Intraoseální přístup Pavol Švec Ivana Nytra.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Advertisements

CENTRÁLNÍ VENÓZNÍ KATÉTR
BRONCHOSKOPIE Vlasta Urbánková.
ZAVEDENÍ NOSOGASTRICKÉ SONDY
Bc.Syrová Petra Pracoviště FNHK
PEG *Perkutánní Endoskopická Gastrostomie
Konference se zaměřením
Malý chirurgický zákrok-extirpace lipomu
Laboratorní kontrola antikoagulační léčby
Výplach žaludku.
PÉČE O DIALYZOVANÉHO PACIENTA
Swan-Ganz katetr a katetrizace arteria pulmonalis
Péče o pacienta s implantovaným portem
SPOLEČNĚ PROTI LEUKÉMII
PRÁCE SESTRY S INTRAVENÓZNÍM PORTEM
ORTOPEDICKÁ KLINIKA JIP, Fn BRNO MEITNEROVÁ HELENA
Martina Kubínová, DiS Bc. Ivana Krahulcová
autor: Soppeová Dana Mrázková Barbora
Dana Miklicová Šárka Eliášová FN u sv. Anny v Brně
ZAVEDENÍ NOSOGASTRICKÉ SONDY
PERIKARDIÁLNÍ PUNKCE CHLEBKOVÁ SILVIE.
ZAVEDENÍ TROJCESTNÉ SONDY jedná se o zavedení speciální sondy, sloužící k tamponádě jícnu – jícnových varixů.
ZAVEDENÍ HRUDNÍ DRENÁŽE
ZAVEDENÍ NASOGASTRICKÉ SONDY
Lumbální punkce Slavíková Lenka DiS..
Dana Balláková Alena Perníková
Vznik a funkce mozkomíšního moku,odběr mozkomíšního moku
Techniky neuroaxiální anestezie
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
KANYLACE PERIFERNÍCH ŽIL Mgr. Alexandra Dvořáková
1 Komplikace endoskopických vyšetření a jejich právní dopad po vstupu do EU Doseděl J., NMSKB Mach J., ČLK.
Zásady aplikace infuzí
Název Tělní tekutiny, opakovací test Předmět, ročník
Žilní vstupy a péče o ně v porodnictví
Konference se zaměřením
Zajištění přístupu do krevního oběhu
Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře
Barbora Zapletalová Dis.
Dana Miklicová FN u sv. Anny v Brně
P é če o dialyzovan é pacienty Bedn á řov á Vladim í ra.
Techniky neuroaxiální anestezie
Lumbální punkce Autor: Kristýna Králová Veronika Smékalová
Punkční epicystostomie
Zástava oběhu způsobená úrazem únor ‘061 ZOZÚ KPR.
Lumbální punkce a epidurální anestezie
Ředění a počítání léků a infuzí Komplikace infuze
Ošetřovatelský proces při aplikaci infuzní terapie
Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek.
Katetrizační ablace srdečních arytmií
Jednorázová aplikace intravenózních léků
© ARK FNUSA, Brno OTI, žilní přístup L.Dadák ARK FNUSA
Základní výkony ve zdravotnictví 1 (SOL / VCA81)
Žilní vstup Pavel Suk Lukáš Dadák.
M. Kinštová Thomayerova nemocnice, Praha. Část radiologie zabývající se invazivními výkony při navigaci zobrazovací metodou Vaskulární výkony Nevaskulární.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
Vzdělávací kurz pro periferní kanylaci
VIRTUÁLNÍ KOLONOSKOPIE Indikace: Vyšetření je určeno k detekci polypů a karcinomů v případě, že je optická kolonoskopie neúplná netolerovaná kontraindikovaná.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
Postup při přípravě injekce
Dárcovství kostní dřeně
Punkční techniky Venepunkce Péče o katetry a venózní linku
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY V INDIKACI A PŘI VYKAZOVÁNÍ VÝKONŮ ODB
VY_52_INOVACE_02_01_ první pomoc
Infuzní terapie II.- doplňky.
Infúze Infúze je podání většího množství tekutiny do organismu jinou cestou než trávicím ústrojím. Aplikuje se většinou přímo do krevního oběhu intravenózní.
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Vznik a funkce mozkomíšního moku,odběr mozkomíšního moku
Kurz základní resuscitace
Vznik a funkce mozkomíšního moku,odběr mozkomíšního moku
Transkript prezentace:

Intraoseální přístup Pavol Švec Ivana Nytra

Co je to za výkon? Umožňuje přístup do cévního řečiště cestou kostní dřeně.

