a vznik záporných čísel

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rubikova kostka Tietz.
Advertisements

Diofantos z Alexandrie
Čas Karel Kovář.
Nadvláda Makedonie nad Řeckem
Pythagoras 6.století př. n. l..
Pythagorova věta Mgr. Dalibor Kudela
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Řecká přírodní filosofie – Milétská škola
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Mgr. Věra Vasiljevičová
Čas Ing. Radek Pavela.
Č l o v ě k (výklad učiva) Počet hodin: 1 5. ročník
Neživá příroda – Slunce
Planeta Země.
Projektový den „Náš region“ Lipová Autoři: Matěj Holakovský a Klára Holakovská.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Thaletova kružnice Množina bodů roviny daných vlastností Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Největší společný dělitel
Přírodní vědy v antickém Řecku
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Historie mapování světa
LITERATURA SUMERSKÁ, AKKADSKÁ, BABYLONSKÁ
Historie matematiky Petr Földeš.
Opakování 6. třídy ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
INDIE.
ČÍSLO NULA.
Mluvená a psaná forma jazyka
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: základy společenských.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_15.
UMĚNÍ A VĚDA STAROVĚKÉHO EGYPTA
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_02.
Nejstarší starověké státy
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Nástroje středního paleolitu
ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012
VY_32_INOVACE_3D.6.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová.
Mayská početní soustava
Anotace: Žák zjišťuje vlastnosti Thaletovy kružnice a její využití.
Silvie Ullmannová Opava
Vznik a poslání písemnictví
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
ČÍSELNÉ SOUSTAVY Mgr. Petr Němec ©2009
Počítání, vývoj matematiky,... Asi milion let uplynulo od doby, kdy se na naší planetě objevil člověk. Během této doby se naučil poznávat tvary a směry,
Vypracovala: Denisa Karasová. formálně známy jako Hind-arabské číslice dnes nejrozšířenější zápis čísel původ v Indii, 400 př. n. l n. l. do Evropy.
Metodické pokyny Materiál je určen pro 4. ročník 6letého a 2. ročník 4letého studia. Výklad slouží k odvození vět, které platí pro pravoúhlý trojúhelník.
Pythagorova věta – historie
Prof. RNDr. Josef Molnár, CSc.
Číselné soustavy IV Jana Bobčíková.
Číselné soustavy I Jana Bobčíková.
Starověká Mezopotámie
Pythagorova VĚTA. PYTHAGORAS (6. století před naším letopočtem) Πυθαγορασ (Pí & ypsílon & théta & alfa & gamma & omíkron & ró & alfa & sígma)
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa STAROVĚKÝ EGYPT Jak se obrázky týkají dějin starověkého Egypta? Pojmenuj, co.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Číselné soustavy – úvod a historie
VY_32_INOVACE_
Z historie matematiky Josef Molnár Karlov pod Pradědem
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
přijde zkáza světa?.
PYTHAGOROVA VĚTA Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Předsokratovská filozofie
Kultura a vzdělanost ve starověké Indii
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Transkript prezentace:

a vznik záporných čísel Historie matematiky a vznik záporných čísel

Pravěk První představy o čísle a tvaru se objevují již ve starší době kamenné – paleolitu. Pravěcí lidé si uvědomovali rozdíl mezi počtem Jeden a Mnoho ( Jeden kámen - Mnoho kamenů). Lidé počítali ve smyslu přiřazování jednoho objektu k druhému, například k prstům ruky nebo ke kame-nům (zářezy na kosti, uzlíky...).

Starověk Do 6. století př. n. l. šlo v matematice převážně o hromadění aritmetických pojmů, geometrických faktů a základních operací. Do 3. století př. n. l. chybí matematice jakákoliv speciální symbolika.

Nula Nula je velice stará a znaly ji mnohé národy. Nejstarší známé znázornění nuly pochází z Egypta a zároveň má význam dokonalý, krásný, úplný. Thoth (Tehuti) egyptský bůh matematiky

Indie Indická matematika byla ve své době obdivuhodně rozvinutá. Existovaly symboly pro prvních devět číslic. Obrovským objevem indických matematiků se stala nula 0. Nejstarší písemný doklad vyjadřující zápis s nulou je z 9. století př. n. l.

Čína Čína byla do 14. století v oblasti matematiky nejrozvinutější zemí světa. Např. Pythagorova věta byla zapsána v čínské matematické knize z 2. století př. n. l. V 1. století př. n. l. jako poprvé na světě byl objasněn pojem o záporném čísle.

3000 př.n.l 1. číselná symbolika (Egypt, Sumer) Hodnota 1 10 100 1,000 10,000 100,000 nekonečno Hieroglyf 2700-2400 př.n.l. Stavba pyramid 2000 př.n.l 1890-1800 př.n.l. Vznikly nejstarší matematické sbírky příkladů, tzv. Moskevský a Rhindův papyrus. 1000 př.n.l 11. stol. př.n.l. V Číně znají pythagorejskou trojici 3, 4, 5. 9. stol. př.n.l. Indie – zápis 0 624-548 př.n.l. Žil Thales z Milétu, v roce 585 předpověděl zatmění slunce 533 př.n.l. Vzniká Pythagorejská škola - vznik matematiky

1000 př.n.l 469-399 př.n.l. Sokrates 325 - 260 př.n.l. Eukleides 384-332 př.n.l. Aristoteles 287 - 212 př.n.l. Archimedes stol. př.n.l. Mayové - 20-tková soustava, vypočítali zatmění na 5 milionů let dopředu Čína – záporná čísla

http://cs.wikipedia.org/wiki/Starov%C4%9Bk http://cs.wikipedia.org/wiki/Port%C3%A1l:Matematika http://www.stahroun.me.cz/eseje/nula/index.htm www.allposters.com/-sp/Yin-Yang-Posters_i3910.... www.umeni.aspweb.cz www.esoterika.cz www.sagan.blog.cz www.katemcr.blog.cz www.4zs.cheb.indos.cz www.egyptske-cislice.navajo.cz www.jedule.webpark.cz/index.html www.praha.astro.cz www.aktualne.centrum.cz 12. 2. 2008 v 12.55 hod.