Rostlinná říše, stélka, ruduchy, zelené řasy, kolonie, cenobium

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NIŽŠÍ ROSTLINY (Thallobionta)
Advertisements

Název Fotosyntéza Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast
Název Řasy Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast
Nižší rostliny - Řasy Výukový materiál. Sestavila: Jana Sítařová, Gymnázium, Brno, třída Kapitána Jaroše.
vegetativní a sexuální rozmnožování, genotyp, odkopky, oddělky
Název Rostlinná buňka Předmět, ročník Biologie, 1. ročník
Metodický list ZŠ a MŠ TGM Bílovec Pořadové číslo:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
vyšší rostliny, kormus, rodozměna, stélka, gametofyt, sporofyt
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
NIŽŠÍ ROSTLINY Jytka, Veronyka, Wendi By Veronyka.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
NázevZlomky – úvod Předmět, ročník Matematika, sekunda (2. ročník osmiletého studia) Tematická oblast Matematika a její aplikace Anotace Cílem prezentace.
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Datum vytvoření: VY_32_INOVACE_BIO.S6.14.
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Datum vytvoření: VY_32_INOVACE_BIO.S6.13.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NázevRůst rostlin Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika AnotaceVýklad s testem, lze použít i jako materiál k samostudiu Klíčová.
Oddělení: CHLOROPHYTA – zelené řasy
Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení
NázevVyšší rostliny – rostliny nahosemenné Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika AnotaceVýklad s fotografiemi, lze použít i jako.
Název Tělní tekutiny, opakovací test Předmět, ročník
NázevDřeviny III Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika Anotace Prověrka znalostí z botanických vycházek, lze použít i jako materiál.
Řasy zelené.
BOTANIKA ŘASY.
Název Krytosemenné rostliny – zrání vajíčka Předmět, ročník
r. dvouděložné, růžotvaré, bobotvaré, plod, souplodí nažek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nižší rostliny Řasy.
liliotvaré, kosatcotvaré, jednoděložné, plod, řád, čeleď, květenství
Název Pohyby rostlin Předmět, ročník Biologie, 1. ročník
hluchavkotvaré, mákotvaré, plod, řád, čeleď, souměrný květ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název TKÁNĚ Předmět, ročník Biologie, 3. ročník Tematická oblast
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
ŘASY MNOHOBUNĚČNÉ patří spolu se sinicemi k nejstarším obyvatelům planety nižší rostliny, mají vláknité tělo z mnoha buněk rostou ve vodě (mořské i sladké)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_431.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Řasy červené a hnědé zdroj:www. cs.wikipedia.org/wiki/Ruduchy
Digitalizace výuky Příjemce
Název Vyšší rostliny Předmět, ročník Biologie, 1. ročník
aralkotvaré, krtičníkotvaré, hvězdnicotvaré, plod, řád, čeleď
Vyšší rostliny, kormus, rodozměna, gametofyt, stélka, sporofyt
Název Rostliny krytosemenné Předmět, ročník Biologie, 1. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NázevRostliny malpighiotvaré, bukotvaré Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika AnotaceVýklad s fotkami, lze použít i jako materiál.
Název Nižší rostliny (Protobionta) Předmět, ročník Biologie, 1. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Mnohobuněčné organismy
CHLOROPHYTA – zelené řasy
Název Dřeviny I Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika Anotace Prověrka znalostí z botanických vycházek, lze použít i jako materiál.
NEJJEDNODUŠŠÍ ROSTLINY
„NIŽŠÍ ROSTLINY“ ŘASY.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
1. S TÉLKY ROSTLIN Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
Základní informace o patří mezi nižší rostliny - mají chloroplasty s chlorofylem - z vody, minerálních látek a CO 2 vyrábějí organické látky - uvolňují.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
NázevDřeviny II Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika Anotace Prověrka znalostí z botanických vycházek, lze použít i jako materiál.
Chromista. Říše: Chromista ● Různorodá skupina, zahrnuje bičíkovce, jednobuněčné i mnohobuněčné organismy. ● Rozmanitý způsob výživy – saprofyti, paraziti,
Řasy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o sytému a stavbě řas. Materiál je plně funkční.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: RYBNÍK
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Říše: Rostliny Podříše: Nižší rostliny
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Řasy zelené.
Řasy zařazení do systému organismů stavba prostředí a význam v přírodě
Transkript prezentace:

Rostlinná říše, stélka, ruduchy, zelené řasy, kolonie, cenobium Název Nižší rostliny Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika Anotace Pracovní list, lze použít i jako materiál k samostudiu či k prověření znalostí, lze vytisknout nebo vyplňovat elektronicky Klíčová slova Rostlinná říše, stélka, ruduchy, zelené řasy, kolonie, cenobium Autor PaedDr. Svatava Rozsypalová Datum 9.4.2013 Škola Gymnázium Jana Opletala, Litovel, Opletalova 189 Projekt EU peníze středním školám, reg. č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0221

Říše Rostliny se dělí na dvě podříše: 2. Chlorofyl a, d obsahují: Tělo nižších rostlin označujeme jako: Nakresli stélku bičíkatou, kulovitou a trubicovitou a uveď příklady: Doplň: Kadeřnatka má ………………….stélku a ……………………..chloroplast.

Nakresli a popiš stélku pletivnou. Doplň: barviva RUDUCH-fykocyanin,……….. Z RUDUCH se získává agar vyluhováním buněčných stěn řas rodu Gelidium horkou vodou. K čemu se používá?

9. Do každého oválu vepiš , do které třídy uvedený organismus patří. váleč koulivý kadeřnatka pláštěnka lazucha

10. Práškovité povlaky vytvářejí zelené řasy s kulovitou stélkou. Uveď jejich názvy: Foto: PaedDr. S. Rozsypalová

11. Vysvětli pojem cenobium a kolonie.

Řešení:

Říše Rostliny se dělí na dvě podříše: Nižší rostliny Vyšší rostliny 2. Chlorofyl a, d obsahují: Ruduchy Tělo nižších rostlin označujeme jako: stélku Nakresli stélku bičíkatou, kulovitou a trubicovitou a uveď příklady: pláštěnka, zelenivka, lazucha Doplň: Kadeřnatka má vláknitou stélku a prstencovitý chloroplast.

Nakresli a popiš stélku pletivnou: fyloidy, kauloid, rhizoidy 7. Doplň barviva RUDUCH: fykocyanin, fykoerytrin, betakaroten, chlorofyl a, d 8. Z RUDUCH se získává agar vyluhováním buněčných stěn řas rodu Gelidium horkou vodou. K čemu se používá? výroba papíru, potravinářství, živné půdy

9. Do každého oválu vepiš, do které třídy uvedený organismus patří. Zelenivky váleč koulivý Kadeřnatkovité kadeřnatka Zelenivky Trubicovkovité pláštěnka lazucha

10. Práškovité povlaky vytvářejí zelené řasy s kulovitou stélkou. Uveď jejich názvy: zelenivka, zrněnka Foto: PaedDr. S. Rozsypalová

11. Vysvětli pojem cenobium a kolonie. Cenobium-soubor buněk jedné generace ve slizovém obalu. Kolonie-soubor buněk více generací ve slizovém obalu

Zdroje: Jelínek, J., Zicháček, V. Biologie pro gymnázia. 9. vydání.Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2007. 575 s. ISBN 978-80-7182-213-4