STAR-X : obdukce škrobu Z VÝZKUMU STAR-X : obdukce škrobu STAR - X
Škrob & Škrob 1-4 amylózy a amylopectinu tyto jsou komponentem škrobu obilovin, čím více je bohatší na amylopectin, tím je pomalejší degradace v bachoru. H H O H H H O O H H O H H O H H H H O H H O O H H O H H O H H H H O H H O O H H O H H O H H H H O H H O O H . H O H H O H H O H STAR - X
STAR - X
TRÁVENÍ ŠKROBU U PŘEŽVÝKAVCŮ DVA DRUHY ŠKROBU: Škrob degradovatelný Energie pro bakterie a dojnici Bachor Játra fermentace Kys. Propionová Vemeno LAKTÓZA Škrob by pass Energie pro mléčnou žlázu Střevo STAR - X
Degradovatelný škrob je fermentován v bachoru za produkce těkavých mastných kyselin, zvláště pak kys. propionové. By pass škrob není degradován v bachoru, je tráven na intestinální úrovni. V obou případech je konečným produktem trávení glukóza, která znamená pro mléčnou žlázu jeden z nepostradatelných zdrojů energie sloužící k syntéze mléčné bílkoviny a laktozy. Mléčná žláza + Laktoza Glukoza Glukoza Mléčná žláza + Aminokyseliny Aminokyseliny Proteiny Glukoza STAR - X
zootechnický zájem: ŠKROB BY PASS Fermentační stabilita v bachoru 1350 g 850 g 650 g 550 g 1250 g 600 g Menší riziko vzniku acidóz STAR - X
zootechnický zájem: ŠKROB BY PASS Více aminokyselin ve střevech Journal of Dairy Science. Mc Carthy & al 1986 STAR - X
zootechnický zájem: ŠKROB BY PASS Zvyšuje poměr Acetát/Propionát : Lepší aktivita bachorové mikroflóry Lepší stravitelnost celulózy Zvýšený příjem krmiva STAR - X
zootechnický zájem: ŠKROB BY PASS Více mléka Více ml. proteinu Lepší tělesná kondice STAR - X
zootechnický zájem: BY PASS ŠKROB: tvorba T.M.K. STAR - X
zootechnický zájem: BY PASS ŠKROB Poměr Acetát/Propionát Journal of Dairy Science. Deleters & Taylor 1985 STAR - X
T M K STAR - X a jeho vliv na Více disponibilní energie STAR - X kontrola fermentace škrobu v bachoru umožňuje vyrovnávat množství produkovaných TMK: více acetátu, více isokyselin, zvýšení produkce celkových TMK = nejvyšší fermentační schopnost, Více disponibilní energie STAR - X
ŠKROB BY PASS A PRODUKTY BACHOROVÉHO TRÁVENÍ TĚKAVÉ MASTNÉ KYSELINY 1) Krmné dávky isoenergetické e isoproteické na základě vojtěškové senáže a koncentrátu. Krmná dávka Škrob by pass gramy Škrob % suš. Acetát/Propionát Isobuttirát/isovalerová Mol/100 mol TMK A 525 22 2.4 3.4 B 1000 19 3 4.1 Delta + 20% ( Weiss, Fischer, Erickson, J. of Dairy Science, 1989 ) Zvýšíme li škrob by pass v krmné dávce zlepší se poměr acetát/propionát a skladba isokyselin. STAR - X
ŠKROB BY PASS A PRODUKTY BACHOROVÉHO TRÁVENÍ TĚKAVÉ MASTNÉ KYSELINY 1) Krmné dávky isoenergetické e isoproteické na základě vojtěškového sena a koncentrátu. Krmná dávka Škrob by pass gramy Škrob % suš. Acetato/Propionato TMK Celkem mmol/l A 400 18 2.9 117.3 B 1150 18 3.2 128.5 Delta + 10% ( Deleters, Taylor, J. of Dairy Science, 1985 ) Zvýšíme li škrob by pass v krmné dávce zlepší se poměr acetát/propionát a skladba isokyselin STAR - X
GLYKEMICKÝ EFEKT PŘÍMÁ energie pro mléčnou žlázu STAR - X a jeho vliv na GLYKEMICKÝ EFEKT PŘÍMÁ energie pro mléčnou žlázu STAR - X
zootechnický zájem: BY PASS ŠKROB Více glukózy využitelné na plasmatické úrovni Dávky iso UF/PDI a škrob celkem R1 : 630 g/den Škrob by pass (oves) R2 : 1000 g/den Škrob by pass (kukuřice) Plasmatická glukóza (mg/l) 577.9 604 + 4.5 Canadian Journal of Animal Science , 1990 STAR - X
STAR - X ŠKROB BY PASS A ENERGETICKÝ METABOLISMUS Krevní glukoza a insulin Krmná dávka na bázi sena (50%), kukuřičná siláž (50%) a koncentrátu, dojnice do 3 měsíce laktace, výsledky infuze glukózy do krve po 5 h. ( J. of Dairy Science, 1990 ) STAR - X Je znám lineární vztah mezi glykemií a sekrecí insulinu. Škrob je nejdůležitějším prekurzorem glukózy pro dojnice.
