Elektronická učebnice - I

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Významná Chráněná území v čr
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
65.1 Potok, řeka, rybník - zásobník
ČESKÁ REPUBLIKA – OCHRANA PŘÍRODY
16.1 Státní hymna ČR a hymna EU
Příroda v naší zemi Na našem území žijí tisíce živočichů a rostlin.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Chráněná území v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV12.11 Téma: Přírodní podmínky ČR.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
NÁRODNÍ PARKY ČR - opakování
1.1 Vznik a vývoj života Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis Autor: Mgr. Petra.
Elektronická učebnice - I
10.1 Slabiky dě, tě, ně, bě, pě, vě, mě
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Elektronická učebnice - I
NÁRODNÍ PARKY ČR - opakování
37.1 Ekologie – vztah organismus x prostředí
62.1 Rovnováha v přírodě, potravní řetězec
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:4. ročník – Člověk a jeho svět – Přírodověda – Ochrana přírody autor VM:Ing.
18.1 Obratlovci Kdo jsou obratlovci?
Elektronická učebnice - I
136.1 Slepé mapy – Česká republika - zásobník
Elektronická učebnice - I
ANOTACE Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_86.
Významná chráněná území v ČR
Chráněná území České republiky
Elektronická učebnice - I
2.1 Sluchová diferenciace
6e.1 Písmenko S Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk Autor: Mgr. Hana Kopčanová.
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
8.1 Dvojhláska ou, au, eu HOUBA EURO AUTOBUS
Elektronická učebnice - I
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
6f.1 Písmenko O Zkuste si pohádku vyprávět.
34.1 Dusíkaté organické sloučeniny
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Elektronická učebnice - II
39.1 Vznik a vývoj druhů na Zemi
69.1 Stavba věty jednoduché, základní skladební dvojice
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, interaktivní.
Elektronická učebnice - I
14.1 Numerace do 100 Čti čísla v první desítce, ve druhé desítce atd.
Elektronická učebnice - I
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Ochrana přírody v České republice ochrana vod ochrana ovzduší ochrana rostlin.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_CHKO+NP.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti VZDĚLÁVACÍ.
17 ZÁKON O OCHRANĚ PŘÍRODY A KRAJINY
VY_32_INOVACE_25_Chráněná území v ČR
Ochrana krajiny a přírody ČR VY_32_Inovace_20KR-1
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_15_Chráněná území
OCHRANA PŘÍRODY Chráněná území ČR
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
ŠABLONA 3/2 NÁRODNÍPARKY ČR
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Česká republika Ochrana přírody ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s
Transkript prezentace:

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 35.1 Národní parky ČR Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku, nebo neštovice? Autor: Mgr. Hana Kopčanová

35.2 Národní park a jak se v něm chovat Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 35.2 Národní park a jak se v něm chovat Národní parky jsou území, které je přísně chráněné státem a zákony. Pro národní parky se používá zkratka NP. V parku rostou vzácné rostliny, žijí vzácní živočichové. Proto je zde zakázána jakákoliv činnost, která by mohla ohrozit živočichy, rostliny nebo krajinu. Je to území, do kterého člověk nezasahuje téměř vůbec. Národní parky jsou rozděleny do zón. Každý návštěvník NP je povinen dodržovat tato daná pravidla! Neodhazujte odpadky! Nenechte psa volně pobíhat! Nerozdělávejte oheň! Neplašte zvěř! Nedělejte hluk! Netrhejte rostliny! Nevstupujte mimo označené trasy! Zákaz motorových vozidel!

Krkonošský národní park Národní park České Švýcarsko Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 35.3 NP ČR V České republice jsou celkem 4 národní parky: Krkonošský národní park Národní park Šumava Národní park České Švýcarsko Národní park Podyjí Největší z nich je Národní park Šumava, nejmenší je Národní park Podyjí. NP České Švýcarsko Krkonošský NP NP Šumava NP Podyjí

35.4 Chráněná krajinná území - CHKO Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 35.4 Chráněná krajinná území - CHKO Chráněné krajinné oblasti, neboli CHKO - nejsou tak přísně chráněné jako NP. Na území CHKO je povolen větší zásah člověka, než je tomu v NP. Na území ČR je CHKO mnohem více než NP, celkem je na našem území 25 CHKO. Známé CHKO v ČR: Český ráj, Moravský kras, Orlické hory aj. Každý člověk by se měl chovat tak, aby neubližoval přírodě. Taková činnost se nazývá ekologická. Každý například může pomoci přírodě tím, že bude třídit odpad, tím se zjednoduší jeho zpracování. Měj na paměti, že příroda se musí chránit, proto se chovej k přírodě s úctou. Na mapě jsou světle zelenou barvou označeny NP, tmavě zelenou barvou CHKO. Zkuste je pojmenovat.

