Technologie pro publikování na webu 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy HTML – vkládání objektů
Advertisements

Technologie pro publikování na webu 1
TNPW1 Technologie pro publikování na webu
Technologie pro publikování na webu 1
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 8 Obtékání a sloupce Martin Adámek.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
WWW stránky.
Referát č. 22 Tvorba webových stránek (Struktura webu, struktura HTML dokumentu, vytvoření webové stránky exportem z aplikačního programu, provázání.
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Přednáška č. 4 seznamy seznamy tabulky tabulky jejich sémantika jejich sémantika Ing. Martin Adámek Katedra informačních.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Formuláře Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Použití formulářů: Použití formulářů: Blog Blog Uživatelské.
CSS a HTML 5. HTML 5 HTML5 je nová verze specifikace značkovacího jazyka HTML, která přináší podstatné změny v technologiích webových stránek. HTML5 umožňuje.
Selektory 1 1. Selektor elementu Deklarované styly budou použité při každém vyskytování elementu v dokumentu. Selektor elementu se obvykle používá pro.
TNPW1 Cvičení
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 10.  Polohování ◦ Absolutní polohování  Vlastnosti ◦ umístění ◦ display ◦ visibility.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Layout stránky Rozvržení stránky (layout stránky) se provádí z těchto důvodů: Určení polohy záhlaví, menu, textů, obrázků... Zachování polohy při změně.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 2 CSS 3. Cascading Style Sheet Cascading Style Sheet (kaskádové styly) je stylový jazyk, který se používá pro popis vzhledu.
Tomáš Pijáček, PIJ006.  CSS – Cascading Style Sheets  Jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML, XML  Oddělení vzhledu.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Třídy, generické třídy, pseudotřídy
Odkazy Pomocí odkazu se lze pohybovat mezi stránkami. Cílem může být další stránka nebo identifikátor na aktuální stránce. Pomocí odkazu se lze pohybovat.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.17/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 8.  Boxy  Vlastnosti ◦ width ◦ height ◦ padding ◦ border ◦ margin.
Centrování, Box model, Plovoucí fotogalerie Ing. Jiří Štěpánek.
Blokový model v CSS Obr. 1.
Seznam - menu Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího menu. Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.13 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. CSS - vlastnosti Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
TNPW1 Cvičení
Přehled dalších vlastností
KASKÁDOVÉ STYLY SYNTAXE STYLŮ PRAVIDLO DEFINUJÍCÍ STYL SE SKLÁDÁ Z NEJMÉNĚ TŘÍ ZÁKLADNÍCH ČÁSTÍ: * SELEKTOR ZNAČKY * SLOŽENÉ ZÁVORKY A V NICH JE.
CSS: šířka prvku, rámečky, okraje, výplně plovoucí prvky #CSS – šířka prvku, rámečky, okraje, výplně #CSS – plovoucí prvky.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tvorba webu Úvod do CSS 1.
Kaskádové styly - CSS.
KASKÁDOVÉ STYLY DÉLKOVÉ JEDNOTKY DÉLKOVÉ ÚDAJE SE ZAPISUJÍ JAKO CELÁ NEBO DESETINNÁ ČÍSLA S NEBO BEZ ZNAMÉNKA. DVOJICE PÍSMEN IDENTIFIKUJÍCÍ JEDNOTKY.
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
CSS – vlastnosti textu text-align (vodorovné zarovnání)
CSS – style Mgr. Lenka Švancarová. CSS – značka style (textstyle.html)
TNPW1 Cvičení
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
Tvorba www stránek Seznam, tabulky, grafika a barvy (1.část) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
CSS – float a clear Mgr. Lenka Švancarová. CSS – float Vlastnost určuje obtékání prvku. Hodnoty:  right – prvek bude zarovnán vpravo, okolní obsah stránky.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 3
Mgr. Vlastislav Kučera lekce č. 6.  Polohování ◦ normální řazení ◦ plovoucí boxy  Vlastnosti ◦ float ◦ clear.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 9 Boxmodel Martin Adámek.
HTML 5 a CSS 3.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.05/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.13/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
HTML – TABULKY. - uzavírá celou strukturu tabulky atributy tabulky:  align - obtékání tabulky ostatním textem – right, left, center  cellpadding – vnitřní.
Mgr. Vlastislav Kučera lekce č. 5.  Boxy  Vlastnosti ◦ width ◦ height ◦ padding ◦ border ◦ margin.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.06/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS pozicování.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.07/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS formátování.
Styly CSS VýhodyDruhyZápis. Výhody CSS oddělení struktury od formátování oddělení struktury od formátování přilinkováním souboru styl.css lze formátovat.
CSS – menu vlevo Mgr. Lenka Švancarová. CSS – menu vlevo.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Ing. Jiří Štěpánek. Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek.
Ing. Jiří Štěpánek.  V tomto případě je barva písma i použitý font definován jako atribut elementu font. Tento způsob znemožňuje znovupoužitelnost.
NSWI096 - INTERNET CSS – kaskádové styly Mgr. Petr Lasák.
Kaskádové styly CSS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
ADOBE DREAMWEAVER CS6 CSS - Formátování textu
Chování blokových prvků v rámci HTML dokumentu
Tvorba WEBOVÝCH stránek – obrázky
Tvorba webových stránek
Transkript prezentace:

Technologie pro publikování na webu 1 Pozicování, CSS layout, alternativní styly Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek

Pozicování Slouží k definici umístění elementu v rámci stránky. Pozicování = klíčový prvek při tvorbě layoutu Kladen velký důraz na testování výsledného kódu v různých prohlížečích (odlišnosti v interpretaci) V současné době není rozdíl v zobrazení stránky v různých prohlížečích tak velký. Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek

Typy pozicování Statické – implicitní pro všechny prvky Prvky na stránce jsou automaticky řazeny – blokové elementy pod sebe, řádkové vedle sebe dle normálního toku vykreslování Absolutní pozicování Pozice vůči levému/pravému hornímu rohu stránky Relativní pozicování Pozice vůči nadřazenému prvku Plovoucí box Element je obtékán obsahem http://www.barelyfitz.com/screencast/html-training/css/positioning/ Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek

Absolutní pozicování Element s nastaveným absolutním pozicováním je vyjmut z normálního toku vykreslování elementů Je samostatně pozicovaný (jeho umístění nezávisí na jiných elementech) Může překrývat jiné elementy (popředí/pozadí určuje vlastnost z-index) Variantou absolutního pozicování je position:fixed – prvek je fixován na obrazovku a nemění se při posunu stránky. Při tisku se zobrazuje znovu na každé stránce ve stejném místě Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek

Absolutní pozicování Oranžová plocha = stránka #absolutediv { position: absolute; width: 100px; height: 70px; left: 30px; top: 50px; } 30px 50px 100px 70px <div id=“absolutediv“></div> Definovaný prvek bude při tomto formátování umístěn nezávisle na ostatních prvcích na stránce tak, že jeho levý hodní roh bude mít souřadnice [30;50]. Při absolutním pozicování tedy definujeme vždy umístění levého/pravého horního rohu boxu. Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek

Relativní pozicování Při relativním pozicování je prvek posunut oproti pozici při normálním řazení. Nejprve je zformátován, poté je posunut. Při relativním pozicování může dojít k překrytí prvků, jejich pořadí je opět určeno vlastností z-index Ostatní boxy vnímají prvek na jeho normální pozici, jako by nebyl posunut Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek

Relativní pozicování #normaldiv { width: 200px; height: 100px; background-color: Black; } #relativediv position: relative; width: 100px; height:90px; top: -20px; left: 30px; background-color: Red; #normaldiv #relarivediv -20px 30px Normálně by se #relativediv zobrazil pod #normaldiv (normální tok vykreslování elementů) Díky relativnímu pozicování se jeho umístění změní podle definice. Posune se 0 -20 px od svého normálního horního okraje a o 30px od svého normálního levého okraje Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek

Plovoucí boxy Mohou být obtékány ostatním obsahem Jsou umístěny vzhledem k pravému nebo levému okraji stránky Nutné je definovat plovoucímu boxu šířku Jsou mimo běžný tok vykreslování, ostatní obsah je prohlížečem upraven, aby plovoucím boxům vytvořil místo Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek

Plovoucí boxy #floatdiv { float: left; width: 100px; height: 50px; background-color: Red; } V XHTML dokumentu je nutné nejprve definovat plovoucí box, teprve poté definovat obsah, který bude obtékat tento plovoucí box. Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek

Konstrukce CSS layoutu Layout – visuální rozvržení webové stránky CSS layout – stránka je chápána jako skupina oblastí, každá oblast má svůj účel (menu, obsah, hlavička…) Pro definici oblastí stránky zpravidla používáme element <div></div> (division-oblast) Div je implicitně blokový element, slouží jako kontejner pro další obsah a proto je nutné ho při tvorbě layoutu stylovat Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek

Základní koncepty layoutu Dvousloupcový layout Hlavička – není nezbytně nutná, ve většině případů se používá Oblast s navigačními prvky, šířka je většinou pevně dána Obsahová část – šířka by se měla přizpůsobovat šířce stránky Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek

Základní koncepty layoutu Kompletní třísloupcový layout Hlavička – logo, grafika, login, vyhledávání Oblast s navigačními prvky, šířka je většinou pevně dána Obsahová část – šířka by se měla přizpůsobovat šířce stránky Oblast s navigačními prvky (kontextová navigace, info..), šířka je většinou pevně dána Patička Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek

Základní koncepty layoutu U obou dvou konceptů je nutné použít plovoucí boxy Po definici plovoucích boxů zpravidla rušíme obtékání vlastností clear u následujícího prvku – u 3s layoutu by to bylo v patičce. Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek

Styly pro různá média Do XHTML stránky lze nalinkovat více souborů stylů pro různá média. Typ média určuje atribut media prvku link. U stylu pro jiné médium jsou definovány stejné selektory jako ve stylu pro obrazovku, ovšem jsou jinak formátovány např. pro tisk: Schování menu, přihlašování, vyhledávání… Roztažení obsahu stránky do míst kde bylo menu Úpravy barev textů Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek

Typy média screen Obrazovka tty Teletype – pevná šířka znaků, konzole tv Televize, jiná média s nízkým rozlišením a omezenými scrollovacími schopnostmi projection Projektory handheld Mobilní zařízení print Tiskárny / náhled tisku braille Zařízení využívající braillovo písmo aural Syntetizátory řeči all Všechna zařízení <link rel="Stylesheet" href="style.css" type="text/css" media="print" /> Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek

Alternativní styly Umožňují výběr jiného stylu zobrazení stránky, jsou bohužel podporovány minimálním množstvím prohlížečů (mozilla). Za pomoci JavaScriptu je lze využívat i v ostatních prohlížečích, například kliknutím na určitý objekt na stránce. Základní styl <link rel="Stylesheet" href="style.css" type="text/css" media="screen" /> <link rel="Alternate" href="style2.css" type="text/css" media="screen" /> Alternativní styl Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek

Příští přednáška Centrování obsahu na střed 3px bug v IE Box model Plovoucí fotogalerie Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek