4A Mgr. Jan Dolejš18. 2. 2014. Obsah hodiny Webové stránky Základní pojmy potřebné pro vytváření webové stránky Základy HTML.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy HTML – vkládání objektů
Advertisements

Úvod do tvorby internetových stránek v jazyce HTML Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Jazyk HTML. Zdrojový kód  Elementy obsah obsah př. důležité př. důležité př. př.
Tagy neboli příkazy Olga Kasafírková Základy HTML.
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
Tvorba webových stránek
Tvorba webových stránek
WWW stránky.
Tvorba WWW stránek ÚVOD
Martin Holý.  HTML  xHTML  CSS  JavaScript  PHP.
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Přednáška č. 4 seznamy seznamy tabulky tabulky jejich sémantika jejich sémantika Ing. Martin Adámek Katedra informačních.
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Základy HTML.
HyperText Markup Language
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
CSS a HTML 5. HTML 5 HTML5 je nová verze specifikace značkovacího jazyka HTML, která přináší podstatné změny v technologiích webových stránek. HTML5 umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
Programování HTML stránek
Základy html pro úplné začátečníky.
TAGY A STRUKTURA WEBOVÉ STRÁNKY. web – skupina webových stránek a dalších souborů (styly, obrázky, …), které na sebe navzájem odkazují jazyky pro psaní.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 2 CSS 3. Cascading Style Sheet Cascading Style Sheet (kaskádové styly) je stylový jazyk, který se používá pro popis vzhledu.
PHP – vkládání souborů a html 5
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Jazyk HTML.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Veronika Hladíková. V dnešní době se dají webové stránky zhotovit mnoha způsoby, ale zdaleka ne všechny jsou ty správné. V následující prezentaci se Vám.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.17/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.13 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. CSS - vlastnosti Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tvorba webu Úvod do CSS 1.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.12/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Pravidla a doporučení pro názvy souborů
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
TNPW1 Cvičení
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
KASKÁDOVÉ STYLY 1. 2 PRVNÍ STANDARD (CSS1) BYL PŘEDSTAVEN V ROCE 1996, PROTO STARŠÍ PROHLÍŽEČE ("ČTYŘKOVÉ" VERZE) IE A NN KASKÁDOVÉ STYLY NEPODPORUJÍ.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
CO NÁS ČEKÁ ve cvičení 5 Oč. - KIT PEF CZU 1. O DKAZY Chceme-li, aby čtenář naší html stránky někam odklepnul..... Oč. - KIT PEF CZU.
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Párová a nepárová značka, atributy a jejich hodnoty
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.13/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
HTML – TABULKY. - uzavírá celou strukturu tabulky atributy tabulky:  align - obtékání tabulky ostatním textem – right, left, center  cellpadding – vnitřní.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Tvorba www stránek.
HyperText Markup Language (zkratka HTML) je v informatice název značkovacího jazyka používaného pro tvorbu webových stránek, které jsou propojeny hypertextovými.
Tvorba WWW stránek. Hyperlink Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Reaguje na událost myši – Reaguje.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martin Jiřiště NÁZEV:VY_32_INOVACE_08C_17_uvod_do_html TEMA:Multimédia a grafika.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky II. Co se všechno.
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Tvorba webových stránek - tabulka
Značkovací jazyk HTML Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Inf Tvorba WWW – tabulky a seznamy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
HTML Vojtěch novotný 9.a.
Transkript prezentace:

4A Mgr. Jan Dolejš

Obsah hodiny Webové stránky Základní pojmy potřebné pro vytváření webové stránky Základy HTML

Dělení webových stránek Statické Každá stránka je tvořena jedním HTML dokumentem. To znamená, že její vzhled se bez změny HTML dokumentu nemění. Pro každou změnu je nutné upravit kód stránky!