ŠKROB BY PASS A ENERGETICKÝ METABOLISMUS Insulin v metabolismu lipidů. Vztah mezi plasmatickou koncentrací insulinu a lipogenezí. Sekrece insulinu má vliv na buněčnou lipogenezi. Zvýšená lipogeneze znamená pro dojnici menší mobilizaci tělních rezerv na počátku laktace, nebo zvýšní doplňování rezerv na konci laktace. ( J. of Dairy Science, 1973 ) STAR - X
ŠKROB BY PASS A ENERGETICKÝ METABOLISMUS Zdroj glukózy a sekrece insulinu Stanovení plasmatického insulinu po pravidelné infuzi glukózy do slezu a kyseliny propionové do bachoru (energetický equivalent) ( Rowett Research Institute, Aberdeen ( GB ), British J. of Nutrition, 1988 ) Infuze glukozy do slezu zvyšuje sekreci insulinu od 30 do 50 % s vysokou závislostí na infuzi kyseliny propionové do bachoru. Škrob by pass je více účinný v podpoře sekrece insulinu než v závislost na degradovatelném škrobu STAR - X
ŠKROB BY PASS A ENERGETICKÝ METABOLISMUS Insulin a produkce mléka Vztah mezi plasmatickou koncentrací glukózy ( a tudíž insulinu) a produkcí mléka. ( Kronfeld et al., Pennsylvania State University, J. Dairy Science, 1963 ) Při vysoké glykemii organismus reaguje silnou sekrecí insulinu = hypoglykemie = výrazný pokles mléčné produkce. Pozor na nadbytek Škrobu by pass v krmné dávce, způsobuje pokles produkce a tučnění. STAR - X
AMINOKYSELINY: esencialní část proteinu STAR - X a jeho vliv na AMINOKYSELINY: esencialní část proteinu STAR - X
STAR - X ŠKROB BY PASS A ENERGETICKÝ METABOLISMUS AMINOKYSELINY: Dávky optimalizovány na stejnou úroveň energie, škrobu a proteinu na bázi sena(60%), kukuřičné siláže(40%) a koncentrátu. bachorové parametry Dávka A Dávka B Škrob bypass + Škrob bypass +++ pH 5.62 5.96 Acetat/propionat 1.74 2.64 NH3 mg/dl 1.39 2.86 Isovalerato mol/100mol TMK 1.02 1.54 využití AK v duodenu ( Mc Carthy et al., J. of Dairy Science, 1986 ) Metionin 71 83 (delta + 17%) Lysin 228 246 (delta + 8%) Arginin 162 166 (delta + 2.5%) Treonin 155 164 (delta + 6%) Leucin 284 349 (delta + 23%) Zvýšením ŠKROBU BY PASS v krmné dávce se získá zvýšení využití aminokyselin v duodenu STAR - X
bachorové pH jistota a stravitelnost STAR - X a jeho vliv na bachorové pH jistota a stravitelnost STAR - X
( Animal Science Research Report, 1986 ) Bachorové pH : JISTOTA A STRAVITELNOST pH bachoru 1) Dávky optimalizovány na stejnou úroveň energie, škrobu a proteinu na základě sena a koncentrátu. Dávky Škrob BY PASS gramy pH bachoru A 550 6.09 B 850 6.41 + 0,32 bodu ! ! ( Animal Science Research Report, 1986 ) Zvýšením poměru Škrob BY PASS/ Škrob DEGRADOVATELNÝ zlepšuje stabilitu pH bachoru a redukuje se riziko acidozy. STAR - X
+ 0,3 BODY ! ! ŠKROB BY PASS a PRODUKTY BACHOROVÉ ČINNOSTI STAR - X pH bachoru 2) Dávky optimalizovány na stejnou úroveň energie, škrobu a proteinu na základě kukuřičné siláže a koncentrátu. DÁVKA ŠKROB BY PASS gramy pH BACHORU A 650 6.34 B 1350 6.62 + 0,3 BODY ! ! ( Capser et al., J. of Dairy Science, 1989 ) Zvýšením poměru Škrob BY PASS/ Škrob DEGRADOVATELNÝ zlepšuje stabilitu pH bachoru a redukuje se riziko acidozy. STAR - X
