Česká moderna I SOUHRNNÉ OPAKOVÁNÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekce zrození moderní ženy do umění secesně-symbolistního hnutí
Advertisements

VY_32_INOVACE_ČJPS2A0160BED
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Vztahy mezi Čechy a Němci
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Poslední universální styl
Alfons Mucha Název školy
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Anarchističtí buřiči charakteristika.
VY_32_INOVACE_ČJPS20660BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
ČESKÁ LITERÁRNÍ MODERNA
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
Impresionismus Šedesátá léta 19. století.
ČESKÝ IMPRESIONISMUS 90. léta 19. století.
Symbolismus, dekadence
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
IMPRESIONISMUS Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ OTEVŘENÁ Název materiálu:
Česká secese a Alfons Mucha
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Secese.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Secese Berenika Králíková.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ČESKÁ LITERÁRNÍ MODERNA
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
SECESE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Umělecké směry 19. století
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_32_CJL_L ROČNÍK: III. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
VY_32_INOVACE_04_08 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis Název materiálu:Impresionismus Anotace: V prezentaci se žáci seznámí s pojmem impresionismus,
IMPRESIONISMUS Mgr. Lucie Rusová český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a české literatuře.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Česká kultura.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Česká moderna - výklad (9. roč.)
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
ČESKÝ INFORMEL Jana Bobčíková.
SECESE.
SYMBOLISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Symbolismus.
Literární moderna 8. ročník Literární moderna Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české.
SYMBOLISMUS 2 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
IMPRESIONISMUS, SYMBOLISMUS, DEKADENCE
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.1 impresionismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Secese - TEST Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_HANA_MERVARTOVA_SECESE_TEST_PREZENTACE_06 Název školyStřední škola služeb,
Česká literatura konce 19. století  Časopis Moderní revue – dekadenti (Jiří Karásek ze Lvovic) Karel Hlaváček  Manifest České moderny Josef Svatopluk.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Impresionismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Česká moderna Václav Špála. Úvod do doby Doba prokletých básníků. Nová generace, nastupující v 90. letech 19. století, se odklonila od lumírovců a ruchovců.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Česká moderna, Buřiči a Česká dekadence
VY_32_INOVACE_14_Kultura za první republiky
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
A. Sova – Květy intimních nálad
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Česká moderna.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Secese - malířství Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Literatura na přelomu století
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Křivonosková Kateřina
VY_32_Inovace_6.2.1 impresionismus
Název materiálu: Impresionismus
Transkript prezentace:

Česká moderna I SOUHRNNÉ OPAKOVÁNÍ

Moderní směry v českém umění na sklonku 19. století Umělecké směry: - impresionismus - symbolismus - dekadence - secese Projevily se různou měrou: v malířství v architektuře v sochařství v hudbě v literatuře !!

ČESKÝ IMPRESINISMUS ÚKOLY – zopakujte si ve dvojicích: Co je charakteristické pro impresionistické malířství?(techniky, barvy, motivy) Jaké motivy a prostředky se objevují v impresionistické poezii? 3. Jak se tento směr projevil v próze a v dramatu?

Impresionismus v malířství zobrazoval neopakovatelnost okamžiku technika: rychlé tahy štětcem, tečkování upřednostnění malby v plenéru motivy: krajina, příroda v různých denních dobách či ročních obdobích

Antonín Slavíček (1870 -1910) známý český malíř impresionista Motivy: Kameničky na Vysočině (často tam pobýval) pražské náměty

A. Slavíček – Červnový den

A. Slavíček – Ve Stromovce

A. Slavíček – Slunce v lese

A. Slavíček – Chalupy v Kameničkách

A. Slavíček - Procházka

Impresionismus v sochařství Ladislav Šaloun (1870 – 1946) český sochař dílo s prvky impresionismu

L. Šaloun – Miroslav Tyrš

L. Šaloun – Pomník Mistra Jana Husa v Praze

Impresionismus v poezii Antonín Sova (1864-1928) významný český impresionistický básník v básních se proměny krajiny prolínají se stavy lidské duše

Antonín Sova

Ukázka – sb. Květy intimních nálad ÚKOLY: Které smyslové vjemy Sovova báseň evokuje? Najděte příklad eufonie. Jak se prolínají do přírodních obrazů pocity básníka?

