Kaskádové styly (Cascading Style Sheets, CSS) slouží k formátování HTML prvků. Pomocí kaskádových stylů lze nastavit font, řez písma, velikost písma, zarovnání,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy HTML – vkládání objektů
Advertisements

Technologie pro publikování na webu 1
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Tvorba webových stránek
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
WWW stránky.
Referát č. 22 Tvorba webových stránek (Struktura webu, struktura HTML dokumentu, vytvoření webové stránky exportem z aplikačního programu, provázání.
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Základy HTML.
HTML HyperText Markup Language 4. část Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně 0U2 - Základy informatiky a výpočetní techniky.
Selektory 1 1. Selektor elementu Deklarované styly budou použité při každém vyskytování elementu v dokumentu. Selektor elementu se obvykle používá pro.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Návrh a tvorba WWW Cvičení 2 CSS 3. Cascading Style Sheet Cascading Style Sheet (kaskádové styly) je stylový jazyk, který se používá pro popis vzhledu.
Písmo.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
Formátování textu. Odstavce  tvoříme párovou značkou  text bude od ostatního textu oddělen Konec řádky  nepárová značka způsobuje ukončení řádku a.
Textový editor 11 Styly.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu
Jazyk HTML.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Třídy, generické třídy, pseudotřídy
Odkazy Pomocí odkazu se lze pohybovat mezi stránkami. Cílem může být další stránka nebo identifikátor na aktuální stránce. Pomocí odkazu se lze pohybovat.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.13 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. CSS - vlastnosti Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
CSS – rámečky Mgr. Lenka Švancarová.
KASKÁDOVÉ STYLY SYNTAXE STYLŮ PRAVIDLO DEFINUJÍCÍ STYL SE SKLÁDÁ Z NEJMÉNĚ TŘÍ ZÁKLADNÍCH ČÁSTÍ: * SELEKTOR ZNAČKY * SLOŽENÉ ZÁVORKY A V NICH JE.
CSS: šířka prvku, rámečky, okraje, výplně plovoucí prvky #CSS – šířka prvku, rámečky, okraje, výplně #CSS – plovoucí prvky.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tvorba webu Úvod do CSS 1.
 Microsoft Word  Je textový procesor od firmy Microsoft, který je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.
Kaskádové styly - CSS.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Pravidla a doporučení pro názvy souborů
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
CSS – vlastnosti textu text-align (vodorovné zarovnání)
CSS – style Mgr. Lenka Švancarová. CSS – značka style (textstyle.html)
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
TNPW1 Cvičení
Kaskádové styly tvorba webových stránek
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
CSS – selektory Mgr. Lenka Švancarová. CSS – selektory Hromadná deklarace slouží ke zkrácení zápisu.  Místo h1 { color: #996666; background-color: rgb(255,255,102);}
KASKÁDOVÉ STYLY 1. 2 PRVNÍ STANDARD (CSS1) BYL PŘEDSTAVEN V ROCE 1996, PROTO STARŠÍ PROHLÍŽEČE ("ČTYŘKOVÉ" VERZE) IE A NN KASKÁDOVÉ STYLY NEPODPORUJÍ.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
Word – styly Ing. Bohumil Bareš. Co je to styl Jednoduše řečeno, styl je souhrn vlastností odstavce, který lze aktivovat pouze jediným krokem. Jinými.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.05/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS.
CSS Cascading Style Sheets. Výhody CSS Mohou ušetřit psaní zdrojového kódu Mohou ušetřit psaní zdrojového kódu Tvoření libovolných vzhledů Tvoření libovolných.
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Párová a nepárová značka, atributy a jejich hodnoty
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.13/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.06/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS pozicování.
Tvorba www stránek CSS (Úvod do kaskádových stylů (Úvod do kaskádových stylů) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
CSS – selektor class.tx { color: black; /* nastaví černou barvu písma */ } Selektor class (třída) použijeme pokud chceme určité vlastnosti definovat pro.
Textový editor.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.07/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS formátování.
Styly CSS VýhodyDruhyZápis. Výhody CSS oddělení struktury od formátování oddělení struktury od formátování přilinkováním souboru styl.css lze formátovat.
Ing. Jiří Štěpánek.  V tomto případě je barva písma i použitý font definován jako atribut elementu font. Tento způsob znemožňuje znovupoužitelnost.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky II. Co se všechno.
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
CSS (4).
Kaskádové styly CSS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
ADOBE DREAMWEAVER CS6 CSS - Formátování textu
FORMÁTOVÁNÍ DOKUMENTU
Tvorba webových stránek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Tvorba webových stránek
Transkript prezentace:

Kaskádové styly (Cascading Style Sheets, CSS) slouží k formátování HTML prvků. Pomocí kaskádových stylů lze nastavit font, řez písma, velikost písma, zarovnání, ohraničení, odrážky seznamu a mnoho dalšího. Styly lze definovat pro: 1) jeden konkrétní HTML prvek, například pro jeden odstavec, 2) celý HTML dokument, 3) celou řadu HTML dokumentů, které mají mít jednotný vzhled. Každému způsobu budeme věnovat samostatnou kapitolu.

Styl pro jeden prvek (Inline Style, vložený styl) umožňuje formátovat pouze jediný konkrétní HTML prvek - odstavec, tabulku a podobně. K definování takového stylu slouží atribut style. Následující HTML kód například bude obsahovat nadpis nejvyšší úrovně, jehož barva bude červená: Styl pro jeden prvek Nadpis se stylem

Styl pro jeden prvek Nadpis se stylem

Styl pro jeden prvek Nadpis se stylem

Styl pro jeden prvek Nadpis se stylem

Styl pro jeden prvek Nadpis se stylem Už asi tušíte, jak vypadá hodnota atributu style. Vždy je uveden název stylu, dvojtečka, hodnota stylu, středník, název dalšího stylu, dvojtečka, hodnota tohoto stylu, středník atd. Formátovací řetězec tedy vypadá takto: název stylu 1:hodnota stylu 1; název stylu 2:hodnota stylu 2;...; název stylu N:hodnota stylu N

Styl pro jeden prvek Nadpis se stylem Odstavec se stylem. Přidejme odstavec a zformátujme ho kurzívou a fontem Verdana, přičemž pokud nebude na klientském počítači tento font k dispozici, použije se libovolné bezpatkové písmo:

Styl pro jeden prvek Nadpis se stylem Odstavec se stylem. Další odstavec. Vložený styl pro jeden prvek neovlivní formátování ostatních prvků na stránce. Přidejme další odstavec:

Odtud vyplývá, že vložený styl není vhodné používat, pokud bychom požadovali mít všechny odstavce stejným formátem. Jednak bychom se upsali, co je však daleko horší, představte si změnu formátu takových odstavců. Bylo by potřeba změnit styl vložený v každém odstavci. Lepší by bylo mít definice stylů samostatně a pouze se na ně odkazovat. Výhodné je však použit vložený styl, pokud je potřeba daný prvek jen nepatrně pozměnit. V tom případě je vložený styl velmi rychlé řešení. Je to stejné jako v textových procesorech. Pokud budete mít v dokumentu stále se opakující důležitá slova nějak zvýrazněna (například jiným fontem, či řezem), asi si vytvoříte styl znaku a ten přiřadíte jednotlivým slovům. Nebudete u každého slova označovat, vybírat font, řez a podobně.

Styly pro celý dokument se definují v hlavičce do následujícího bloku: V tomto bloku je vždy uveden selektor, který udává (vybírá), pro které prvky je daný styl definován, za tímto selektorem pak následuje formátovací řetězec ve složených závorkách. Dejme tomu, že v našem dokumentu chceme všechny nadpisy nejvyšší úrovně vycentrované, bílým písmem, Verdanou, s tmavě modrým pozadím a velikostí 14 bodů. To lze definovat takto:

Styly pro celý dokument se definují v hlavičce do následujícího bloku: Styly pro celý dokument h1 { text-align: center; color: white; background-color: darkblue; font-family: Verdana, sans-serif; font-size: 14pt; } Nadpis... Zase nadpis...

Styly pro celý dokument se definují v hlavičce do následujícího bloku: Styly pro celý dokument h1 { text-align: center; color: white; background-color: darkblue; font-family: Verdana, sans-serif; font-size: 14pt; } Nadpis... Zase nadpis...

Nyní budeme definovat styl pro odstavce. Uděláme je kurzivním písmem v cihlové červené: Styly pro celý dokument h1 { text-align: center; color: white; background-color: darkblue; font-family: Verdana, sans-serif; font-size: 14pt; } p { font-style: italic; color: firebrick; } Nadpis Odstavec. Zase nadpis Zase odstavec.

