Druhořadé volby UK 6.4. 2011. EU volby I přes pozdější vstup volí od r. 1979 Volební systém poměrného zastoupení Jistá nedůvěra voličů v anglosaském světě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sexuální zneužívání v České republice: Výsledky národního výzkumu
Advertisements

předsedkyně 7. senátu Nejvyššího správního soudu
Deset let inovační politiky Jihomoravského kraje Rámec konkurenceschopnosti města Ostravy 24. leden 2012 Petr Chládek.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Struktura strany + stanovy Jiří Lameš Předseda klubu Praha 21.
Volby VY_32_INOVACE_29-12 volební systémy.
Zábavná matematika.
V OLEBNÍ SYSTÉMY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Volební systém České republiky
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Komunální volby a volební geografie Michal Pink
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. VOLBY V ČESKÉ.
Funkce voleb
Spojené království - teritoriální vývoj
Světová ekonomika OPF 1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 9. Světová ekonomika OPF 2 1) Charakteristika 2) Vývoj EU 3) Maastrichtská kriteria 4) Orgány EU 5) Rozpočet.
Prezidentské volby v USA (v porovnání s ČR)
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
VOLEBNÍ SYSTÉMY.
Trvalé ohnisko neklidu
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Venezuela 4. května Venezuela před Chávezem Dlouhodobá tradice demokracie – Chávez devátým demokraticky zvoleným prezidentem v řadě Dlouhodobá tradice.
Veřejná správa Mgr. Terezie Pemová
Volby Tomáš Divacký 4KA 2011/2012.
KONTROLNÍ PRÁCE.
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
VY_32_INOVACE_SVF33360DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Dělba moci.
MOC ZÁKONODÁRNÁ Právní řád – není neměnný, lze jej měnit
Charakteristické rysy československé demokracie
VY_32_INOVACE_29-14 TEST 4 VOLBY, VOLEBNÍ SYSTÉMY.
Většinový systém (senát) Poměrný systém (PS)
Volby VY_32_INOVACE_ 15 Volby.
Michal Dosoudil Obsah prezentace  Úvodní info o Rumunsku  Situace na rumunské politické scéně r  Původní volební systém  Návrhy nových.
POLITOLOGIE TEST Co nepatří mezi základní funkci voleb ? A.Legitimizování moci B.Výchova voličů C.Finanční zisk pro politické strany D.Sestavování.
Renata Moučková Gabriela Sedláková Markéta Černá
Volby , Brno Připravily: Martina Gecová Dominika Prokešová
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_055 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Zdroj obrázků: VOLBY A VOLEBNÍ SYSTÉMY volby jsou hlavním mechanismem demokracie, kdy občané volí své zástupce, kteří reprezentují.
Volby a volební systém ČR. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
VOLBY A VOLEBNÍ SYSTÉMY Prvky volebního systému jsou: Volební obvody – jejich velikost = kolik mandátů lze získat a tvar Volební obvody – jejich velikost.
Volební právo VY_32_INOVACE_03-54 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo Téma:
Druhořadé volby v Itálii
Druhořadé volby SRN
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Druhořadé volby ve Francii
Volební geografie Itálie
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Druhořadé volby UK
Druhořadé volby v Itálii
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Volební geografie – Velká Británie
Volební geografie – Velká Británie
Druhořadé volby SRN
Politická geografie Volební systém ČR
Výchova k občanství Volby jako základ demokracie
Demokracie.
Život v demokracii DEMOKRACIE FORMY STÁTU kdo moc vykonává:
Volební geografie Itálie
POLITICKÝ PLURALISMUS
Transkript prezentace:

Druhořadé volby UK

EU volby I přes pozdější vstup volí od r Volební systém poměrného zastoupení Jistá nedůvěra voličů v anglosaském světě Nyní 72 mandátů (81, 87, 78 dříve) STV (Sev. Irsko) a proporční zastoupení D´Hondt Do roku 1999 se volilo FPTP, jedním ze zdrojů změny bylo 15% pro zelené a žádný mandát v roce1989 a 94 Každá země, region představuje jeden obvod 12 obvodů – Skotsko, Wales, Severní Irsko a 9 Anglie Platí 5% omezovací klauzule na celostátní úrovni

Volební obvody pro EU volby Obvod East Midlands65 East of England77 London98 North East England33 North West England98 South East England10 South West England76 West Midlands76 Yorkshire and the Humber66 Wales44 Scotland76 Nothern Ireland33

EU volby 2004 Polovina funkčního období LP vlády TB „nejzajímavější“ výsledek přinesla UKIP Postupující projevy regionalismu, volební zisky je třeba interpretovat prostřednictvím jednotlivých oblastí Nejvyšší volební účast – 38,4% v rámci EP voleb v UK (možný vliv kumulace volebních soutěží na jeden den)

EU volby 2009 Snižující se počet křesel – minimální nárůsty mandátů, pouze UKIP a BNP +1 Hlavní strany zaznamenaly pokles, případně stagnaci podpory UKIP 16,5% získala více hlasů než vládní LP 15,7%, poprvé v historii! Vítěz - Conservative 27,7% Přítomnost menších stran a hnutí nejen regionální báze

EU 2009 hlasy%Mandáty Conserv ,725 UKIP ,513 Labour ,713 LD ,711 Green ,62 BNP ,22 SNP ,12 PC ,81

Příslušnost ke klubům

Volební účast EP ,40% GE ,40% EP ,48% GE ,30%

Volby do substátních zastupitelstev Skotsko, Wales, Stormont Vychází z devolučních snah konce XX. Století Většinou se vychází z volebních systému proporčního zastoupení, smíšené systémy Různá působnost a legislativní pravomoci, různá délka existence

Stormont Znovuobnovení po Velkopáteční dohodě 1998 a ukončení 30 let problémů Pozastavení činnosti, nejdéle 2002 – 2007 Uplatňuje se STV a rozděluje se 108 mandátů I. Dem.Unionist 30,1%, II. Sinn Féin 26,2% Účast – 62,31%

Stormont

Stormont

Skotsko Ustaven 1999, 129 mandátů volených smíšeným systémem. 73 FPTP a 56 v 8 volebních obvodech po 7 mandátech Ve volbách 2007 byla hlavní témata zaměřena na zdravotnictví, vzdělávání, místní daně a poplatky, obranu (ponorky) Účast 2007 – 51,8%, 2003 – 51,3% 2011 SNP – absolutní většina

Skotsko

Skotsko

Wales Vznik podobně jako ve Skotsku Volební systém lze rovněž nazvat smíšeným, případně personalizovaně-smíšeným Celkem 60 členů – 40 se volí FPTP a 20 mandátů se obsazuje proporčně v 5 volebních obvodech, každý po 4 mandátech Všeobecně se v těchto volbách projevují antivládní nálady – PC nedokáže ale získat většinu hlasů

NAW

NAW

Úroveň voličova rozhodování Všichni voliči Konzerv.LabourLDPC Welsh iss British iss Obojí Jiné56474

NAW Volič v těchto volbách volí rozdílně PC – národnostní cítění, více samosprávy pro Wales, obrana jazyka Negativní korelace „aktivních“ Velšanů vůči LD a Conserv. Zisk hlasů pro menší strany vycházející z „regionální“ politiky Nižší účast (43,7%)

Závěr Rozdílné volební systémy aplikované v druhořadých volbách než ve volbách prvního řádu Nižší volební účast, záleží na typu voleb a lokalitě (Skotsko, Wales) Omezená možnost vstupu nových politických stran – UKIP, BNP, SNP, PC Dodatečné a postupné zavedení NAW apod.