Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Digitalizace výuky Příjemce
Číslo v digitálním archivu školy
Moje vlast, moje bydliště Pověst o Libuši VY_32_INOVACE_15 Sada 9
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: žáky 3. ročníku ZŠ Předmět: německý jazyk Autor: Mgr. Richard.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 6. ročník ZŠ Předmět: Dějepis Autor: Mgr. Tomáš Bicek Základní.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
PŘEHLED ČESKÉ LITERATURY OD 11. DO 14. STOLETÍ
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
Dávní Slované Eliška Rybová.
prezentace pro 4. ročník ZŠ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_483_Život a dílo Aloise Jiráska AUTOR: Mgr. Martina Ringová.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 16. července 2012 Název: VY_32_INOVACE_
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
KOSMOVA A DALIMILOVA KRONIKA.
Vyškrtej názvy měst. Ze zbývajících slabik slož název dalšího města. PRAHA BRNO PLZEŇ TÁBOR LIBEREC AŠ PRA HA BR NO PL ZEŇ TÁ BOR LI BE REC AŠJI HLA VA.
Identifikátor materiálu: EU
Obrázky z našich dějin Mgr. Lubomír Šára
Český stát za bájných Přemyslovců
Počátky Českého státu Lubomír Berka.
Staré pověsti české.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
Literární výchova 3.ročník ZŠ „ Staré pověsti české“
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Naše nejstarší minulost v pověstech 4. ročník
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 6. ročník ZŠ Předmět: Dějepis Autor: Mgr. Tomáš Bicek Základní.
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Výprava do minulosti II
Alois Jirásek Staré pověsti české
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Název: Naše bájné pověsti Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Alois Jirásek Staré pov ě sti č eskéOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Alois Jirásek „Lehká věc je mlčeti, když člověk nic neví.“
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr. Kateřina SÁLOVÁ ZŠ a MŠ MALÝ ÚJEZD VY_32_INOVACE_17_VL_PRAHA 1. část.
Libušin soud Prezentaci zpracovaly: Natálie Janíčková, Tereza Cahová, Tereza Burianová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Pověst 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Motyčková Číslo
Staré pověsti české Alois Jirásek
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
SVATÝ VÁCLAV VY_32_INOVACE_XI-A-17.
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
ČESKÉ POVĚSTI Název: VY_32_inovace_05 Vlastivěda-starší české dějiny
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_03_Výprava do 19. století
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Příchod Slovanů, praotec Čech.
VY_32_INOVACE_18_07_hora Říp – praotec Čech
Autor: Mgr. Eva Kotounová Název : VY_32_INOVACE_2C44Čj6_Pověst
Středověk v českých zemích
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Příchod Slovanů VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_5_PŘÍCHOD SLOVANŮ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Základní škola a Mateřská škola,Šumná,okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a.
Nejstarší české dějiny, 4.ročník
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Transkript prezentace:

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní škola a Mateřská škola Větřní Školní Větřní Téma hodiny: Mýty a legendy o vzniku země

MÝTY A LEGENDY O VZNIKU ZEMĚ Při povídání o vzniku české země nemůžeme opomenout mýty a legendy. Dříve si lidé události, které se staly, předávali ústní formou. Až v dobách pozdějších někteří učenci tato fakta zapisovali, aby se tak dostala do povědomí širšímu okruhu posluchačů. Jedním z nich byl Kosmas. Žil v 11. století a byl to kronikář. Ten sbíral paměti lidí a sepsal je ve své „Kosmově kronice“. Zde zaznamenal souvislou řadu dějin české země od jejího počátku až do 9. st.. Na něj pak navazovali další – například tak zvaný Dalimil, který žil ve 14. století a Václav Hájek z Libočan – 16. století. Z těchto kronikářů pak čerpal Alois Jirásek, spisovatel, který žil na přelomu 19. a 20. století. Jirásek zpracoval pověsti a legendy z těchto kronik, některé založené na historických faktech a vydal je ve svém díle „Staré pověsti české“. Knihu rozdělil na tři části : Staré pověsti české, Pověsti doby křesťanské a ze Starobylých proroctví. Náplní první části je příchod kmene Slovanů do české země. Praotec Čech přivedl svůj lid do nové země, kterou jeho lid na jeho počest pojmenoval Čechy. Po Čechově smrti vládl jeho bratr Lech, který měl tři dcery – Kazi, Tetu a Libuši. Libuše se stala nejznámější z Lechových dcer a to díky své moudré vládě v české zemi po smrti svého otce. Za svého manžela pojala Přemysla oráče (z něj odvozovali svůj původ Přemyslovci) a dala také základy městu Praha. V dalších pověstech jsou líčeny hrdinské skutky Bivoje, Horymíra a jeho koně Šemíka. Vypráví také o Dívčí válce, ve které se ženy vzepřely mužům, aj.

Druhá část je věnována křesťanské době. Dostaneme se do doby Velké Moravy a vlády knížete Svatopluka. Setkáme se s Bruncvíkem a jeho lvem – lva najdeme také na státním znaku. Velká část je věnována Praze, projdeme se po Karlově mostě, navštívíme Staroměstský orloj, Faustův dům. Jirásek neopomněl ani na dobu husitskou. Poslední část Starobylá proroctví je věnována věštbám. Věštby předpovídají budoucnost naší země. Žáci budou také seznámeni ve školní četbě s některými pověstmi z knihy Aloise Jiráska.

Praotec Čech no hoře Říp

Kněžna Libuše

Blaničtí rytíři

Alois Jirásek

Jirásek A., Staré pověsti české.1.vyd. Praha, Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění Obrazové přílohy převzaty z: