Tělní tekutiny Filip Papež 3.B.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYLUČOVÁNÍ ODPADNÍCH LÁTEK
Advertisements

BIOLOGIE ČLOVĚKA SOUSTAVA TĚLNÍHO POKRYVU
Tělní tekutiny.
Přídatné kožní orgány Potní žlázy
TUKY (LIPIDY).
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Tělní tekutiny 1. Tkáňový mok tvoří prostředí všech tkáňových buněk
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
SAVCI - charakteristika
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Trávicí soustava člověka
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
HOBITI.
JÁTRA Trávicí soustava.
Hormonální řízení.
„EU peníze středním školám“
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
POJIVA Nejrozšířenější typ tkáně
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
TĚLNÍ TEKUTINY ROZTOKY LÁTEK V LIDSKÉM TĚLE VODA
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Mízní soustava Lymfatická.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_432.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Tělní tekutiny Mgr. Jan Marek VY_32_INOVACE_Bi3r0213.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA.
Kožní soustava.
Voda a její úloha v lidském těle
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Buňka  organismy Látkové složení.
= přeměna látek a energií
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Tělní tekutiny živočichů Cévní soustava Vylučovací soustava
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Tkáň soubor buněk stejného tvaru a funkce Tkáň v lidském těle:
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Tělní tekutiny Filip Papež 3.B

Úvod - obecně Co jsou tělní tekutiny? Látky nacházející se v těle organismů Druhy tekutin: Extraceluární/Mimobuněčná (20%) Mezibuněčná – tkáňový mok (14%) Tekutina v cévách – krev (6-9%),míza (lymfa) Interceluární/Nitrobuněčná (>40%) K+, Mg2+ a ionty fosforečné (PO43-) Funkce: transportní, ochranná,

Seznam tělních tekutin Hlen Pot Hnis Preejakulát Chylus Slina Komorový mok Slzy Kožní maz Sperma Krev, krevní plazma Tkáňový mok Lymfa Trávenina Mateřské mléko Ušní maz Moč Voda Mozkomíšní mok Zvratky Plodová voda Žaludeční šťávy Poševní sekret Žluč

Mateřské mléko Jak vzniká? Laktace u samců Laktace bez struků Přehled Mléčná žláza Stavba mléčné žlázy Ovlivňující látky Mateřské mléko

Mateřské mléko Jak vzniká? Laktace (lac,lactis) – tvorba a vylučování mléka matky po porodu Výživa pro novorozence (přirozenená,vyvážá) U všech savců se schopností krmit mláďata Laktace x sání – úzce spolu souvisí, ale probíhají samostatně (reflex matky a dítěte přivinout si k sobě – umístění bradavek u primátu) Laktace se může spustit i před porodem

Mateřské mléko Laktace u samců

Mateřské mléko Laktace bez struků Struk – prsní bradavka U savců z nižších vývoj. Stupních Laktace probíhá z otevřeného mléčného pole – přeměna potních žláz na mléčné

Přehled počtu a umístění žláz u savců

Mléčná žláza (prsní žláza) Párová žláza samic (ale i samci, člověk) Vznik – přeměna kožních žláz Sekret – mateřské mléko Počet bradavek závislý na počtu mláďat U skotu vemeno Stavba žlázy Dvě části: sekreční vývodová – struk, bradavka

Mateřské mléko Stavba mléčné žlázy u ženy Hrudní stěna Prsní sval Lalůčky žlázové tkáně (alveoly) Bradavka Dvorec Mléčný kanálek Tuková a podpůrná tkáň Kůže

Mateřské mléko Ovlivňující látky Prolaktin Peptidický (luteotropní) hormon tvořený aminokyselinami Ovlivňuje tvorbu mateřského mléka Oxytocin Hormon uvolňován neurohypofýzou Ovlivňuje uvolňování mateřského mléka, ale i vztah matky s dítětem

Mateřské mléko Lidské Složení Bílkoviny – snížený obsah (rozvoj mozku) Laktalbumin – pojivo Kasein – (prolin,hydrofobní amynokyseliny) Tuky – nenasycené mastné kyseliny (proměnlivé množství) Imunologicky aktivní protilátky – vývoj imunit. systému Dále také: Adipokiny (AFABP, leptin, adiponektin, interleukin,..) – ovlivňují mnoho funkcí organismu (metabolismus, záněty, reakce imunity) Lipáza (triacylglycerol acylhydroláza) – enzym ovlivňující trávení (rozkládání) mateřského mléka (u kravského není), zásadní pro syntetizaci tuků v těle (ale mají i huby, rostliny, bakterie, živočichové)

Zajímavosti a speciality 

Zajímavosti Věděli jste? Hlen - Hippokrates dělil osobnosti podle převažujících tekutin v těle (krev, hlen, žlutá a černá žluč) – Flegmatik Hnis - Pseudomonas aeruginosa – bakterie při které vzniká hnis s modravým zbarvením Komorový mok – Glaukom (zelený zákal) Kožní maz – „lupovitost“ nadměrná tvorba mazu – dobré pro množení kvasinek

Zajímavosti Věděli jste? Sliny – dezinfekční účinky, čistící, stavění hnízd (rod Salangana – hnízda pouze ze slin) Slzy – krájení cibule - kyselina sulfonová (RSOH) – přeměna na dráždivý plyn syn-propanthial-S-oxid (CH3CH2CHSO) Trávenina - 30m    netučné ryby, žloutek, džus,40m    ovoce, zelenina,50m    vejce,1h    brambory, kukuřice, tučné ryby,1.5h    obiloviny, luštěniny, polotučné sýry,2h    soja, semínka, ořechy, tvaroh,2.5h    drůběž,+4h    hovězí, vepřové, tvrdé sýry Ušní maz – používán Antropology při sestavování migračních map (suchý – Asiaté,Američané x mokrý – běloši, Afričané)

Zajímavosti Věděli jste? Krev – krevní doping (transfuze, EPO) – 20% výkonu???  Lymfa – (za 24h – 2,5l), Lymfatická masáž (zrychlení metabolismu, odvod toxinů, celulitida) Moč – barva, kontrola sportovců po náročném tréninku Mozkomíšní mok – v leže 0,7-1,4KPa – ve stoje 2x vetší Plodová voda – Amniocentéza – analýza genetické výbavy Pot – Denní ztráta soli 15-30g – po 1-6 týdnech pobytu v horkém prostředí (zvýšení odvodu klidně o 10x) se ztráta soli sníží na 3-5g

Zajímavost Věděli jste? Voda – člověk vydrží 7-10 dní bez vody (jinak hrozí: ledvinové kameny,nevolnosti, křeče) Zvratky – velrybí zvratky obsahují Ambru – parfémy Žluč – emulgace (trávení) tuků,(ty zas rozpouští vitamíny A,D,E,K) - žlučové kameny – zahuštění žluče – vysrážení cholesterolu

Použité zdroje https://cs.wikipedia.org/wiki/Hlavn%C3%AD_strana https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20080213 133158AAAIvEw https://docs.google.com/document/d/1TNZvHb9ggTMjU9 3fXihIY7Mrk_HVIfvRRPi89ODTGl8/edit?pli=1 http://www.fsps.muni.cz/~tvodicka/data/reader/book- 3/11.html http://www.hustevlasy.cz/zajimavosti-lupy.php http://www.ondrej-vojtechovsky.cz/