Genetika člověka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Živočichové v lesích Měkkýši.
Advertisements

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Semenné rostliny, rostlinné orgány
Výživa člověka.
ZÁKLADY DĚDIČNOSTI Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
- Úvod do biologie člověka
Voda a její okolí.
Lesní obratlovci – plazi, ptáci
Vylučovací soustava člověka
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
Co je to genetika a proč je důležitá?
Povrch těla člověka.
Vývoj člověka - postnatální
Smyslová soustava člověka
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Rostliny rybníka a jeho okolí
Lesní obratlovci – savci
Živočichové rybníka Žahavci.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Anotace Prezentace, která se zabývá prvočísly a čísly složenými AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci rozliší prvočíslo a číslo složené.
ICT VLASTNOSTI TÓNŮ – výška tónů
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Anotace Prezentace, která se zabývá dělitelností přirozených čísel. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci rozliší násobek a dělitel. Speciální.
Opakování 1. K čemu slouží DNA? 2. Kde jsou umístěny chromozomy?
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
ICT VL Pískovcové útvary ČR 4.R
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Základy genetiky Role nukleových kyselin DNA – A,T,C,G báze
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_621_GENETIKA Téma:ZÁKLADNÍ GENETICKÉ POJMY Číslo.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Příklady dědičnosti u člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kateřina Čermáková Datum: Cílový ročník: 8.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
BIOLOGIE ČLOVĚKA Tajemství genů (28).
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Genetika.
Anotace Prezentace, která se zabývá znaky dělitelnosti třemi. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci určí čísla dělitelná třemi. Speciální.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
AnotacePrezentace, která se zabývá násobením desetinného čísla číslem přirozeným. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstupŽáci vynásobí desetinné.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
54.1 Genetika - člověk Jak je tomu s dědičností krevních skupin?
Anotace Prezentace, která se zabývá znaky dělitelnosti čtyř. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci určí čísla dělitelná čtyřmi. Speciální.
Anotace Prezentace, která se zabývá znaky dělitelnosti.pěti AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci určí čísla dělitelná pěti. Speciální vzdělávací.
Anotace Prezentace, která se zabývá znaky dělitelnosti šesti. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci určí čísla dělitelná šesti. Speciální.
Anotace Prezentace, která se zabývá od čítáním desetinných čísel. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstupŽáci odečtou desetinná čísla. Speciální.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Anotace Prezentace, která se zabývá sčítáním desetinných čísel. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstupŽáci sečtou desetinná čísla. Speciální vzdělávací.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Anotace Prezentace obsahující příklady na procvičení konstrukce trojúhelníku podle věty SSS AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstupŽáci zkonstruují.
AnotacePrezentace, která se zabývá dělením desetinného čísla číslem 10, 100, …. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstupŽáci vydělí desetinné číslo.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
GENETIKA.
česká abeceda obsahuje 42 písmen pořadí písmen nelze měnit
VY_32_INOVACE_15_PR_ZÁKLADY GENETIKY Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace.
Genetika Přírodopis 9. r..
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
VY_32_INOVACE_19_28_Genetika
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Genetické zákony.
VY_32_INOVACE_PŘČL.15 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Transkript prezentace:

Genetika člověka

Identifikátor materiálu: EU - 15 - 59 Anotace Prezentace, která se zabývá genetikou a dědičností člověka Autor Lucie Zikmundová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci se seznámí s pojmy v oblasti genetiky a se základními genetickými zákonitostmi Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová slova Gen, genetický kód, DNA, alela Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Aktivita / Výklad Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – 2. stupeň Typická věková skupina 12-15 let Celková velikost/datum 185 kB/ červen 2012

Metodické pokyny Prezentace a doplňování je vytvořeno pro práci na interaktivní tabuli Smart board. Prezentace obsahuje výklad o genetice člověka a je doplněna o otázky na dané téma Slide č. 4: výklad (obecná charakteristika genetiky) + zápis Slide č. 5 a 6: výklad (základní genetické pojmy)+ zápis Slide č. 7: výklad (dědičnost) + zápis Slide č. 8 a 9: výklad (příklad dědičnosti) + zápis Slide č. 10: otázky k opakování

Genetika Genetika je vědní obor zabývající se dědičností a proměnlivostí organismů Schopnost rodičů předávat informace = DĚDIČNOST Díky ní se zachovávají druhy v přírodě Za to, že každý jedinec je jiný může PROMĚNLIVOST ORGANISMŮ

Genetika Genetická informace je uložena v jádře buněk lidského těla (kromě červených krvinek) V jádře je uložen soubor genů, který ovlivňují dědičnost člověka GEN = úsek molekuly DNA DNA = deoxyribonukleová kyselina Molekula uspořádána do dvoušroubovice Je v ní uložena základní genetická informace

Genetika ALELA = konkrétní forma genu GENOTYP = soubor všech genů jedince FENOTYP = soubor genů, které se projeví navenek GENETICKÝ KÓD = zápis genetické informace v molekule DNA

Dědičnost Některé alely jsou DOMINANTNÍ a některé RECESIVNÍ Dominantní alela většinou potlačí vlastnosti té recesivní Znak alely recesivní se pak navenek neprojeví Gen je vždy určován 2 alelami

Příklad dědičnosti – barva očí Gen pro hnědou barvu očí je dominantní nad modrou barvou očí Pokud má tedy jeden z rodičů modré oči (2 recesivní alely – aa) a druhý hnědé (buď 2 alely dominantní – AA nebo jedna dominantní a jedna recesivní – Aa) aa x AA…….dítě s hnědýma očima aa x Aa……..dítě má 75% pravděpodobnost hnědých očí

Příklad dědičnosti - pohlaví Na pohlaví dítěte má vždy vliv pouze otec O pohlaví rozhoduje typ chromozomu Dívka má chromozom XX Chlapec má chromozom XY Vajíčko VŽDY nese chromozom X Spermie přináší buď chromozom X nebo chromozom Y vznik chlapce a dívky je 1:1

Opakování Jaký je rozdíl mezi genetikou a dědičností? Vysvětlete pojmy: gen, alela, DNA. Jaký je rozdíl mezi fenotypem a genotypem? Jaký typ chromozomu má ženské pohlaví a jaké mužské?

Zdroje informací KVASNIČKOVÁ, L. Ekologický přírodopis 8. Fortuna, 1999. ISBN: 80-7168-4777-5 VANĚČKOVÁ , I. SKÝBOVÁ , J. MARKVARTOVÁ , D. HEJDA. T, I. Přírodopis 8 pro ZŠ a VG UČ. Fraus, 2006. ISBN 80-7238-428-7