SEXUALITA A JEJÍ RIZIKA U ČESKÝCH MUŽU S HOMOSEXUÁLNÍM CHOVÁNÍM

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

PKML.
Sexuální zneužívání v České republice: Výsledky národního výzkumu
Priority prevence HIV/AIDS v ČR
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Hlediska hodnocení při výzkumech veřejného mínění  A) Podle oblastí (stav/očekávání)  Životní prostředí  Školství  Životní úroveň  Zdravotnictví 
Novinky v prevenci HIV infekce
Města ČR – orientace na mapě
Léčba křečových žil metodou ASVAL
Detekce HPV u rizikové skupiny mužů
Péče o cévní mozkové příhody v České republice
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
19.1 Odčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
Téma 3 ODM, analýza prutové soustavy, řešení nosníků
Urči název a zařaď do příslušné skupiny
Přehled základních výsledků šetření Rušiče spánku a nykturie Březen 2009/ Tisková informace k výsledkům šetření / STEM/MARK a.s.
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
The H-CUBE Project is co-funded by the European Commission (Executive Agency for Health and Consumers) VHB, VHC, HIV – tři vážné hrozby pro maldé lidi.
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 2
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Animace Demo Animace - Úvodní animace 1. celé najednou.
Elektronická učebnice - I
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
KONOPNÉ PRODUKTY V ČR užívání, produkce, trh a metodika poradenství pro uživatele Pešek R., Mravčík V. Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové.
„Seroprevalence VHC u injekčních uživatelů drog“ Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Úřad vlády ČR tel fax
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
Stav studie „Seroprevalence VHC u injekčních uživatelů drog“ k Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Úřad vlády ČR tel.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
ProcvičujemenásobilkuProcvičujemenásobilku Klikni na libovolné číslo, objeví se.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Sexuální život u pacientů s mentálním postižením v ÚSP
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
Hrubá - prostá incidence nádorů kolorekta u mužů 1. Maďarsko 88,29 2. Česká Republika 86,73 3. Japonsko 77,74 4. Německo 75,39 5. Nový Zéland71,77 6. Austrálie.
TRUHLÁŘ II.ročník Výrobní zařízení Střední škola stavební Teplice
JARNÍ TERMÍN MATURITNÍ ZKOUŠKY 2012 Signální souhrnné výsledky (tisková konference ) CERMAT
IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 1 Desk research – fertility rate Eurostat / 2006 Fertilita - průměrný počet živě narozených dětí, které.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Celá čísla Dělení.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Analýza knihovnických standardů za rok 2006 knihovny Jmk Provozní doba Nákup knihovního fondu Kč na 1 obyvatele Roční přírůstek Počet studijních míst Veřejně.
Pojmy a interpretace.
VÝZKUM POSLECHOVOSTI ROZHLASOVÝCH STANIC (Výsledky II/ III/2006)
Téma: ABSOLUTNÍ HODNOTA CELÝCH ČÍSEL 2
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Technické kreslení.
Úkoly nejen pro holky.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Strategie značky a komunikace
1 © Mediaresearch, a.s., 2008 NetMonitor a AdMonitoring Výsledky za říjen 2008.
END 1.Přítelem 2.Druhem 3.Milencem 4.Bratrem 5.Otcem 6.Učitelem 7.Vychovatelem 8.Kuchařem 9.Elektrikářem 10.Instalatérem 11.Mechanikem 12.Návrhářem 13.Stylistou.
Přednost početních operací
DĚLENÍ ČÍSLEM 5 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ Zpracovala: Mgr. Jana Francová, výukový materiál EU-OP VK-III/2 ICT DUM 50.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
KONTROLNÍ PRÁCE.
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
Sexualita uživatelů pervitinu a Subutexu
ŽIVOTNÍ SPOKOJENOST U VYBRANÝCH POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ
Transkript prezentace:

SEXUALITA A JEJÍ RIZIKA U ČESKÝCH MUŽU S HOMOSEXUÁLNÍM CHOVÁNÍM Procházka, I., Novotný, J., Kaňka, P., Janík, D., Institute of Sexology, 1st Medical Faculty, Charles Univ., Prague

Homosexualita a HIV/AIDS Česká republika – nízká HIV prevalence (podobná epidemiologie jako SK, H, SLO) Mužské homosexuální chování – nejčastější způsob přenosu HIV (412 případů (+10 IDUs+HS) z 783 všech HIV pozitivních – 53%) Behaviorální hlavní riziko je nechráněná anální soulož - UAI Homosexuální chování vs gay identita (MSM) CDC doporučuje MSM i bez zvýšeného rizika jednou ročně HIV test

Metoda Cíl studie: Odhadnout znalosti, postoje a chování ve vztahu k HIV mezi českými MSM Anonymní dotazníky (interaktivní) publikovány na webových gay stránkách (včetně reklam na chatu) a v gay časopisu Amigo 43 položek (6-demografických, 9-znalostních, 7-postojových, 21-behaviorálních) Behaviorální položky se dotazovaly převážně na období uplynulých 12 měsíců

Soubor 774 respondentů – 3 % (n-27) – časopis Amigo Věk: 14-65 let (průměr-26) Vzdělání: 56% středoškoláků, 29% vysokoškoláků Bydliště: 41% Praha, 32% větší města Domácnost: 46% sám, 35% s partnerem Identita: 79% HS-gay, 17% Bi, 3% HT HIV status: 62% neg., 37% ?, 4 muži HIV+

Výsledky – sex s muži Jakýkoli pohlavní styk s mužem v minulém roce 89 % (1: 23%, 2-5: 39%, 6-10: 12%, 11-20: 7%, nad 20: 7%) Počet partnerů stoupal s věkem a HS identitou. 81% MSM se stálým partnerem (déle než rok) uvedlo více než jednoho partnera Anální sex s mužem 71% (1: 33%, 2-5: 29%, 6-10: 5%, 11-20: 2%, nad 20: 2%) Méně častý u věkově krajních kategorií (velmi mladí a nad 40 let), u mužů z menších sídel a naopak častější u mužů žijících v partnerstvích

Výsledky – UAI and sex se ženou UAI s mužem 54% (1: 36%, 2-5: 16%, více než 5: 3%) UAI častější u méně vzdělaných, žijících v partnerstvích a z větších měst Heterosexuální styk 17% (1: 11%, 2-5: 6%, více než 5: 1%) Častější u starších, Bi mužů a z menších měst Nechráněný vaginální sex 12% (1: 9%, 2-5: 3%)

Výsledky – orální sex Orální sex = „bezpečnější sex, pokud je bez ejakulace do úst“ (polovina souboru ho ale hodnotí jako vysoké riziko) Orální sex s ejakulací 59% (1: 37%, 2-5: 17%, nad 5: 5%) Častější u mladších, méně vzdělaných mužů, žijících v partnerství a HS identifikovaných

Výsledky – náhodný sex Náhodný partner 60% (1: 18%, 2-5: 27%, 6-10: 8%, 11-20: 4%, nad 20: 4%) Častější u starších mužů, z větších měst a žijících v partnerstvích !? Náhodný partner s rizikovým sexem 32% (1: 15%, 2-5: 12%, over 5: 5%) Častější u starších a naopak velmi mladých mužů, méně vzdělaných, žijících v partnerstvích!?, častěji předpokládají, že muži neradi užívají kondom (sociální anxieta ?)

Výsledky – HIV test Někdy byl testován na HIV 52% (z toho většina - 33% v posledním roce) Protestovanost narůstala s věkem respondenta (výjimkou je nejstarší skupina nad 40 let), pozitivně korelovala s vysokoškolským vzděláním, HS identitou, partnerským vztahem, bydlením ve větších městech a s vyšším počtem partnerů i rizikovějším chováním (ale ne při nahodilém styku). Znalost partnerova HIV testu 45% MSM, kteří měli akutálně partnera Častější mezi vzdělanějšími, žijícími v partnerství, z Prahy a HS identifikovanými.

Odhady behaviorálních rizik Velmi vysoké riziko – UAI s více než jedním partnerem – 18% Vysoké riziko – UAI s jedním partnerem (ale nikoli stálým, a/nebo neznal výsledek jeho HIV testu) - Ejakulace do úst při orálním sexu s více než jedním partnerem - 27% Mírné riziko – UAI s jedním partnerem a zároveň znal výsledek jeho HIV testu nebo bez UAI, ale s ejakulací do úst s jedním partnerem – 24% Velmi nízké riziko – Bez UAI, bez ejakulace do úst – 29% Odhady korelují s tzv. lokusem kontroly, respektive s jeho externalitou/internalitou

Závěry Podíl rizikového chování (zejména ale z pohledu nižšího počtu partnerů) není u českých MSM tak vysoký jako v západní Evropě a USA, ale frekvence UAI je vyšší (srovnatelná s maďarskou studií - Csépe). Při dosažení určité, hraniční stupně prevalence může toto chování vést k výraznějšímu nárůstu HIV ve skupině MSM. Pětina mužů vykazuje vysoce rizikové chování. Vzdělání neovlivňuje počty partnerů, ale snižuje rizikovost chování. Partnerství je samo o sobě nedostatečnou překážkou šíření HIV, protože je často spojeno s rizikovým chováním, a to nejen v rámci stálého vztahu (zejména ve větších městech).

Závěry 2 Rizikové chování u mladých mužů je více spojeno s rizikovějším orálním sexem včetně ejakulace než s UAI HIV testování stouplo za posledních deset let cca o 10%, ale nedosahuje stále úrovně západní Evropy a USA, kde je o dalších deset procent vyšší. Problémem je hlavně pro mimopražské.

Doporučení Pokračovat v preventivních aktivitách v rámci všech vrstev gay komunity, zejména ve zvyšování vnímání individuálního rizika a sociálních norem zdravého životního stylu obecně (muži, kteří chodí na HIV testy jsou i častěji očkováni proti hepatitidě B) Zlepšit nabídku gay-friendly HIV poradenských míst mimo Prahu V prevenci příliš nezdůrazňovat bezpečnost v rámci stálého a „věrného“ parnerství, je-li spojeno s UAI

Děkuji za pozornost Thank you Danke Merci Gracia