Jinonické pondělky, Praha, 7. dubna 2014

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
Advertisements

Základy katalogizačních pravidel Volba selekčních údajů PhDr. Libuše Machačová Vědecká knihovna v Olomouci.
Překlad Bath profilu 2.0 Martin Vojnar
V ERZE 20 SYSTÉMU A LEPH ŠKOLENÍ KLIENTA. S TRUKTURA SYSTÉMU Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy  KNA01 ostrá báze Administrativní.
Redukce textů, obsahová analýza, anotace
TinWeb na míru aneb úprava pro uživatele na AMU SUT, Zlín, červen 2005 Iva Horová:
New Catholic Encyklopedia Gale Virtual Reference Library (producent Thomson Gale)
UNIMARC a MARC21 v ČR Celostátní porada vysokoškolských knihoven 2003 Hradec Králové.
Bc. Vladimíra Kováříková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava 1. setkání českých uživatelů systému 24. dubna 2008 DSpace na VŠB-TU Ostrava.
KATALOGY Mgr. Radmila Pavlicová, Univerzitní knihovna OU.
Digitální publikace a e-knihy v Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček, Michal Kosák, Praha,
Studijní pobyt Mgr. Jiří Mazal Knihovna Univerzity Palackého srpen 2008 Státní berlínská knihovna (Staatsbibliothek zu Berlin)
BIBLIOGRAFICKÉ FORMÁTY MARC 21 – UNIMARC-úvod
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
Ludmila Kohoutová Národní knihovna ČR Meziknihovní služby v roce 2010 Knihovny současnosti 2011.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
© Zdeněk Bartl, NK ČR Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names.
MARC 21 Bibliografický formát Úvod
„EU peníze středním školám“
Portál autorit
Analýza informačního systému
METADATA „Tvoří velice důležitou složkou geodat (prostorově lokalizovatelných dat) “ Renata Hrabinová.
Školení katalogizátorů – základní přehled.  1999 – vznik MARC21 z USMARC a CANMARC  2003 – Rada pro katalogizační politiku ČR doporučila implementaci.
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
Relační databáze.
RDA - R ESOURCE D ESCRIPTION AND A CCESS Trocha teorie.
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
MANUSCRIPTORIUM: vize virtuálního badatelského prostředí Zdeněk Uhlíř Národní knihovna České republiky Praha – ÚISK
Metody zpracování informací - 2
FRAD, FRSAD, FRBRoo Evropský sociální fond
Sémantické aspekty katalogizace III. PhDr. Jiří Stodola.
Souborný katalog ČR Seriály Seminář knihovníků muzeí a galerií Olomouc, Danuše Vyorálková.
Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names Soubory národních (jmenných)
Databázové modelování
Věcné zpracování trochu jinak Ze zkušenosti Centra informačních a knihovnických služeb (CIKS) VŠE v Praze.
Školení, Náchod 18. dubna 2007 Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
© Zdeněk Bartl, NK ČR Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names.
Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names Soubory národních autorit.
Změny v bázi Národních autorit Seminář pro účastníky Souborného katalogu ČR 1.
Vývoj RDA Jarmila Přibylová NK ČR. Page  2 RDA  : práce na AACR3  : práce na RDA 2007 – nová struktura pravidel (přizpůsobení modelům.
Sémantické aspekty katalogizace VII.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
RDA Resources Description and Access nová katalogizační pravidla v české praxi Jaroslava Svobodová Jarmila Přibylová NK ČR listopad 2014.
Co nás čeká v r. 2015? RDA! Jaroslava Svobodová NK ČR listopad 2013.
SPARC EUROPE V ČR Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Sémantické aspekty katalogizace II PhDr. Jiří Stodola.
Sémantické aspekty katalogizace IX. PhDr. Jiří Stodola.
© Zdeněk Bartl, NK ČR Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names.
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
1 Důvody duplicitních záznamů v SK ČR Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
AUTORITY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Tvorba tohoto kurzu byla financována z Evropského sociálního fondu prostřednictvím.
etail.htm?id= podle pravidel AACR2 -řešení popisné a inventární jednotky -chyby v evidenci a jejich řešení.
Úvod do databází zkrácená verze.
Údaje bloku 0xx Typ obsahu, média a nosiče Edita Lichtenbergová leden 2015.
Powerpoint Templates Page 1 Powerpoint Templates Sémantické aspekty katalogizace. VII. Struktura a funkce bibliografického a katalogizačního záznamu 2013.
Odbor doplňování a zpracování fondů
Minimální záznam pro Souborný katalog ČR staré tisky Tereza Paličková oddělení rukopisů a starých tisků NK ČR.
Centrální systémy v českém knihovnictví PhDr. Radka Římanová UISK FF UK
Vznik a provoz společného katalogu s vyžitím evergreenu Eva Cerniňáková (Knihovna Jabok) Seminář Evergreen v Českých knihovnách Praha, SKIP.
Sdílená katalogizace z pohledu manažera
Minimální záznam pro Souborný katalog ČR staré tisky
Jarmila Přibylová Národní knihovna ČR
Sémantické aspekty katalogizace IV
Informační analýza a identifikace dokumentů
Akvizice a informační fond
Informační prameny II. část
Duplicity v SK ČR aneb, Zase ty duplicity!
Seminář SK ČR 2018 Okénko pro katalogizátory
Analýza informačního systému
Dílo a jeho definice Evropský sociální fond
Transkript prezentace:

Jinonické pondělky, Praha, 7. dubna 2014 Předpoklady pro vznik a implementaci nových katalogizačních pravidel Edita Lichtenbergová Jinonické pondělky, Praha, 7. dubna 2014

Proč vlastně ke změně pravidel dochází, když používáme nejrozšířenější pravidla AACR2 (ukončen vývoj); funguje výměna záznamů na národní i mezinárodní úrovni (nepokrývá zdaleka všechny země, po ukončení AACR2 se zhoršuje)

Představují stávající pravidla skutečně takové překážky kvalitní katalogizace resp. zpřístupnění zdrojů, že se musejí měnit? Jak která – jak kde. Moderní pravidla např. Itálie. Jinak zpravidla revize. ALA Code (1887), AACR1(1967), AACR2(1978), AACR2R (1988, 1998, 2002) – snahy o revizi, v jádru pravidla určená pro budování lístkových katalogů.

