DĚLICÍ METODY I. – úvod Význam DM– výskyt studovaných látek ve směsích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ
Advertisements

Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Tenze páry nad kapalinou a roztokem
BIOCHEMIE.
Imobilizace a stabilizace enzymů.
Aminokyseliny.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Prof. Ing. Pavel Jeníček, CSc.
IZOLACE A CHARAKTERIZACE PROTEINŮ
Příprava a vlastnosti tuků
Dělicí (separační) a čisticí metody
5. DĚLENÍ LÁTEK MEMBRÁNOU
4. CENTRIFUGACE Podmínka dělení: l ≥ 1 suspenze  emulze
Kapalinová chromatografie v analytické toxikologii Věra Pacáková Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta, katedra analytické chemie.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Oddělování složek směsí 1
Chemické výpočty – část 2
Fázové rovnováhy.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Chemické látky a jejích vlastnosti.
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
Chemie a její obory.
Metody oddělování složek směsí
Separační metody.
Směsi Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Zdroje uhlovodíků Ropa
Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Biochemické metody separace proteinů
VYUŽITÍ ULTRAZVUKOVÝCH AKTUÁTORŮ PRO POSUV PAPÍRU
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy
Směsi a jejich dělení Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0102.
Oddělování složek směsí.
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ Chemie 8. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 06.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Oddělování složek směsí 2
Způsoby vyjadřování složení směsí
Základy chemických technologií 2009 ORGANICKÁ TECHNOLOGIE JE SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KETRÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA SUROVINY NA KONEČNÝ VÝROBEK.
Vybrané metody ACh SEPARAČNÍ METODY úvod.
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy jsou tvořeny částicemi (molekulami, ionty) prostoupenými na molekulární úrovni částice jsou.
Fázové separace.
Chromatografické metody
Izolace proteinů.
Analýza a separace nukleových kyselin
Vlastnosti plynů a kapalin
Chemické a fyzikální vlastnosti karboxylových kyselin
Biochemie a odpady Problémy –Ovlivnění rovnovážného stavu –Vyčerpávání zdrojů –Produkce odpadů –Možné následky – poškozování ŽP Řešení –Prevence – technologická.
Mária Ol’hová, Veronika Frkalová, Petra Feberová
Srážecí metody.
Obor: Chemie a chemické technologie Chemik: Co se děje s hmotou při chemických reakcích? Chemický inženýr: Co se děje v aparátech, tj. reaktorech a separátorech?
KLASIFIKACE LÁTEK Jak lze rozdělit látky, které jsou kolem nás?
PRŮMYSLOVÁ CHEMIE Doc. Ing. Jaromír Lederer, CSc..
Projekt: Trojlístek - podpora výuky přírodopisu, biologie, fyziky a chemie pro žáky ve věku 11 až 15 let Projekt: Trojlístek - podpora výuky přírodopisu,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_04-15 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Trojlístek – IRER a FChT
Směsi = smíšeniny dvou nebo více CHL CHL, které směs obsahuje = složky
Látkové složení.
Fyzika kondenzovaného stavu
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní hydrometalurgické operace
Iontová chromatografie
SEPARAČNÍ METODY ÚVOD Význam SM– výskyt studovaných látek ve směsích
Oddělování složek směsí.
SMĚSI HRA.
5. DĚLENÍ LÁTEK MEMBRÁNOU
Srážecí metody.
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Základy chemických technologií
Srážecí metody.
Základy chemických technologií
Transkript prezentace:

DĚLICÍ METODY I. – úvod Význam DM– výskyt studovaných látek ve směsích Podmínka studia: Získat čistou látku Ověřit její čistotu

Historie DM Alchymisté: destilace, srážení, extrakce, krystalizace 20.století: LSC - chemie přírodních látek PC, IEC – chemie bílkovin AC – jednostupňová operace → antigeny Empirie → racionální přístup

Klasifikace DM Podmínka dělení: rozdíl aspoň v jedné fyzikální či chemické vlastnosti Podle vlastností b.v.- destilace, lyofilizace Rozpustnost – krystalizace, srážení, extrakce KD – extrakce, LLC,GLC KHA, KBOH – IEC μ – Elfo V – centrifugace, GPC, dialýza, UF Podle fází V jedné fázi – Elfo, dialýza Mezi dvěma fázemi – chromatografie, krystalizace, destilace