a PRODUKTY BACHOROVÉ ČINNOSTI ŠKROB BY PASS a PRODUKTY BACHOROVÉ ČINNOSTI pH BACHORU 3) Dávky optimalizovány na stejnou úroveň energie, škrobu a proteinu na základě travní siláže a koncentrátu. Dávka Škrob BY PASS gramy pH bachoru A 600 5.7 B 1250 5.8 ( De Visser, Tamminga, Netherland J. of Agriculture Science, 1990) Zvýšením poměru Škrob BY PASS/ Škrob DEGRADOVATELNÝ zlepšuje stabilitu pH bachoru a redukuje se riziko acidozy. STAR - X
PŘÍJEM KRMIVA garantovaná užitkovost STAR - X a jeho vliv na PŘÍJEM KRMIVA garantovaná užitkovost STAR - X
Vztah mezi úrovní produkce a dávkou škrobu do duodena. VLIV NA MLÉKO Vztah mezi úrovní produkce a dávkou škrobu do duodena. STAR - X
Vliv na mléko STAR - X Vyšší produkce mléka Dávky optimalizovány na stejnou úroveň energie, škrobu a proteinu na základě kuk.siláže (80%) + seno(20%)+koncentrát Delta + 1,6 kg mléka ( J. of Dairy Science, 1989 ) STAR - X
ZOOTECNICKÉ VÝSLEDKY PŘI ZVÝŠENÍ ŠKROBU BY PASS Zvýšený příjem sušiny Dávky optimalizovány na stejnou úroveň energie, škrobu a proteinu na základě kuk. siláže(80%) + seno(20%)+koncentrátu Delta +2,3 kg suš. ( J. of Dairy Science, 1990 ) STAR - X
MLÉČNÝ PROTEIN JISTÝ ZISK STAR - X a jeho vliv na MLÉČNÝ PROTEIN JISTÝ ZISK STAR - X
ZOOTECNICKÉ VÝSLEDKY PŘI ZVÝŠENÍ ŠKROBU BY PASS Vyšší obsah mléčného proteinu 1) Dávky optimalizovány na stejnou úroveň energie, škrobu a proteinu na základě kuk. siláže(80%) + seno(20%) + koncentrát; Delta + 0,6g/kg prot. ( J. of Dairy Science, 1990 ) STAR - X
STAR - X ZOOTECNICKÉ VÝSLEDKY PŘI ZVÝŠENÍ ŠKROBU BY PASS Vyšší obsah mléčného proteinu 2) Dávky optimalizovány na stejnou úroveň energie, škrobu a proteinu na bázi vojtěškové senáže+koncentrát; Delta + 0,6 g/ kg prot. ( Canadian J. of Animal Science, 1990 ) STAR - X
BCS fertilita a užitkovost STAR - X a jeho vliv na BCS fertilita a užitkovost STAR - X
ZOOTECNICKÉ VÝSLEDKY PŘI ZVÝŠENÍ ŠKROBU BY PASS Dojnice v lepší kondici BCS Je potvrzeno znovu získání tělesné hmotnosti po porodu. Dávky na základě kuk. siláže: Škrob by pass 650 g/kus/den = Váha 7 kg od 4° do 14° týdne. Škrob by pass 1350 g/kus/den = Váha 19 kg od 4° do 14° týdne. + 12 kilo STAR - X ( J. of Dairy Science, 1990 )
STAR - X ZOOTECNICKÉ VÝSLEDKY PŘI ZVÝŠENÍ ŠKROBU BY PASS Dojnice jsou v lepší tělesné kondici 2) Dávky na bázi travní siláže : Škrob by pass 650 g/kus/den = Hmotnost 6.1 kg za 56 dnů. Škrob by pass 1090 g/kus/den = Hmotnost 8,9 kg za 56 dnů. ( Canadian J. of Animal Science, 1990 ) Dojnice rychleji obnovují tělesnou hmotnost což má pozitivní vliv na reprodukci STAR - X
ZNÁME LIMIT TRÁVENÍ ŠKROBU NA INTESTINÁLNÍ ÚROVNI? STAR - X
Nasycením systému není již možná další absorbce. Absorbce glukózy na intestinální úrovni je limitovány „PUMPOU“ Sodíku-Draslíku: Nasycením systému není již možná další absorbce. STAR - X
