Limitní věty.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní typy rozdělení pravděpodobnosti diskrétní náhodné veličiny
Advertisements

VÝPOČET OC.
TEORETICKÉ MODELY některých DISKRÉTNÍCH NV
Statistická indukce Teorie odhadu.
Vybraná rozdělení diskrétní náhodné veličiny
MARKOVSKÉ ŘETĚZCE.
ROZDĚLENÍ NÁHODNÝCH VELIČIN
Testování statistických hypotéz
Odhady parametrů základního souboru
3. PRINCIP MAXIMÁLNÍ VĚROHODNOSTI
Diskrétní rozdělení a jejich použití
Metoda stochastické povahy z oblasti síťové analýzy.
Získávání informací Získání informací o reálném systému
Pravděpodobnost a statistika opakování základních pojmů
Generování náhodných veličin (1) Diskrétní rozdělení
Obsah prezentace Náhodná proměnná Rozdělení náhodné proměnné.
Náhodná veličina.
25. října 2004Statistika (D360P03Z) 4. předn.1 Statistika (D360P03Z) akademický rok 2004/2005 doc. RNDr. Karel Zvára, CSc. KPMS MFF UK
Číselné charakteristiky NV
také Gaussovo rozdělení (normal or Gaussian distribution)
8. listopadu 2004Statistika (D360P03Z) 6. předn.1 chování výběrového průměru nechť X 1, X 2,…,X n jsou nezávislé náhodné veličiny s libovolným rozdělením.
Vybraná rozdělení spojité náhodné veličiny
Odhady parametrů základního souboru
Generování náhodných veličin (2) Spojitá rozdělení
Systémy hromadné obsluhy
Nechť (, , P) je pravděpodobnostní prostor:
Aplikovaná statistika
2.2. Pravděpodobnost srážky
Některá diskrétní a spojitá rozdělení náhodné veličiny.
Diskrétní rozdělení Karel Zvára 1.
Náhodný jev A E na statistickém experimentu E - je určen vybranou množinou výsledků experimentu: výsledku experimentu lze přiřadit číslo, náhodnou proměnnou.
Data s diskrétním rozdělením
Generování náhodných veličin Diskrétní a spojitá rozdělení Simulační modely ek.procesů 4.přednáška.
Definice stochastického procesu jako funkce 2 proměnných
Normální (Gaussovo) rozdělení. Karl Friedrich Gauss
Vybraná rozdělení spojité náhodné veličiny
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
Ekonomické modelování Analýza podnikových procesů Statistická simulace je vhodný nástroj pro analýzu stochastických podnikových procesů (výrobní, obchodní,
Odhad metodou maximální věrohodnost
Experimentální fyzika I. 2
Náhodné výběry a jejich zpracování Motto: Chceme-li vědět, jak chutná víno v sudu, nemusíme vypít celý sud. Stačí jenom malý doušek a víme na čem jsme.
Náhodné výběry a jejich zpracování Motto: Chceme-li vědět, jak chutná víno v sudu, nemusíme vypít celý sud. Stačí jenom malý doušek a víme na čem jsme.
2. Vybrané základní pojmy matematické statistiky
Základy matematické statistiky. Nechť je dána náhodná veličina X (“věk žadatele o hypotéku“) X je definována rozdělením pravděpodobností, s nimiž nastanou.
Náhodný vektor Litschmannová, 2007.
Distribuční funkce diskrétní náhodná proměnná spojitá náhodná proměnná
(Popis náhodné veličiny)
Poissonovo rozdělení diskrétní náhodné veličiny
Úvod do praktické fyziky Seminář pro I.ročník F J. Englich, ZS 2003/04.
Aritmetický průměr - střední hodnota
Náhodná veličina. Nechť (, , P) je pravděpodobnostní prostor:
POZNÁMKA: Pokud chcete změnit obrázek na tomto snímku, vyberte obrázek a odstraňte ho. Potom klikněte na ikonu Obrázek v zástupném textu a vložte vlastní.
ROZDĚLENÍ SPOJITÝCH NÁHODNÝCH VELIČIN Rovnoměrné rozdělení R(a,b) rozdělení s konstantní hustotou pravděpodobnosti v intervalu (a,b) a  x  b distribuční.
POZNÁMKA: Pokud chcete změnit obrázek na tomto snímku, vyberte obrázek a odstraňte ho. Potom klikněte na ikonu Obrázek v zástupném textu a vložte vlastní.
Simulace podnikových procesů
Některá rozdělení náhodných veličin
Spojitá náhodná veličina
Náhodná veličina.
Základy statistické indukce
Odhady parametrů základního souboru
Základy zpracování geologických dat Rozdělení pravděpodobnosti
Systémy hromadné obsluhy
Normální (Gaussovo) rozdělení
Rozdělení pravděpodobnosti
Medián, modus Medián Pro medián náhodné veličiny x platí: Modus
Poissonovo rozdělení diskrétní náhodné veličiny
2. Vybrané základní pojmy matematické statistiky
Náhodné výběry a jejich zpracování
Princip max. věrohodnosti - odhad parametrů
Distribuční funkce diskrétní náhodná proměnná spojitá náhodná proměnná
Transkript prezentace:

Limitní věty

Limitní věty tvrzení, která jsou důležitá pro popis pravděpodobnostních modelů v případě rostoucího počtu náhodných pokusů

Konvergence podle pravděpodobnosti (stochastická konvergence) Je dána posloupnost náhodných veličin {Xn} a náhodná veličina X. Jestliže pro každé ε > 0 platí: ,pak říkáme, že posloupnost náhodných veličin {Xn} konverguje k náhodné veličině X podle pravděpodobnosti.

