Složka sady VY_42_INOVACE_M.7.08 IV/2 č. 8 Název: Přímá úměrnost Autor: Zdeňka Fedosejevová Předmět: Matematika a její aplikace Závislost, vztahy a práce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 4 Vytvořila: Mgr. Martina Bašová VY_32_Inovace/1_028.
Advertisements

Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Trojčlenka Ing. Kamila Kočová
Autor: Mgr. Marie Smolíková Datum: Ročník: 7.
Matematika a její aplikace
VII. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
Projekt Moderní škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Základní škola Velké Přílepy, okr. Praha-západ, Pražská 38, Velké.
Přímá úměrnost - opakování
58.1 Přímá a nepřímá úměrnost
Matematika a její aplikace
Matematika a její aplikace Číslo a početní operace ve slovních úlohách na I. stupni ZŠ 2 Slovní úloha se sčítáním květin VY_42_INOVACE_32 Sada 2 Základní.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků základní.
Zlomky Vzorce Procenta Úměrnost
Slovní úlohy se zlomky a procenty
Matematika – 8.ročník Druhá odmocnina
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Trojčlenka a procenta Tento digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není-li uvedeno jinak, je.
* Obsah kruhu Matematika – 8. ročník *
III. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
* Graf přímé úměrnosti Matematika – 7. ročník *
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Téma: Sčítání a odčítání desetinných čísel
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
AZ - KVÍZ Procvičení procent
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – procenta, změna základu 3 VY_42_INOVACE_17 Sada 4 Základní škola T.
Odčítání v druhé desítce bez přechodu
Zlomky Matematika VY_32_INOVACE_100 – 5.sada, M Anotace
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – procenta 1 VY_42_INOVACE_12 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka, Český.
Projekt Moderní škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Základní škola Velké Přílepy, okr. Praha-západ, Pražská 38, Velké.
Téma: Slovní úlohy (trojčlenka) 2 Vytvořila: Mgr. Martina Bašová VY_32_Inovace/2_100.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – přímá úměrnost 2 VY_42_INOVACE_10 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka,
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – přímá úměrnost 1 VY_42_INOVACE_08 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka,
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Matematika a její aplikace
Řešení úloh v testech Scio z matematiky zadaných ve školním roce 2011/2012 pro 9. ročník (25. – 30. úloha) X. označení digitálního učebního materiálu:
Matematika Přímá a nepřímá úměrnost 7. ročník
Matematika a její aplikace Číslo a početní operace ve 4. třídě Slovní úloha o nákupu VY_32_INOVACE_09 Sada 24 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov,
* Nepřímá úměrnost Matematika – 7. ročník *
* Přímá úměrnost Matematika – 7. ročník *
Přímá a nepřímá úměrnost - opakování
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – rovnice 3 VY_42_INOVACE_22 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka, Český.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – soustava rovnic 5 VY_42_INOVACE_35 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_149_Obchod AUTOR: Jana Dzubáková ROČNÍK, DATUM: 3.,
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – soustava rovnic 1 VY_42_INOVACE_31 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka,
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – nepřímá úměrnost 1 VY_42_INOVACE_09 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka,
Matematika a její aplikace Číslo a početní operace ve slovních úlohách na I. stupni ZŠ 2 Slovní úloha s násobením VY_42_INOVACE_25 Sada 2 Základní škola.
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – procenta, výpočet základu VY_42_INOVACE_13 Sada 4 Základní škola T.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Matematika Autor: Mgr. Martina Durinová SLOVNÍ ÚLOHY.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
VY_32_INOVACE_M7.10 Autor: Mgr. Jaroslav Korb
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Zajímavá matematika T R K A L O Č Y =
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Matematika – 7.ročník VY_32_INOVACE_ Přímá úměrnost
Rovnice a graf přímé úměrnosti.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Drtinová Číslo
Přímá úměrnost Ing. Kamila Kočová
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Martina Dostálová
DEFINICE FUNKCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Dělení desetinného čísla celým číslem - procvičování
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Drtinová Číslo
* Přímá úměrnost Matematika – 7. ročník *
Transkript prezentace:

Složka sady VY_42_INOVACE_M.7.08 IV/2 č. 8 Název: Přímá úměrnost Autor: Zdeňka Fedosejevová Předmět: Matematika a její aplikace Závislost, vztahy a práce s daty Ročník: 7 Očekávaný výstup: Seznámení s pojmem přímá úměrnost, s její tabulkou a zápisem i grafickém zobrazení, tabulky přímé úměrnosti, výroky přímé úměrnosti Druh učebního materiálu: Prezentace s pracovními listy a řešením Materiál ověřen při výuce: , 7.A matematika

Slovní úloha: Maminka šla koupit hrnečky na čaj. Jeden stál 15 Kč. Kolik korun zaplatila za 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 takových hrnečků? Slovní úlohu znázorníme do tabulky. x = počet hrnečků y = cena hrnečků x y

Jak jsme získali cenu hrnečků? Počet hrnečků jsme násobili cenou za jeden hrneček, tím vznikla cena. Zápis přímé úměrnosti vyjádříme takto: y = 15. x Nyní znázorníme tabulku do grafu:

Urči, zda se jedná o tabulky přímé úměrnosti: x y x y x y x y x y x y A B C D E F

Řešení: A) ano y = 7. x B) ano y = 12. x C) ne dvojice 7, 54 D) ano y = 6. x E) ano y = 11. x F) ano y = 13. x

Jde o přímou úměrnost ? a)Doba jízdy na kole a počet kilometrů při stále stejné rychlosti ? b)Množství hrnečků a jejich cena při stálé ceně za kus ? c)Velikost průměru a obsah kružnice ? d)Délka strany rovnostranného jehlanu/čtyřstěnu/ a jeho objem ? e)Počet strojů a doba potřebná k provedení úkolu ? f)Výška stromu a jeho objem ? g)Stáří stromu a počet letokruhů na pařezu ? h)Doba potřebná k upečení dortu a doba upečení 20 dortů ? i)Výška člověka a jeho stáří ? j)Množství natankované nafty a její cena ? k)Počet přečtených stran knihy denně a doba k přečtení celé knihy ? l)Počet lidí na koncertě a vybrané peníze na vstupném ? m)Množství zakoupených losů a výše výhry ? n)Množství syrových hub a množství sušených hub ? Doba chůze chodce a počet kilometrů při stále stejné rychlosti ? Velikost strany čtverce a jeho obvod ?

Řešení otázek a) ano i) ne b) ano j) ano c) ne k) ne d) ne l) ano e) ne m) ne f ) ne n) ano g) ano o) ano h) ano p) ano