpětné vazby ze smyslových receptorů Receptory na povrchu těla – oko, uši, kůže, zobák nášlapné polštářky – informace o vnějších podmínkách Receptory v dutině tělní – informace o situaci uvnitř těla hladiny hormonů, enzymů

SMYSLY ZRAK – rozsah vidění jako u člověka, vyšší vnímavost na červené, oranžové a zelené světlo téměř nevidí modré světlo, špatně vidí objekty < než 3 mm

SVĚTLO Vliv světla – chování intenzitu metabolismu fyzickou aktivitu fyziologické funkce Vnímání světla kuřaty Vnímavost oka Vlnová délka Fialové modré zelené žluto-oranžové červené

SVĚTLO Intenzita světla Vykrmovaná drůbež – pod 5 lx -►vyšší růst lepší konverze vysoká intenzita – méně tuku a defektů končetin Směrnice EK 43/2007 maximální délka světla 18 h minimální intenzita 20 lx

SVĚTLO Barva světla vyšší vnímavost při větší vlnové délce Vlnová délka Zelené světlo – výkrm kuřat – stimulant Modré světlo – 3x vyšší intenzita Červené – vyšší intenzita růstu v 1. fázi výkrmu vyšší aktivita kuřat Fialové Modré Zelené Žluto-oranžové Červené

SMYSLY SLUCH – dobře vyvinutý důležitý pro vokální komunikaci kur – cca 20 vokálních projevů svolávání k potravě upozornění na predátory při odpočinku ČICH – slabě vyvinutý

SMYSLY CHUŤ- cítí sůl a hořké vyšší citlivost na tekutiny vnímání teploty tekutin nepijí vodu o teplotě nad 32 oC HMAT – chlad, teplo, tlak, pohyb, bolest receptory – kůže, zobák

POHODA ZVÍŘAT MIKROKLIMA teplota relativní vlhkost ventilace světlo VÝŽIVA A KRMENÍ složení krmných směsí technika krmení

TEPLOTA Termoregulace vývin během 3 – 6 týdnů věku Příklad – kur: 1 denní kuře – teplota o 2 oC nižší než dospělá Stabilizace teploty 14.- 21. den věku Vyvinutá termoregulace 4. týden věku Zevní projev termoregulace – opeření vysoce prokrvené části – málo opeřené Výdej tepla evaporací - dýchání

POŽADOVANÁ TEPLOTA VE VZTAHU K OPEŘENÍ (Tupý, 2005) Věk (dny) Teplota (oC) Opeření 0 - 3 32 - 31 juvenilní peří 4 - 7 31 - 28 juv. peří + letky 8 - 14 28 - 27 15 - 21 27 - 25 křídla + záda 22 - 28 25 - 22 29 - 35 22 - 20 + hrudní kost

EFEKTIVNÍ TEPLOTA PRO KUŘATA (Lacy, 2001) Teplota vzduchu (oC) RV (%) Proudění vzduchu (m.s-1) Efektivní teplota (oC) 30 75 0,5 26 70 0,3 29 65 27 50 2,0 21 19

TEPLOTA Tolerance k výkyvům teploty proti optimu NÍZKÉ TEPLOTY vyšší tolerance zmenšení povrchu těla zvětšení izolační funkce peří mláďata – kolektivní termoregulace – shlukování nárůst spotřeby krmiva pokles užitkovosti zhoršení zdravotního stavu

TEPLOTA Tolerance k výkyvům teploty proti optimu VYSOKÉ TEPLOTY menší tolerance pokles výměny látkové spotřeba krmiva snížení aktivity nižší užitkovost Výdej tepla radiace, kondukce, konvekce – 75% defekace 25% Nízká relativní vlhkost – 50% dehydratace dostatek vody zvýšený příjem vody ascity

POTRAVNÍ CHOVÁNÍ 30 – 50% denního času *Zobání – 14 000 – 15 000 x denně *Hrabání *Vlastní příjem krmiva a vody

POTRAVNÍ CHOVÁNÍ Jednodenní kuře neví jaké krmivo – řídí se zrakem důležité mechanické vlastnosti velikost částí nezná vodu – při zvlhčení zobáku reflex pití

POTRAVNÍ CHOVÁNÍ Prostor pro hrabání – podestýlka Struktura krmiva – granule – kratší doba příjmu může zvýšit ozobávání sypké – obtížnější Příjem krmiva – malé množství, často

KRMENÍ KUŘAT PO VYLÍHNUTÍ Krmení co nejdříve po vylíhnutí Živiny žloutkového váčku do 5. dne Nutno doplnit živinami krmiva Nedostatek živin brzdí vývoj trávicí trubice Vstřebávání živin do 72 h sacharidy, MET více z krmiva tuky více ze žloutkového váčku

KRMENÍ KUŘAT PO VYLÍHNUTÍ Ihned po vylíhnutí – není vyvinutá trávicí trubice Žloutkový váček – 20% hmotnosti kuřete Střeva 3,5 % , rychlý vývoj 3. – 7. den věku Krmivo do 24 h žh o 8 – 10%

KRMENÍ KUŘAT PO VYLÍHNUTÍ Krmivo do 48 h na konci výkrmu žh o 20% Do 3 dnů – bez vody žh o 29 bez krmiva žh o 24%

NAPÁJENÍ Spotřeba vody (l) Věk (dny) 7 14 21 28 35 42 ks.den-1 0,04 Spotřeba cca 2x vyšší než spotřeba krmiva Indikátorem zdravotního stavu Při vysokých teplotách se spotřeba zvyšuje – nad 21 oC na každý 1 oC o 6,5% Spotřeba vody (l) Věk (dny) 7 14 21 28 35 42 ks.den-1 0,04 0,08 0,12 0,15 0,19 0,23 ks 0,2 0,5 1,3 2,2 3,5 4,9

SLOŽENÍ VZDUCHU CO2 - 0,25 % Maximální přípustná koncentrace 0,3%, Základem pro výpočet ventilace minimum 0,27 – 0,5 m3/h/kg H2S - 0,001 % v krvi se váže se Fe, zhoršuje dýchání následkem je paralýza nervové soustavy NH3 - 0,001 % 0,002% (2 ppm) po dobu 6 týdnů nebezpečí sekundární infekce Prach 2 % patogenní mikroorganismy, organické kyseliny (izoropionová,izomáselná), merkaptany ( indol, skatol) Na podestýlce za 24 h 8 – 15 g prachu/m2

Působení škodlivých plynů na organismus brojlerového kuřete Látka Charakteristika Prach poškozuje povrch plic Zvyšuje vnímavost k nemocem Čpavek 10-20 ppm poškození plic 20-50 ppm zvýšení vnímavosti k nemocem nad 50 ppm snížení intenzity růstu Oxid uhličitý nad 0,35 % vznik edemové nemoci Oxid uhelnatý 100 ppm pokles vaznosti kyslíku

RELATIVNÍ VLHKOST 1. týden 75% Později 65 – 70% Nízká – dehydrataci Vysoká – pokles růstu Zatížení podestýlky (kg/m2) 30 34 38 42 46 Relativní vlhkost (%) 68,5 70,9 71,2 72,8 73,1

VENTILACE Vyšší požadavky na přísun vzduchu 7 – 10 m3 / h / kg Nedostatek ascity

ZÁVĚR Projevy chování indikátor pohody kuřat Zvýšená péče o kuřata na počátku výkrmu Optimalizace mikroklimatu

DĚKUJI ZA POZORNOST