Disky Disková rozhraní. Pevný disk Rok 1956 Fyzická struktura disku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Advertisements

Pevný disk – fyzická struktura
Počítačové sítě Přenosová média
Senior IT operations manager
Pevné disky Štěpán Šípal.
PEVNÝ DISK POČÍTAČE + Magnetická paměťová zařízení.
Pevné disky Kateřina Trčková 4.I.
Základní hardware počítače
Hardware počítačů - harddisk
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Hard Disk Drive & jeho alternativy
Tato prezentace byla vytvořena
Hardware- počítačové komponenty
Pevný disk je zařízení, které se používá v počítači k trvalému uchování většího množství dat velmi výhodný poměr kapacity a ceny disku, doprovázený relativně.
Periferní zařízení ATA vs. SCSI Petr Plachý
Dříve? - původně IDE/ATA pro harddisky - CDROM využívaly vlastní rozhraní - vysoká výkonnost a univerzálnost IDE/ATA - potřeba využití rozhraní pro další.
Porovnání implementací protokolu D.A.L.I
Základy výpočetní techniky
CD-ROM Compact Disc - Read Only Memory
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
USB porty a jejich využití
Pevný disk Pevný disk je často nazýván také hard disk (zkratka HDD). Slouží k dlouhodobému uchování dat. Je také úložištěm operačního systému, ze kterého.
SOLID STATE DISK - SSD.
Technické prostředky informačních systémů 4. Týden – Sběrnice.
Sběrnice I. Sběrnice v počítačích. Sběrnice I. Sběrnice v počítačích.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Sběrnice = soustava vodičů, která umožňuje přenos signálů mezi jednotlivými částmi počítače. Přenáší data a zajišťuje komunikaci.
Zálohování dat Karel Schwarz KFA Praha 26.dubna 2010.
Informatika - pevný disk, další média akademický rok 2013/2014
 vytváření signálů a jejich interpretace ve formě bitů  přenos bitů po přenosové cestě  definice rozhraní (pro připojení k přenosové cestě)  technická.
Diskové systémy.
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Prezentace na téma : Harddisk Tvůrce : Micinaua Swarzkopf (Michal Holata) Dne :
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čestina
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.9 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Porty a rozhraní Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník:
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
David Klíma- 1 - Opáčko Jaké jsou typy pamětí? Co je to RAM, kde jí najdu? Co je paměť cache? Které paměťi se používají v současných základních deskách.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Hardware 4 verze 2.6.
Sběrnice II. Sběrnice v automatizační a měřicí technice.
1 paralelní (Centronics) pro připojení tiskárny, scanneru Konektor 25 pólový s otvory seriová (COM 1, COM 2, PS/2)myš, modem tato zařízení.
SCI Serial Communication Interface
Rozhraní pevných disků
Architektura počítače
Počítače X - HDD Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-12.
skupina signálových vodičů - Paralerní - skupiny řídicích, adresových a datových vodičů - Sériové - sdílení dat a řízení na společném vodiči Má za účel.
USB Flash Disk Kateřina Klajsnerová.
Informatika vnější paměti – paměťové karty, usb disky, ssd
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů FLASH DISK USB flash disk, je paměťové zařízení, používané převážně jako náhrada diskety. Většinou.
SKLADBA PC 8 OP VK VYT 2.8 Pevné disky a SSD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
Přikryl Jiří, Pospíšilík Jan, Procházková Anežka, Ratiborská Adéla IV.A PEVNÉ DISKY.
1 Pevný disk velkokapacitní nevýměnná disková paměť tvořen několika kovovými kotouči, na nichž je nanesena vrstva magnetického materiálu kotouče jsou umístěny.
USB flash disk. Úvod USB flash paměť, někdy též USB klíč, paměťový klíč USB či USB flash disk (hovoro- vě fleška či USB klíček), je paměťové zařízení,
PROCESOR CPU – central processing unit je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. CPU.
1.4 Datová rozhraní.  slouží pro připojení paměťových medii nebo jejich mechanik  rozeznáváme 3 typy : IDE sériová ATA SCSI.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Solid-state drive.  skládá se z boxu a ze základní desky  na desce najdeme NAND flash paměti, chip řadiče SSD disku a konektor SATA, či IDE.
Pevný disk. Co to je? Zařízení, které se používá v elektrotechnice k uchování dat Využívá k tomu magnetickou indukci Magnetická indukce je vektorová fyzikální.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VY_32_INOVACE_56_Pevný_disk
NÁZEV ŠKOLY 2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONY III/2 Inovace a zkvalitnění.
Systémové oblasti disku
Jednočipové počítače – I2C sběrnice
Správa disků
Transkript prezentace:

Disky Disková rozhraní

Pevný disk Rok 1956

Fyzická struktura disku

Organizace dat Organizace do stop Každá stopa má několik sektorů (adresace u ATA – LBA) Možnost rozdělení na diskové oddíly Technologie RAID pro lepší bezpečnost

Technologie zápisu

SSD

Výhody: Nižší spotřeba Nižší čas na alokaci dat Vyšší přenosové rychlosti Lehčí, tišší, odolnější Omezená životnost Přístup OS jako ke klasickým HDD => snížení výkonu Nevýhody:

ATA (IDE, AT Attachment)

ATA-1 Přenosové režimy: PIO (max. 8,3MB/s) DMA (max. 8,3MB/s) MDMA (max. 4,2MB/s) Komunikace zařízení označovaných jako master a slave

ATA-2 (EIDE) Přenosové režimy: PIO (max.16,6MB/s) MDA (max. 16,6MB/s) Blokový přenos Autodetekce Podpora LBA

ATA-3 Přenosové režimy: DMA (max. 8,3MB/s) Zavádí tzv. S.M.A.R.T.

ATA-4 (ATAPI) Přenosový režim: UDMA (max. 33,3MB/s) 80 žilový kabel Sada instrukcí pro CompactFlash ATA-5 Přenosové režimy: UDMA (max. 66,7MB/s) CompactFlash konektor

ATA-6 Přenosové režimy: UDMA (max. 100MB/s) 48bitové LBA Přenosové režimy: UDMA (max. 133MB/s) Definice SATA ATA-7

SATA Rozhraní AHCI (Hot Plug, NCQ) 7 vodičů Full-duplex Nízké napěťové úrovně

NCQ

SATA1 Rok 2000 Přenosová rychlost: max. 150MB/s Přenosová rychlost: max. 300MB/s Přenosová rychlost: max. 600MB/s SATA2 SATA3