KATALOGY Mgr. Radmila Pavlicová, Univerzitní knihovna OU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
Advertisements

Veřejné informační služby poskytované prostřednictvím Internetu Městskou knihovnou v Ústí nad Orlicí n okres Ústí nad Orlicí - MěK Ústí nad Orlicí s reg.
Získávání primárních dokumentů * Mgr. Miluše Mírková Univerzitní knihovna ZČU URL:
Mgr. Jarmila Krkošková Knihovnické a informační služby Univerzitní knihovny Ostravské univerzity v Ostravě
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Bibliografická a rešeršní činnost
Školení Plzeň – dubna 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
BIBLIOGRAFICKÉ FORMÁTY MARC 21 – UNIMARC-úvod
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2007 Zapojení regionálních knihoven do spolupráce se Souborným katalogem ČR Celostátní seminář Regionální.
„EU peníze středním školám“
KNIHOVNA FAKULTY TĚLESNÉ KULTURY
Jak zahájit spolupráci se Souborným katalogem ČR ?
ŠKOLENÍ Katalogizace podle pravidel AACR2 / základy - knihy a seriály / s přihlédnutím k minimálnímu záznamu pro Souborný katalog ČR a k pravidlům pro.
Školení Zlín – Olomouc – Hradec Králové, Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
Školení pro nové zaměstnance NK ČR Praha – Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Získávání a zpracování informací
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Porada profesionálních knihoven Středočeského regionu Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková březen, 2007.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
SK CASLIN - spolupráce s JVK PhDr. Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna České Budějovice Logo vaší společno sti vložíte na snímek.
Seriály v Souborném katalogu ČR Ústí nad Orlicí, 6. října 2006 Danuše Vyorálková.
RDA - R ESOURCE D ESCRIPTION AND A CCESS Trocha teorie.
Informační zdroje GEOLOGIE.
Knihovny a jejich služby (souborné katalogy) Bc. Radmila Kouřilová.
Souborné katalogy Mgr. Anna Vitásková. Katalog – je uspořádaný soubor záznamů o dokumentech Prvními katalogy byly hliněné destičky či papyrusové svitky.
Seriály v Souborném katalogu ČR Opava, 21. června 2006 Danuše Vyorálková.
Celostátní seminář knihovníků muzeí a galerií Brno září 2005 Danuše Vyorálková.
Akvizice periodické literatury Havlíčkův Brod.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Informační blok k předmětu Jazykový projev (2012/13)
Školení Plzeň – dubna 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR - jak zahájit spolupráci.
Co nám kniha prozradí Zpracovala: Bc. Jarmila Havelková
Národní knihovna v Praze Národní knihovna – přehled bází.
Elektronické informační zdroje Přírodovědecká fakulta.
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
Souborný katalog ČR Seriály Danuše Vyorálková. Historie soupisy (první v roce 1928) lístkové katalogy (Vyhláška 110/65 Sb.) a jejich tištěné výstupy –
Souborný katalog ČR Seriály Seminář knihovníků muzeí a galerií Olomouc, Danuše Vyorálková.
Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2005 Pardubice, 1. a 2. listopadu 2005 PhDr. Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Zapojení regionálních knihoven.
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK iHOP - plnotextové vyhledávání Pubmed.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Školení, Náchod 18. dubna 2007 Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
PhDr. Stanislava Bícová, CSc. Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE v Praze Dostupnost zahraniční literatury a elektronických informačních.
Ivana Svěráková Knihovní služby de luxe ÚK FSS MU, čtvrtek Ústřední knihovna FSS MU.
ŠKOLENÍ SVK Plzeň Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Služby Souborného katalogu ČR.
Národní knihovna v Praze Národní knihovna – přehled bází.
Knihovny a jejich služby Souborné katalogy. Obsah přednášky výklad základních pojmů typologie služeb typologie katalogů souborné katalogy.
CITAČNÍ REJSTŘÍKY Web of Knowledge Scopus Journal Citation Reports.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace.
VŠKP na Ostravské univerzitě Šárka Kostecká Brno,
Digitalizace a zpřístupňování dokumentů na AMU Iva Horová: Digitalizované primární dokumenty zpřístupněné prostřednictvím prvků informačního systému školy.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie.
Národní knihovna v Praze Národní knihovna – přehled bází.
Dana Sigmundová Jak najít a získat dokumenty (nejen) v knihovnách MU ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Ústřední knihovna Přírodovědecké fakulty MU Bc. Radmila Kouřilová.
Inf WWW – World Wide Web. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Národní knihovna v Praze
Informační analýza a identifikace dokumentů
Akvizice a informační fond
Informační prameny II. část
Souborný katalog ČR Seriály
WorldCat Obsahuje bibliografické záznamy (knihy, CD, video, …) z více než knihoven z celého světa.
WorldCat Obsahuje bibliografické záznamy (knihy,CD, video, …) z více než knihoven z celého světa.
SK CASLIN - spolupráce s JVK
WorldCat Obsahuje bibliografické záznamy (knihy,CD, video, …) z více než knihoven z celého světa.
Národní knihovna v Praze
Národní knihovna v Praze
Národní knihovna v Praze
Transkript prezentace:

KATALOGY Mgr. Radmila Pavlicová, Univerzitní knihovna OU

Mgr. Radmila Pavlicová, UK OU2 Obsah Katalog Katalog Katalogizační záznam Katalogizační záznam Druhy katalogů Druhy katalogů Typy katalogů Typy katalogů Katalogy v UK OU Katalogy v UK OU

