Bitva u Verdunu Německo vz. Francie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bitva na řece Sommě Bitva na řece Sommě Zpracovaly: Gansová Lucie
Advertisements

Vztahy mezi velmocemi na přelomu století
Bitvy první světové války
Západní Fronta.
Johana Posseltová, C3B Bitvy 1. světové války.
Vstup USA do války.
III. fáze 2. světové války:
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Den D.
Průběh 1. světové války 3. část.
1. Světová válka Roman Valenta.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Use mouse or space bar to advance slides Možná se k Vám také dostala po internetu prezentace, jejímž obsahem je sdělení, že 27. srpna krátce po půlnoci.
Doplňte ke správnému roku odpovídající událost
Bitva u Kurska – operace Citadela největší tanková bitva v dějinách
Druhá světová válka Evropa ve stínu německo-sovětského paktu
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Identifikátor: VY_32_INOVACE_VL SADA č. 8
Mobilizace 1938.
Válka na moři byla ve znamení zejména dvou základních událostí
První světová válka
Stoletá válka Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA.
VY_32_INOVACE_1_1. SVĚTOVÁ VÁLKA
Napoleon Bonaparte (15.srpna května 1821)
Registrační číslo projektu:
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ319 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
Napoleon Bonaparte – ruské tažení a pád
BRAZÍLIE.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_2D.9.02 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
I. světová válka – konec války
Tři fronty: západní, východní a jižní – balkánská1915 – fronta italská
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (VII. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Bitva u Verdunu Dějepis Autor: Pavel Hrstka
III/2 XVI A
Technika 1. světové války
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
I. světová válka – obrat ve válce
II. světová válka 1945 (I.) Petr Machala.
1. světová válka
FRANCIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
II. světová válka 1942 Petr Machala.
70. výročí osvobození Bosonoh
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
2009/2010 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc Slovanské gymnázium Olomouc Christelijk Lyceum Veenendaal.
Indočínská válka  1945 – 1954 Indočínská válka = boj vietnamských komunistů x francouzské koloniální správě  1954 podepsány Ženevské dohody: 1) konec.
Téma: ŘECKO-PERSKÉ VÁLKY Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Klasické období Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 5/2012.
DĚJEPIS 8. a 9. ročník Autor: Miroslav Janata Škola: ZŠ,PŠ a MŠ Česká Lípa VY_32_INOVACE_17_ 19_opakování 1. sv ě tová válka.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:První světová válka TÉMATICKÝ CELEK:Moderní.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Iveta Kohoutová Název: VY_32_INOVACE_2A_12_Druhá světová válka Téma: Vlastivěda Datum tvorby:
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka.
AUTOR: Marcela Kaderová
PRŮBĚH 1. SVĚTOVÉ VÁLKY V PŘEHLEDU
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Sada : Člověk a jeho společnost
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Druh učebního materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Marie Rottrová
AUTOR: Marcela Kaderová
Téma: Člověk a jeho svět – Vlastivěda
I. světová válka.
Předmět: Dějepis Ročník: 9.
1.světová válka – Velká válka
Transkript prezentace:

Bitva u Verdunu Německo vz. Francie Bitva u Verdunu (verdénu)byla jedna z největších bitev první světové války. Padlo při ní na obou stranách zhruba 700 000 vojáků. Krvavá bitva trvala od 21. února 1916 do 18. prosince 1916, což je přibližně 10 měsíců.

Německý útok a taktika 21. února 1916 ve 4 hodiny ráno začal německý útok. Vlastní dělostřelecká příprava trvala 7 hodin 14 minut. Hustota německého útoku byla hrozivá. Byl ostřelován Verdun(verdén), betonové pevnosti, francouzské zákopy, mosty, křižovatky, cesty, městečka i vesnice. Němci předpokládali, že nikdo nemohl dělostřeleckou přípravu přežít a pochodovali do francouzských pozicí s puškami na ramenou. Ozvala se ovšem palba z kulometů a vojáci byli koseni po stovkách. Začal boj, který neměl konce.

Uniformy a vybavení Francie

Uniformy a vybavení Německa

Zajímavost Bitva u Verdunu(verdénu) se stala v českých zemích synonymem pro velké střílení. Pokud se někde moc střílí, říká se, že "je tam ran jak u Verdénu" nebo že se "střílí, jak u Verdénu." (Tento obrat používá zejména sportovní zpravodajství když padá např. mimořádný počet gólů.)

Zpracovali Adam Poštolka-text Lukáš Kotek-obrázky Lukáš Šnejdrla-zbraně Jan Magera-zajímavost Zdroje: Google.cz/obrázky Wikipedie.cz

Zápis Bitva u Verdunu (čte se – u verdénu) -Jedna z největších bitev první světové války. -Padlo cca 700 000 vojáků na obou stranách. -Bitva trvala od 21. února 1916 do 18. prosince 1916, což je přibližně 10 měsíců.