Ukázka statické stránky

Dělení webových stránek Dynamické Dynamické stránky využívají skriptovací jazyky a databáze (například MySql). Takové stránky mohou umět reagovat na podněty od uživatele. Skriptování a vytváření obsahu na straně klienta (javascript) Skriptování a vytváření obsahů na straně serveru (php) Kombinování stran klienta a serveru (AJAX, google mapy)

Ukázka dynamické stránky

Základy HTML

Vývoj jazyka HTML VerzePodporovaná funkcionalita Verze Byly vytvářeny postupně v letech Nepodporují grafické rozhraní. Verze 2.0Byla vydána v listopadu 1995 komunitou IETF a zachycovala stav jazyka k červnu Přidává k původní specifikaci interaktivní formuláře a podporu grafiky. Verze 3.2Byla vydána 14. ledna 1997 komunitou W3C a zachycovala stav jazyka k počátku roku Tato verze přidává k jazyku tabulky, zarovnávání textu a stylové prvky pro ovlivňování vzhledu. Verze 4.0Byla vydána 18. prosince 1997 komunitou W3C. Do specifikace jazyka přibyly nové prvky pro tvorbu tabulek, formulářů a nově byly standardizovány rámy (frames). Tato verze se snaží dosáhnout původního účelu – prvky by měly vyznačovat význam (sémantiku) jednotlivých částí dokumentu, vzhled je ovlivňován připojovanými styly.

Vývoj jazyka HTML VerzePodporovaná funkcionalita Verze 4.01Byla vydána 24. prosince 1999 komunitou W3C. Tato verze opravuje některé chyby verze předchozí. Podle původního předpokladu se mělo jednat o poslední verzi, po které by se přešlo na XHTML. Verze 5.0Bude vydána v posledním čtvrtletí roku 2014 pracovní skupinou HTML Working Group komunity W3C. Od 17. prosince 2012 je specifikace ve fázi „Candidate Recommendation“ (vývojáři webových aplikací ji již mohou využívat). Tato verze ukončuje závislost HTML na SGML opravuje mnoho chyb předešlé verze, vyřazuje mnoho zastaralých a již nepoužívaných prvků a přidává nové sémantické prvky. Verze 5.1, 5.2Podle „Plánu 2014“, uvedeného HTML Working Group 20. září 2012, budou nové verze vydávány zhruba ve dvouletých cyklech. Verze 5.1 bychom se tedy měli dočkat v posledním čtvrtletí roku 2016 a verze 5.2 pravděpodobně v roce 2018.

Základy HTML HTML se skládá ze značek (tzv. tagů). Sám o sobě umožňuje hlavně dodávat prvkům (dále elementům) na stránce určitý význam a to je i jeho hlavní úkol. Tagy slouží k tomu, abychom jimi mohli obalovat text a tak mu dávat určitý význam. Píší do ostrých závorek. Velmi specifickým tagem je odkaz, který umožňuje procházet mezi jednotlivými stránkami a tak je provázat.

Druhy značek Strukturální značky Rozvrhují strukturu dokumentu, příkladem jsou třeba odstavce ( ) nebo nadpisy (, ). Dodávají dokumentu formu Popisné (sémantické) značky Popisují povahu obsahu prvku, příkladem je nadpis ( ) nebo adresa ( ) Stylistické značky Určují vzhled prvku při zobrazení, typickým příkladem je značka pro tučné písmo ( ). Od tohoto druhu značek se postupně upouští, trendem je používání kaskádových stylů, které vzhled popisují odděleně od obsahu dokumentu

Programy pro tvorbu HTML Editorem HTML může být ve své podstatě jakýkoliv program pracující s textem. Textové editory Běžný textový editor HTML zvládá barevnou syntaxi (barevně rozlišuje jednotlivé části kódu jako například HTML značky či vlastnosti a prostý text), dokáže napovídat značky, zná chytré tabulátory nebo zvládá validovat dokument podle předepsané specifikace

Programy pro tvorbu HTML WYSIWYG editory WYSIWYG je zkratka od anglického „What you see is what you get“, v překladu „Co vidíš, to dostaneš“ Editory tohoto typu pracují na opačném principu než textové editory – ve WYSIWYG editoru pracujete přímo s již hotovou stránkou uživatel tohoto editoru nemusí znát jazyk HTML Ve WYSIWYG editoru si může uživatel poskládat stránku a program následně vygeneruje požadovaný kód HTML

Programy pro tvorbu HTML Textový editor WYSIWYG editor

Struktura HTML dokumentu TagVýznam tagu htmlVymezuje HTML dokument. headVymezuje hlavičku dokumentu. title Název konkrétní stránky (HTML dokumentu), pro každou HTML stránku (HTML soubor) by měl být unikátní, zapisuje se do hlavičky. Zobrazí se v záhlaví prohlížeče – úplně nahoře. bodyVymezuje obsah stránky. To co napíšeme mezi značky se zobrazí v prohlížeči.

