Rudy a nerudy Anna Kadaníková, 4.A

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nerostné suroviny České republiky
Advertisements

Alkalické kovy.
Kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 11
Opakování učiva o nerostech I. část
RISK Minerály.
VY_52_INOVACE_ZE.8.70 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
AUSTRÁLIE Hospodářství
Těžba nerostných surovin ve světě
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Průmysl.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět :Chemie Ročník : 8. Téma.
AZ KVÍZ CHEMICKÉ PRVKY Hra.
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
Chemie 8. ročník Kovy.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
RUDY A NERUDY Anna Kadaníková
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Další kovy Sn, Pb, Ca, Cr, Ni, Hg, Ti, U, Pt.
PRŮMYSL.
Těžební průmysl Jan Plicka.
PRVKY.
ROZDĚLENÍ Žáci si učivo přečtou a zapíší do sešitu
Společenské a hospodářské prostředí
Systematická mineralogie Křemičitany, sírany
Nerostné suroviny ČR Vojtěch Hrazdíra 3.C.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
SULFIDY Ec.
Těžba nerostných surovin
nejdůležitější minerály
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název Těžba nerostných surovin Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vy_32_INOVACE_ZB04_0264TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektuCZ.1.07/ / Číslo projektu:Rozvoj.
Těžba podle lokality 1. Těžba v dolech- Zahrnuje těžbu a dopravu vytěženého nerostu z dolu. Těží se v porubech, chodbách. 2. Těžba v lomech- Doprava vytěženého.
Stříbro.
Jižní amerika Nerostné suroviny
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Těžební průmysl II. Martin VRZALA.
Radovan Hanslík, sexta A. Vlastnosti:  kovový prvek, ušlechtilý, bílé barvy  vykazuje nejlepší elektrickou i tepelnou vodivost  má dobrou kujnost a.
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
VY_32_INOVACE_18 Amerika - Kanada - pracovní list
Technické materiály kovové
Př_135_Mineralogie_Využití nerostů Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
25.1 Světová naleziště nerostných surovin
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Minerály – přehled Použité zdroje a materiály.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Název sady materiálů: Přírodopis 9 Název materiálu: VY_32_INOVACE_Př_9_1802_Přehled_nerostů_II._ sulfidy_oxidy Autor: RNDr. Josef Snopek Anotace: projekce.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_307_ČR nerostné suroviny Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_02_Risk minerály SADA 3: PŘÍRODOPIS.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Průmysl.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Autor: Mgr. M. Vejražková
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
SVĚTOVÁ NALEZIŠTĚ NEROSTNÝCH SUROVIN
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Těžební průmysl AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Česká republika Nerostné suroviny ZŠ Hejnice 2010 Mgr.Jan Kašpar.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Austrálie a Oceánie – průmysl, nerostné suroviny
Těžební průmysl.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Autor: Mgr. M. Vejražková
Které suroviny jsou obnovitelné a neobnovitelné:
RUDY A DRAHÉ KOVY Filip Svoboda.
Poznávačka horniny Aneta Gobernacová 9.A.
Transkript prezentace:

Rudy a nerudy Anna Kadaníková, 4.A

CO JE (NE)RUDA? Ruda je přirozená asociace minerálů, z nichž je možno získat jeden nebo více kovů. Neruda je přirozená asociace minerálů, z nichž je možno získat jeden nebo více nekovových prvků a jejich sloučenin, nebo je využívaná pro svoje chemické nebo fyzikální vlastnosti.

RUDY Z rud se taví kovy potřebné pro výrobu předmětů používaných lidmi Naleziště některých rud budou v brzké době zčásti vyčerpána; nahradí je umělé materiály (pryskyřičný tmel, celuloza, plasty) Rozhodující podíl na těžbě má Rusko, Brazílie, Čína a Austrálie - dohromady 2/3 světové těžby

Mn, Cr, Fe, Nb, Mo, Ni Při výrobě oceli se používá také mangan a chróm Mangan se těží většinou ve stejných zemích jako železná ruda (Brazílie, USA, Kanady (30 %) Chrómové rudy pocházejí především z Jižní Ameriky a z Ukrajiny Niob v Brazílii (40 %) Molybden v Kanadě, USA, Chile (60 %) Nikl v Kanadě, na Kubě, v Dominikánské republice (40 %, důležitá produkce)

VYUŽITÍ Antimon- pokovování kovových předmětů jako ochrana proti korozi, pyrotechnika, zápalky (krabičky) Arsen- slitiny, výroba barev, hubení škůdců, zneužití jedy a bojové látky Baryum- výroba střel, RTG trubice Beryllium- namáhané součástky letadel a raket, chirurgické nástroje, jaderné reaktory Cesium- elektronky, televizní přijímače Křemík- diody, tranzistory Lithium- součástky družic, jaderné reakce, baterie Niob- plynové turbíny, žárovky Tantal- hroty plnících per, při výrobě implantátů

Vzácné kovy Vzácné kovy - zlato, stříbro a platina - sehrály významnou roli v osudu některých národů Kvůli vysoké ceně a širokému použití ve všech lidských činnostech je o ně mimořádný zájem Nejvíce zlata se vytěží v Jižní Africe (přes 1/3 světové těžby) a stříbra v Mexiku a v Peru (přes 1/3 světové těžby)

NEROSTNÉ SUROVINY I. rudy (v závorce uveden přibližný procentuelní podíl na celosvětové produkci) - tantal v Kanadě (60 %) - niob v Brazílii (40 %) - molybden v Kanadě, USA, Chile (60 %) - stříbro v Mexiku, Peru, USA, Kanadě (50 %) - zlato v Kanadě, USA, Brazílii (20 %) - nikl v Kanadě, na Kubě, v Dominikánské republice (40 %, důležitá produkce) - zinek, olovo v Kanadě, USA, Mexiku, Peru (40 %) - měd v Chile, USA (45 %) - železná ruda: vysoká produkce soustředěna hlavně do Brazílie, USA, Kanady (30 %) - cín, antimon v Bolívii (20 %) - wolfram v Bolívii a Kanadě (20 %) - bauxit na Jamajce, v Surinamu, Guayaně, Brazílii (30 %) - mangan v Brazílii - kobalt na Kubě a v Kanadě - rtuť v USA a Mexiku

NERUDY Nekovové nerostné suroviny Patří k nim síra, fosfát, grafit, azbest, kaolín, křemen, sádrovec, baryt. Nerudné suroviny se dělí podle vlastností nebo způsobů použití: -chemické (sůl kamenná a draselná, síra, fostáty) -stavební (písek, kámen, vápenec, cihlářská hlína) -keramické (kaolín, jíly, živec) -sklářské (sklářské písky), -žárovzdorné, brusiva, drahé a technické kameny.

VÝSKYT - slídy, fosfáty: z velké části naleziště v USA; světově významné zásoby (50 %) - síra v USA a Mexiku (40 %) - azbest v Kanadě, Brazílii (25 %) - potaš v Kanadě a USA (40 %)

VYUŽITÍ Azbest- ohnivzdorné materiály, podhlahové krytiny Fluor- zubní pasty, teflon Kaolin- keramika, papír Slída- optické filtry, lasery Zeolit- aditiva do krmiv, čištění vzduchu

Česká republika zlato Z nerostných surovin těžených v České republice mají pro naši ekonomiku největší a trvalý význam nerudy. Těžba nerud u nás poklesla, export vzrostl. V České republice je známo 1436 ložisek nerud (včetně stavebních surovin). Téměř 600 ložisek pětadvaceti komodit se těží (dohromady asi 70 000 000 tun za rok). kaolin

grafit ČR je mezi deseti hlavními světovými těžaři kaolinu, grafitu, živce, bentonitu a sklářských písků. V České republice nejsou s výjimkou uranového ložiska Rožná těžena žádná ložiska rud. S výjimkou některých ložisek zlata by těžba rud při současných podmínkách nebyla ekonomická (ložiska mají pouze nebilanční zásoby). uran