Mgr. Radmila Pavlicová, UK OU3 Katalog CO - abecedně nebo jinak řazený seznam CO - abecedně nebo jinak řazený seznam záznamů o dokumentech, které daná záznamů o dokumentech, které daná knihovna vlastní knihovna vlastní PROČ – informuje o dokumentech, které PROČ – informuje o dokumentech, které knihovna vlastní knihovna vlastní - odkazuje na umístění dokumentu - odkazuje na umístění dokumentu - umožňuje vyhledávat podle různých - umožňuje vyhledávat podle různých hledisek hledisek

Mgr. Radmila Pavlicová, UK OU4 Katalogizační záznam Obsahuje údaje popisující dokument z hlediska: Obsahuje údaje popisující dokument z hlediska: formálního (autor, název, nakladatelské formálního (autor, název, nakladatelské údaje, rozsah, typ dokumentu) údaje, rozsah, typ dokumentu) obsahového (obsah a téma dokumentu obsahového (obsah a téma dokumentu vyjádřené předmětovými hesly, klíčovými slovy, výrazy tezauru nebo znaky MDT) vyjádřené předmětovými hesly, klíčovými slovy, výrazy tezauru nebo znaky MDT) Signatura – adresa dokumentu; informace o Signatura – adresa dokumentu; informace o tom, kde je dokument umístěn tom, kde je dokument umístěn

Mgr. Radmila Pavlicová, UK OU5 Druhy katalogů Lístkové – dá se vyhledávat pouze podle Lístkové – dá se vyhledávat pouze podle jednoho hlediska - katalogy jednoho hlediska - katalogy se dělí na několik typů; jsou se dělí na několik typů; jsou přístupné pouze v knihovně přístupné pouze v knihovně Elektronické – dá se vyhledávat podle Elektronické – dá se vyhledávat podle různých hledisek i jejich různých hledisek i jejich kombinací; jsou přístupné kombinací; jsou přístupné nejen v knihovně, ale i nejen v knihovně, ale i prostřednictvím počítačových sítí prostřednictvím počítačových sítí

Mgr. Radmila Pavlicová, UK OU6 Typy lístkových katalogů Jmenný/autorský – abecední řazení podle Jmenný/autorský – abecední řazení podle příjmení autorů příjmení autorů Názvový – abecední řazení podle prvního Názvový – abecední řazení podle prvního slova z názvu slova z názvu Předmětový – abecední řazení podle Předmětový – abecední řazení podle předmětových hesel předmětových hesel Systematický – řazení podle hierarchicky Systematický – řazení podle hierarchicky uspořádaného třídění oborů – uspořádaného třídění oborů – numerický nebo alfanumerický numerický nebo alfanumerický systém (MDT, DDT) systém (MDT, DDT)

Mgr. Radmila Pavlicová, UK OU7 Elektronické katalogy přístupné nejen v knihovně, ale veřejně přístupné nejen v knihovně, ale veřejně prostřednictvím počítačových sítí = prostřednictvím počítačových sítí = OPAC – Online Public Access Catalogue vyhledávání podle různých hledisek i jejich vyhledávání podle různých hledisek i jejich kombinací kombinací propojitelnost a směnitelnost záznamů zajišťují mezinárodní standardy (AACR2, ISBD, MARC) propojitelnost a směnitelnost záznamů zajišťují mezinárodní standardy (AACR2, ISBD, MARC)

Mgr. Radmila Pavlicová, UK OU8 Souborné katalogy sdružují záznamy o dokumentech více knihoven sdružují záznamy o dokumentech více knihoven využívají se pro meziknihovní výpůjční službu využívají se pro meziknihovní výpůjční službu jsou jak lístkové, tak elektronické jsou jak lístkové, tak elektronické každý záznam obsahuje lokační údaj, tzv. siglu = značka knihovny, která daný dokument vlastní každý záznam obsahuje lokační údaj, tzv. siglu = značka knihovny, která daný dokument vlastní

Mgr. Radmila Pavlicová, UK OU9 Příklady souborných katalogů Souborný katalog knihoven ČVUT phtml.cz Souborný katalog knihoven ČVUT phtml.cz phtml.cz phtml.cz CASLIN – národní souborný katalog ČR CASLIN – národní souborný katalog ČR Souborný katalog odborné literatury veřejných knihoven (SKAT) Souborný katalog odborné literatury veřejných knihoven (SKAT)

Mgr. Radmila Pavlicová, UK OU10 Národní bibliografie Povinný výtisk Povinný výtisk Veškerá produkce na území státu Veškerá produkce na území státu Katalog Národní knihovny ČR Katalog Národní knihovny ČR Rozcestník evropských národních knihoven Rozcestník evropských národních knihoven

Mgr. Radmila Pavlicová, UK OU11 Katalogy v UK OU Lístkový – dokumenty získané do r Lístkový – dokumenty získané do r typy – jmenný a předmětový - typy – jmenný a předmětový Elektronický – dokumenty od r Elektronický – dokumenty od r systém T-Series – přístup v - systém T-Series – přístup v knihovně a prostřednictvím knihovně a prostřednictvím Internetu (TinWeb) Internetu (TinWeb) Rekatalogizace Rekatalogizace

Mgr. Radmila Pavlicová, UK OU12 Příklady vyhledávání v UK OU