Využití Spíše v přednemocniční péči, ale také v nemocničních podmínkách, pokud nelze zajistit jiný přístup do cévního řečiště. Intraoseální technika není standardní formou aplikace, ale v některých případech je technikou nejvhodnější, za předpokladu dostatečných znalostí a dovednosti.

Proč se užívá? Spolehlivý vstup do vaskulárního systému v kritických podmínkách (hypovolemický, kardiogenní, septický a toxický šok, resuscitace, atd.). Kostní dřeň obsahuje nezkolabovatelné žíly. Užití zejména u dětí (nedoporučuje se u novorozenců – kosti jsou zranitelné, menší intraoseálni prostor). V naléhavých situacích možno použít i u dospělých (intravenózní kanylace zdlouhavá nebo nemožná – guidelines 2010: pokud se nepodaří zajistit vénu do 1 minuty). Pro odběr kostní dřeně. Léky a roztoky jsou schopny proniknout do krevního oběhu během několika vteřin. Rychlé provedení v časové tísni (nastřelovací typ intraoseální jehly). Snadná lokalizace. Minimálním kontakt s krví nemocného. Dávkování léků jako u iv. Také vhodné pro aplikace transf. přípravků.

Místo vpichu Proximální část tibie - 2 cm pod tuberositas tibie Distální část femuru Mediální maleolus Hlavice humeru Distální radius Distální část tibie - 4 - 5 cm nad hrotem vnitřního kotníku Sternum (vojáci v polních podmínkách)

Příprava pomůcek Desinfekční roztok. 1% mesocain infiltrativně; IO (pac. při vědomí bolí spíše aplikace léků než samotné zavedení jehly. Možno aplikovat 5ml Mesokainu 1% IO. Pozor! Systémová reakce - antiarytmikum). Intraoseální jehla (nebo rigidní jehla s vnitřním vodičem). Heparin (vzorek krve do laboratoře). Infuzní set. Roztoky a léky. Přetlaková manžeta (infuze pouze přetlakem - 300mm Hg) Krycí materiál, náplast, dlaha. Rukavice, emitní miska.

Příprava pacienta Vysvětlení (u pac. při vědomí). Imobilizace končetiny. Desinfekce místa vpichu 2x – nutné nechat zaschnout. U pacienta při vědomí opich anestetikem, aplikace Mesocainu 1 % IO.

Asistence sestry Technika intraoseálního podání je v kompetenci lékaře, ve výjimečných situacích po pověření lékařem a v situacích krajní nouze, v kompetenci zdravotnického záchranáře. Dezinfekce dostatečná – zeširoka. Místo vpichu sterilně kryjeme, jehlu fixujeme, přísně dodržujeme sterilitu. Aspirace krve – Když nic nenaaspirujete, neznamená to, že jste i.o. kanylu špatně zavedli. Proplach 20 ml F1/1 – „roztažení“ kostní dřeně. Končetinu imobilizujeme. Nutný kontinuální proplach.

Péče o pomůcky Jednorázové.

Péče o pacienta po výkonu Nedoporučuje se ponechat jehlu in situ déle než 24 hod. Nejlépe vyndat po 3-4 hodinách. Sledovat komplikace. Imobilizace končetiny.

Kontraindikace Zlomenina v místě vpichu. Zánět v místě vpichu. Anamnesticky prokazatelná osteoporóza.