STRAVITELNOST ŠKROBU ZA BACHOREM (%) (Van Soest, 1982) KRMIVO % ZAČÁTEK STŘEVA KUKUŘICE celá sušená, mačkaná drcená šrot vlhké zrno, drcené celá vlhká vločkovaná - napařená 50-60 65-75 70-80 80-90 85-95 92-97 STAR - X
VLIV TECHNOLOGIE OŠETŘENÍ NA DEGRADABILITU JEDNOTLIVÝCH ZDROJŮ ŠKROBU. STAR - X
ZVÝŠENÍ OBSAHU ŠKROBU BY PASS ZÁKLADNÍCH SUROVIN : STAR-X STAR - X
Vliv STAR-X na degradabilitu škrobu STAR-X snižuje degradabilitu škrobu až o 10% STAR - X
omezuje mikrobiotickou degradaci škrobu STAR-X omezuje mikrobiotickou degradaci škrobu - 34 % - 9 % Rowett Institute STAR - X
STAR-X snížení bachorové degradace škrobu kukuřice (v %) Zkouška na dojnicích s bachorovou sondou(UK, 1999) STAR - X
snížení bachorové STAR-X : degradace škrobu kukuřiné siláže (v %) Zkouška na dojnicích s bachorovou sondou(UK, 1999) STAR - X
STAR-X % snížení bachorové degradace škrobu vlhké kukuřice Zkouška na dojnicích s bachorovou sondou(UK, 1999) STAR - X
STAR-X snížení bachorové degradace škrobu ječmene (v %) Zkouška na dojnicích s bachorovou sondou(UK, 1999) STAR - X
STAR-X : jak působí STAR - X Stabilizuje pH Upravuje bachorovou mikroflóru Snižuje fermentaci škrobu Snížení produkce metanu Zvyšuje škrob by pass Menší energetické ztráty Zvyšuje obsah plasmatické glukózy Stabilizuje pH Snížení nebezpečí acidózi Zvyšuje celulolýzu Zvyšuje energii VYUŽITELNOU mléčnou zlázou Zvyšuje celulolýzu NDF Zvýšení příjmu sušiny Lepší zhodnocení energie pícnin STAR - X
STAR-X redukuje fermentaci škrobu v bachoru STŘEVO Volný škrob Škrob Glukóza BACHOR Protozoa + Škrob STAR - X
STAR-X redukuje ztráty metanu Kontrola 72 111 STAR-X 18 g 56 85 Rozdíl % - 22.2 - 23.4 Mg/100 ml po 6 hodinách po 48 hodinách Zdroj: Università di Piacenza, 1993 Equivalent 3-4 % energetické hodnoty krmné dávky STAR - X
STAR-X zvyšuje počet protozoí
Vliv STAR-X na produkci amoniaku a TKM + 30% STAR - X
STAR-X zvyšuje frakci škrobu by pass Bachorová degradace kukuřičného škrobu (v %) po různé době inkubace v nylonových sáčcích. KD: 8 kg suš. kukuřice, 7 kg seno, 3 kg koncentrát Kontrola 60 89.8 92.1 STAR-X 18 g 52.7 78.4 88.1 Rozdíl % - 12.2 - 12.7 - 4.3 po 3 hod. po 12 hod. po 24 hod. Zdroj: Università di Piacenza, 1990 STAR - X
Vliv STAR-X na frakce škrobu STAR-X snižuje degradabilitu rozpustného škrobu, nejvíce acidogenní frakce škrobu. ZVYŠUJE frakci škrobu vcházející do střeva STAR - X
STAR-X zvyšuje enzymatickou hydrolýzu Kontrola 800g Škrob ByPass 78 176 STAR-X 18 g 980 g Škrob ByPass 90 98 Rozdíl % + 12 % - 80 % Účinnost enzymatické hydrolýzy v % Škrob ve výkalech (g/den) KD optimalizovány na stejnou energii, NL a škrob STAR - X
STAR-X omezuje nebezpečí acidóz N° protozoí Škrob degradovatelný Pufrační kapacita (PK=3200 meq/kg) progresivní uvolnění degradovatelného škrobu pH Stravitelnost NDF STAR - X
STAR-X upravuje bachorové pH + 0,33 body Zkouška na kravách s bachorovou sondou. Rowett research Institute, 1996 STAR - X
