ČESKÉ KRONIKY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Advertisements

Číslo v digitálním archivu školy
PŮVOD A ZÁKLADY VÝVOJE ČEŠTINY
Téma: Středověká literatura
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: 32_02Sada: 03 Ověření ve výuce: 3.října 2011 Datum:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: 32_02Sada: 03 Ověření ve výuce: 23.října 2011 Datum:
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_14
32_04_02: Literatura – Druhy literatury
PŘEHLED ČESKÉ LITERATURY OD 11. DO 14. STOLETÍ
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
Dávní Slované Eliška Rybová.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
ROMÁNSKÁ KULTURA.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.17 Anotace: Prezentace se zaměřuje na počátky a rozvoj česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí umělecké styly.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 16. července 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.16 Anotace: Prezentace se zaměřuje na období před vznikem česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní představitele.
KOSMOVA A DALIMILOVA KRONIKA.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Digitalizace výuky Příjemce
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_14.
Český stát za bájných Přemyslovců
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
Literární výchova 3.ročník ZŠ „ Staré pověsti české“
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Oprava testu.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Vypracoval: Mgr. Jiří Sedlařík Datum:
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
ÚSTECKÝ KRAJ Rozloha: km 2 Počet obyvatel: Počet obcí: 354.
Obecná charakteristika literatury Mgr. Michal Oblouk
KRONIKA A KODEX Mgr. Michaela Nyczová
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
Libušin soud Prezentaci zpracovaly: Natálie Janíčková, Tereza Cahová, Tereza Burianová.
Anotace: Text je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace je určena k opakování literárního období nejstarší.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vendulka.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková LEGENDA Narodil se v r Byl z rodu Slavníkovců. V r. 982 se.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
{ HOSPODINE, POMILUJ NY HOSPODINE, POMILUJ NY Závěr 10.ST. – NEJSTARŠÍ DUCHOVNÍ PÍSEŇ – PSÁNA STAROSLOVĚNSKY Závěr 10.ST. – NEJSTARŠÍ DUCHOVNÍ PÍSEŇ –
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
KRONIKA A KODEX Mgr. Michaela Nyczová
Český stát za prvních Přemyslovců
SVATÝ VÁCLAV VY_32_INOVACE_XI-A-17.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
TÉMA: DALIMILOVA KRONIKA AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
KRONIKA A KODEX Mgr. Michaela Nyczová
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_09
Název prezentace (DUMu):
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
KRONIKA Chtěl bys být kronikářem? Co vše můžeš najít v kronice?
Oldřich a Božena Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_12_INOVACE_02_04_Literatura v.
ELIŠKA PŘEMYSLOVNA.
Česká literatura středověku
Nejstarší české dějiny, 4.ročník
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Transkript prezentace:

ČESKÉ KRONIKY

Slovo kronika pochází z řečtiny, kde chronos znamenal čas a chronika označovala dějepisné knihy. Pojmem kronika rozumíme prozaický i veršovaný žánr, druh historického spisu.

KOSMOVA KRONIKA Kosmas (1045-1125) Kosmas studoval v cizích zemích a stal se děkanem svatovítské kapituly. Psal latinsky, ale cítil česky. Je autorem první české kroniky, napsané latinsky a prózou. Chronica Bohemorum, neboli Kronika česká má přínos nejen historický, ale též umělecký. Kosmas je velmi dobrým vypravěčem, v kronice nejde jen o suché podání faktů, ale své vyprávění oživuje dialogy, citáty, zábavnými historkami, používá vtip a ironii, což do té doby bylo naprosto nemyslitelné. podstatnou složku práce tvoří i ideologický záměr, v Kosmově případě především snaha ospravedlnit nárok Čechů na české území, vysvětlit vznik instituce knížete a vymezit důležitou roli, jakou v politice hraje velmožská vrstva.

3 knihy Pověsti: O Čechovi, O Kněžně Libuši, O Boleslavu Ukrutném, O Krokovi, Odkud dostala Praha své jméno Zdroje: - Nejstarší české pověsti (mnoho jich vzniká na motivy antické a biblické) -Ústní lidová slovesnost – vyprávění lidí, které sám Kosmas znal, zpovídal a příběhy pak zaznamenával - Události, které sám prožil – ale nezmínil se o existenci sázavského kláštera.

KOSMOVI NÁSTUPCI Jarloch Vincencius Kanovník Vyšehradský Mnich Sázavský Inspirace Kosmou: Alois Jirásek Václav Hanka a Josef Linda Vladislav Vančura

DALIMILOVA KRONIKA Kronika tak řečeného Dalimila (autor neznámý) je nejstarší česky psaná veršovaná kronika, jedno ze stěžejních děl českého písemnictví. Pochází z počátku 14. století, záznamy končí rokem 1314, respektive s dodatky (nejspíše jiného autora) jsou dovedeny až do roku 1325. Podle svého nejdůležitějšího zdroje bývá označována též jako Kronika boleslavská. Označení přívlastkem „Dalimilova“ se objevuje až v 17. století. Pro své silně vlastenecké ladění byla předmětem zvýšeného zájmu vždy v dobách národního útisku 106 kapitol – od potopy světa až po vládu Jana Lucemburského

„ „Raději sě chcu s českú sedlků snieti, než královnu němkyňu za ženu mieti.“ O Oldřichovi a Boženě "Kníže český Oldřich času jarního, chtě sobě a svým služebnikům kratochvíl učiniti, šel do lesův. I přihodilo se dne jednoho, když se z lovu navracoval a jel skrze jednu ves, jížto jméno bylo Opučna. I uhledal prostřed vsi, ana stojí u studnice dívka velmi krásné postavy, praní šatu nechavši, tvář svou na kníže a jeho služebníky obrátila. I řekl jest kníže svým služebnikům: věřte mi jistě, že jest toto div nemalý, že tata véska velmi chatrná mohla takové krásné stvoření uroditi. Optejte se jí prosím vás, které jest její jméno. To oni když jsou učinili, ochotnou tváří odpověděla řkúc: Jest mé jméno Božena; obrátiv se kníže k svým služebníkům řekl: Jistě vám pravím, že tato Božena bude má žena. Druhého dne kníže, povolav k sobě vladyk znamenitějších, rozkázal jim jeti do vsí, tu kdež jest stála děvečka peroucí; a oni přijevše do Opučné, ptali se obyvatelův řkouce: Včera, když kníže pán náš jel skrze tuto ves, která jest dívka mající na sobě čechel stála u studnice peroucí jenž má jméno Božena? A oni řekli: Dcera Domarodova, souseda našeho, a povolavši jí, jim ji ukázali. Kteřížto opověděvše se Domarodovi otci jejímu a Samoborce její mateří, a vůli knížete oznámivše na dvůr knížete do Postoloprt přinesli, a že se zalíbila knížeti perouc, té vsi dali jméno Perúc. Ženy pak poctivější oblékly jsou ji v roucho, kteréž kněžnám náleží, a před Oldřicha ji přivedly a on pojav ji za ruku, hned s ní před kněze předstoupil a tu hned vstoupil v svatý stav manželský.„

DALŠÍ KRONIKY Zbraslavská kronika Opat Ota, Petr Žitavský Od doby Přemysla Otakara II. Husitská kronika Václav Vavřinec z Březové 1414-142 Kronika česká Václav Hájek z Libočan 1541 Nemá velkou historickou hodnotu, cenná literárně Kroniky dvě o založení země české Daniel Adam z Veleslavína 1546 - 1599