Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Povrch České republiky
Člověk a příroda Zeměpis Zeměpis v praxi Horoskopické celky ČR II. VY_32_INOVACE_12 Sada 7 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Najdi na slepé mapě ČR hory podle zadání.
K názvu pohoří přiřaďte jeho nejvyšší vrchol.
Krkonošsko-jesenická subprovincie
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Česká republika ODKAZ GEOLOGICKÝCH VĚKŮ II.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Dnes tě naučím, jaký je povrch České republiky.
Život nekončí základním vzděláním – „Jedeme dál“ (CZ /3. 1
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Najdi na slepé mapě ČR pohoří podle zadání.
K názvu pohoří přiřaďte jeho nejvyšší vrchol.
Nížiny, pohoří a nejvyšší hory
Téma: Geomorfologie ČR-opakování Autor: Mgr
Pohoří České republiky
VODSTVO ČR.
POHRANIČNÍ POHOŘÍ.
Krkonošsko-jesenická subprovincie
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Elektronická učebnice - I
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV12.09 Téma: Přírodní podmínky ČR.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Česká republika: Hory Hospodářský zeměpis
Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
geomorfologické celky
Kde je najdeme ? Daniel Beránek Nalezneme je na hranici České republiky s Polskem, přesněji v Severních Čechách.
Nejvyšší vrcholy pohoří ČR VY_32_INOVACE_08 Sada 7
ČESKÁ REPUBLIKA Pohoří ČR Základní škola Sedmikráska, o.p.s.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
VNITROZEMSKÁ POHOŘÍ.
Česká Republika a její kraje
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_277_ČR 1 AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM: 9.,
NEJVYŠŠÍM VRCHOLEM ŠUMAVY NA ÚZEMÍ ČR JE
Příroda naší republiky
NA OBRÁZKU JE Sněžka Ještěd Klínovec. NA OBRÁZKU JE Sněžka Ještěd Klínovec.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie ČR Datum vytvoření21.9.
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: AZ kvíz – přírodní poměry ČR Číslo: EU DUM 6_17 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová.
VY_32_ INOVACE_ 10_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou POVRCH ČR Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Metodický list Název materiálu: Poloha a povrch ČR - kvíz Autor materiálu: Mgr. Markéta Tesárková Jazyk: český Zařazení materiálu Šablona: Inovace a zkvalitnění.
Určeno pro:žáky 2.ročník středních škol Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma: Česká republika –fyzickogeografická charakteristika.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Konstantinovy Lázně, okres Tachov, příspěvková organizace AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_Vl_01_Povrch ČR TEMA: Povrch ČR ČÍSLO.
Česká republika Povrch.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Člověk a jeho svět Vlastivěda
ČESKÉ POHOŘÍ.
VY_32_INOVACE_17_Pohoří ČR
POVRCH ČESKÉ REPUBLIKY
Beskydy Adéla Hodboďová.
Povrch - Geomorfologie
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Česká republika - pohoří
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Člověk a jeho svět Vlastivěda Česká republika
Novohradské hory- Kamenec
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Člověk a jeho svět – 4.ročník Pohoří ČR
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
ČESKÁ REPUBLIKA POHOŘÍ
Horoskopické celky ČR II. VY_32_INOVACE_11 Sada 7
K názvu pohoří přiřaďte jeho nejvyšší vrchol.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Člověk a jeho svět Vlastivěda
zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Transkript prezentace:

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Základní škola a Mateřská škola Větřní Školní 232 382 11 Větřní Téma hodiny: Horopis České republiky Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková

HOROPIS ČESKÉ REPUBLIKY Vodstvo a horstvo jsou elementy, které utvářejí jedinečnost České republiky. Pohoří a hory tvoří přirozenou hranici českého státu již v dávné historii země. Hory a pohoří vznikaly vrásněním nebo sopečným původem. Na mapě jsou označená hnědou barvou. Naším nejvyšším pohořím jsou Krkonoše. Tvoří na severu přirozenou hranici s Polskem. Nejvyšší horou je Sněžka (1602 m.n.m.). Podle legend žije v Krkonoších postava, která chrání hory. Lidé ji pojmenovali jménem Krakonoš. V roce 1963 bylo toto území vyhlášeno za národní park – Krkonošský národní park KRNAP. Orlické hory – nacházejí se v severovýchodních Čechách, sdílí hranice s Polskem. Jejím nejvyšším vrcholem je Velká Deštná (1115 m.n.m.). Název hor je odvozen od řeky Orlice, která pohořím protéká Jeseníky – nacházejí se na severním okraji Moravy a část Slezska. Jejím nejvyšším vrcholem je Praděd (1492 m.n.m.). Toto pohoří je považováno za nejchladnější v České republice. Králický Sněžník - nachází se na pomezí Čech, Moravy a Kladska. Jejím nejvyšším vrcholem je Králický Sněžník (1424 m.n.m.). Jedná se o třetí nejvyšší pohoří. Beskydy – leží na východě České republiky u hranic s Polskem a Slovenskem. Nejvyšším vrcholem je Lysá hora (1323 m.n.m.). Beskydy patří mezi chráněnou krajinou oblast. Jedná se o jedno z mála míst na našem území, kde se vyskytuje medvěd hnědý.

Javorníky – tvoří státní hranici mezi Českou republikou a Slovenskem Javorníky – tvoří státní hranici mezi Českou republikou a Slovenskem. Nejvyšším vrcholem je Velký Javorník (1071 m.n.m.). Spadají do CHKO Beskydy. Zvláštností jsou vyvěrající minerální prameny. Bílé Karpaty - jsou pohoří ležící na jihovýchodě České Republiky nedaleko hranic se Slovenskem. Nejvyšším vrcholem jsou Velké Javořiny (970 m. n. m.). Roku 1980 vznikla CHKO Bílé Karpaty Novohradské hory – se nachází v jižních Čechách u hranice s Rakouskem. Nachází se zde mnohé zajímavosti, například Terčino údolí nebo Žofínský prales. Nejvyšším vrcholem je Viehberg (1112 m.n.m), který se nachází na rakouské straně hor. Šumava – patří mezi nejstarší pohoří Evropy. Nachází se u hranic České republiky, Německa a Rakouska. Nejvyšší horou Šumavy je Plechý (1378 m.n.m.). Roku 1991 byl prohlášen Národním parkem. Je to největší národní park v České republice. Součástí Šumavy je tzv. Boubínský prales. Najdeme zde stromy, které jsou staré i 400 let. Najdeme zde jednu zvláštnost, padlé stromy se ponechávají na svém místě, neuklízí se. Český les – nachází se u hranic s Německem. Jeho největším vrcholem je Čechov (1042 m.n.m.). Do roku 1990 byla velká část Českého lesa v pohraničním pásmu, kde byl zakázán přístup. Tudíž je příroda relativně nenarušená. Krušné hory – oddělují na severu Českou republiku a Německo. Nejvyšší horou je Klínovec (1244 m.n.m.). Lužické hory – jsou malé pohoří v severních Čechách. Nejvyšší horou je Luž (793 m.n.m.). Najdeme zde skalní útvary. Od roku 1976 patří do chráněné krajinné oblasti. Jizerské hory - jsou nejsevernějším pohořím České republiky. Pohoří bylo nazváno podle řeky Jizery. Nejvyšší horou je Smrk (1 124 m.n.m.). Jsou dosti poničené vlivem průmyslu. Byly proto vyhlášeny chráněnou krajinnou oblastí. V České republice najdeme i další pohoří. Vzhledem k věku žáků jsem zmínila jen ty nejdůležitější pohoří. V rámci hodiny bude žákům přečtena pověst o Krakonošovi.

Krkonoše Sněžka

Novohradské hory – Terčino údolí

Šumava – Boubínský prales

Krušné hory - Klínovec

Holeček M. , Zeměpis pro 8. ročníky základních škol. 1. vydání Holeček M., Zeměpis pro 8. ročníky základních škol. 1. vydání. Praha, Fortuna 1993. Obrazové přílohy převzaty z: http://commons.wikimedia.org 8