S- Z- VZ Předpony s-, z-, vz- Větev se pod tíhou ovoce zlomila.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronická učebnice - I
Advertisements

13.1 Kružnice, kruh Co mají obrázky společného?
75.1 Předpony roz-, bez- bezstarostný rozvázat rozbalit rozdělat
44.1 Pádové otázky Kdo, co? Komu, čemu? Oslovujeme, voláme Koho, co?
68.1 Podstatná jména rodu mužského – vzor stroj
10.1 Vztahy o několik více, o několik méně
květ 87.1 Stavba slova kvete květen květina Květa květináč odkvete
20.1 Malá násobilka - násobení
61.1 Podstatná jména rodu ženského – vzor žena
37.1 Vzájemná poloha dvou kružnic
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
74.1 Sčítání a odčítání zlomků se stejným jmenovatelem
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
50.1 Předpony ob-, v-, vy-, vý- jede objede ujede vyjede nejede vjede
36.1 Obsahy složitějších obrazců
15.1 Sčítání desítek Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika Autor: Mgr. Dana Krenková.
Elektronická učebnice - I
10.1 Slabiky dě, tě, ně, bě, pě, vě, mě
37.1 Ekologie – vztah organismus x prostředí
62.1 Rovnováha v přírodě, potravní řetězec
7.1 Odčítání v oboru V krabici byly žárovky.
2.1 Sluchová diferenciace
6e.1 Písmenko S Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk Autor: Mgr. Hana Kopčanová.
88.1 Základní větné členy – druhy podmětů
66.1 Podstatná jména rodu mužského – vzor hrad
12.1 Čtyřúhelníky Mezi obrázky se zatoulal jeden, který sem nepatří.
Co jsou nahosemenné rostliny?
21.1 Malá násobilka - dělení
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
1.1 Prostorová orientace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika Autor: Mgr. Dana.
8.1 Dvojhláska ou, au, eu HOUBA EURO AUTOBUS
Elektronická učebnice - I
6f.1 Písmenko O Zkuste si pohádku vyprávět.
Elektronická učebnice - II
34.1 Dusíkaté organické sloučeniny
18.1 Sčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
43.1 LOMENÉ VÝRAZY 3
69.1 Stavba věty jednoduché, základní skladební dvojice
Elektronická učebnice - I
58.1 Podstatná jména rodu středního – vzor moře
13.1 Desítky - jednotky 10 jednotek = 1 desítka
64.1 Podstatná jména rodu ženského – vzor kost
63.1 Podstatná jména rodu ženského – vzor píseň
35.1 Pamětné odčítání v oboru do 1000 – rozšíření učiva
6h.1 Písmenko U Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk Autor: Mgr. Hana Kopčanová.
72.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod mužský
37.1 Písemné odčítání v oboru do 1000
65.1 Podstatná jména rodu mužského - vzor pán
70.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod střední
Elektronická učebnice - I
36.1 Písemné sčítání v oboru do 1000
Elektronická učebnice - I
29.1 Pamětné sčítání a odčítání do 1000
14.1 Numerace do 100 Čti čísla v první desítce, ve druhé desítce atd.
8.1 Sčítání do 20 bez přechodu desítky
72.1 Odčítání desetinných čísel
17.1 Sčítání a odčítání v oboru do 100 bez přechodu přes desítku
63.1 Sčítání zlomků se stejným jmenovatelem
9.1 Odčítání do 20 bez přechodu desítky
22.1 Násobení a dělení číslem 1 a 10 – násobení číslem 1
12.1 Odčítání do 20 s přechodem přes desítku
S- Z- VZ Předpony s-, z-, vz- Větev se pod tíhou ovoce zlomila.
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
Transkript prezentace:

S- Z- VZ- 74.1 Předpony s-, z-, vz- Větev se pod tíhou ovoce zlomila. Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 74.1 Předpony s-, z-, vz- S- Z- VZ- Větev se pod tíhou ovoce zlomila. Listí již zežloutlo. Jablíčko už zčervenalo. Přezrálé jablko spadlo pod strom. Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku, nebo neštovice? Autor: Mgr. Hana Kopčanová

