Správce virtuálních strojů Martin Sloup Natalia Rubinova Jiří Kučera.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
UŽIVATEL, SKUPINA, PROCES Systém bez uživatele je jedině Matrix? Uživatelé se seskupují a řídí práci. SPŠ Teplice - 3.V.
Advertisements

Prezentace úkolu číslo 1
Nový přístup k aplikacím Vema
21. okruh GNU/Linux uživatelské účty, přístupová práva GUI, architektura X Windows, správce oken.
Ubuntu – grafické prostředí Roman Danel
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
M. Štulc, J. Šváb, J. Kolena SIMULACE OPERAČNÍHO SYSTÉMU
 Vyhledání míst v programech vhodných pro optimalizaci  Sleduje se četnost volání a trvání jednotlivých částí programu JetBrains dotTrace Profiler.
Příkazový řádek Windows
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B17 Příkazový řádek: procesy AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníÚnor 2013 Ročník / věková kategorie3. ročník.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B10 Příkazový řádek: úvod AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníListopad 2012 Ročník / věková kategorie3. ročník.
Adresářová služba Active directory
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Maturitní okruh č. 7. Odstínit aplikace od specifik HWSpráva procesůSpráva pamětiSpráva souborůSpráva vstupů a výstupůSpráva sítěSystém ochrany a bezpečnostiSystém.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
20. maturitní okruh OS Linux – procesy v UN*Xových systémech správa procesů a systémových zdrojů, jádro a utility, signály, práce s procesy Počítačové.
Operační systémy Přednášky pro výuku předmětu Operační systémy Ing. Antonín Vaněk, CSc. DFJP, Univerzita Pardubice září 2003.
Shell Team Jan Kupka Petr Kykal Tomáš Paríšek si Vám dovoluje představit
Operační systémy.
Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Správce virtuálních strojů Natalia Rubinova Martin Sloup Jiří Kučera.
Stránkový editor vi Makra Pro často používané sekvence příkazů lze použít makra. :map makro sekvence_prikazu :unmap makro Zkratky :ab zkratka plny_tvar.
UNIX Shell skripty Roman Danel VŠB TU Ostrava, Hornicko – geologická fakulta.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Multithread programming Java vs. OpenMP Pavel Zavoral Martin Kugler.
Vzdálené počítačové sítě a programování v prostředí Windows Okruhy ke zkoušce z předmětu: Ing. Zdeněk Votruba LVALVA.
ICT – Informační a komunikační technologie Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Problémy s češtinou České znaky se standardně nepovažují za alfanumerické znaky (\w) Vadí to při třídění vyhodnocování regulárních výrazů Je třeba použít.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-12.
Operační systém GNU Linux Příkazy pro správu procesů.
Správce virtuálních strojů Natalia Rubinova Martin Sloup Jiří Kučera.
Operační systém GNU Linux
Start Linuxu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Martin Štulc Jan Šváb Jan Kolena Simulace operačního systému Katedra informatiky a výpočetní techniky Západočeská univerzita v Plzni.
Úvod do UNIXu (5th round)
Operační systém GNU Linux Příkazy pro práci se soubory.
Testování s TestComplete
Operační systém UNIX Příkazové prostředí UNIXu: příkaz [argumenty] [jméno] Ve jménech příkazů a parametrech se rozlišují malá a velká písmena.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Struktura operačních systémů
Základy operačních systémů
CD B A Průmyslová aplikace v Control Webu Virtuální přístroje Propojená technologie Řadič měřící/řídící karty Výstupní.
Operační systém GNU Linux
si Vám dovoluje představit
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_05.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
FTP-SSL FTP-SSL Martin Dušek Martin Fúsek Josef Vlček.
Vypracoval / Roman Málek
SW počítače - operační systém
Služby Windows Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII.
Zpracování textů efektivně
Operační systémy - úvod
Správce virtuálních strojů
Profesionální poštovní program mutt
Operační systémy 9. Spolupráce mezi procesy
Úvod do UNIXu (5th round)
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII.
UNIX 7. Deskriptory a proudy
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Linux-příkazový řádek
Základní příkazy OS UNIX (1)
Práce s procesy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Transkript prezentace:

Správce virtuálních strojů Martin Sloup Natalia Rubinova Jiří Kučera

Obsah - členění aplikace Manažer virtuálních strojů (procesů) Virtuální stroj Uživatelské aplikace ◦ cat, sort, ls, ps… Shell + parser Konzole (terminálové okno)

Manažer virtuálních strojů Neběží ve vlastním vlákně Vytváří deskriptory a procesy Generuje PID procesů Uchovává deskriptory v datových strukturách Spouští procesy (virtuální stroje) Ruší deskriptory skončených procesů Vypíná virtuální OS

Schéma struktur

Virtuální stroj Simuluje běžící proces pomocí vláken Rozhraní mezi procesem a manažerem Poskytuje API procesu ◦ Vstup, výstup, spouštění procesů… Nastavuje I/O a roury spouštěných potomků „Úklid“ ukončených procesů ◦ Samostatné vlákno

Uživatelské aplikace (procesy) Nejsou napevno zabudovány ◦ Načítání pomocí Class loaderu ◦ Názvy case-insensitive ◦ Pro každou aplikaci vlastní VM Prvotní aplikace – init ◦ Spuštěna staticky zavaděčem systému ◦ Spouští aplikaci login Shell je také uživatelská aplikace

Shell a parser příkazové řádky Shell předává výstup z parseru do VM Escapování znaků Řešení změny pracovního adresáře Příkazy shellu ◦ cd, exit Snaha o blbovzdornost př.: cat out | sort Možnost kompaktního zápisu př.: cat out

Konzole Implementace pomocí Java Swing Vlastní implementace InputStream a OutputStream pro vstup a výstup z konzole Klávesové zkratky ◦ Ukončení vstupu ◦ Nová konzole

Průběžné zhodnocení práce Současný stav aplikace ◦ Většina hotova ◦ Ladění ◦ Dopisování uživatelských aplikací Přínosy ◦ Tvorba vícevláknových aplikací ◦ Hlubší pohled do fungování OS ◦ Práce v týmu

Ukázka běžícího systému

Dotazy a připomínky?

Děkujeme za pozornost