STAR-X omezuje nebezpečí acidóz + KONCENTRÁTY Rychlá stravitelnost Omezení bachorové činnosti [TMK] vysoké Nízká pufrační schopnost pH < 6 vyhynutí protozoí Modifikace metabolismu S. Bovis pH < 5.5 Vyhynutí bakterií využívajících laktát Selekce Laktobacilů pH < 5 = ACIDOSI STAR - X
STAR-X zlepšuje stravitelnost NDF krmné dávky Zkouška na kravách s bachorovou sondou. Rowett research Institute, 1996
STAR-X zvyšuje energetické zhodnocení objemných krmiv Sauvant Mertens. 1996 STAR - X
STAR-X zvyšuje stravitelnost sušiny KD + 6 % ! KD na základě SENA Zkouška na kravách s bachorovou sondou. Rowett research Institute, 1996 STAR - X
Proč používat STAR-X pro dojnice výhody U škrobu Snižuje degradaci škrobu v bachoru Zpomaluje degradaci rychle rozpustné frakce škrobu Zabraňuje snížení pH v bachoru Zlepšuje energetické zhodnocení škrobu v bachoru Zlepšuje energetické zhodnocení pícnin v krmné dávce STAR - X
Hmatatelné výhody STAR - X Jistota Fertilita Užitkovost Živ.prostředí Krmné dávky jsou jistější neboť množství degradovatelného škrobu je sníženo, bachorové ph je lépe kontrolováno a je omezeno nebezpečí vzniku acidóz. A to i když jsou krmeny vysoké dávky tzv. „bílého“ škrobu obilovin rychle degradovatelných. Více energie pro dojnice znamená zlepšení reprodukčních ukazatelů zejména u zvířat na počátku laktace, kdy bývají v chronickém energetickém deficitu. Předcházení acidózám přispívá k dosažení zlepšení reprodukčních ukazatelů. Perzistence laktační křivky díky efektu « glukóza » přímo pro mléčnou žlázu. Menší množství ztraceného dusíku v bachoru se rovná vyššímu využití proteinu krmné dávky a snížení množství dusíku ve výkalech. Jistota Fertilita Užitkovost Živ.prostředí STAR - X
STAR-X ve výkrmu skotu KD kuk.siláž +obiloviny+prot. doplněk STAR - X
STAR-X u výkrmu skotu: vliv na bachorové pH + 0,3 body Doba po nakrmení Krmná dávka kukuřičná siláž + seno + koncentrát STAR - X
Hmatatelné výhody STAR - X Užitkovost Jistota Životní prostředí Umožňuje velmi rychlý přechod z jednotlivých fází výkrmu neboť rychle připravuje bachor na novou krmnou dávku Lepší index konverze krmiv díky lepší stravitelnosti krmné dávky. Více energie pro býčky Zvyšuje výnos z jatečného těla díky lepší zmasilosti zvířat Krmné dávky jsou bezpečnější protože se snižuje množství degradovatelného škrobu, bachorové ph je lépe kontrolováno a je tak omezeno nebezpečí acidózy. A to i když jsou krmeny vysoké dávky tzv. „bílého“ škrobu obilovin rychle degradovatelných. Menší množství ztraceného dusíku v bachoru se rovná vyššímu využití proteinu krmné dávky a snížení množství dusíku ve výkalech. . Užitkovost Jistota Životní prostředí STAR - X
STAR-X jaké výhody přináší krmivářům? Snížení nákladů na krmnou dávku Snadná aplikace Charakteristická chuť krmiva Technická a obchodní inovace Pro nové klienty Inovace a průkopnické kroky ve výživě STAR - X