sb. Květy intimních nálad (1891) Květ narcisu Oh nocí, nocí, když ty sníš, mně z vázy narcis voní blíž. Nad všechny květy mám jej rád, když vonět počne ze zahrad. Mně zdá se, jak by v jeho sníh byl vtělen úběl skrání tvých a s jeho vůní jak tvůj dech byl vál sem hebkých na křídlech…

Impresionismus v próze a dramatu V popředí: citové prožívání a emoce postav přírodní atmosféra prostředí Do pozadí ustupuje: vnější dějovost

Fráňa Šrámek (1877 – 1952) významný český spisovatel a básník napsal impresionistický román: Stříbrný vítr - autor impresionistických her: Léto Měsíc nad řekou

Fráňa Šrámek (1877 – 1952)

ČESKÝ SYMBOLISMUS Úkoly – zopakujte si ve dvojicích: Co je to symbol – uveďte příklady? Čemu dává prostor symbolistická poezie?

Symbolismus ve výtvarném umění Jan Preisler (1872 – 1918) - český malíř - tvořil své obrazy v duchu symbolismu - známé obrazy Modrý pták Černé jezero

J. Preisler – Kompozice s bílým koněm

J. Preisler – Žena a jezdec u Černého jezera

Symbolismus v sochařství František Bílek (1872 – 1941) český symbolistický sochař výlučné vizionářské dílo známé sousoší v Jaroměřicích: Tvůrce a jeho sestra Bolest (věnováno O. Březinovi) - působivé

Jaroměřice – Březinův hrob Tvůrce a jeho sestra Bolest

František Bílek - Mistr Jan Hus – Husovy sady v Táboře

Symbolismus v poezii Otokar Březina (1868 – 1929) přední básník českého symbolismu vizionářské dílo pět básnických sbírek neradostný život

Ukázka – sb. Stavitelé chrámu Úkoly: Všimněte si v ukázce symbolů zahrad, květů a hadů. Co by mohly např. symbolizovat?

sb. Stavitelé chrámu Doupata hadů Skryté své zahrady viděl jsem v slavnostech července kvést, V blankytů éterná loubí se slétlo tisíce tajemných ptáků: Na květech zrosených nechaly půlnoci nejsladší úsměv hvězd, A jako koberec pro sny, v plamenech záhony máku.

b. Doupata hadů – pokr. Dalekou cestu jsem konal, neznámý navštívil svět, Nesčetné duše jsem objal, z nesčetných zraků tvá tajemství čet A unaven milostí vrátil se do svých ukrytých sadů: Klenbami hořící síry kouřil se blankyt, žíravě bled, a všechny mé záhony květů se změnily v doupata hadů… - zkráceno -

ČESKÁ DEKADENCE Úkoly – zopakujte si ve dvojicích: Vysvětlete pojem dekadence. Jak se projevila v životě a tvorbě autorů? Uveďte hlavní představitele české dekadence. Jak se jmenoval časopis, který vydávali?

Česká literární dekadence dekadentní umění vyrůstalo z pocitu hlubokého úpadku a marnosti tyto pocity prožívali autoři na konci století v českém prostředí byla dekadence pociťována zvlášť tíživě projevila se nejen v literatuře, ale i v grafice a výtvarném umění

Časopis Moderní revue časopis české dekadence vycházel v letech 1894 – 1925 vydavateli byli Jiří Karásek ze Lvovic a Arnošt Procházka - otiskovali texty pozoruhodných (i) světových autorů

Jiří Karásek ze Lvovic (1871 – 1951) představitel české dekadence kritik, básník, prozaik, redigoval časopis Moderní revue šlechtický přídomek sběratel uměleckých děl – obrazů, knih… sbírky Sodoma (1895), Sexus necans (1897)

Karel Hlaváček (1874 -1898) básník české dekadence aktivně cvičil v Sokole – sb. Sokolské sonety (1895) výtvarník – portréty, grafiky, ilustrace zemřel předčasně na tuberkulózu sbírky Pozdě k ránu (1896) Mstivá kantiléna (1898)

Karel Hlaváček (1874 – 1898) jeho básně jsou založeny na zvukových kvalitách – eufonie, melodičnost, motivy hudebních nástrojů také jsou často prostoupeny melancholií a pocity marnosti

UKÁZKA – b. Hrál kdosi na hoboj Úkoly k ukázce: Jakou funkci mají v básni hudební motivy? S jakým časoprostorem se tu setkáváme? Najděte ve stylizaci básně dekadentní postoje.

