Jsou společenské vědy skutečnými vědami?. Spor ve spol. vědách Spor o společenské vědy Předpoklad: Aby fungovaly jako vědy, musí obsahovat kauzální vysvětlení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle a postupy empirického výzkumu
Advertisements

Úvod do Teorie her. Vztah mezi reálným světem a teorií her není úplně ideální. Není úplně jasné, jak přesně postavit herněteoretický model a jak potom.
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Jak získat nadané žáky pro nové technologie Dora Kroisová 1.
Téma: Co je sociologie? Na úvod, co jsou to sociální vědy? A které by to měly být? Politologie, ekonomie, psychologie, sociologie…?
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK)
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Hypotézy ve výzkumu.
Testování hypotéz vymezení důležitých pojmů
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
Max Weber ( ) Právník Ekonom Sociolog Politolog.
1. Ekonomie jako společenská věda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Právo jako filozofický pojem
Co je to ARGUMENT? Irena Schönweitzová FI - ŠF
Inference jako statistický proces 1
Fuzzy logika.
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Kontingenční tabulky Závislost dvou kvalitativních proměnných.
Makroekonomie Základní východiska zkoumání. O co se snaží makroekonomická teorie? Cílem makroekonomické teorie je v podstatě –Popsat a teoreticky vysvětlit.
Σ Sociogie = societas (společnost) + logos (věda) Úvod do sociologie.
Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník, LS 2010 VOŠ Jabok ETF UK.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Vazby mezi politickými postoji a politické znalosti Lukáš Linek, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
Téma Výzkumný problém Přednášky ze Základů pedagogické metodologie
SIGNÁLY A SOUSTAVY V MATEMATICKÉ BIOLOGII
Z čeho a jak je poskládán svět a jak to zkoumáme
ETBB29 Psaní odborných textů v etnologii – seminář
PSY717 – statistická analýza dat
Metody sociálního výzkumu 5. blok Denní studium LS 2007/
1 Cvičení č. 3 1.Uplatnění „zdravého rozumu“ v OM.
Vědecký jazyk  Volba univerza (soubor předmětů)  Intencionální báze (volba vlastností z předmětného univerza)  Syntaktická báze (volba jazykových prostředků.
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Základy sociální psychologie
Základy sociální psychologie
Uzavírání a opakování pracovních poměrů na dobu určitou JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D. © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol.
Úvod do psychologie
Pojetí sociálněvědního výzkumu
Metodologie 2 Lekce 1 Lenka Slepičková.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
pokus o obecnou teorii sociálního jednání (T
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Experiment č. 1 Strom. házená hlína svízel škola.
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
Testování hypotéz Testování hypotéz o rozdílu průměrů  t-test pro nezávislé výběry  t-test pro závislé výběry.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Vymezení demografie, její vnitřní diferenciace a vnější návaznosti.
Úvod k evolučnímu přístupu Vladan Hodulák. Dominantní paradigmata Společenské vědy mají dlouhodobě problém s uchopením prvku změny ve společenském vývoji.
Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
FILOsOFIE A VĚDA.
Mgr.Michal Vičar Emoční inteligence.
Metodologická propedeutika aneb Jak na to?
Ideologie v digitálních hrách
Věda & struktura vědecké práce
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Predikátová logika (1. řádu).
Úvod do psychologie II. přednáška
Gödelova(y) věta(y).
Vědecký jazyk Volba univerza (soubor předmětů)
Predikátová logika.
Metody pedagogiky.
Člověk a příroda Fyzika.
Transkript prezentace:

Jsou společenské vědy skutečnými vědami?

Spor ve spol. vědách Spor o společenské vědy Předpoklad: Aby fungovaly jako vědy, musí obsahovat kauzální vysvětlení. Aby obsahovaly kauzální vysvětlení, musí obsahovat zákonitost. Předpoklad: zákon resp. přírodní zákon se paradigmaticky přebírá z fyziky. Zákon umožní formulovat hypotézu v rámci teorie a účinně předvídat.

Spor ve spol. vědách Reakce na problém: 1.Odmítnutí zákona s tím, že spol. a humanitní vědy jsou něco zvláštního a zákonitost a kauzalita se na ně nevztahuje. Mentalistické pojmy stačí na interpretaci/adekvátní popis, který funguje jako měřítko „inteligibility“. 2.Přijetí podmínky, ale (a) zákon nemáme, protože máme chybné (mentalistické) pojmy; (b) zákonitost není problém, pokud se zbavíme neadekvátních požadavků na takovou zákonitost (sem Kincaid). 3.Odmítnutí spol. věd jako takových (Winch).

Funkcionalizmus vrací úder Harold Kincaid 1.Potřebujeme zákon, protože jenom tak můžeme adekvátně vysvětlovat. Kritika spol. věd je neadekvátní a podmínky, o kterých uvažuje nesplňuje skoro žádná z přír. věd. Námitky proti spol. vědám: a)Sociální entity mají různé úrovně výskytu. b)Společenskovědní teorie nejsou „uzavřené“. c)Není zde žádný zákon spojující přesvědčení, touhy, intence a jednání.

Funkcionalizmus vrací úder Možnost spol. věd 1.Námitka uzavřenosti a „různých úrovní“ spočívá na předpokladu, že to tak musí být. V reálu nejsou uzavřené ani na stejné úrovni další přír. vědy (biologie) 2.Absence „psychologického zákona“ spočívá na metodologickém individualizmu (je nutné najít zákon pro mikro-úroveň, abychom mohli adekvátně uvažovat o makro-úrovních)

Funkcionalizmus vrací úder Možnost spol. věd

Funkcionalizmus vrací úder 1.Kincaid argumentuje tím, že pro makro-úroveň není nutné znát zákonitost na mikro-úrovni. Předpokladem jeho tvrzení je (a) „metodologický holizmus“ (celek je víc než součet částí… při bližším pohledu to zní divně a funkcionalisté mají tendenci jedno vysvětlovat druhým: jako pejsek a kočička…a tak tam viseli oba); (b) pro platnost zákonitosti na „makro-úrovni“ nemusíme znát subsumované zákonitosti (pro evoluční teorii není nutné chápat DNA) Př: [ německá sebevražda vs. Dürkheimova sebevražda]

Funkcionalizmus vrací úder Kincaid dále užívá funkcionalistický argument: vysvětlení ve spol. vědách je často teologické povahy, ale neztrácí takto na kauzální účinnosti (něco existuje, protože je to užitečné). [To je velký problémPopperova námitka proti funkcionalizmu: fci je prázdná tautologie a nikoli vysvětlení; 0 prediktivní síla] Jako příklad uvádí Marxovu teorii třídního boje a to nezprostředkovává žádná „střední“ teorie lidského chování: NÁMITKA neobstojí (a) není-li to v M teorii, tak to ještě neznamená, že tato námitka je bezpředmětná (b) dokazuje funkcionalistickou teorií pravdivost funkcionalizmu?

Funkcionalizmus vrací úder Dále: Není nutný psych. Zákon : stačí, když uvedeme seznam možných intervenujících příčin a když si je „pohlídáme“, tak se „psych. Zákonu vyhneme“. NÁMITKA: problém je to, že pokud nepřijmeme holizmus, pak zásadní intervenující příčinnou jsou přesvědčení, žádosti a intence, tj. jednání V důsledku: zavedením „funkce“ se mentalistickým problémům nevyhneme.

Funkcionalizmus vrací úder Ceteris paribus: není pro Kincaida relevantní, protože s modelovými situacemi při předpokládaných konstantních podmínkách je standardní součást vědecké práce. Je možné souhlasit, stejně i tak, že zákony se od generalizace neliší, pokud nebudeme trvat na metafyzickém rozlišení „pravých zákonů“ a „pouhých generalizací“ („pravý zákon“ je pouze kompliment pro generalizaci, kterou s úspěchem používáme)

Funkcionalizmus vrací úder Je nutné kontrolovat ceteris paribus. Jako příklad fungující spol. vědy uvádí ekonomii (NÁMITKA: tvrdí, že ekonomie má „nepochybně“ nejlepší teorii X Feyeraband rozhodně nesouhlasí) Poznámka: užívá evoluční teorie jako příkladu, protože evol. teorie je kompatibilní s funkcionalizmem.

Funkcionalizmus vrací úder Proč jsou spol. vědy tak očividně neúspěšné: 1.Nejsou neúspěšné, pokud odmítneme „fyzikalizmus“. 2.Komplexita 3.Statistika je interpretovaná v mnoha různých směrech. 4.Problém s absencí kontrolovaného experimentu, opakovaného výzkumu, výzkumného vzorku… 5.Hodnotová kontaminace 6.Spol. vědci nejsou nadáni k matematice

název kapitoly Toto je hezký obrázek.