HTML HyperText Markup Language 4. část Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně 0U2 - Základy informatiky a výpočetní techniky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy HTML – vkládání objektů
Advertisements

Web Michal Žůrek Jak se na něj dívám já..
Technologie pro publikování na webu 1
Technologie pro publikování na webu 1
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
WWW stránky.
Referát č. 22 Tvorba webových stránek (Struktura webu, struktura HTML dokumentu, vytvoření webové stránky exportem z aplikačního programu, provázání.
Martin Holý.  HTML  xHTML  CSS  JavaScript  PHP.
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
Vstupy a výstupy v JavaScriptu Vstup: použitím metody prompt objektu window čtením hodnot z položek formuláře Výstup : použitím metody alert objektu window.
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy I přednáška 5, 6.
Formuláře Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Použití formulářů: Použití formulářů: Blog Blog Uživatelské.
Programování HTML stránek
HTML HyperText Markup Language 3. část Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně 0U2 - Základy informatiky a výpočetní techniky.
Selektory 1 1. Selektor elementu Deklarované styly budou použité při každém vyskytování elementu v dokumentu. Selektor elementu se obvykle používá pro.
Kaskádové styly (Cascading Style Sheets, CSS) slouží k formátování HTML prvků. Pomocí kaskádových stylů lze nastavit font, řez písma, velikost písma, zarovnání,
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Návrh a tvorba WWW Cvičení 2 CSS 3. Cascading Style Sheet Cascading Style Sheet (kaskádové styly) je stylový jazyk, který se používá pro popis vzhledu.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
JavaScript - 5. část Pole Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně 0U2 - Základy informatiky a výpočetní techniky 2.
Internetové publikování publikace na serveru, rámce Petr Zámostný místnost: A-72a tel.: Konzultační.
Javascript. DDynamická stránka je stránka, jejíž zdrojový kód obsahuje skript, schopný bezprostředně obsloužit událost vyvolanou činností návštěvníka.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu
Jazyk HTML.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Třídy, generické třídy, pseudotřídy
Odkazy Pomocí odkazu se lze pohybovat mezi stránkami. Cílem může být další stránka nebo identifikátor na aktuální stránce. Pomocí odkazu se lze pohybovat.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.17/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
TNPW1 Cvičení
KASKÁDOVÉ STYLY SYNTAXE STYLŮ PRAVIDLO DEFINUJÍCÍ STYL SE SKLÁDÁ Z NEJMÉNĚ TŘÍ ZÁKLADNÍCH ČÁSTÍ: * SELEKTOR ZNAČKY * SLOŽENÉ ZÁVORKY A V NICH JE.
Lukáš Masopust Dynamická stránka je stránka, jejíž zdrojový kód obsahuje skript, schopný bezprostředně obsloužit událost vyvolanou činností návštěvníka.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tvorba webu Úvod do CSS 1.
Kaskádové styly - CSS.
KASKÁDOVÉ STYLY DÉLKOVÉ JEDNOTKY DÉLKOVÉ ÚDAJE SE ZAPISUJÍ JAKO CELÁ NEBO DESETINNÁ ČÍSLA S NEBO BEZ ZNAMÉNKA. DVOJICE PÍSMEN IDENTIFIKUJÍCÍ JEDNOTKY.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Pravidla a doporučení pro názvy souborů
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
CSS – vlastnosti textu text-align (vodorovné zarovnání)
TNPW1 Cvičení
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
KASKÁDOVÉ STYLY 1. 2 PRVNÍ STANDARD (CSS1) BYL PŘEDSTAVEN V ROCE 1996, PROTO STARŠÍ PROHLÍŽEČE ("ČTYŘKOVÉ" VERZE) IE A NN KASKÁDOVÉ STYLY NEPODPORUJÍ.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
DHTML Jan Felger. Kapitola 0: Základní tagy Základy HTML © Jan Felger 2005 Úvod Tato prezentace zobrazuje pouze zcela základní minimum znalostí, které.
CSS – float a clear Mgr. Lenka Švancarová. CSS – float Vlastnost určuje obtékání prvku. Hodnoty:  right – prvek bude zarovnán vpravo, okolní obsah stránky.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.05/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.06/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS pozicování.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
CSS – selektor class.tx { color: black; /* nastaví černou barvu písma */ } Selektor class (třída) použijeme pokud chceme určité vlastnosti definovat pro.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.07/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS formátování.
KASKÁDOVÉ STYLY.
Styly CSS VýhodyDruhyZápis. Výhody CSS oddělení struktury od formátování oddělení struktury od formátování přilinkováním souboru styl.css lze formátovat.
CSS – menu vlevo Mgr. Lenka Švancarová. CSS – menu vlevo.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
JavaScript úvod. Jazyky webového vývojáře Dynamická stránka  aktivně mění svůj obsah v reakci na činnost uživatele  zpracování na straně serveru (PHP,
Databáze MS ACCESS 2010.
1 Kurz XHTML a CSS Část 2: Popis vzhledu dokumentu za pomocí CSS - kaskádových stylů.
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
HTML a CSS Rostislav Miarka.
CSS (4).
Kaskádové styly CSS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
ADOBE DREAMWEAVER CS6 CSS - Formátování textu
Úvod do CSS.
Internetové publikování Dynamické HTML
Tvorba webových stránek
Transkript prezentace:

HTML HyperText Markup Language 4. část Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně 0U2 - Základy informatiky a výpočetní techniky 2

Rámy — FRAMES  Rámy umožňují rozdělit okno prohlížeče na několik částí. V každém rámu může být zobrazována jiná stránka.  Definice rozložení rámů — FRAMESET  atributy rows, cols rows="200,*" rows="20%,80%" cols="40,2*,3*"  Definice obsahu rámů — FRAME  srcURL obsahu rámu  namejméno pro využití v odkazech  noresizevelikost rámu nelze změnit  scrollingrolování obsahu rámu (no, yes, auto)  marginwidth, marginheight vzdálenost obsahu od okrajů  frameborder rámeček oddělující rámy od sebe

Vytvoření stránky s rámy  Zamýšlené rozvržení stránky: Záhlaví stránky Navigační pruh (MENU)Vlastní obsah stránky

Vytvoření stránky s rámy – hlavní stránka Záhlaví stránky Navigační pruh (MENU) Vlastní obsah stránky Stránka s rámy Váš prohlížeč nepodporuje rámy, klikněte prosím na verzi bez rámů % 80%

Příklad stránky s rámy Stránka s rámy Váš prohlížeč nepodporuje rámy, klikněte na verzi bez rámů

Příklad stránky s rámy - pokračování Hlavicka Úzkorozchodné dráhy v ČR Menu1 Úvod Jnidřichův Hradec - Nová Bystřice Jnidřichův Hradec - Obrataň Třemešná - Osoblaha Uvodni Obsah úvodní stránky Hlavicka.htm menu1.htm uvod.htm

Kaskádové styly - CSS  Obecné rozšíření HTML – popis vzhledu prvků pomocí parametrů, obdobně jako v DTP.  Stránka se skládá z vlastního zdrojového textu a definice stylů. Definice stylů  Deklarace stylu Selektor {vlastnost1:hodnota; vlastnost2:hodnota; … vlastnost3:hodnota } Př. obvykle v části HEAD dokumentu styly jsou definované v samostatném textovém souboru.css

Kaskádové styly - CSS Příklad H1 {font-family:serif; color:red} P {text-indent:4em; text-align:justify}.vyrazny {font-weight:bold; font-family:courier; font-color:darkblue}.podklad {background-color:gray} #odst {margin-left:25px} Nadpis text … Příklad