JAK POUŽÍVAT STAR-X V KRMNÝCH DÁVKÁCH Systém “v krmné dávce” Výpočet dávky škrobu by pass Konfrontace s normou dávkování gr/kus Systém “náhrada kukuřice” Náhrada 50% škrobu z kukuřice “bílým” škrobem Dosažení normy škrobu by pass se STAR-X v g/kus/den Systém “nejjistější” kontroly acidóz Na základě množství přidaného škrobu dávkujte 2,5 g STAR-X na každé kilo škrobu v krmné dávce STAR - X
JAK POUŽÍVAT STAR-X V KRMNÝCH DÁVKÁCH Doplnit parametry základních surovin z archivu o hodnoty škrobu by pass, DIC (příjem degradovatelných uhlohydrátů) Zhodnotit přínos škrobu by pass a DIC u nepravidelně podávaných krmiv Optimalizace se STAR-X a opatření Maximální hodnota přínosu STAR-X 20-30 g/kus/den STAR - X
NORMY PRO DOJNICE DIC/DIP = 3 - 3,5 = vyrovnaná fementace (dic=příjem degradovatelných uhlohydrátů, dip=příjem degradovatelného proteinu) Škrob by pass/UIP = 1 - 1,2 kontrola fermentace a střevního ph (uip=příjem nedegradovatelného proteinu) zjednodušení „Cornellského modelu“ STAR - X
NORMA ŠKROBU by pass PRO DOJNICE Acidóza Je důležité respektovat doporučené hodnoty Nelze optimalizovat pouze hodnotu škrobu by pass, je zapotřebí kontrolovat také množství degradovatelného škrobu. DEGRADOVATELNÝ ŠKROB Deficit NADBYTEK Snížení bachorové fermentace (Nedostatek energie) Snížení bachorového pH Méně NEL a PDI, méně glukózy pro mléčnou žlázu Acidóza STAR - X
NORMA ŠKROBU by pass PRO DOJNICE Škrob by pass Je důležité respektovat doporučené hodnoty Nelze optimalizovat pouze hodnotu škrobu by pass, je zapotřebí kontrolovat také množství degradovatelného škrobu. Škrob by pass DEFICIT NADBYTEK Překroční absorbční kapacity ve střevě (ztráty ve výkalech) Snížení obsahu disponibilní glukózy pro mléčnou žlázu Nadbytečný přítok glukózy do jater Zvýšená sekrece insulinu Zvýšená lipogeneze = ztučnění STAR - X
NORMA ŠKROBU PRO DOJNICE Norma celkového škrobu v % ze sušiny krmné dávky Deficit, snížená užitkovost < 10% ze suš. Krmná dávka na základě sena 15-20% ze suš. Krmná dávka na základě senáží 20-25% ze suš. Krmná dávka na základě Kukuřičné siláže 25-30% ze suš. Acidózy snížená užitkovost > 30% ze suš. Tyto normy odpovídají užitkovosti asi 30 kg mléka a při předpokladu fyziologických hodnot poměrů objemu/jádra, odpovídající vláknině KD a poměru celkového škrobu/NSC mezi 60 a 70 %. STAR - X
NORMA ŠKROBU PRO DOJNICE Norma škrobu by pass v v gramech na kus a den 600 1500 OPTIMUM Produkce & fertilita DEFICIT NADBYTEK POKLES UŽITKOVOSTI (Kg mléka a ml. PROTEIN) ZBYTKY VE VÝKALECH, ZTUČNĚNÍ POKLES UŽITKOVOSTI STAR - X
NORMA ŠKROBU PRO DOJNICE Norma škrobu by pass v % celkového škrobu 8 % 25 % OPTIMUM Produkce & fertilita NADBYTEK DEFICIT POKLES UŽITKOVOSTI (Kg mléka a ml. PROTEIN) ZBYTKY VE VÝKALECH, ZTUČNĚNÍ POKLES UŽITKOVOSTI STAR - X
Normy potřeby škrobu pro dojnice Průměrná dávka STAR-X na kus a den 10-30 gramů, tato odpovídá 100-300 gramům škrobu by pass Tolik kolik dodáme 1,2 a 3 kily kukuřičným šrotem !! STAR - X
STAR - X
STAR - X