Produkty peroxidace lipidů v erytrocytech jako biochemické markery pro včasnou diagnózu Alzheimerovy choroby J. Illner1, Z. Chmátalová1, M. Vyhnálek2,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metody dostupné v laboratoři Centra pro výzkum a vývoj FN HK
Advertisements

Borrélie – úskalí laboratorní diagnostiky
Charcot – Marie – Tooth v dětském věku
Detekce HPV u rizikové skupiny mužů
Nemoci způsobené patologickou konformací proteinů
Chronické selhání ledvin (klinické aspekty) Jan Janda Pediatrická klinika FN Motol a UK 2. LF Praha Seminář Zdravotně-sociální fakulty JU Č.B.
Molekulová fluorescenční spektrometrie
Klinická aplikace akcelerometrů v neurorehabilitaci
Užití fragmentové analýzy a multiplex PCR s vícebarevným fluorescenčním značením k detekci nejčastějších mutací u dědičných neuropatií (HMSN). P. Seeman,
Vyšetřovací metody a biologická léčba v psychiatrii (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno Psychiatrické.
Sledování vlivů prostředí na modelové kultury mikroorganismů pomocí optických metod Ing. Ondřej Podrazký Školitel: Doc. Ing. Jiří Burkhard, CSc. Školitel-specialista:
H. Mírka J. Ferda J. Baxa V. Liška* V. Třeška* T. Skalický*
Glukometry Monitorování glukózy v ambulantních i lůžkových zařízení
Renální insuficience a její včasné rozpoznání v terénní praxi
Roztroušená skleróza Eva Havrdová Neurologická klinika 1.LF UK Praha
Stěna střevní v UZ obraze – diff. dg. zesílené střevní stěny
Srovnání roztoků používaných k projasňování lymfatických uzlin u kolorektálního karcinomu 14. sjezd České společnosti histologických laborantů, Olomouc.
Analýza dat.
Charcot-Marie-Tooth s vazbou na X.chromozom elektrofyziologické nálezy
Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního onkologického centra FN Brno Projekt „Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního.
Postup výzkumného šetření v projektové fázi I. V projektové části směřují výzkumné práce k přípravě výzkumného šetření pro získání empirických informací.
Transplantace kmenových buněk krvetvorby u maligních onemocnění krvetvorby Klinika dětské hematologie a onkologie 2. LF UK a FN v Motole.
Odlišení recidivy cévní mozkové příhody od epileptického záchvatu
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
DECT mozku: virtuální nativní zobrazení v akutních stavech
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
SPEKTRUM CHOROBY CHARCOT-MARIE-TOOTH V REGIONU JIŽNÍ MORAVY
Struktura přednášky Neuropsychologická diagnostika
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Inspirováno přednáškou Doc. MUDr. Ondrejčáka, CSc.
První prenatální diagnostika u choroby Charcot-Marie-Tooth typ 1A v ČR. P. Seeman 1, M. Čtvrtečková 1, A. Lipková 2 1-Klinika dětské neurologie 2. LF UK.
Vyšetření mozkomíšního moku
EEG koherence Pavel Neuschl.
KLINICKÁ BIOCHEMIE. KLINICKÁ BIOCHEMIE Klinická biochemie: základní medicínský obor atestace: interna 1 / pediatrie 1 klinická biochemie 2 nebo.
JE LABORATORNÍ ODPOVĚĎ NA ANTIAGREGAČNÍ LÉČBU KONSTANTNÍ V ČASE?
Didaktická část diplomové práce
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Ondřej Prokeš,
Psychiatrické vyšetření
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
VYUŽITÍ PRŮTOKOVÉ CYTOMETRIE V DIAGNOSTICE ALERGICKÝCH ONEMOCNĚNÍ
1 #. 2 KLINICKÁ BIOCHEMIE © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
Výuka nelékařů + a – Petr Štern. Bakalářské studium na LF v ČR Fakulta Počet oborů Biochemie Př./Sem./Prakt. Kl. biochemie Př./Sem./Prakt. 1. LF5 5 oborů.
Protilátka (imunoglobulin)
Základy psychopatologie
INTERNÍ KLINIKA FAKULTNÍ NEMOCNICE V MOTOLE UNIVERZITA KARLOVA 2. LF Komatózní stavy Doc. MUDr. Charvát Jiří, CSc.
CELIAKIE V ULTRAZVUKOVÉM OBRAZE Vavříková M., Bartušek D., Hustý J. Radiologická klinika FN Brno Lékařská fakulta MU Brno.
Protilátky proti štítné žláze Prof. MUDr. Richard Průša, CSc. ÚKBP, UK 2.LF a FN Motol Určeno pro studenty 2. LF.
Použití centrifugálního čerpadla při chirurgické léčbě tromboembolické plicní hypertenze Mlejnský F. 1, Kunstýř J. 2, Maruna P. 3, Kvasnička J. 4, Vykydal.
Je celková antioxidační kapacita potravin kritériem jejich biologické hodnoty ? Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň.
Malý průvodce indikačními kritérii pro zobrazovací metody
1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze špičková, otevřená, přátelská.
Onkogynekologická diagnostika ve filmu Daniela Fischerová Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN v Praze 6. jihlavská onkogynekologická konference:
Organické duševní poruchy Známá příčina – poškození, nemoc či úraz mozku vede k přechodnému nebo stálému narušení funkce mozku. Nejčastější, nejzávažnější.
Fulín P., Pokorný D., Štefan J., Sosna A. 1.Ortopedická klinika 1.LF UK a FN Motol ORTOPEDIE PRO REVMATOLOGY A REVMATOLOGIE PRO ORTOPEDY Velké Bílovice.
Jana Haberlová Neuromuskulární centrum 2. LF UK a FN Motol, Praha
Vybrané funkční metody mapování mozku: PET a SPECT (SISCOM)
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
Charcot-Marie-Tooth v dětském věku
SPEKTRUM CHOROBY CHARCOT-MARIE-TOOTH V REGIONU JIŽNÍ MORAVY
Užití fragmentové analýzy a multiplex PCR s vícebarevným fluorescenčním značením k detekci nejčastějších mutací u dědičných neuropatií (HMSN). P. Seeman,
v onko-urologii Využití radiofarmak v diagnostice a léčbě
Úvod do matematické analýzy - pokračování 3
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Protilátky proti štítné žláze
Psychiatrické vyšetření
Psychiatrické vyšetření
DECT mozku: virtuální nativní zobrazení v akutních stavech
Ústav lékařské informatiky, 2. LF UK
Psychiatrické vyšetření
Transkript prezentace:

Produkty peroxidace lipidů v erytrocytech jako biochemické markery pro včasnou diagnózu Alzheimerovy choroby J. Illner1, Z. Chmátalová1, M. Vyhnálek2, J. Laczó2 , J. Hort2, A. Skoumalová1 1Ústav lékařské chemie a klinické biochemie, 2.LF UK a FN Motol 2Neurologická klinika, 2.LF UK a FN Motol

Alzheimerova choroba neurodegenerativní onemocnění mozku diagnóza: klinická kritéria (neuropsychologická vyšetření, laboratorní testy, zobrazovací metody) diagnostika časných stádií: problém (symptomy společné pro další neurodegenerativní choroby)

Oxidační stres patologické změny v mozku oxidační stres

Pracovní hypotéza Prodromální fáze ACH (mírná kognitivní porucha) vznik meziproduktů peroxidace lipidů difúze přes hematoencefalickou bariéru vazba na erytrocyty identifikace fluorescenčními analýzami

Cíl Analýza fluorescenčních produktů v erytrocytech v prodromální fázi ACH a porovnání těchto produktů se stádiem demence.

Experimentální metody subjekty (n=56): kontroly (n=13) ACH-D (n=18) MCI (n=25) metody: extrakce erytrocytů (chloroform:isopropanol, 3:2) fluorescenční analýzy (excitační spektra) 3D spektra synchronní spektra matematické derivace HPLC separace

3D spektrum pacienta s MCI nalezena 2 fluorescenční maxima: 350/440 a 290/340 nm

Kvantitativní množství LFP z 3D spekter * *** Relativní fluorescenční jednotky *** Fluorescenční maximum

Synchronní spektra nalezená emisní maxima: 340, 360, 400 a 440 nm

Kvantitativní množství LFP z synchronních spekter * * Relativní fluorescenční jednotky * Fluorescenční maximum

Kvantitativní srovnání množství LFP u pacientů s MCI a kontrol * * * * * * *

Druhé derivace synchronních spekter nalezeny specifické fluorofory 395/420 a 390/440 u aMCI

HPLC separace LFP rozdílné složení LFP u MCI a ACH-D u fluoroforu 310/360

Shrnutí množství LFP v erytrocytech bylo vyšší u pacientů s MCI v porovnání s ACH-D a kontrolami vysoká variabilita v množství LFP ve skupině pacientů s MCI složení LFP se v různých stádiích ACH liší

Tato práce vznikla za finanční podpory grantu GA UK číslo 604912. Poděkování Tato práce vznikla za finanční podpory grantu GA UK číslo 604912. Děkuji za pozornost.