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 35.5 Slepá mapa – NP ČR Do slepé mapy označ zelenou tečkou či jinou značkou (alespoň přibližně): 1 Krkonošský NP 2 NP Šumava 3 NP Podyjí 4 NP České Švýcarsko

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 35.6 Pro šikovné – KRNAP KRNAP = Krkonošský národní park Je nejstarší NP na našem území. Byl vyhlášen na jaře v roce 1963. Je druhým nejrozlehlejším parkem u nás. Na území parku se nachází i nejvyšší hora ČR – Sněžka. O chod NP se stará správa KRNAPu. Pro svou krásu a rozmanitost je NP navštěvován turisty z celé Evropy. Každý návštěvník je povinen dodržovat pravidla chování na území parku. Netoleruje se nadměrný hluk, jakékoli ohrožení či znečištění území. Je zákaz vstupu mimo označené trasy, zákaz horolezectví, aj. Obří důl jezevec lesní náprstník červený Mezi nejvzácnější druhy rostlin patří : hořec tolitovitý, který má NP ve znaku. Dále zvonek český, sněženka jarní, náprstník červený aj. V parku můžete potkat tato zvířata: rys ostrovid, mlok skvrnitý, jezevec lesní, puštík obecný..

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 35.7 CLIL Czech Switzerland – České Švýcarsko Protected landscape areas – Chráněná krajinná území The Czech Republic is a beautiful country in Europe. There is beautiful nature in the country. Nature must be protected! In the Czech Republic there are 4 national parks and 25 protected landscape areas. National parks: Krkonoše Mountain NP NP Šumava NP Podyjí NP Czech Switzerland National parks – národní parky

35.8 Test znalostí Největší NP v ČR je: Šumava Podyjí Krkonošský NP Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 35.8 Test znalostí Správné odpovědi: Největší NP v ČR je: Šumava Podyjí Krkonošský NP České Švýcarsko 3. V ČR jsou celkem: dva NP tři NP čtyři NP žádný NP 2. CHKO je …… oproti NP. méně chráněné více chráněné stejně chráněná nechráněné 4. Nejstarším NP na našem území je: a c d Test na známku

Elektronická učebnice - I Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 35.9 Použité zdroje, citace http://www.narodniparky.kvalitne.cz/ slide č.1,3,4,7 http://josefstepanek.cz/wp-content/uploads/2009/08/np-ceske-svycarsko.png slide č.3,7 http://orion.krnap.cz:8080/apex/wwv_flow_file_mgr.get_file?p_security_group_id=634916854339306&p_fname=logo.gif slide č.3,6,7 http://img.radio.cz/pictures/loga/sumava.jpg slideč.3,7 http://www.nppodyji.cz/uploads/loga_symboly/znak_web_npp.jpg slide č.3,7 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/76/Stachy,_Losenick%C3%A9_%C3%BAdol%C3%AD,_hranice_NP_%C5%A0umava.jpg slide č.1 http://www.slepamapa.cz/images/cr_slepa_mapa.gif slide č.5 http://www.harrachov-info.cz/data/cyklotrasy/gallery/217/lanovka-celnice-pod-voseckou-boudou-krakonosova-snidane-mumlavske-vodopady-217.jpg slide č.6 http://itras.cz/fotogalerie/snezka/velke/006.jpg slide č.6 Obrázky z databáze klipart

35.10 Anotace Autor Mgr. Hana Kopčanová Období 01-06/2013 Ročník Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 35.10 Anotace Autor Mgr. Hana Kopčanová Období 01-06/2013 Ročník 4. ročník Klíčová slova Národní parky ČR Anotace Prezentace popisující učivo o národních parcích, chráněných krajinných oblastech a životě v nich.