74.2 Co už víš? Jaký je rozdíl mezi předponou a předložkou? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 74.2 Co už víš? Jaký je rozdíl mezi předponou a předložkou? Předpona je součástí slova, stojí před slovním základem (kořenem), vždy ji píšeme se slovem dohromady (oddělit, uhodit, přenést). Některá slova mohou mít více předpon (nevyučit, neodhodit). Předložka je jedním ze slovních druhů. Předložka stojí před slovy a píšeme ji vždy zvlášť. zahrádka za zahrádkou vedle zahrádky příponová část -k- -a (přípona + koncovka) předpona kořen u zahrádky Jak poznáme předponu? po odtržení předpony dává slovo význam (obarvit - barvit) předponu můžeme vyměnit za jinou (podchod - nadchod) slovo si řekneme v jiném tvaru (vyrobit – vyrábět - obrábět) před zahrádkou

74.3 Kdy píšeme ve slovech předponu s-? Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 74.3 Kdy píšeme ve slovech předponu s-? Psaní předpon se řídí v zásadě významem. směr: dohromady pryč dolů Zemědělci sváželi obilí z pole. Smažte tabuli! Dědeček spadl ze žebříku.

74.4 Kdy píšeme ve slovech předponu z-, ze-, vz-? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 74.4 Kdy píšeme ve slovech předponu z-, ze-, vz-? Psaní předpon se řídí v zásadě významem. Směr - vzhůru dokončení (výsledek) děje změna stavu Letadlo rychle vzlétlo. Větev se pod tíhou sněhu zlomila. Listí již zežloutlo.

74.5 Procvičení a příklady Doplňte správné předpony s-, z-, vz-. Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 74.5 Procvičení a příklady Doplňte správné předpony s-, z-, vz-. Ve škole _bíráme starý papír. Automobily _vážely řepu z polí. Velice jsi mě _klamal. _lepili jsme oba papíry k sobě. Obilí již __klíčilo. O Vánocích jsem velmi _tloustla. Zmije se _točila do klubíčka. Déšť _myl všechny stopy. Strom se _kácel na blízké stavení. Koně se __pínali. Lidé se _hromáždili na náměstí. Petr _lezl pomalu na zem. Při tělocviku jsem se pořádně _potil. Venku se už __tmělo. Ptáček _létl ke krmítku. Na výlet si pečlivě _balte všechny věci. Květiny ve váze už _vadly. Náš dědeček již __stárl.

74.6 Něco navíc pro šikovné. Pozor na některá slova! Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 74.6 Něco navíc pro šikovné. Pozor na některá slova! Vždy předpona z-: Vždy předpona s-: zkoušet sbohem zkoumat skončit zpěv, zpívat strávit, strava ztráta spropitné zčásti skonat zleva shnít zdaleka spotřebovat ztěžka stmívat se zřídit strhnout způsobit zpytovat Slova s různým významem: zhlédnout (v zrcadle, v někom…) shlédnout (z vrcholu dolů) zpráva (informace) správa (majetku) ztěžovat (si život) stěžovat (si na někoho) zbít (někoho) sbít (prkénka k sobě) zběh (uprchlík) sběh (lidu)

unluckiness Word: suffix prefix root 74.7 CLIL Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 74.7 CLIL Word: suffix prefix unluckiness root

74.8 Test znalostí 1. Jak se nazývá slovní základ: stonek květ kořen Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 74.8 Test znalostí 1. Jak se nazývá slovní základ: stonek květ kořen kořínek 3. Která věta je napsána správně? Lidé se sběhly na náměstí. Lidé se zběhli na náměstí. Lidé se sběhli na námněstí. Lidé se sběhli na náměstí. 2. Co je to předpona? je jedním ze slovních druhů část slova před kořenem část slova za kořenem divadelní závěs 4. Které slovo je napsáno nesprávně? spadl zbarvit vzlétl shnědl Správné odpovědi: c b d Test na známku

Elektronická učebnice - I Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 74.9 Použité zdroje, citace http://www.magazinzahrada.cz/uploads/gallery/krasna-zahrada/krasna-zahrada-5.jpg slide č.2 http://ilustrace.pixmac.cz/4/jablon-jabka-autumn-kalorie-pixmac-ilustrace-59421189.jpg slide č.1 http://img.blesk.cz/img/2i_article/487336-img-sport-hokej-hokejka-jasko-penalta.jpg slide č.7 Obrázky z databáze klipart

74.10 Anotace Autor Mgr. Hana Kopčanová Období 01 – 06 /2013 Ročník Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 74.10 Anotace Autor Mgr. Hana Kopčanová Období 01 – 06 /2013 Ročník 5. ročník Klíčová slova Předpony s-, z-, vz- Anotace Prezentace popisující učivo o psaní předpon s-, z-, vz-, dvojici stejných slov s rozlišným významem.