Možnosti implementace temporálních Databází v Caché Lukáš Rychnovský

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

Ing. Petr Štefan Kp-sys s.r.o. CPVŠK Praha
Základy jazyka SQL Jan Tichava
Aplikační a programové vybavení
Jazyk SQL Ing. Zdena DOBEŠOVÁ. SQL Structured Query Language 1974 SEQUEL (Structured English Query Language) neprocedurální relační dotazovací jazyk norma.
LOV, Listbox, Poplist a Combobox v Oracle Forms LOV – seznam hodnot, které se zobrazí po stisku klávesy Enter v textovém poli. LOV – seznam hodnot, které.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
„Programátor by měl být v prvé řadě líný.“. PIFovo Web API (API = Application Programming Interface)
Vzdělávací technologie Wonderware Historian Clients QUERY.
Architektury a techniky DS Tvorba efektivních příkazů I Přednáška č. 3 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
T OOL FOR C OLLABORATIVE XML S CHEMA I NTEGRATION Jiří Meluzín.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ NÁVRH IS PRO TECH. PROCESY Roman Danel VŠB – TU Ostrava HGF Institut ekonomiky a systémů řízení.
PROGRAMOVACÍ JAZYKY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Temporální databáze a TSQL
TEMPORÁLNÍ DATABÁZE A TSQL2
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
Temporální Databáze Jaroslav Dražan. Čím se budeme zabývat Proč je čas v DB důležitý Práce s časem pomocí klasického SQL Reprezentace časové domény Spojování.
Úvod do databází Databáze.
Hana Kotinová Struktura a cíl práce Metody předzpracování dat Systémy předzpracování dat Historie vývoje DPT Jak program pracuje Budoucnost.
vedoucí oddělení IT, Digis, spol. s r. o.
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
Úvod. školní: příprava na předmět Databázové systémy praktický: webové aplikace databázové systémy základy vývoje webových aplikací od návrhu databáze.
Databázové systémy teorie a návrh relačních databázových systémů část II.
Relační databáze.
1IT D OTAZOVACÍ JAZYKY V RELAČNÍCH DATABÁZÍCH Ing. Jiří Šilhán.
Vypracoval: Ondřej Dvorský Třída: VIII.A
KIV/ZIS cvičení 6 Tomáš Potužák. Pokračování SQL Klauzule GROUP BY a dotazy nad více tabulkami Stáhnout soubor studenti_dotazy_sql.mdb.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
SQL PVA Jan Hora. SQL „graficky“ Grafický vs. pravý SQL SELECT ORDED BY WHERE.
Unifikovaná architektura databáze Katsiaryna Chernik.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.8 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze – základy SQL Typ: DUM - kombinovaný.
IB111 Programování a algoritmizace
Internetový portál Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Databázové systémy I Cvičení č. 8 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2013.
Databázové systémy II Přednáška č. 9. Transakce je logická jednotka práce sestávající z jednoho nebo více SQL příkazů, které jsou atomické z hlediska.
Aplikační role Vít Ochozka. K čemu nám slouží Omezit přístup k databázi AKORD jen prostřednictvím konkrétní aplikace Jiné aplikace – MS excel, MS access,
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
Ukládání heterogenních dat pomocí rozvolněných objektů Michal Žemlička.
Databázové systémy I Cvičení č. 10 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2013.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Dílna Caché I. Praktické ukázky Tomáš Vaverka. Úvod Instalace Praktická ukázka 1 Praktická ukázka 2 Co zbývá?
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
123.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B13 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Databázové systémy 2 Cvičení č. 5 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
TEMPORÁLNÍ DATABÁZE A TSQL2
Petr Dadák, Centralizovaná správa účtů v heterogenním prostředí Centralizovaná správa účtů v heterogenním prostředí Petr Dadák Bakalářská práce.
IDEA Web Systém 5.0 Pavel Bezstarosti IDEA spol. s r.o
Delphi a databáze MS SQL Server.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II –IS na platformě.NET Michal Varga.
Teorie zpracování dat RELAČNÍ DATOVÝ MODEL.
Popis systému DBMAN (KEVIS). Obecná charakteristika Systém DBMAN vychází ze snahy maximálně zobecnit přístup k datům v jednoduchých databázích. Původním.
Overview of Temporal Databases & TSQL2 Tomáš Hladík
AVT projekt Ondřej Janošík. Základní informace Zadání projektu – SQL SELECT generátor Proč právě tento projekt? Úvod do problematiky – SQL (select)
Úvod do PostGIS Jan Ježek.
WEBOVÝ PORTÁL O POČÍTAČOVÝCH HRÁCH ROMAN POSPĚCH.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II - IS nové generace Michal Varga.
TVORBA STUDIJNÍCH TEXTŮ V DISTANČNÍM VZDĚLÁVÁNÍ Simona F e i t o v á Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci.
Dynamická webová aplikace Autor:Ondřej Soukup Třída:I3.
YOUR LOGO C# Entity Framework. YOUR LOGO  Entity framework nám poskytuje: -Vytváří objektový model na základě databázového schématu -Mapuje tabulky,
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Šablona 32 VY_32_INOVACE_038.ICT.34
A5M33IZS – Informační a znalostní systémy
Optimalizace SQL dotazů
Počítačová cvičení z předmětu Datové sklady
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Analýza velkých dat strukturovaně či nestrukturovaně?
Ing. Alžběta Králová SEFIRA spol. s r.o.
Transkript prezentace:

Možnosti implementace temporálních Databází v Caché Lukáš Rychnovský

Osnova Motivace Motivace Požadavky Požadavky Návrh Návrh Implementace Implementace Demo Demo

Motivace - 1 Databáze zaznamenávají stav k jedinému okamžiku Databáze zaznamenávají stav k jedinému okamžiku V mnoha odvětvích je třeba zaznamenávat spolu s aktuálními daty i historii V mnoha odvětvích je třeba zaznamenávat spolu s aktuálními daty i historii  Medicína - diagnózy  Bankovnictví - splátky  Burza - pohyb kurzů  Administrace

Motivace - 2 Logování Logování  vstupy do místnosti  aktivní spojení Data Mining Data Mining

Temporální DB 2 systémové sloupce 2 systémové sloupce granularita časové osy granularita časové osy modifikace INSERT, UPDATE a DELETE modifikace INSERT, UPDATE a DELETE rozšíření SELECTu pro temporální dotazy rozšíření SELECTu pro temporální dotazy  TSQL Jiří Petr NOW Petr Jiří NOW Jiří TeTs SumaJméno

Požadavky na implementaci Jednoduchá integrace do existujících projektů Jednoduchá integrace do existujících projektů Konzistentní rozšíření přístupu Konzistentní rozšíření přístupu  Nahrazení existujících metod

Schéma rozšíření - 1

Návrh SQL přístup SQL přístup  Modifikace existujícího TRIGGERu  Definice nového Objektový přístup Objektový přístup  Redefinice STORAGE CacheStorage -> CustomStorageCacheStorage -> CustomStorage  Do SuperClass přidat Temporal

Temporální rozšíření aplikace Přístup k historickým datům Přístup k historickým datům Metody pro modifikaci temporálních dat Metody pro modifikaci temporálních dat Dotazovací aparát Dotazovací aparát

Schéma rozšíření - 2

Implementace V době psaní kódu není jasné, jaké třídy budou temporální přístup využívat V době psaní kódu není jasné, jaké třídy budou temporální přístup využívat  ObjectScript Generator [ObjectGenerator] 3 nové globály 3 nové globály  ^*.H historická data  ^*.HA a ^*.HT indexy

SQL přístup Plná podpora TSQL2 Plná podpora TSQL2  Valid_From  Valid_To  Overlaps  Meets, … Demo Demo

Objektový přístup OpenId k určitému časovému okamžiku OpenId k určitému časovému okamžiku 2 systémové vlastnosti 2 systémové vlastnosti Metody pro získání následujícího/předešlého objektu Metody pro získání následujícího/předešlého objektu

Demo...