Technologie pro publikování na webu 1 Cvičení 3 Nadpisy a základní formátovací elementy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jazyk HTML. Zdrojový kód  Elementy obsah obsah př. důležité př. důležité př. př.
Advertisements

Tagy neboli příkazy Olga Kasafírková Základy HTML.
Tvorba webových stránek
WWW stránky.
Tvorba WWW stránek ÚVOD
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Tvorba stránek  komu jsou stránky určeny  grafická úprava stránek  obsah  motivy vzhledu stránky
HyperText Markup Language
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
Základy html pro úplné začátečníky.
Jak na web První krůčky Lukáš Reindl. Co je potřeba Budeme potřebovat počítač, na kterém běží alespoň nějaký jednoduchý textový editor (ve Windows Notepad.
Úvod do html kódu. Roman Hendrich
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.04/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ Textové elementy.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
YMUSY1 Multimediální systémy 1 Cvičení 5 Formuláře a ovládací prvky.
Tvorba webových stránek II. Odkazy, obrázky, seznamy.
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
TNPW1 Cvičení
Formátování textu. Odstavce  tvoříme párovou značkou  text bude od ostatního textu oddělen Konec řádky  nepárová značka způsobuje ukončení řádku a.
Jazyk HTML.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Třídy, generické třídy, pseudotřídy
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 3 Nadpisy Martin Adámek.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Zadání samostatné práce SP1 Základy HTML. CÍL Ověřit znalosti použití základních HTML construkcí –Základní kostra –Kódování češtiny –Nastavení pozadí.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 4 Nejen textem živ je web – seznamy, obrázky a tabulky Martin Adámek.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
Poznámkový blok a WWW Mgr. Lenka Švancarová. Poznámkový blok a WWW Spustíme si Poznámkový blok.  Soubor-Uložit jako Uložit jako typ – Všechny soubory.
KASKÁDOVÉ STYLY 1. 2 PRVNÍ STANDARD (CSS1) BYL PŘEDSTAVEN V ROCE 1996, PROTO STARŠÍ PROHLÍŽEČE ("ČTYŘKOVÉ" VERZE) IE A NN KASKÁDOVÉ STYLY NEPODPORUJÍ.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
XHTML – odkazy Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu.
Brána k poznání Dokončení první fáze – základní značky HTML.
XHTML – formátování textu, vodorovná čára Mgr. Lenka Švancarová.
Vzdělávací technologie 2 Tvorba jednoduchých webových stránek Martin Böhm (L06514)
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do.
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Párová a nepárová značka, atributy a jejich hodnoty
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Tvorba efektních www stránek pro každého Od historie až po současnost… Úvod Porovnání Validace Prohlížeče Závěr.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Tvorba www stránek CSS (Úvod do kaskádových stylů (Úvod do kaskádových stylů) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Hypertextové odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain – na
Jak učit tvorbu www stránek Navarová Adéla. Proč učit tvorbu www stránek? Prezentace na internetu (Výrobky, firmy, celebrity, kluby…)
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.07/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS formátování.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Tvorba www stránek – (01) úvod Autor: Mgr. Josef Motl Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Informační technologie Anotace: Prezentace.
Pojmy internetu - test Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2013.
HTML pokračování. Co obsahuje každý html dokument? stránka stránka ahoj světe HTML.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky II. Co se všechno.
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
HTML stránka – odkaz, zvýraznění textu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastTvorba WWW stránky v HTML Datum.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_034.ICT.34 Tvorba webových stránek – PHP technologie.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Základy tvorby www stránky v HTML kódu.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
HTML (II) (3).
Základy HTML TNPW1 Ing. Jiří Štěpánek.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 4. ročník oboru.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Tvorba webových stránek
Tvorba webových stránek
Transkript prezentace:

Technologie pro publikování na webu 1 Cvičení 3 Nadpisy a základní formátovací elementy

 Nadpis první úrovně Nadpis  Slouží k označení nadpisu celé stránky  Na jedné stránce se vyskytuje právě jednou  Jeho vynechání nezpůsobí chybu při validování, jeho vynechání je však prohřešek – při indexování robot nepochopí „o čem stránka je“  Nadpisy a veškerý obsah patří do těla stránky, tzn. Do elementu

 Nadpis nižší úrovně  První nadpis, který se na stránce může opakovat  Neměl by být použit, pokud neexistuje  Z hlediska posloupnosti kódu lze použít dříve než  Sémanticky vyjadřuje podkategorii hlavního nadpisu  text odstavce  Odstavec textu Moje zájmy Fotbal Rád chodím hrát s kamarády fotbal…

 Dále lze obsah strukturovat nadpisy až do  Všechny nadpisy mimo se mohou opakovat  Je důležité úrovně nevynechávat – např. je špatně použít a poté hned Moje zájmy Fotbal Stolní fotbal Text odstavce o stolním fotbálku Venkovní fotbal Text o normálním fotbalu Hokej Text odstavce o hokeji

 text odstavec textu, použit již v ukázkách  text slouží ke zdůraznění textu, který bude naformátován jako tučný  text text bude zvýrazněn kurzívou  Odkaz na seznam  Hypertextový odkaz  Absolutní: href=“  Relativní: href=“soubory/dokument.docx“

 Absolutní se vždy dostane na stejnou adresu, ať je použit kdekoli (nutno použít např. při odkazování na jiný web)  Relativní je velice vhodné pro odkazování mezi stránkami jednoho webu, odkazy na soubory ke stažení.

 Prvnímu odkazu nastavíme pouze atribut name  U druhého odkazu použijeme značku # Též lze použít id místo name Nadpis webu...text... Zpět na nadpis webu Další odstavec textu toto bude tučně a toto kurzívou

 Vytvořte jednu stránku, XHTML 1.0 Strict validní, která bude obsahovat  Alespoň 3 odstavce textu  Strukturované nadpisy úrovní 1-3  V textu budou nějaká slova zvýrazněna buďto tučně, nebo kurzívou  Použité budou odkazy na jiná místa na internetu (absolutní), též relativní odkazy na nějaký soubor ke stažení (funkční), dále odkaz v rámci jedné stránky.  Zatím netřeba text formátovat (mimo p, em a strong)

 Po vytvoření nahrajte váš úkol na svůj www adresář.  Nezapomeňte soubor pojmenovat index.html tak, aby byl zachován přístup z