ŽIVOTNÍ PROJEVY BROJLEROVÝCH KUŘAT A JEJICH VÝZNAM PRO VÝKRM Prof. Ing. Eva Tůmová, CSc. Katedra speciální zootechniky ČZU v Praze
PŘEHLED UŽITKOVOSTI ZA UPLYNULÝCH 50 LET (Wilson, 2005) Rok Žh (kg) Věk (týdny) Sp. Krmiva (kg) Úhyn (%) 1950 1,4 11 3,0 8 1960 1,5 10 2,5 7 1970 1,7 9 2,2 6 1980 1,8 2,1 5 1990 2,0 4 2004 1,6
REPERTOÁR CHOVÁNÍ DRŮBEŽE Projevy chování – významný faktor řízení chovů Sociální chování Pohyb Odpočinek Ohrožení Potravní chování Chování v období reprodukce
PROJEVY CHOVÁNÍ Odvozeny od kura bankivského Ovlivněny – domestikací + šlechtěním únikové chování, mateřské chování, agresivita, příjem krmiva Neovlivněno – sociální chování, sociální struktura hejna
SOCIÁLNÍ CHOVÁNÍ Malé skupiny do 20 ks – dominantní kohout + několik slepic tolerováni podřízení kohouti ve velkých skupinách oddělená hierarchie kohoutů a slepic Rozeznání ostatních zvířat – dle tvaru hřebene, laloků, hlavy kontakt pomocí zvuků o stejné intenzitě
Aktivita slepic masného typu (%) Chování Brojlerové kuře (Murphy a Preston, 1990) Chovné hejno (Savory et al., 1992) Příjem krmiva 11 10 Pití 5 25 Stání 36 15 Odpočinek 48 50
NEURÁLNÍ ŘÍZENÍ Řízení CNS na základě zpětné vazby ze smyslových receptorů Receptory na povrchu těla – oko, uši, kůže, zobák nášlapné polštářky – informace o vnějších podmínkách Receptory v dutině tělní – informace o situaci uvnitř těla hladiny hormonů, enzymů
SMYSLY ZRAK – rozsah vidění jako u člověka, vyšší vnímavost na červené, oranžové a zelené světlo téměř nevidí modré světlo, špatně vidí objekty < než 3 mm
SVĚTLO Vliv světla – chování intenzitu metabolismu fyzickou aktivitu fyziologické funkce Vnímání světla kuřaty Vnímavost oka Vlnová délka Fialové modré zelené žluto-oranžové červené
SVĚTLO Intenzita světla Vykrmovaná drůbež – pod 5 lx -►vyšší růst lepší konverze vysoká intenzita – méně tuku a defektů končetin Směrnice EK 43/2007 maximální délka světla 18 h minimální intenzita 20 lx
SVĚTLO Barva světla vyšší vnímavost při větší vlnové délce Vlnová délka Zelené světlo – výkrm kuřat – stimulant Modré světlo – 3x vyšší intenzita Červené – vyšší intenzita růstu v 1. fázi výkrmu vyšší aktivita kuřat Fialové Modré Zelené Žluto-oranžové Červené
SMYSLY SLUCH – dobře vyvinutý důležitý pro vokální komunikaci kur – cca 20 vokálních projevů svolávání k potravě upozornění na predátory při odpočinku ČICH – slabě vyvinutý
SMYSLY CHUŤ- cítí sůl a hořké vyšší citlivost na tekutiny vnímání teploty tekutin nepijí vodu o teplotě nad 32 oC HMAT – chlad, teplo, tlak, pohyb, bolest receptory – kůže, zobák
POHODA ZVÍŘAT MIKROKLIMA teplota relativní vlhkost ventilace světlo VÝŽIVA A KRMENÍ složení krmných směsí technika krmení
TEPLOTA Termoregulace vývin během 3 – 6 týdnů věku Příklad – kur: 1 denní kuře – teplota o 2 oC nižší než dospělá Stabilizace teploty 14.- 21. den věku Vyvinutá termoregulace 4. týden věku Zevní projev termoregulace – opeření vysoce prokrvené části – málo opeřené Výdej tepla evaporací - dýchání
POŽADOVANÁ TEPLOTA VE VZTAHU K OPEŘENÍ (Tupý, 2005) Věk (dny) Teplota (oC) Opeření 0 - 3 32 - 31 juvenilní peří 4 - 7 31 - 28 juv. peří + letky 8 - 14 28 - 27 15 - 21 27 - 25 křídla + záda 22 - 28 25 - 22 29 - 35 22 - 20 + hrudní kost