Uvažujme případ, kdy v dokumentu budou dva druhy odstavců. Jeden druh budou normální odstavce, druhým budou odstavce typu poznámka. Ty budou menším kurzivním písmem a budou odsazeny od okrajů. V tom případě lze druhé odstavce umístit do společné třídy a této třídě přiřadit vlastní styl: Třída jako selektor p { color: navy; } p.poznamka { font-style: italic; font-size: smaller; margin-left: 3em; margin-right: 3em; margin-top: 1em; margin-bottom: 1em; border-top: solid 1px navy; border-bottom: solid 1px navy; padding: 1em; background-color: lightgrey; } Odstavec odstavec odstavec odstavec odstavec odstavec odstavec odstavec odstavec odstavec odstavec odstavec odstavec odstavec odstavec odstavec odstavec odstavec odstavec odstavec odstavec. Poznámka poznámka poznámka poznámka poznámka poznámka poznámka poznámka poznámka poznámka poznámka poznámka poznámka poznámka

V některých případech je pouze jeden prvek, pro něhož chceme definovat styl, avšak nechceme tento styl vkládat přímo do prvku. V tom případě je dobré ho identifikovat pomocí atributu id a použít odpovídající selektor. V následujícím příkladu je jedinečná tabulka, kterou zformátujeme pomocí kaskádových stylů: Identifikátor jako selektor #tabulkaPoctuJablek { background-color: beige; color: crimson; border: ridge orange 2px; text-align: center; } #tabulkaPoctuJablek th { background-color: royalblue; color: white; } Den Počet snězených jablek Pondělí 5 Úterý 7 Středa 4 Čtvrtek 3 Pátek 8

Dejme tomu, že všechny nadpisy libovolné úrovně chceme mít fontem Verdana (případně nějakým jiným bezpatkovým fontem), tučně, hnědě a centrovaně. Není potřeba psát pro každou úroveň samostanou definici. Definice lze sdružit pomocí operátoru čárka: Sdružování selektorů h1, h2, h3, h4, h5, h6 { font-family: Verdana, sans-serif; color: brown; text-align: center; font-weight: bold; } Nadpis 1. úrovně Nadpis 2. úrovně Nadpis 3. úrovně Nadpis 4. úrovně Nadpis 5. úrovně Nadpis 6. úrovně

Pokud však přece požadujeme nějak odlišit jednotlivé prvky, jejichž společnou definici jsme sdružili, lze dodatečné styly definovat v samostatných definicích pro jednotlivé prvky: Sdružování selektorů s upřesněním h1, h2, h3, h4, h5, h6 { font-family: Verdana, sans-serif; color: brown; text-align: center; font-weight: bold; } h1 { font-size: 18pt; } h2 { font-size: 16pt; } h3 { font-size: 14pt; } h4 { font-size: 12pt; } h5 { font-size: 11pt; } h6 { font-size: 10pt; } Nadpis 1. úrovně Nadpis 2. úrovně Nadpis 3. úrovně Nadpis 4. úrovně Nadpis 5. úrovně Nadpis 6. úrovně

Nyní nastává okamžik, ve kterém přiřadíme jednu definici stylů, kterou jsme v předcházející kapitole definovali pouze pro jeden dokument, celé řadě dokumentů - každé stránce tvořící náš web. Díky tomu budou veškeré stránky vypadat jednotně, návštěvník bude mít neustále napaměti, že setrvává na našem webu. Veškeré styly umístíme do jednoho textového souboru s příponou.css. Obsah souboru může vypadat například takto: styly.css body { background-color: Navy; color: White; font-family: Verdana, Sans-Serif; } h1, h2, h3, h4, h5, h6 { text-decoration: underline; } p { font-style: italic; } Nyní v každém dokumentu, do kterého chceme tyto styly vložit, umístíme v hlavičce následující: ! Adresa v atributu href se formuluje podle pravidel relativní URL. V tomto případě je soubor se styly ve stejné složce jako dokument, do kterého se styly vkládají.

Jeden z dokumentů využívající styly může vypadat takto: Stylový dokument 1 Nadpis Odstavec.

Jeden z dokumentů využívající styly může vypadat takto: Stylový dokument 2 Nadpis Odstavec. Podnadpis Odstavec. Definice stylů v souboru.css jsou samozřejmě mnohem bohatší. Tvoří celou řadu stránek pro pozadí, nadpisy, odstavce, záložky, menu, tabulky a podobně.

 vlastnosti-hodnoty-prehled.html