Komplikace Extravazální podání při špatném zavedení jehly event. dislokaci jehly v průběhu transportu (Při podání bikarbonátu může vzniknou nekróza měkkých tkání). Tuková embolie – zatím nebyla popsána. Osteomyelitida – výskyt cca u 6% pacientů, ke snížení výskytu je doporučováno hypertonické a vysoce alkalické roztoky ředit. Infekce – neaplikovat do míst s výskytem infekce, dodržování asepse.

Intraoseální kanyly Manuální - Šroubovací COOK IO needle Automatické - Nastřelovací B.I.G. [Bone Injection Gun] F.A.S.T.1TM Poloautomatické - Vrtací EZ-IO

Nastřelovací jehly Odesinfikovat místo vpichu. Přiložit intraoseální jehlu a lehce přitlačit kolmo k podložce. Stlačením obou křidýlek vytáhnout ze zadní části jehly bezpečnostní pojistku. Jehlu spustit stlačením její zadní části proti dvěma úchytům korpusu. Vyjmout intraoseální jehlu a oddělit jehlu trokaru z korpusu. Vyndat z jehly mandrén. V kosti smí zůstat jen samotná jehla. Připojení infuzního setu k jehle. Nevýhodou je vyšší cena než oproti jehle šroubovací. WMBIG-C2 nastřelovací jehla pro děti – červená, hloubka vpichu 0,75 - 1,5 cm. WMBIG-A2 nastřelovací jehla pro dospělé - modrá, hloubka vpichu 1,5 - 2,5 cm.

B.I.G. – nastřelovací systém

Šroubovací jehly Náročnější způsob zavedení. Jehla se skládá z trokáru s držadlem a bodcem. Na trokar je nasunuta jehla, která má označení pro hloubku punkce do dřeně a silikový disk pro fixaci jehly ke kůži. Před vlastní aplikací šroubovací jehly je nutná u nemocných při vědomí anestezie místa vstupu, provádí se infiltrativně 1% Mesocainem. Po propíchnutí kůže šroubovitým pohybem protlačíme kortikalis a zavedeme jehlu po značku, vyjmeme mandrén, propláchneme heparinovým roztokem. Připojíme infuzní set.

Vrtací systém

Mezinárodní směrnice pro resuscitaci Nyní doporučuje IO přístup jako první alternativu k IV u dospělých pacientů trpících srdeční zástavou. Prohlašují IO přístup za bezpečnou a efektivní dráhu pro přístup k centrálnímu vaskulárnímu systému. Podporují teorii, že IO přístup je podobný přístupu centrálním žilním katétrem a nese s sebou méně rizik spojených s komplikacemi pro pohotovostní lékaře.

Použité zdroje TRUHLÁŘ, A. Guidelines 2010. Prezentace [online]. [cit. 2011-11-26]. Dostupné na World Wide Web: <http://www.zsa.cz/Katastrofy2010/truhlar.pdf> PRAUNOVÁ, M. Intraoseální aplikace. Prezentace [online]. [cit. 2011-11-26]. Dostupné na World Wide Web: <http://www.kunny.hustej.net/prednasky/3.ro%E8m%EDk/Med.katastor.%20Pr%F9chov%E11/Intraose%E1ln%ED%20p%F8%EDstup.ppt> VIDUNOVÁ, J. Intraoseální přístup v přednemocniční neodkladné péči. Prezentace [online]. [cit. 2011-11-26]. Dostupné na World Wide Web: <http://www.akutne.cz/res/publikace/intraosealni-pristup-vidunov-j.pdf> ERTLOVÁ, Františka, a kol. Přednemocniční neodkladná péče. 2. vyd. Brno: NCONZO, 2003. 368 s. ISBN 80-7013-379-1. BYDŽOVSKÝ, Jan. Akutní stavy v kontextu. 1. vyd. Praha: Triton, 2008. 450s. ISBN 978-80-7254-815-6. VOTÝPKOVÁ, S., STEINOVÁ, D., DRASTICHOVÁ, I., KRUPOVÁ, L. Intraoseální přístup. Prezentace. Poděkování Radimu Holkovi (záchranář) za cenné praktické rady.