Návrh a tvorba WWW Cvičení 2 CSS 3. Cascading Style Sheet Cascading Style Sheet (kaskádové styly) je stylový jazyk, který se používá pro popis vzhledu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technologie pro publikování na webu 1
Advertisements

Technologie pro publikování na webu 1
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
WWW stránky.
Martin Holý.  HTML  xHTML  CSS  JavaScript  PHP.
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 2.  Struktura stránky  hlavička  meta tagy  titulek stránky  připojení stylů,...  CSS.
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Základy HTML.
CSS a HTML 5. HTML 5 HTML5 je nová verze specifikace značkovacího jazyka HTML, která přináší podstatné změny v technologiích webových stránek. HTML5 umožňuje.
Programování HTML stránek
Selektory 1 1. Selektor elementu Deklarované styly budou použité při každém vyskytování elementu v dokumentu. Selektor elementu se obvykle používá pro.
Kaskádové styly (Cascading Style Sheets, CSS) slouží k formátování HTML prvků. Pomocí kaskádových stylů lze nastavit font, řez písma, velikost písma, zarovnání,
Tvorba www stránek SYNTAXE ICT 4.ročník. Obsah TAGY TAGY ATRIBUTY ATRIBUTY KŘÍŽENÍ TAGŮ KŘÍŽENÍ TAGŮ VELIKOST PÍSMEN VELIKOST PÍSMEN MEZERY VE ZDROJOVÉM.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Layout stránky Rozvržení stránky (layout stránky) se provádí z těchto důvodů: Určení polohy záhlaví, menu, textů, obrázků... Zachování polohy při změně.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Jazyk HTML.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Třídy, generické třídy, pseudotřídy
Odkazy Pomocí odkazu se lze pohybovat mezi stránkami. Cílem může být další stránka nebo identifikátor na aktuální stránce. Pomocí odkazu se lze pohybovat.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 7.  Úvod do kaskádových stylů  Připojení stylů k (X)HTML  Syntaxe  Selektory  Přiřazování hodnot  Dědičnost.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.13 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. CSS - vlastnosti Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Délkové jednotky v CSS Pro zápis délkových jednotek se používají jednotky: Absolutní Relativní Procenta Údaje se zapisují jako celá nebo desetinná čísla.
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
KASKÁDOVÉ STYLY SYNTAXE STYLŮ PRAVIDLO DEFINUJÍCÍ STYL SE SKLÁDÁ Z NEJMÉNĚ TŘÍ ZÁKLADNÍCH ČÁSTÍ: * SELEKTOR ZNAČKY * SLOŽENÉ ZÁVORKY A V NICH JE.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 3
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tvorba webu Úvod do CSS 1.
Kaskádové styly - CSS.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Pravidla a doporučení pro názvy souborů
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
CSS – vlastnosti textu text-align (vodorovné zarovnání)
CSS – style Mgr. Lenka Švancarová. CSS – značka style (textstyle.html)
TNPW1 Cvičení
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
KASKÁDOVÉ STYLY 1. 2 PRVNÍ STANDARD (CSS1) BYL PŘEDSTAVEN V ROCE 1996, PROTO STARŠÍ PROHLÍŽEČE ("ČTYŘKOVÉ" VERZE) IE A NN KASKÁDOVÉ STYLY NEPODPORUJÍ.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
Tvorba www stránek Seznam, tabulky, grafika a barvy (1.část) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 3
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.05/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základní pojmy počítačové grafiky Autor: Mgr.
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 3
HTML a spol.. Nejpoužívanější formát dat textových dokumentů poskytovaných v rámci služby WWW. HTML (Hyper Text Markup Language) je jazyk pro popis struktury.
Autor: Jana Lískovcová Vedoucí práce: PaedDr. Petr Pexa.
Tvorba www stránek CSS (Úvod do kaskádových stylů (Úvod do kaskádových stylů) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
CSS – selektor class.tx { color: black; /* nastaví černou barvu písma */ } Selektor class (třída) použijeme pokud chceme určité vlastnosti definovat pro.
Aplikace XML pro Internet
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.07/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS formátování.
Styly CSS VýhodyDruhyZápis. Výhody CSS oddělení struktury od formátování oddělení struktury od formátování přilinkováním souboru styl.css lze formátovat.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Grafické systémy II. Ing. Tomáš Neumann Interní doktorand kat. 340 Vizualizace, tvorba animací.
Ing. Jiří Štěpánek.  V tomto případě je barva písma i použitý font definován jako atribut elementu font. Tento způsob znemožňuje znovupoužitelnost.
Kaskádové styly IS a webové prezentace cvičení. Proč používat CSS? Řadu grafických charakteristik dokumentu lze nastavit pomocí parametrů jednotlivých.
Ivo Peterka FHS Barvy v počítači a HTML..
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
HTML a CSS Rostislav Miarka.
CSS (4).
Kaskádové styly CSS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Tvorba WWW stránek Formátování
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
ADOBE DREAMWEAVER CS6 CSS - Formátování textu
Úvod do CSS.
Transkript prezentace:

Návrh a tvorba WWW Cvičení 2 CSS 3

Cascading Style Sheet Cascading Style Sheet (kaskádové styly) je stylový jazyk, který se používá pro popis vzhledu a formátování dokumentů napsaných značkovacím jazykem. Nejčastěji se CSS používá pro grafickou prezentaci HTML stránek. Další použití lze nalézt např. u XML. Podpora nových CSS vlastností je v prohlížečích diskutabilní. U některých vlastností je i rozdíl v samotné implementaci (stejná vlastnost se v různých prohlížečích chová odlišně). logo CSS 3 dle w3c

Syntaxe CSS Styl se skládá z pravidel pro jednotlivé elementy, které mají být formátovány. Každé takové pravidlo má dvě části, selektor (název elementu, pro který má toto pravidlo platit) a deklaraci (co pro něj má platit). V deklaraci určujeme vlastnost a její hodnotu, deklarace je uzavřena do složených závorek. selektor {vlastnost: hodnota_vlastnosti} Příklad: html: css: výsledek: Můj první styl. div {color: red; text-decoration: underline} Můj první styl.

Použití CSS v HTML Přímý styl Styl zaveden přímo ke konkrétnímu tagu prostřednictvím atributu style. Stylopis v hlavičce HTML Styly uvedeny jako obsah tagu style v hlavičce HTML. Externí soubor Nevizuální připojení externího souboru se stylopisem. text … div {color: red;}

Délkové jednotky Absolutní jednotky –milimetr (1mm = 3.78px) - mm –centimetr (1cm = 37.8px) - cm –palec (1in = 96px) - in –typografický bod - pt –cicero – pc Relativní jednotky - mění svou velikost v závislosti na aktuální velikosti písma –Šířka velkého písmene M - em –Výška malého písmene x – ex Procenta – značíme %, počítají se z velikosti nadřazeného elementu Pixly – značíme px, základní jednotka Délková jednotka se píše hned za číslo, desetinná místa se oddělují tečkou.

Barvy v CSS Název barvy –Aqua, Black, Blue, Fuchsia, Gray, Green, Lime, Maroon, Navy, Olive, Purple, Red, Silver, Teal, White, Yellow RGB zápis –Procentuálně –Desítkově –Šestnáctkově Paletu barev si můžete vytvořit například pomocí aplikace nebo Body {color:blue} body {color:rgb(100%,0%,100%)} body {color:rgb(255,0,0)} body {color:#FF0000}

Třída, Identifikátor Třída –v CSS vytváříme třídu selektor.trida –v HTML přiřazujeme vlastnosti CSS přes třídu pomocí atributu class Identifikátor –v CSS vytváříme identifikátor selektor#trida –v HTML přiřazujeme vlastnosti CSS přes identifikátor pomocí atributu id *#barva {color:red} *.barva {color:red}

Třída, Identifikátor * – univerzální selektor (lze vynechat) selektorsyntaxefunkce typový selektorAvšechny elementy A selektor třídyA.mojetridavšechny elementy A s atributem class="mojetrida" ID selektorA#mujidelement A s jedinečným identifikátorem id="mujid" Selektor následníkaA Bvšechny elementy B, které jsou uvnitř elementu A

body zdrojový kód: blok_2/css/basic02.htm

Písmo

Blok

Pozadí

Hranice

Box

Header I. zdrojový kód: blok_2/css/basic03.htm

Header II. zdrojový kód: blok_2/css/basic04.htm

Section middle zdrojový kód: blok_2/css/basic05.htm

Section customers zdrojový kód: blok_2/css/basic06.htm

Footer I. zdrojový kód: blok_2/css/basic07.htm

Validace stylů Validátor –

Kontrolní otázky 1.Co znamená akronym CSS? 2.Co je to selektor? 3.Jaké máme v CSS délkové jednotky? 4.Jaký je rozdíl mezi řádkovými a blokovými elementy? 5.Jakou vlastností můžeme změnit blokový element na řádkový element? 6.Jak vypadá v CSS box model?