D ů l ní v ý z t u ž e Razící a dobývací technika Panda- provoz Důl Lazy, množství vytěženého uhlí t, délka kombajnu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řešení toku lignitu s vlhkostí až 56,94 %
Advertisements

OUESSANTSKÁ OVCE.
Hornické muzeum v Ostravě – Petřkovicích
Výpočet práce z výkonu a času. Účinnost
Moravské kartografické centrum Velké Opatovice. Fosili je dostavbou zámku ve Velkých Opatovicích podle návrhu architekta Zdeňka Fránka. Stavba je výrazným.
Převody jednotek délky objemu hmotnosti času
****************************
Hornická města 2009 Kutná Hora. 1. září 1997 – Přesun do nové budovy Vladislav Slavíček – ředitel GJO 570 žáků a 40 učitelů 4 počítačové učebny.
Zpracovali : Martin Nguyen : David Podzemný. Slunce vzniklo asi p ř ed 4,6 miliardami let a bude svítit ješt ě p ř ibli ž n ě 7 miliard let. Stejn ě jako.
R U Č N Í Ř E Z Á N Í D Ř E V A.
Jarní setkání těžařů Mikulov
Radializace Nový Smokovec, září 2011.
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_16  
Kvádr Síť, povrch, objem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ V. Ing. Iveta Mičíková
Prezentace hornického skanzenu v Žacléři
Musilová Kateřina – začalo se tu těžit uhlí.
Volný čas v mém regionu.
M ATEMATICKÉ MODELOVÁNÍ S TRAVOVÁNÍ V MENZE 4 - B ORY Autor: Bc. David Václav Obor : FST / KKS – Konstrukce výrobních strojů.
DRUHY DOPRAVY Lodní doprava Železniční doprava Letecká doprava
STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE strojní obrábění 1 – frézování
VRTACÍ DLABAČKY.
Těžební průmysl Jan Plicka.
Moravskoslezský kraj.
Země MODRÁ PLANETA.
OKD, a.s. TĚŽEBNÍ SPOLEČNOST versus VEŘEJNOST Petra Mašínová ředitelka PR a komunikace OKD, a.s.
Městské lesy Hradec Králové a.s.
Nizozemsko Konstituční monarchie Velká hustota: 400 obyv./km2
Technika kolem nás Kolo.
 Větrná energie jakou součást obnovitelných zdrojů energie nabízí jedno z možných východisek při řešení globálních klimatických změn a mizejících ložisek.
Tato prezentace byla vytvořena
Doly a lomy Vytvořili David a Petr.
Fy – sekunda Yveta Ančincová
Nerostné bohatství na zemi
„ EU pen í ze středn í m š kol á m “ N á zev projektuModern í š kola Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev aktivity III/2 Inovace.
Barbora Kušová Obor: Geoinformatika HGF, VŠB-TU Ostrava 2002/2003
Jakub Stojaník,Matouš Falout,Fabián Strecker
Těžba podle lokality 1. Těžba v dolech- Zahrnuje těžbu a dopravu vytěženého nerostu z dolu. Těží se v porubech, chodbách. 2. Těžba v lomech- Doprava vytěženého.
UHLÍ.
Moravskoslezský kraj.
REKULTIVACE Severočeský hnědouhelný revír se rozkládá na přibližně 70 km délky a km šířky mezi městy Ústí nad Labem a Kadaň Severočeský hnědouhelný.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: června 2012
Důl DUKLA
Planeta Země jako součást
Vytvořil: Matěj Kubáník Vojta Obdržálek
ČESKO a jeho krajina.
Hornicko – geologická fakulta Institut hornického inženýrství a bezpečnosti NÁVRH DŮLNĚ – TECHNICKÉ REKULTIVACE DOBÝVACÍHO PROSTORU “JAS-MOS“ V POLSKÉ.
Důl Jindřich. Důl Jindřich byl založen rakouským státem roku Před jeho založením probíhal v důlním poli rozsáhlý průzkum, při kterém byla vyhloubena.
1 ODPADY 21 Důlní vodní přečerpávací elektrárna Ing. Pavel Bartoš, FITE a.s. předseda představenstva FITE a.s. prezident Sdružení pro rozvoj MSk člen Rady.
Voda-její využití při hygieně člověka Voda-její využití při hygieně člověka.
Osobní svítidlo T Osobní svítidlo K 07 v dobíjecím stojanu.
Zpracoval Ing. Jan Weiser Optimální naložení kontejneru ISO 1C.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce zeměpisu v deváté třídě na základní škole. Zeměpis –
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Landek park s expozicí hornického muzea - - nabídka prostor na firemní akce.
Česká republika Moravskoslezský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Moravskoslezským krajem.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ZEMĚPIS Téma: Moravskoslezský kraj Ročník:
Hlubinné dobývání a bezpečnost práce
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Hlubinné dobývání a bezpečnost práce
Hlubinné dobývání a bezpečnost práce
PROVĚRKY Převody jednotek (délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava. Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Multifunkční pracoviště HCW 4 S s virtuálním modelem a VNCK simulací
GEMEC Co. Ing. Karel Novotný Ing. Zdeněk Adamec
HORNICKÁ MUZEA, SKANZENY, NAUČNÉ STEZKY, DŮLNÍ DÍLA A SPOLKY
STROJE OVLÁDLY ŽIVOT 2. pol. 19. stol.
Transkript prezentace:

D ů l ní v ý z t u ž e

Razící a dobývací technika Panda- provoz 1993-2007 Důl Lazy, množství vytěženého uhlí 6 821 567 t, délka kombajnu 12,8m rychlost pojezdu- pracovní 0-10,8 m, dobývací mocnost 5 600 mm, výrobce Sagem Francie Mechanizovaná výztuž MEOS 26/56, výrobce Ostroj Opava r. 2000, min. výška 2,5 m, max. výška 5,6 m, délka 7,94 m, nosnost stojky 3 699 kN

Razící kombajn 4 PP - 2 Provozován na závodě Dukla od r. 1979 dosud, vyraženo 114 km chodeb

R a z í c í a d o b ý v a c í t e c h n i k a

P o v r c h o v á e x p o z i c e Plnoprofilový razící stroj TVM 55 H Vrtaný průměr 6 000 m Délka vlastního stroje 16 m Otáčky hlavy 4,9/min Během posledních tří nasazení ČSA Jindřich vyraženo 1800m ČSA Nové Pole vyraženo 2 061,5 m Darkov 9.květen vyraženo 2233,5 m Historické oběžné kolo Hlavního ventilátoru Z bývalého Dolu Oderka

Nakládací zařízení PN Max. průměr hloubeného díla 10 m min. průměr hloubeného díla 6,2 m Pohon elektro nebo pneumatický Obsah lžíce 0,335 m3 Drapák univerzálního nakladače KS-2U/40, používá se při hloubení A prohlubování jam, při prohlubování předvrtem

Okov Používá se pro těžbu s automatickým vyklápěním okovu, jízdu lidí a dopravu ve vertikálních cílech, obsah 6m3, výška 1860 mm, hmotnosti 3 000 kg

Hornická kaple sv. Barbory v areálu hornického muzea Hornická kaple sv. Barbory v areálu hornického muzea. Původně měla jiné zasvěcení a stávala až do počátku 90. let 20. stol. v centru Ostravy, při rušné Českobratrské ulici. Klub přátel Hornického muzea ji přemístil a zachránil.

P i e t n í s á l

b á ň s k é h o z á c h r a n á ř s t v í E x p o z i c e b á ň s k é h o z á c h r a n á ř s t v í Landecká expozice báňského záchranářství je největší svého druhu na světě. Představí vysoce náročnou a rizikovou činnost, bez níž by práce v podzemí nebyla možná, a techniku, která záchranářům umožňuje pohybovat se v prostředí, jež je v některých ohledech ještě nepřátelštější než kosmický prostor nebo hlubiny moře.

Na Landeku se začalo dobývat uhlí v roce 1782 v dole Anselm, dnes se zde již uhlí netěží, v jeho areálu bylo otevřeno Hornické muzeum, největší v ČR. V podzemní expozici je 250 m důlních chodeb, s dřevěnou výztuží, těžebními kombajny a pásovými dopravníky, instalace důlních pracovišť, včetně dvou stěnových porubů a taky štoly z první poloviny 19. století. Sloje tu byly nízké, havíři často rubali uhlí vleže. Jednotlivé expozice hornického muzea mapují vývoj těžby uhlí v ostravsko-karvinské černouhelné pánvi,–nahlížejí i do života a těžké práce havířů.

Landek Již před 23 tisíci lety se zde usídlili lovci mamutů, bylo prokázáno, že lovci mamutů na Landeku používali jako první na světě uhlí k udržování ohně na svém ohništi (sloje černého uhlí vystupovaly na zemský povrch). Světoznámý unikátní nález Landecké Venuše 46 mm vysoké torzo ženy vyřezané z krevele. Svým štíhlým až „kubistickým“ tvarem se odlišuje od běžných paleolitických Venuší. Je to jediná štíhlá Venuše v Evropě