Změna podmínek Proměny zdrojů – nové druhy dokumentů. Proměny možností tvorby a prezentace katalogů i nároků čtenářů na katalogy - požadavek na uživatelsky vlídnější prostředí, odstranění izolovanosti knihovních katalogů Vstřícnost knihoven ve světě k přijetí mezinárodních pravidel.

» univerzálnější potřeba výměny pravidel: Kroky k novým pravidlům… významná role IFLA Analýza – definice objektů zájmu z hlediska uživatele bibliografických záznamů Zpracování konceptuálního modelu Funkční požadavky na bibliografické záznamy (FRBR), na autoritní data (FRAD, FRSAD) … FRBRizace … …poloFRBRizované … … FRBRizovat …

ISBDER Popis entit a vztahů Dílo (work) je realizováno pomocí Vyjádření (expression) je ztělesněno v Provedení (manifestation) je ilustrováno Jednotka (item) (entity – 1. skupina - primární)

2. skupina entit – odpovědnost 3. skupina entit - předmět Entitám jsou přiřazeny atributy. Mezi entitami existují vztahy.

Změna pohledu: Popisná jednotka x entity Jaký autor se vztahuje k popisné jednotce Nesnesitelná lehkost bytí? (odpovědnost k dílu – Milan Kundera) Jaký překladatel se vztahuje k popisné jednotce? (odpovědnost k vyjádření Michael Henry Heim) Kdo popisnou jednotku vydal? (odpovědnost k provedení - Faber v Londýně a Perennial Classics v New Yorku) ⃝ Kdo byl majitelem ? (odpovědnost k jednotce)

Dílo Odpovědnost Autor Vyjádření Ruský překlad Zkrácená verze Německý překlad Provedení Kniha vydaná nakladatelem A 1. vydání 2. vydání ProvedenKniha vydaná nakladatelem B Ruský překlad Zkrácená verze Jednotka v knihovně Italský překlad Odpovědnost překladatel Odpovědnost překladatel Odpovědnost Překladatel Odpovědnost Ilustrátor

1001-  $aKundera, Milan,$d1929- $7jk01070894$4aut 24510 $aThe unbearable lightness of being /$cMilan Kundera ; translated from the Czech by Michael Henry Heim 24010  $aNesnesitelná lehkost bytí.$mAnglicky 260--   $aLondon :$bFaber and Faber,$c1995 300--  $a305 s. ;$c20 cm 7001-  $aHeim, Michael Henry,$d 1943-$7 jo2003197046$4trl 910  --$aABA001

Doporučení rozsahu údajů v záznamu na základě analýzy uživatelských úloh Umožnit uživateli -- záznam pro národní bibliografii na základní úrovni by měl obsahovat a měl by zahrnovat   tyto logické atributy a vztahy tyto specifické datové prvky 1. najít všechna provedení ztělesňující: 1.1 díla, za která je odpovědná určitá osoba či korporace vztah(y) mezi odpovědnou osobou jmenné záhlaví pro osobu (osoby) a/nebo korporaci(-e) s hlavní odpovědností zadílo(a) (osobami) nebo korporací/korporacemi) a dílem (díly) ztělesněným(i) v provedení 1.2 různá vyjádření určitého díla vztah(y) mezi dílem a vyjádřením(i)ztělesněným(i) v provedení názvové záhlaví pro dílo (díla) 1.3 díla na určité téma vztah(y) mezi pojmem (pojmy) atd., který(é) je (jsou) tématem, a dílem (díly)ztělesněným(i) v provedení předmětové heslo (hesla) a/nebo klasifikační znak(y) pro hlavní téma(témata) díla (děl) 1.4 díla z určité edice vztah mezi edicí a dílem záhlaví pro edici číslo, v rámci edice

FRBR … – základ pro vývoj katalogizačních pravidel. Podle původní představy měla AACR 2 nahradit AACR 3 (doporučení konference ALA v roce 1997). Posun směrem k tvorbě univerzálnějších mezinárodních pravidel.

Ustanovení mezinárodních principů katalogizace Základ textu byl vytvořen v roce 2003 ve Frankfurtu, text nahrazuje již zastaralé tzv. Pařížské principy z roku 1961. http://www.nkp.cz/soubory/fond/mezinarodnizasadykatalogizace.pdf

2.1. Entity v bibliografických záznamech Při vytváření bibliografických záznamů by se měly zvažovat následující entity, které pokrývají výsledky intelektuálního a uměleckého úsilí: Dílo Vyjádření Provedení Jednotka 2.1.1. Bibliografické záznamy se mají obecně vztahovat k provedení. Tato provedení mohou zahrnovat soubor děl, individuální dílo nebo analytickou část díla. Provedení se mohou vyskytovat v jedné či více fyzických jednotkách. Obecně platí, že by se pro každý fyzický formát (provedení) měl vytvářet samostatný bibliografický záznam.

Projednávala IFLA Meeting of Experts on an International Cataloguing Code – setkání expertů podle regionů (USA, Evropa, Austrálie – Asie – Afrika – Jižní Amerika). Otevřena cesta k přijetí mezinárodních pravidel.

Děkuji za pozornost! Kontakt: Edita.Lichtenbergova@nkp.cz