B U L H A R S K O Buršová Martina 5.B. VLAJKA ZNAK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úkoly pro práci s mapou Zjisti pro danou oblast: Podnebí Vegetaci
Advertisements

Neklid ve východní a jihovýchodní Evropě
Srbsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Bulharsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Autor: Mgr. Alois Javůrek Doctrina ZŠ Liberec
Státy Jihovýchodní Evropy autor: Mgr. Jana Mikešová
Vývoj Evropy v období vrcholného a pozdního středověku
Bulharská republika Република България Republika Balgariya
Moldavsko.
MOLDAVSKO.
Jihovýchodní Evropa Albánie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Chorvatsko, Itálie, Kypr, Maďarsko, Řecko, Makedonie, Moldavsko, Rumunsko, Slovinsko,
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 2.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Formování bloků a Balkánské války
Test – Jihovýchodní Evropa autor: Mgr. Jana Mikešová
BULHARSKO.
Balkánské války Petr Machala.
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru
VY_52_INOVACE_03/2/27_ZEMĚPIS
TURECKO.
OBYVATELSTVO EVROPY 718 milionů obyvatel.
Nela Lachmanová VIII.B Makedonie Nela Lachmanová VIII.B
BULHARSKO Míša a Naty.
Vlastivěda 5 Vypracovala: Lucie Holanová, ZŠ a MŠ Višňová
Státy jižních Slovanů Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Evropské regiony- Jižní Evropa - Řecko
SRBSKO.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Inovace bez.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Rumunsko.
BELGIE.
EVROPSKá UNIE.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Francie.
ŠVÝCARSKO.
VY_32_INOVACE_25-04 První světová válka Situace před válkou.
Obyvatelstvo ČR
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VIETNAM Originální název: Cong Hoa Xa Hoi Chu Nghia Viet Nam
Turecko Oficiální název: Turecká republika Vznik:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
SLOVINSKO.
Turecko Eliška Novotná.
ŘECKO Vlajka Řecka Vlajka prezidenta.
LITVA.
MAKEDONIE.
Geografické údaje Řecka
Republika Makedonija The Former Yugoslav Republic of Macedonia
Írák.
Na Balkánském poloostrově
Bělorusko.
Malta.
Francie Miroslav Chmelka.
Bulharsko България / Bălgarija
Rumunsko Rumunsko je stát ležící z větší části na Balkánském poloostrově v jihovýchodní části Evropy. Sousedí s Ukrajinou a Moldavskem na severovýchodě,
JINOVÝCHODNÍ EVROPA Více informací ZDE. BALKÁNSKÉ STÁTY.
Litva V několika jazicích : Anglicky : Lithuania / Lithuanian
JV EVROPA SLOVINSKO, CHORVATSKO,BOSNA A HERCEGOVINA, ČERNÁ HORA, SRBSKO, MAKEDONIE, ALBÁNIE, BULHARSKO, RUMUNSKO.
B ALKÁNSKÝ POLOOSTROV Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
STÁTY V ÚPADKU TURECKO A POLSKO Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3620_ Státy _v_ úpadku_Turecko_a_Polsko.
Černá Hora. Základní informace Hlavní město: Podgorica Úřední jazyk: černohorština Rozloha: km² Počet obyvatel: Měna: Euro Náboženství:
Jihovýchodní Evropa Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ZEMĚPIS Téma: Moldavsko, Rumunsko, Bulharsko.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
Obyvatelstvo Evropy V Evropě žije 742 milionů obyvatel Třetí nejlidnatější světadíl (po Asii a Africe) Nejvyšší průměrná hustota zalidnění – population.
ČESKÁ REPUBLIKA Znak ČR Mapa ČR Vlajka ČR. 1. Základní informace o ČR  Rozloha: km² (113. místo na světě)  Počet obyvatel: (k ,
Chorvatsko Open Presentation.
Název školy: Základní škola Václava Hejny Červený Kostelec
Řecko Anet a Šárka 5. A.
Italská a srbská fronta
Transkript prezentace:

B U L H A R S K O Buršová Martina 5.B

VLAJKA ZNAK

Bulharsko je stát v jihovýchodní Evropě, na Balkánském poloostrově. - Bulharsko je stát v jihovýchodní Evropě, na Balkánském poloostrově. - Sousedí s Rumunskem,Srbskem a Makedonií,Řeckem a Tureckem. - Východní hranici tvoří Černé moře. - V roce 2007 stoupila země do EU(Evropské unie).

Obyvatelstvo: Počet obyvatel (2009): Hustota zalidnění: 65 obyv./km2 Národnostní složení: Bulhaři 85 %, Turci 9 %, Romové 3 % Náboženství: pravoslavní 85 %, muslimové 13 % Věkové složení: 0-14 r. 13,8 %, r. 68,5 %, nad 65 r. 17,7 % Roční přirozený přírůstek: -0,79 % Střední délka života - muži: 69,48 let Střední délka života - ženy: 76,91 let Gramotnost: 98 %Urbanizace: 71 % Úřední jazyk: bulharština

HISTORIE: Území původně patřilo Řekům. Ještě před Kristem je však získal Alexandr Veliký. O 300 let později jej vyhandlovali Římané. Až kočovní Bulhaři vedení chánem Asparuchem však zemi sjednotili. V roce 681 vznikla první bulharská říše, která neměla dlouhého trvání, protože ji v 10. století pohltila Byzantská říše.KristemAlexandr VelikýŘímanéByzantská říše Na Balkáně to pořád vřelo. Turci, Srbové a Řekové zaútočili Bulharsku. Druhá balkánská válka dopadla pro Bulhary katastrofálně, vrhli se tedy do náruče Adolfa Hitlera. Bulharsko vstoupilo v roce 1941 do válečného konfliktu jako spojenec Německa. Hned po prohrané válce jej obsadili Rusáci. Bulhaři si té samostatnosti opravdu moc neužili. Todor Živkov a spol. mohli řádit jak pominutí až do roku Adolfa HitleraNěmeckaRusáci

Nejpoužívanějším dopravním prostředkem je osel. Bývá zapřažen do dvoukoláku, nebo čtyřkolky. Nepotřebuje žádný benzín a je velmi spolehlivý.benzín

DĚKUJI ZA POZORNOST