Fyziologie kůže VY_32_INOVACE_01-13 Jolana Fialová SOU Domažlice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ústrojí kožní Text: Reprodukce nálevníků
Advertisements

Lidská kůže (cutis, derma).
Krycí soustava (kůže) Kožní kryt je aktivní ochrannou bariérou, která odděluje vnitřní prostředí organismu od okolního prostředí Kůže je vícevrstvý dlaždicový.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Biologie člověka Autor:
Dermatovenerologie Olga Bürgerová.
BIOLOGIE ČLOVĚKA SOUSTAVA TĚLNÍHO POKRYVU
STAVBA KŮŽE VY_32_INOVACE_01-02 Jolana Fialová SOU Domažlice KOSMETIKA.
Kůže a vnější vlivy VY_32_INOVACE_01-17 Jolana Fialová SOU Domažlice
SOUSTAVA KOŽNÍ.
Přídatné kožní orgány Potní žlázy
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
KOŽNÍ SYSTÉM.
Kožní systém Somatologie.
Povrch těla člověka.
Soustava kožní Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
SOUSTAVA KOŽNÍ Stavba a funkce kůže Kůže tvoří ochranný kryt těla
POVRCH LIDSKÉHO TĚLA KŮŽE Kůže kryje povrch lidského těla. Odděluje vnitřní prostředí organismu od vnějšího prostředí, které na kůži působí chemickými.
VY_32_INOVACE_01-15 Jolana Fialová SOU Domažlice KOSMETIKA.
Jolana Fialová SOU Domažlice KOSMETIKA VY_32_INOVACE_01-11.
VY_32_INOVACE_01-10 Jolana Fialová SOU Domažlice KOSMETIKA.
Kůže a vnější vlivy VY_32_INOVACE_01-18 Jolana Fialová SOU Domažlice
Kůže MUDr. Vladimír Compeľ.
KOŽNÍ SOUSTAVA 5.ročník.
K Ů Ž E (výklad učiva) Počet hodin: 1 5. ročník
VY_32_INOVACE_01-05 Jolana Fialová SOU Domažlice KOSMETIKA.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Povrch těla - kůže.
Autor: Lenka Kraváčková
Povrch lidského těla autor: David Hainall.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_635_KOŽNÍ SOUSTAVA Téma: VRSTVY KOŽNÍ SOUSTAVY,
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
ŽIVOT JAKO LEPORELO, REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.4.00/ Kůže Autor: Mgr. Kateřina Čermáková Datum: Cílový ročník: 8.
Tělní pokryv Jana Machová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
KOŽNÍ SOUSTAVA Tělní pokryv – prvotní tělní bariéra Funkce:
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Biologie člověka.
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Kůže.
Povrch lidského těla Filip Bordovský.
Člověk lidské tělo.
VY_32_INOVACE_01-01 Jolana Fialová SOU Domažlice KOSMETIKA.
Kožní soustava.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_SOUSTAVA.
KOŽNÍ SOUSTAVA. KŮŽE kůže je největší orgán lidského těla, povrch přibližně 1,6 m 2 – 1,8 m 2 funkce: obal, ochrana, jsou v ní uloženy smyslové orgány.
Kůže Funkce kůže Pokryv těla Ochrana před vlivy chemickými, mechanickými a choroboplodnými zárodky Vylučování Regulace teploty Účast na dýchání – kožní.
KŮŽE, PÉČE O KŮŽI VY_32_INOVACE_11_23. Kůže a její funkce v těle: = pokryv těla, největší lidský orgán (2 m 2 ), její tloušťka se pohybuje od 0,1 mm až.
TĚLNÍ POKRYV OBRATLOVCŮ Přírodopis VIII.. Povrch těla  Ochrana před vnějším prostředím  Kůže:  pokožka  škára  Kožní útvary (deriváty):  šupiny.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Kožní soustava VY_32_INOVACE_06-08 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh: Člověk a jeho zdraví.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Kůže Název sady:Přírodopis – lidské tělo Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Přírodopis – 8. ročník, Kůže
POVRCH LIDSKÉHO TĚLA Veronika straková.
Kožní soustava.
VY_52_INOVACE_24_01_význam kůže
Povrch lidského těla Autor: Mgr. Jana Bieliková Datum:
KOŽNÍ SOUSTAVA VY_32_INOVACE_ ledna 2014
KŮŽE ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_28_Kůže.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Soustava kožní Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Transkript prezentace:

Fyziologie kůže VY_32_INOVACE_01-13 Jolana Fialová SOU Domažlice KOSMETIKA

Ochranná funkce kůže proti vlivům vnějšího prostředí a termoregulační funkce   Ochrana proti mechanickým vlivům Ochrana proti chemickým vlivům Ochrana proti mikrobiálním vlivům Ochrana proti tepelným vlivům

nejvíce jsou vystaveny dlaně, chodidla (silná rohová vrstva) Mechanické vlivy tlak, tah, tření, úder je zajištěn pevností, pružností a posunlivosti proti spodině (kolagenní, elastická vazivová vlákna) nejvíce jsou vystaveny dlaně, chodidla (silná rohová vrstva)

Chemické vlivy povrch pokožky pokrývá HYDROLIPIDOVÝ FILM, který je tvořen mazem a potem pH je kyselé 3,8 – 5,6, uvnitř pokožky je pH zásadité 6,7 – 7,3 po umytí se tento film obnoví po 1 – 2 hodině

na povrchu pokožky je 1 cm2 až 30 tisíc choroboplodných zárodků Mikrobiální vlivy na povrchu pokožky je 1 cm2 až 30 tisíc choroboplodných zárodků zdravá pokožka je nepropustí do nitra kůže, tato schopnost se nazývá samočisticí při drobném poranění vniknou tyto choroboplodné zárodky a je aktivována obranná reakce (odklízecí buňky)

ochrana prokrvení, pocení, kožní maz, podkožní tuk, keratin, ochlupení Tepelné vlivy proti teplu a chladu ochrana prokrvení, pocení, kožní maz, podkožní tuk, keratin, ochlupení

Sluneční záření působení UV (ultrafialové) záření, ochranou je rohová vrstva a pigment (melanin), které propouští záření jen do určité vrstvy a v určitém množství Rohová vrstva zesiluje (vzniká tzv.světelný mozol), čím je silnější tím je ochrana před slunečním zářením lepší Melanin v melanocytech dochází k tvorbě MELANINU, uloženém v bazální vrstvě epidermis pohlcuje UV záření a přeměňuje ho na neškodné INFRAČERVENÉ záření UV záření: UVA = pigmentotvorná UVB = erytermatogenní (zčervenání)

ANOTACE Lidské tělo - fyziologie kůže. Výklad učitele, rozhovor s žáky. Materiál je vytvořen v dubnu 2013 prezentačním programu PowerPoint. Využití 1,2,3,4 ročník oboru Kosmetické služby Je doplněn animačními přechody. Materiál je určen k práci na počítači a interaktivní tabuli.

Použitý materiál http://www.ahaonline.cz/clanek/sport/50988/zmlaceny-boxer-briggs- lezi-na-intenzivce-bali-se-ze-krvaci-do-mozku.html http://www.gify.nou.cz/ http://blog.tomashajzler.com/clanek/husi-kuze-z-ceho-vam-naskakuje http://www.stastnezeny.cz/index.asp?menu=2938&record=17637