Použití stylů M.S.-www stránka H3 {color:blue}.spec {font-family:Arial;font-style:italic;font-weight:extra-bold;font-size:18pt;text-align:center}.odst {color:red; text-indent:5em;font-family:monospace;text-transform:uppercase;} Nadpis3 Odstavec1 Odstavec2 Bunka 1 Bunka2 Položka formuláre:

Použití stylů II {background-color:olive}.jine {color:white;border-style:solid;border-color:red}.fml {margin-left:25px;color:darkblue;border-style:groove;}.pol {font-weight:bold}.poz {background-image:url(bgd.jpg); background-repeat:repeat} H3 {color:blue}.spec {font-family:sans-serif;font-style:italic;font-weight:extra-bold;font-size:18pt;text-align:center}.odst {color:red; text-indent:5em;font-family:monospace;text-transform:uppercase;} Nadpis3 Odstavec1 Odstavec2 Bunka 1 Bunka2 Položka formuláre:

Dodatek Kostra dokumentu Hlavní stránka

Dynamické HTML

Objektový model dokumentu HTML elementy jsou OBJEKTY.  Každý objekt : má vlastnosti – atributy může reagovat na události  Identifikace objektu: atributy id – jednoznačná identifikace name – několik objektů může mít stejné name Hierarchická struktura objektů: Window Document all forms images a další Reprezentuje otevřené okno v prohlížeči HTML dokument v daném okně Kontejner všech objektů uvnitř daného dokumentu. Každý HTML element má zde svůj objekt. Kontejnery objektů odpovídajících určitému typu elementu.

Identifikace objektu  Identifikovat určitý objekt je nezbytné, pokud chceme pomocí skriptu měnit některé jeho vlastnosti nebo obsah.  Příklady: Odkaz na objekt: Obsah windows.document.all.NAZEV document.all.NAZEV ( pokud nepoužíváme rámy, je určení okna jednoznačné) document.all.NAZEV[1] při stejném pojmenování několika elementů pomocí name, je nutné určit pořadové číslo elementu (0 – n) – tzv. index text document.all.ODST A document.all.R[0] B document.all.R[1] Cdocument.all.R[2] document.all.R[1].value Odkaz na objekt: Obecné schéma: Odkaz na konkrétní vlastnost objektu:

Události, na které může objekt reagovat Události spojené s myšívznik události onclick při kliknutí myší na daném prvku ondblclick při dvojitém kliknutí myší na daném prvku onmousedown při stisknutém tlačítku myši na prvku onmouseup při uvolnění tlačítka myši na prvku onmouseover při ponechání myši nad prvkem onmousemove při najetí myši na prvek onmouseout při opuštění prvku myší onfocus při ponechání myši nad prvkem (u položek formuláře) onblur při opuštění prvku myší (u položek formuláře) onkeypress při rychlém stisku klávesy na prvku onkeydown při stisknuté klávese na prvku onkeyup při uvolnění klávesy Události spojené s klávesnicívznik události

Další události a obsluha události  Události spojené s formulářemvznik události onsubmit při odeslání formuláře onreset při vymazání formuláře onselect při výběru textu v textovém poli onchange při změně hodnoty v prvku formuláře onload při dokončení zavedení stránky se všemi jejími elementy onunload po odstranění obsahu dokumentu z okna nebo rámcem Tyto události lze použít jen v prvcích BODY a FRAMESET.   Další události vznik události   OBSLUHA UDÁLOSTI Př: Volání funkce, ve které je zapsán program (skript) jenž se má provést.

Jednoduchá obsluha události  V jednoduchých případech, lze příkaz obsluhující danou událost zapsat přímo, bez volání funkce. Příklad: Změna vlastnosti prvku při vzniku události: Text nadpisu Nebo též: Nový obrázek onclick= " document.all.I1.src = ‘o2.jpg’ "Př–udalost.htm Elementární skript tvořený jediným příkazem – přiřazovacím (vlastnosti se přiřazuje hodnota). Pro psaní skriptů je nutná znalost programování v jazyce Javascript nebo VBScript.