„ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“ VYHODNOCENÍ PROJEKTU
POPIS PROJEKTU - preventivní program zaměřený na podporu zdravého životního stylu a prevenci poruch příjmu potravy - realizován od března do prosince 2009 na Střední zdravotnické škole Chomutov za finanční podpory Ústeckého kraje
CÍLE - zvýšit informovanost žáků o poruchách příjmu potravy - zrealizovat a vyhodnotit dotazníkové šetření týkající se stravovacích zvyklostí a poruch příjmu potravy na základních školách v Chomutově - metodicky připravit, zrealizovat a vyhodnotit sérii přednášek týkající se zdravého životního stylu na SZŠ Chomutov - zvýšit informovan
realizovat PEER program pro žáky základních škol na téma poruchy příjmu potravy - proškolit v problematice poruch příjmu potravy metodiky prevence základních a středních škol v Chomutově - proškolit v problematice poruch příjmu potravy pedagogické pracovníky SZŠ - v souladu s cíli programu Zdraví 21 vést mládež k zodpovědnosti za vlastní zdraví
METODY - komponovaný výukový program o poruchách příjmu potravy pro žáky SZŠ Chomutov - přednáška o zdravé výživě pro žáky ZŠ a SŠ - přednáška o zdravé výživě + PEER Program „Štíhlá, ale mrtvá“ o poru- chách příjmu potravy + dotazníko- vé šetření pro žáky ZŠ
výstava „Mentální anorexie a bulimie - dvě hluboké propasti“ na SZŠ CV ( /09) - proškolení pedagogů SZŠ a metodiků prevence v problematice poruch příjmu potravy - realizace výstavy „Deníky“ v chomutovské knihovně (10/09)
8
9
Výskyt
Do projektu se zapojilo celkem 690 osob (402 žáků základních škol, 241 žáků středních škol, 14 žáků SZŠ Chomutov – lektorů, 18 pedagogických pracovníků SZŠ Chomutov, 15 metodiků prevence chomutovských škol )
SEZNAM ZŠ ZAPOJENÝCH DO PROJEKTU ZŠ Školní, Chomutov ZŠ Březno u Chomutova ZŠ Zahradní, Chomutov ZŠ a MŠ 17. listopadu, Chomutov ZŠ Strupčice ZŠ Krušnohorská, Jirkov ZŠ Příkopy, Chomutov ZŠ Budovatelů, Jirkov VÚ Místo ZŠ Studentská, Jirkov ZŠ Údlice
SEZNAM SŠ ZAPOJENÝCH DO PROJEKTU SZŠ Chomutov OA SOŠG a SOU Údlice
VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ Počet oslovených: 344 žáků základních škol ve věku 13 – 15 let Počet odevzdaných dotazníků: 339 Počet dívek: 270 Počet chlapců: 69
Snídáš obvykle ráno doma před odchodem ze školy? anoobčasnecelkem Počet odpovědí %35,70%34,50%29,80%100,00%
Obědváš ve školní jídelně? anoobčasnecelkem Počet odpovědí %35,40%20,10%44,50%100,00%
Máš ve svém jídelníčku pravidelně alespoň jedno teplé jídlo? Ano denněNěkolikrát v týdnu Méně často celkem Počet odpovědí %85,50%10,30%4,20%100,00%
Jsi spokojený/á s tím, jak vypadáš? ano Ano, ale něco bych na sobě změnil/a necelkem Počet odpovědí %38,60%48,10% 13,30 % 100,00%
Držel/a jsi někdy dietu za účelem zhubnout? anonecelkem Počet odpovědí %44,2 %55,8 %100 %
Vyznač křížkem, jak často zařazuješ do svého jídelníčku potraviny a jídla uvedená v tabulce: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY Vícekrá t denně Několikrá t týdně několikrát měsíčně méně často nikdycelkem Počet odpovědí %21 %36 %29 %4 %9,4 %0,6 %100 %
UZENINY (SALÁMY, PÁRKY, PAŠTIKY...) Vícekrát denně několikrát týdně Několikrát měsíčně Méně často nikdycelkem Počet odpovědí %9,4 % 28,9 % 33 %13,9 %12,1 % 2,7 % 100 %
RYBY Vícekrá t denně Několikrá t týdně Několikrá t měsíčně Méně často nikdycelkem Počet odpovědí %1,2 %3,5 %11,5 %28,9 % 24,8 % 30,1 %100 %
LIBOVÉ MASO (DRŮBEŽÍ, KRÁLIČÍ, ŠUNKA...) Vícekrá t denně Několikrát týdně několikrát měsíčně méně často nikdycelkem Počet odpovědí %8,6 % 19,8 % 39,2 %15,6 %12,1 %4,7 %100 %
CELOZRNNÉ PEČIVO Vícekrá t denně Několikrát týdně Několikrá t měsíčně méně často nikdycelkem Počet odpovědí %18,9 % 31,3 % 20,6 %11,5 % 11,8 % 5,9 %100 %
ČERSTVÉ OVOCE Vícekrát denně několikrát týdně Několikrá t měsíčně Méně často nikdycelkem Počet odpovědí %29,2 %38,6 %25,4 %3,5 %3,3 %0100 %
ČERSTVÁ NEBO VAŘENÁ ZELENINA vícekrát denně několikrát týdně několikrát měsíčně méně často nikdycelkem Počet odpovědí %9,7 % 24,2 % 33,6 %12,1 %13,9 % 6,5 % 100 %
LUŠTĚNINY Vícekrá t denně Několikrát týdně několikrát měsíčně Méně často nikdycelkem Počet odpovědí %2,6 %8 %28 %26 %27,4 %8 %100 %
RYCHLÉ OBČERSTVENÍ (HAMBURGERY, PÁREK V ROHLÍKU, HRANOLKY...) vícekrát denně Několikrát týdně několikrát měsíčně Méně často nikdycelkem Počet odpovědí %5 % 20,3 %26,8 % 40,1 % 2,7 %100 %
INSTANTNÍ JÍDLA (ČÍNSKÉ POLÉVKY...) Vícekrá t denně několikrát týdně několikrát měsíčně Méně často nikdycelkem Počet odpovědí %4,4 %6,2 %15,9 %24,5 % 40,4 % 8,6 % 100 %
CHIPSY, TYČINKY, KREKRY... vícekrát denně několikrát týdně několikrát měsíčně Méně často nikdycelkem Počet odpovědí %8,9 % 11,8 % 26,8 %29,8 %20,9 %1,8 %100 %
CUKROVINKY (BONBONY, ČOKOLÁDA, ZÁKUSKY....) Vícekrát denně Několikrát týdně Několikrá t měsíčně Méně často nikdycelkem Počet odpovědí %11,3 % 23,9 % 33,9 %15,9 %13,5 %1,5 %100 %
SLAZENÉ LIMONÁDY vícekrát denně Několikrá t týdně Několikrát měsíčně méně často nikdycelkem Počet odpovědí %21,5 % 28,3 % 21,8 %11,8 % 14,2 % 2,4 % 100 %
ZÁVĚR Cíle projektu se podařilo naplnit. Projekt se setkal s kladným přijetím žáků i pedagogických pracovníků. Žáci v hodnotícím dotazníku udělili přednášce o výživě průměrnou známku 1,41 a PEER programu 1,39. Na základě výsledků dotazníkového šetření lze konstatovat, že další intervence v této oblasti jsou velmi žádoucí, zejména v podpoře školního stravování a zdůrazňování významu snídaně v dětském jídelníčku.