Hrál kdosi na hoboj Hrál kdosi na hoboj, a hrál již kolik dní, hrál vždycky navečer touž píseň mollovou a ani nerozžal si oheň pobřežní, neb všecky ohně prý tu zhasnou, uplovou. Hrál dlouze na hoboj, v tmách na pobřeží, v tmách, na plochém pobřeží, kde nikdo nepřistál: Hrál pro svou Lhostejnost, či hrál spíš pro svůj Strach? Byl tichý Pastevec, či vyděděný Král?

Hrál smutně na hoboj. Vzduch zhluboka se chvěl pod písní váhavou a jemnou, mollovou… A od vod teskně zpět mu hoboj vlhkem zněl: Jsou ohně marny, jsou, vždy zhasnou, uplovou.

ČESKÁ SECESE univerzální umělecký styl na přelomu století prosadila se hlavně v malířství, architektuře a užitém umění – byty, oblečení, doplňky charakteristický byl ornament, zdobnost a dekorativnost světově proslulým se stal malíř Alfons Mucha

Alfons Mucha (1860 – 1939) (autoportrét) osobnost evropského secesního umění autor plakátů pro divadlo pařížské herečky Sarah Bernhardtové na poč. 20. století namaloval cyklus obrazů Slovanská epopej

Mucha – divadelní plakáty Hamlet Médea

A. Mucha - Ovoce

ZÁVĚR Koncem 19. století se v umění prosadily nové směry, které významně ovlivnily další vývoj kultury a literatury ve 20. století. Impresionistické, symbolistické či secesní obrazy mají dnes nevyčíslitelnou hodnotu. Na tyto směry stále navazuje současné umění, např. vznikají stále nová díla v duchu dekadence.

Zdroje: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dc/Antonin_Slavicek.jpg (15.2.2011) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/57/Antonin_Slavicek_-_cervnovy_den_%281898%29.jpg (15.2.2011) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d2/Antonin_Slavicek_-_Ve_Stromovce_%281907%29.jpg (15.2.2011) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/36/Antonin_Slavicek_-_Slunce_v_lese_%281898%29.jpg (15.2.2011) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/57/Slavicek%2C_Antonin_-_Chalupy_v_Kamenickach_%281904%29.jpg (15.2.2011) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/db/Slavicek_prochazka.jpg (15.2.2011) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9d/Miroslav_Tyrs_%28Ladislav_Saloun%29.jpg (15.2.2011) Autor: Ludek

http://upload. wikimedia. org/wikipedia/commons/4/4d/Prague_hus_statue http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4d/Prague_hus_statue.jpg (15.2.2011) Autor: Petr Vilgus http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a6/Sova_portret01.jpg/220px-Sova_portret01.jpg (15.2.2011) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ef/Antonin_Sova_1922.jpg (15.2.2011) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/36/Frana_Sramek_1926.jpg (15.2.2011) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c3/Preisler%2C_Jan_-_Kompozice_s_bilym_konem_%281905-06%29.jpg (16.2.2011) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/68/Jan_Preisler_Zena_a_jezdec_u_Cern%C3%A9ho_jezera_1903.jpg (16.2.2011)

http://upload. wikimedia http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bf/Jaromerice_nr_brezinuv_hrob.jpg (16.2.2011) Autor: Nostrifikator http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/21/Mistr_Jan_Hus-pomn%C3%ADk.jpg?uselang=cs (16.2.2011) Autor: R. Kukačka ml. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/ba/Brezina_otokar.jpg (16.2.2011) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Jiri_Karasek_ze_Lvovic_1930.jpg (16.2.2011) http://http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fb/Karel_Hlavacek_1895.jpg (16.2.2011) )

http://upload. wikimedia http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ce/Alfons_Mucha_Selbstportr%C3%A4t.jpg (16.2.2011) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6a/Alfons_Mucha ://_-_1899_-_Hamlet.jpg (16.2.2011) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/58/Alfons_Mucha_-_Medea.jpg (16.2.2011) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/77/Alfons_Mucha_-_Fruit.jpg (16.2.2011)