Konvergence v distribuci Je dána posloupnost náhodných veličin {Xn}, posloupnost distribučních funkcí náhodných veličin {Xn}-{Fn(x)} a náhodná veličina X, která má distribuční funkci F(x). Jestliže: , pak říkáme, že posloupnost náhodných veličin {Xn} konverguje k náhodné veličině X v distribuci a F(x) nazýváme asymptotickou distribuční funkcí.

Čebyševova nerovnost odhaduje (velice hrubě) pravděpodobnost odchylky náhodné veličiny X od její střední hodnoty Nechť X je libovolná náhodná veličina se střední hodnotou EX a konečným rozptylem DX.

Litschmannová: Statistika I. – řešené příklady, kap. Limitní věty

Centrální limitní věta zabývá se konvergencí rozdělení k normálnímu rozdělení 2 dílčí formulace CLV: 1.) Lindebergova-Lévyho věta 2.) Moivreova-Laplaceova věta

Lindebergova-Lévyho věta (Rozdělení součtu NV) Jestliže X1, X2, …, Xn jsou nezávislé náhodné veličiny se stejným (libovolným) rozdělením, stejnými středními hodnotami a se stejnými (konečnými) rozptyly , pak jejich součet konverguje v distribuci k normálnímu rozdělení o parametrech: nμ;nσ2. {Xn}: - nezávislé NV - NV se stejným typem rozdělení - EX1=EX2=…=EXn - DX1=DX2=…=DXn < ∞, Pak:

Důsledek Linderbergovy-Lévyho věty (Rozdělení průměru náhodných veličin) Jestliže X1, X2, …, Xn jsou nezávislé náhodné veličiny se stejným (libovolným) rozdělením, stejnými středními hodnotami a se stejnými (konečnými) rozptyly , pak jejich průměr konverguje v distribuci k normálnímu rozdělení o parametrech: μ;σ2/n. {Xn}: - nezávislé NV - NV se stejným typem rozdělení - EX1=EX2=…=EXn - DX1=DX2=…=DXn < ∞, Pak:

Důkaz

Litschmannová: Statistika I. – řešené příklady, kap. Limitní věty

Příklad Dlouhodobým průzkumem bylo zjištno, že doba potřebná k objevení a odstranní poruchy stroje má střední hodnotu 40 minut a směrodatnou odchylku 30 minut. Jaká je pravaděpodobnost, že doba potřebná k objevení a opravení 100 poruch nepřekročí 70 hodin?

Příklad Životnost elektrického holícího strojku Adam má exponenciální rozdělení se střední hodnotou 2 roky. Určete pravděpodobnost, že průměrná životnost 150-ti prodaných strojků Adam bude vyšší než 27 měsíců.

Moivreova-Laplaceova věta tato věta vyjadřuje konvergenci binomického rozdělení k normálnímu rozdělení , pak pro dostatečně velká n: Aproximace dává dobré výsledky, když: nebo

Aproximace Poissonova rozdělení rozdělením normálním , pak pro dostatečně velké t platí, že X můžeme aproximovat norm. rozdělením s parametry:

Aproximace průměrného počtu výskytu události za časovou jednotku normálním rozdělením Y ... počet výskytu události za časovou jednotku, X lze aproximovat normálním rozdělením, , pak:

Oprava na spojitost Oprava na spojitost (u pravděpodobnostní funkce): Je-li X diskrétní náhodná veličina, pak: Obecně – oprava na spojitost: Posouzení vhodnosti použití opravy na spojitost provádíme vždy při řešení konkrétního příkladu důsledným převodem pravděpodobnosti výskytu náhodné veličiny na nějakém intervalu na vztah mezi distribučními funkcemi v příslušných bodech.

Litschmannová: Statistika I. – řešené příklady, kap. Limitní věty

Příklad Na telefonní ústřednu je napojeno 3000 účastníků. Každý z nich bude volat telefonní ústřednu během hodiny s pravděpodobností 10%. Jaká je pravděpodobnost, že během následující hodiny zavolá ústřednu: a) právě 300 účastníků? b) více než 310 účastníků? c) mezi 200 a 450 účastníky(včetně)?

(nezávisle, 2 možné výsledky) n=1 Alternativní NV A(p) n≥1 Typ NV Diskrétní NV (počty události) Počet úspěchů v n pokusech Bernoulliho pokusy (nezávisle, 2 možné výsledky) n=1 Alternativní NV A(p) n≥1 Binomická NV Bi(n;p) Aproximace dle LV N(np;np(1-p)) Závisle pokusy (2 možné výsledky) Hypergeometrická NV H(N;M;n) Počet pokusů do k-tého úspěchu (Bernoulliho pokusy) k=1 Geometrická NV Ge(p) k≥1 Negativně binomická NV NB(k;p) Počet události na uzavřené oblasti (v čas. intervalu, na ploše, v objemu) (Poissonův proces) Poissonova NV Po(λt) N(λt;λt) Spojitá NV Doba do k. události Období stabilního života Exponenciální NV Exp(λ) Libovolný tvar intenzity poruch Weibullova NV W(β;Θ) Erlangova NV Erlang(k;λ) Součet NV, Průměr NV (dle LV) Součet NV N(n.EXi;n.DXi) N(EXi;DXi/n)