Číslo v digitálním archivu školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo v digitálním archivu školy
Advertisements

Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ7_17 Sada DUMČeský jazyk 7 Předmět Český jazyk Název materiáluPředložky a předpony 2 Anotace Prezentace.
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
VZORY PODSTATNÝCH JMEN RODU MUŽSKÉHO
Číslo v digitálním archivu školy
67.1 Podstatná jména mužského rodu – vzor muž
Číslo v digitálním archivu školy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_Aj_03 Sada DUMAnglický jazyk Předmět Anglický jazyk Název materiáluOsobní zájmena čísla jednotného Anotace.
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ8_16 Sada DUMČeský jazyk 8 Předmět Český jazyk Název materiáluPřídavná jména – skloňování. Anotace V prezentaci.
Číslo v digitálním archivu školy
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Číslo v digitálním archivu školy
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN RODU MUŽSKÉHO
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ7_01 Sada DUMČeský jazyk 7 Předmět Český jazyk Název materiáluRozdělení hlásek Anotace Materiál je určen.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Číslo v digitálním archivu školy
Český jazyk Vzor pán Mgr. Renáta Slámová ZŠ Jenišovice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_512_Podstatná jména rodu mužského 1 AUTOR: Mgr. Michaela Rychnovská.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ5_14 Sada DUMČeský jazyk 5 Předmět Český jazyk Název materiáluPodstatná jména Anotace AutorMgr. Andrea.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_TVAR_09 Sada DUMTvarosloví Předmět Český jazyk Název materiáluSkloňování podstatných jmen rodu středního.
Číslo v digitálním archivu školy
90.1 Podstatná jména rodu mužského - vzory předseda, soudce
Podstatná jména rodu mužského - vzory
Číslo v digitálním archivu školy
Podstatná jména rodu mužského životného
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_481_Pravopis podstatných jmen rodu mužského AUTOR: Mgr. Martina.
Český jazyk Vzor předseda, soudce Mgr. Renáta Slámová ZŠ Jenišovice
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_TVAR_04 Sada DUMTvarosloví Předmět Český jazyk Název materiáluPád podstatných jmen 3 Anotace Žáci v jednoduchých.
81.1 Přídavná jména MĚKKÁ TVRDÁ (vzor mladý)
65.1 Podstatná jména rodu mužského - vzor pán
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Skloňování podstatných jmen rodu mužského
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_M6_12 Sada DUMMatematika 6 Předmět Matematika Název materiáluDělení v oboru do 100 – hra na krále, dělení.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_M6_05 Sada DUMMatematika 6 Předmět Matematika Název materiálu Sčítání a odčítání do bez přechodu desítek.
Jméno autoraMgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvořeníduben 2013 Ročník4. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_18_06_skloňování podstatných jmen rodu mužského Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_ INOVACE_ ICT_06 Sada DUMICT PředmětInformatika Název materiáluMS Word - opakování Anotace Velké opakování AutorMgr.
 PÁN rod mužský životný  HRAD rod mužský neživotný  MUŽ rod mužský životný  STROJ rod mužský neživotný.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Komenského 589- příspěvková organizace Autor: Leon Maršík Datum Název: VY_32_INOVACE_21_Čj5.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.5 Podstatná jména – vzory rodu mužského a skloňování – 2. část Název.
Podstatná jména vzory rodu mužského 1.pád - pán 2.pád - bez pána pán páni bez pána pánů Rod životný - tvrdý vzor - pán 1.pád - pán 2.pád - bez.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4
Název školy : ZÁKLADNÍ ŠKOLA NOVÝ KOSTEL,OKRES CHEB
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Český jazyk – Skloňování podstatných jmen
Český jazyk – Skloňování podstatných jmen
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová
Vzory podstatných jmen rodu mužského
Skloňování podstatných jmen
Škola Základní škola Tehov, okres Praha-východ, Tehov 78, Autor
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_31_ČJ4
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Ingvortová Číslo
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Ingvortová Číslo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Činátlová Číslo
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_29_ČJ4
Transkript prezentace:

Číslo v digitálním archivu školy VY_32_INOVACE_TVAR_16 Sada DUM Tvarosloví Předmět Český jazyk Název materiálu Skloňování podstatných jmen rodu mužského 2 – vzor pán Anotace Prezentace vhodná k procvičení a upevnění učiva o skloňování podstatných jmen rodu mužského. Žáci určují vzory a doplňují i – y v koncovkách podstatných jmen rodu mužského se zaměřením na vzor pán. Některé úkoly lze využít i k samostatné práci. Autor Mgr. Miloslava Dvořáková Jazyk Datum vytvoření 10. 3. 2012 Očekávaný výstup Žák ovládá skloňování podstatných jmen Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělání – lehké mentální postižení Klíčová slova Skloňování, vzory podstatných jmen rodu mužského, rod mužský, vzor pán Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák na 2. stupni speciální školy Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1102

mužského 2 - vzor pán Český jazyk – Tvarosloví Skloňování podstatných jmen rodu mužského 2 - vzor pán

Zařaďte podstatná jména rodu středního ke vzorům Co už umíme! Zařaďte podstatná jména rodu středního ke vzorům bratr motor kamarád král hrdina rýč únosce pán muž hrad stroj předseda soudce pán hrad pán muž předseda stroj soudce Pro zobrazení klikni na správný vzor .

Pro zobrazení klikni na obrázek ,1. p. a správné i - y Úkol! Co je na obrázku? Slova napiš v 1. pádu čísla mn. , pravopis zdůvodni podle vzoru. motýl ___________ lev ___________ páv ___________ pes ___________ krokodýl ___________ osel ___________ motýl i lv i páv i 1. p. č. mn. ps i krokodýl i osl i i y Pro zobrazení klikni na obrázek ,1. p. a správné i - y

Pamatuj! Podstatná jména rodu mužského životného, která se skloňují podle vzoru pán mají: - v 1. pádu množného čísla měkké i - páni 1. p. kdo – co ? - motýli, osli, lvi, pávi, psi - ve 4. pádu množného čísla tvrdé y - pány 4. p. (vidím) koho – co? - motýly, osly, pávy, psy - koncovka – ovi ve 3. a 6. pádu č. jednot. je měkká pánovi - oslovi, psovi

Pro zobrazení klikni na správný vzor a i - y Procvič si! pán muž hrad stroj y i urči: vzor 6.p.č.j. 1.p. č. mn. 4.p. č. mn. Pes o psov ps pro ps Holub o holubov holub na holub Kos o kosov kos vidím kos jelen na jelenov jelen na jelen Čáp o čápov čáp pro čáp Orel orlov orl na orl jestřáb o jestřábov jestřáb na jestřáb pán i i y pán i y i pán i i y y pán i i i y pán i y pán i i pán i i y Pro zobrazení klikni na správný vzor a i - y

Pro zobrazení klikni na správný vzor Rozděl slova do sloupců podle vzorů kuchař, zedník, lékař, pilot, řidič, lodník, úhoř, čmelák, brouk, zajíc, kanárek, datel, srnec, jezevec pán – tvrdý vzor muž – měkký vzor zedník pilot lodník čmelák brouk kanárek datel kuchař lékař řidič úhoř zajíc srnec jezevec Pro zobrazení klikni na správný vzor

Zdůvodněte pravopis a správně doplňte i -y Procvič si! Zdůvodněte pravopis a správně doplňte i -y orl__ letí pro orl___ lv___ odpočívají vidím lv___ šakal___ číhají na šakal___ páv___ se procházejí pro páv___ osl___ hýkají vidím osl___ i y ? i y i y i y i y i y Pro zobrazení klikni na správné i - y

Napiš podstatné jméno v požadovaném pádu Nepopleť Napiš podstatné jméno v požadovaném pádu Učitel - 3. p. č. j. _________ Pes - 4. p. č. mn. _________ Kos - 1. p. č. mn. _________ Žák - 6. p. č. j. _________ Motýl - 7. p. č. mn. _________ Malíř - 2. p. č. j. _________ Chovatel - 7. p. č. mn. __________ učiteli psy kosi žákovi motýly malíře chovateli Pro zobrazení klikni

Zdůvodněte pravopis a správně doplňte i -y Na závěr Zdůvodněte pravopis a správně doplňte i -y V afrických řekách žijí krokodýl . Ps jsou výborní hlídači. Pojedu s přátel na výlet . Lovci chytili nebezpečné krokodýl . Viděli jsme krásné motýl . Líbila se nám pohádka O kohoutkov a slepičce. Poddaní se klaněli král . U domu stojí velká bouda pro ps . Motýl létají z květu na květ. Děti běhaly se ps . Lidé krmí holub . Holub létají k lavičkám. Sejdeme se s přátel . Stojíme u klece se lv . i i i y y i i y i y y i i y i y Pro zobrazení klikni na správné i - y

Prameny – obrázkový materiál: Klipart Microsoft Office 2010