Párové a nepárové tagy Párové se skládají ze dvou částí z označení začátku ( ) a konce ( ), na rozdíl od nepárových. Nepárové ( ) se skládají pouze z jedné části. Nepárové tagy v závislosti na verzi mohou být psány, což je ale starší zápis a vzhledem k vývoji jazyka HTML a jeho nástupci xHTML je doporučeno psát nepárový tag spíše. Tedy ukončit ho mezerou a lomítkem.

Atributy K některým tagům se dají navíc přidělit další hodnoty a ty se označuji jako atributy. Hodnota atributu může být, ale ani nemusí být v uvozovkách. Opět to závisí na verzi HTML a zase platí, že použití uvozovek je modernější a slučitelné s xHTML.

Základy HTML – změna vzhledu TagVýznam tagu h1Nadpis první úrovně (obecně se do něj vkládá název či slogan stránky) h2–h6Nadpisy dalších úrovní pOdstavec bTučný text iKurzíva

Základy HTML – změna vzhledu TagVýznam tagu spanVymezuje nějak odlišný text spanstyle="color: red;"; V tomto případě vymezuje text, který bude obarven červeně brZalomení řádky, tzv. měkký enter. Text po tomto tagu bude vždy začínat na novém řádku

Základy HTML – pozadí a odkazy TagVýznam tagu aOdkaz, hyperlink, záložka. a href="odkaz"; Kliknutí na odkaz se prohlížeč přepne na jeho adresu. Adresa může být absolutní (celá adresa) nebo relativní (adresa vzhledem k aktuální adrese) Anologie s absolutními/relativními adresami u souborů v OS. imgsrc="odkaz"; Odkaz na obrázek ve formátu gif nebo jpg může být absolutní nebo relativní.

Základy HTML – pozadí a odkazy TagVýznam tagu body style="background-color: green; color: yellow;„ Způsob, jak stanovit barvy celého těla dokumentu. V tomto případě nastavuje barvu pozadí stránky (background-color) na zelenou a barvu textu (color) na žlutou. V zásadě se již jedná o použití kaskádových stylů = CSS. Kaskádové styly jsou základní prostředek na úpravu vzhledu stránek.

Základy HTML - Seznamy TagVýznam taguTagVýznam tagu ulOdrážkový seznam (unordered list)dlDefiniční seznam olČíslovaný seznam (ordered list)dtTermín liPoložka seznamuddDefinice termínu

Základy HTML - Tabulka TagVýznam tagu tableOhraničuje tabulku; je párový. tr Řádek tabulky V některých verzích HTML tento tag nemusí být párový td Buňka tabulky; Tento tag opět doporučuju psát opět jako párový Atributy pro table Význam atributu cellspacingVnější okraj buněk; hodnotu zadáváme jako číslo bez jednotky, prohlížeč si domyslí pixely. cellpaddingVnitřní okraj buněk border Rámeček, ve všech prohlížečích se však nevykreslí stejně; hodnota je číslo, prohlížeč si opět domyslí pixely.

Základy HTML - Tabulka Atributy pro td Význam atributu rowspan Sloučení buněk v rámci řádku; jako hodnotu zadáváme takové číslo, kolik buněk chceme spojit. colspanSloučení buněk v rámci sloupce Atributy pro table Význam atributu width Šířka tabulky; pozor, jedná se však o minimální šířku. Pokud zadáme šířku v procentech, bere se šířka z nadřazeného prvku (třeba okna prohlížeče) heightVýška tabulky, platí stejná pravidla jako pro šířku

DISKUSE