EFEKTIVNÍ TEPLOTA PRO KUŘATA (Lacy, 2001) Teplota vzduchu (oC) RV (%) Proudění vzduchu (m.s-1) Efektivní teplota (oC) 30 75 0,5 26 70 0,3 29 65 27 50 2,0 21 19
TEPLOTA Tolerance k výkyvům teploty proti optimu NÍZKÉ TEPLOTY vyšší tolerance zmenšení povrchu těla zvětšení izolační funkce peří mláďata – kolektivní termoregulace – shlukování nárůst spotřeby krmiva pokles užitkovosti zhoršení zdravotního stavu
TEPLOTA Tolerance k výkyvům teploty proti optimu VYSOKÉ TEPLOTY menší tolerance pokles výměny látkové spotřeba krmiva snížení aktivity nižší užitkovost Výdej tepla radiace, kondukce, konvekce – 75% defekace 25% Nízká relativní vlhkost – 50% dehydratace dostatek vody zvýšený příjem vody ascity
POTRAVNÍ CHOVÁNÍ 30 – 50% denního času *Zobání – 14 000 – 15 000 x denně *Hrabání *Vlastní příjem krmiva a vody
POTRAVNÍ CHOVÁNÍ Jednodenní kuře neví jaké krmivo – řídí se zrakem důležité mechanické vlastnosti velikost částí nezná vodu – při zvlhčení zobáku reflex pití
POTRAVNÍ CHOVÁNÍ Prostor pro hrabání – podestýlka Struktura krmiva – granule – kratší doba příjmu může zvýšit ozobávání sypké – obtížnější Příjem krmiva – malé množství, často
KRMENÍ KUŘAT PO VYLÍHNUTÍ Krmení co nejdříve po vylíhnutí Živiny žloutkového váčku do 5. dne Nutno doplnit živinami krmiva Nedostatek živin brzdí vývoj trávicí trubice Vstřebávání živin do 72 h sacharidy, MET více z krmiva tuky více ze žloutkového váčku
KRMENÍ KUŘAT PO VYLÍHNUTÍ Ihned po vylíhnutí – není vyvinutá trávicí trubice Žloutkový váček – 20% hmotnosti kuřete Střeva 3,5 % , rychlý vývoj 3. – 7. den věku Krmivo do 24 h žh o 8 – 10%
KRMENÍ KUŘAT PO VYLÍHNUTÍ Krmivo do 48 h na konci výkrmu žh o 20% Do 3 dnů – bez vody žh o 29 bez krmiva žh o 24%
NAPÁJENÍ Spotřeba vody (l) Věk (dny) 7 14 21 28 35 42 ks.den-1 0,04 Spotřeba cca 2x vyšší než spotřeba krmiva Indikátorem zdravotního stavu Při vysokých teplotách se spotřeba zvyšuje – nad 21 oC na každý 1 oC o 6,5% Spotřeba vody (l) Věk (dny) 7 14 21 28 35 42 ks.den-1 0,04 0,08 0,12 0,15 0,19 0,23 ks 0,2 0,5 1,3 2,2 3,5 4,9
SLOŽENÍ VZDUCHU CO2 - 0,25 % Maximální přípustná koncentrace 0,3%, Základem pro výpočet ventilace minimum 0,27 – 0,5 m3/h/kg H2S - 0,001 % v krvi se váže se Fe, zhoršuje dýchání následkem je paralýza nervové soustavy NH3 - 0,001 % 0,002% (2 ppm) po dobu 6 týdnů nebezpečí sekundární infekce Prach 2 % patogenní mikroorganismy, organické kyseliny (izoropionová,izomáselná), merkaptany ( indol, skatol) Na podestýlce za 24 h 8 – 15 g prachu/m2
Působení škodlivých plynů na organismus brojlerového kuřete Látka Charakteristika Prach poškozuje povrch plic Zvyšuje vnímavost k nemocem Čpavek 10-20 ppm poškození plic 20-50 ppm zvýšení vnímavosti k nemocem nad 50 ppm snížení intenzity růstu Oxid uhličitý nad 0,35 % vznik edemové nemoci Oxid uhelnatý 100 ppm pokles vaznosti kyslíku
RELATIVNÍ VLHKOST 1. týden 75% Později 65 – 70% Nízká – dehydrataci Vysoká – pokles růstu Zatížení podestýlky (kg/m2) 30 34 38 42 46 Relativní vlhkost (%) 68,5 70,9 71,2 72,8 73,1
VENTILACE Vyšší požadavky na přísun vzduchu 7 – 10 m3 / h / kg Nedostatek ascity
ZÁVĚR Projevy chování indikátor pohody kuřat Zvýšená péče o kuřata na počátku výkrmu Optimalizace mikroklimatu
DĚKUJI ZA POZORNOST