Organická chemie individuum Volba DM Šetrnost x účinnost x ekonomika Dělení není ani teoreticky 100% ← K Hodnocení dělení: Stupeň čistoty Výtěžek [%] IZOLACE (vydělení) SEPARACE (oddělení) Organická chemie individuum Biochemie skupina látek DĚLICÍ METODY

Typicky vícestupňový postup čištění proteinu Stupeň Celkový protein Objem Celková aktivita Specifická aktivita Výtěžek Stupeň vyčištění mg ml U U/mg % 1. Hrubý extrakt 19 200 372 192 0,01 100 1 2. Precipitace síranem amonným 5 400 74 120 0,02 62 2 3. Chromatografie na DEAE-celulose 340 103 0,29 52 29 4. Chromatografie na hydroxyapatitu 50 20 80 1,6 41 160 5.Gelová filtrace na Sephadexu G-100 6 60 10,0 30 1000

1. NALEZENÍ ZDROJE Ekonomické hledisko: Co nejlevnější zdroj Co největší obsah

2. UVOLNĚNÍ Z TKÁNĚ desintegrace, destrukce MECHANICKY – mlýny, kuchyňský masový mlýnek HOMOGENIZACE – s pufrem, mixer LYSE BUNĚK OSMOTICKÝM TLAKEM CHEMICKY – louh, enzymy: lysozym, celulasa, RŮZNÉ – ultrazvuk „acetonový prášek“ Homogenizátor Pottera a Elvehjema

Metody desintegrace buněk

3. EXTRAKCE l, s  l () ll Teorie extrakce → výpočet výtěžku → LC – mnohonásobná kontinuální extrakce Volba rozpouštědla: Maximální cA SIMILIA SIMILIBUS SOLVENTUR ll Minimální vzájemná rozpustnost kapalin – eluotropická řada εr , maximální Δεr Maximální D Maximální Δρ (ne emulze), minimální η, inertnost

3.1. EXTRAKCE Z KAPALINY KD= (aA)org./(aA)H2O D = (cA)org./(cA)H2O Rozdělovací konstanta Rozdělovací koeficient KD= (aA)org./(aA)H2O D = (cA)org./(cA)H2O E (výtěžek %) ≈ D, Vorg./VH2O, n

3.1.1 METODY Vytřepávání – dělička (3x) Roztřepávání, protiproudé rozdělování

Protiproudé rozdělování - Craigování Průmyslové použití Rychlé, Bezodpadové Malá spotřeba rozpouštědel Matematické zpracování ↓ optimalizace procesu antibiotika, cholesterol z lanolinu

Izolace surového methyloxytocinu (SPOFA) Přístroj: QUICKFIT & QUARTZ 100 jednotek 0,05% AcOH v sec.BuOH

Soxhletův extraktor za horka kontinuální 3.2. EXTRAKCE Z PEVNÉ LÁTKY Soxhletův extraktor za horka kontinuální

Moderní Soxhlet SOXTEC Tecator – nepřímé vyhřívání cirkulujícím olejem ROVNOVÁŽNÝ EXTRAKTOR Tecator – mechanicky pro tepelně a světelně citlivé látky SOXWAVE Prolabo Fokusovaná mikrovlnná technologie Automatické Úspora času,rozpouštědel, nákladů Šetrné SOXTEC

4. SRÁŽENÍ s c 4.1.1 VYSOLOVÁNÍ Rozpustnost cystinu x I – iontová síla IEB (NH4)2SO4, Na2SO4, Na3PO4 vsolování vysolování

Použití vysolování (NH4)2SO4 Výhody Vysoká x , nezávislá na T Malý denaturační vliv Vysoká dělící schopnost frakční vysolování laciné Použití NK (30% (NH4)2SO4) BÍLKOVINY (30 – 75%) př. penicilinasa (60l →2,4kg, 4x specifická aktivita) Mastné kyseliny Sulfonové kyseliny

4.1.2 SRÁŽENÍ ORG. KAPALINOU Vytěsnění organickými rozpouštědly mísitelnými s vodou Zmenšení solvatačního obalu Aceton, EtOH, MeOH, py, pro bílkoviny polyethylenglykol

4.2. SRÁŽENÍ ZMĚNOU pH Bílkoviny  IEB (kasein z mléka) Adenin  Ade2S + NaOH

4.3. TVORBOU NEROZPUSTNÝCH KOMPLEXŮ NK (PO4-) + SEPTONEX streptomycin sulfát Denaturace těžkými kovy – Hg2+, Pb2+, Cd2+ 4.4. TEPELNÉ SRÁŽENÍ Pro termostabilní enzymy – př. kvasničná ADH