Bezobratlí živočichové

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Živočichové v lesích Měkkýši.
Advertisements

Mnohonožky a stonožky zdroj: www. cs.wikipedia.org/wiki/
Opakování na test z přírodopisu
SADA č. VIII Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_ČJS, DUM 11 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Co vím.
Měkkýši Plži Mlži Hlavonožci. Měkkýši Plži Mlži Hlavonožci.
Sladkovodní ryby ČR Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.36
Název:Živočichové kolem nás Autor: Mgr. Marcela Hradecká,
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_502_Př6 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět : Přírodopis Ročník:
Základní skupiny živočichů
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Název: Biologie živočichů, Poznávací zkoušení - Ryby našeho regionu
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: MĚKKÝŠI VY_inovace_32_PR6_19
Potřeby a projevy člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Metodický list ZŠ a MŠ TGM Bílovec Pořadové číslo:
VÝVOJ ZEMĚ III. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Opakování a procvičení učiva
Plži – ulita Zdroj:cs.wikipedia.org/wiki/Plži
Volně žijící zvířata II obojživelníci, plazi a žížala
ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org. Autor : Helena Jordánová, Mgr. ZKOUŠÍM, BÁDÁM … OBRATLOVCI VY_32_INOVACE_4.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Klíč k určování kmenů živočichů ČR
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavlína Marková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Třídění živočichů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.16
Mnohobuněční bezobratlí živočichové
Opakování členovci - pavoukovci
Zlínský kraj krajské město Zlín.
Mnohobuněční živočichové.
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM VODA, VZDUCH, PŮDA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
OBRATLOVCI Ryby a obojživelníci.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
VY_32_INOVACE_409, 21. sada, Přírodověda
VY_32_INOVACE_03_Voda Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
VY_32_INOVACE_20_Žížala obecná Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_319
2. část – neživá příroda Z á kladn í š kola Nový Jič í n, Komensk é ho 68, př í spěvkov á organizace EU – OPVK 1.4. – Inovativně ke konkurenceschopnosti.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_196.
Kmen: členovci II. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
VY_III/2_inovace_08_Hmyz
rostliny, které se rozmnožují výtrusy, jsou zelené, nekvetou
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními poznatky o třídě korýšů.
Elektronická učebnice - II
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
Smyslová ústrojí člověka
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Měkkýši plži.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Zařazování bezobratlých
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Měkkýši, kroužkovci, členovci - korýši
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 04 Měkkýši plži TEMA: Přírodopis.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
VZDUŠNICOVCI dýchají soustavou vzdušnic = rozvětvených trubic, které prostupují a okysličují všechny tkáně nejpočetnější skupina živočichů na Zemi patří.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Členovci Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_25_dělení členovců
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Kostra kroužkovců a členovců
Členovci Korýši Stinka obecná. Př. stinka obecná - Stavba těla: - článkovaný krunýř - hlavová část se 2 páry tykadel - na každém článku krunýře 1 pár.
VY_32_INOVACE_35_Měkkýši - 1.část
Soutěž RISK Měkkýši Pokračovat Zdroje obrázků
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Členovci vzdušnicovci.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Transkript prezentace:

Bezobratlí živočichové

Bezobratlí živočichové Jsou nejstarší živočichové na Zemi. Nemají kostru. Bývají velmi malí, téměř přehlédnutelní. Žijí ve sladké vodě, ve slané vodě a na souši.

bezobratlí kroužkovci měkkýši plži mlži hlavonožci – žijí v mořích členovci pavoukovci korýši stonožky mnohonožky HMYZ žahavci žijí v mořích ostnokožci žijí v mořích

Kroužkovci Dýchají celým tělem. Opasek je důležitý, protože tam ústí všechny důležité orgány. Proto při přetrhnutí žížaly za opaskem tato část vždy doroste.

Mají měkké tělo, které se skládá z hlavy a měkké nohy, někteří měkkýši mají vápenitou schránku (ulitu nebo lasturu), žijí na zemi ve vodě. Plži Mlži Měkkýši

ČLENOVCI PAVOUKOVCI KORÝŠI STONOŽKY MNOHONOŽKY HMYZ

PAVOUKOVCI většinou žijí na zemi, mají čtyři páry kráčivých nohou

KORÝŠI žijí především ve vodním prostředí, a to ve sladké či slané vodě tělo se skládá z hlavy, hrudi a zadečku tělo bývá kryto krunýřem

STONOŽKY Stonožky mají protáhlé tělo shora zploštělé, každý jejich tělní článek nese pouze jeden pár nohou. Jsou totiž dravé. U nás žijící stonožky dorůstají nejvýše 6 cm.

MNOHONOŽKY Tělo mnohonožek je na průřezu kruhovité. Každý článek má obvykle dva páry nohou.

HMYZ má článkované tělo, proto patří mezi členovce Jednotlivé články se nazývají hlava – hruď - zadeček na hlavě má tykadla z hrudi vyrůstají 3 páry nohou z hrudi vyrůstají také 2 páry křídel umí létat žije převážně na souši, malé množství i ve vodě

Slunéčko sedmitečné

Čmelák zemní

Vosa obecná

Včela medonosná

Ruměnice pospolná

Zlatohlávek

tesařík

okáč

Bezobratlí živočichové – prezentace pro žáky 5. ročníku základní školy Vzdělávací oblast Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody Zpracovala: Mgr. Vlasta Foltová Zdroje fotografií: Hlemýžď. Dezidor. [cit. 2011-10-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hlem%C3%BD%C5%BE%C4%8F.jpg?uselang=cs Rak D. Makavičius. [cit. 2011-10-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Potamobius_astacus.jpg Stonožka. Fritz Geller-Grimm. cit. 2011-10-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Scolopendra_fg01.JPG Mnohonožka. Eric Guinther. [cit. 2011-10-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Millipede.jpg Ostatní fotografie: © vlastafoltova říjen 2011