Nové trendy v osvětlovací technice: Indukční světelné zdroje LVD

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Žárovka vs. Úsporná zářivka
Advertisements

Osvětlení pro náročná průmyslová prostředí
Osvětlování školních tělocvičen
Transformátory (Učebnice strana 42 – 44)
TZ 21 – navrhování otopných soustav
Degradační procesy Magnetické vlastnosti materiálů přehled č.1
Page 1 © 3M All rights reserved. TS/Speedglas SL Představení produktu 3M ™ Speedglas ™ SL.
PRÁCE S KATALOGEM Kódy a jejich význam. -typ korpusu s typem elektrické výzbroje Příklad: 1201 – svítidlo H 152 osazené dvěma 15W úspornými zářivkami.
Spektra zatížení Milan Růžička 1 Dynamická pevnost a životnost
Vliv konceptu zelených budov na provozní fázi výstavbového projektu Ing. Jiří Dobiáš LEED AP.
Přístroje pro bezpečnostní funkce
 Cíle práce  Seznámení s výpočtem  Cenová rozvaha  Závěr.
Agenda 2 PointPark Prague D1, budova DCD 1 8
Trendy v moderním, energeticky efektivním průmyslovém osvětlení
Magnetohydrodynamický (MHD) generátor
Výbojové zdroje světla
Alternativní energie Úspora energie Lenka Janouchová (asistentka)
Žárovky.
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Konstrukce, princip funkce a základní charakteristiky hydromotorů
1 Extreme programming v praxi Martin Junek, product manager
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 2. Ročník - hodiny, minuty Jana Štadlerová ŽŠ Věšín.
Hliníkový fasádní systém COTTA
Téma: Fyzikální veličiny – teplota Změna teploty vzduchu během dne
Info k nové směrnici EuP o osvětlení domácností Havells Sylvania Březen 2009.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Radializace Nový Smokovec, září 2011.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
Nejmenší společný násobek
Dielektrická elektrotepelná zařízení
předpověď počasí na 14. května 2009 OBLAČNOST 6.00.
Výbojové zdroje světla
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
PROPORCIONÁLNÍ TECHNIKA V HYDRAULICE Seminář 4. června 2014
1 OSVĚTLOVACÍ SOUSTAVY Soubor prostředků k vytvoření požadovaného světelného prostředí (sv. zdroje, svítidla, předřadníky, zapalovače, zařízení pro napájení,
Výbojové zdroje světla 2
Úspory energie v osvětlování ve veřejném sektoru Juraj Krivošík SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s , Magistrát hl.m. Prahy.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_VOLBA.
1 Střední škola technická a gastronomická Blansko škola moderních technologií 65 roků od založení školy.
Světelná technika Svítidla.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
VNĚJŠÍ FOTOELEKTRICKÝ JEV
Interpretace výsledků modelových výpočtů
Výbojové zdroje světla
Výbojové zdroje světla
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Žárovka Tepelný zdroj Zdrojem světla je wolframový drát, který má veliký odpor a vysokou teplotu tání (3200 °C) Při přivedení el. proudu se drát zahřeje.
Save Energy Flood Náhrada halogenové žárovky Jednoduchá instalace a vysoká účinnost díky výhodám energeticky úsporného svítidla.
Světelná technika Světelné diody.
Projekt osvětlovací soustavy Zásady zpracování. 1. Detailní popis využití vybraného prostoru Zvolení alespoň 5 různých prostor z hlediska vykonávaných.
Světelná technika Řízení akčních členů. 2 3 Využití elektrických zdrojů světla Veřejné osvětlení Osvětlení v domácnostech Osvětlení v dopravě Průmyslové.
Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum ověření ve výuce: Ročník:
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky LED osvětlení.
VY_52_INOVACE_04_12_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Zářivková svítidla 1.
ZÁŘIVKOVÁ SVÍTIDLA Autor: Pavel Porteš Jsou to nízkotlakové trubice plněné rtuťovými parami, v nichž se ultrafialové záření výboje mění vrstvou luminoforu.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Zářivková svítidla 2.
Výboje v plynech Jana Klapková © 2011 VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Výbojková svítidla.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Přechodné děje v síti NN vyvolané perspektivními světelnými zdroji Doc. Ing. Pavel Mindl, CSc. Praha, září 2016.
Výbojové zdroje světla
Doutnavka.
MNOHONÁSOBNÉ ODRAZY 1. Činitel vazby 12 svíticí plochy 1 s osvětlovanou plochou 2 2. Činitel vlastní vazby 11 vnitřního povrchu duté plochy 3.
Světelná technika Světelné diody.
Fyzika 2.D 17.hodina 01:06:36.
Výbojové zdroje světla
Transkript prezentace:

Nové trendy v osvětlovací technice: Indukční světelné zdroje LVD

Představení firmy: Firma GM elctronic, spol. s r.o. byla založena roku 1990 V současnosti největší český distributor součástek pro elektroniku Zaměstnává okolo 140 lidí Pobočky v ČR: v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Hradci Králové, Přerově Pobočky v zahraničí: na Slovensku v Bratislavě a v Rakousku ve Vídni Hlavní obor činnosti: dovoz a distribuce součástek, finálních produktů a nářadí pro elektroniku, elektrotechniku a osvětlení Zastupuje celou řadu světových producentů v oblasti elektrotechniky

Princip činnosti indukčních výbojek LVD Indukční výbojka nemá elektrody, výboj je řízen vysokofrekvenčním magnetickým polem. Odpadají tak problémy spojené se stárnutím elektrod, což má vliv na dlouhou životnost výbojky bez údržby. Světelný zdroj bez elektrod, pracující na principu magnetické indukce má životnost 60 až 100 tisíc hodin, to je přibližně 22 let při 12-ti hodinách provozu denně. Světlo má téměř totožné zastoupení vlnových délek světla jako slunce, barvy vypadají přirozeně, jako na denním světle. Takové světlo působí na člověka velmi příjemně. Indukční výbojka osvětluje předměty měkkým, jasným světlem, které neoslňuje a přitom dává vyniknout i drobným kontrastům.

Schématický nákres principu indukční výbojky

Charakteristika indukční výbojky LVD Spotřeba nižší o 30% než u vysokotlaké sodíkové nebo halogenidové výbojky Nevyžadují žádnou údržbu Redukce nákladů na výměnu Svítí bílým světlem s vysokým indexem barev CRI Světlo neozařuje a přitom dává vyniknout i drobným kontrastům Světlo působí přirozeně

Charakteristika indukční výbojky LVD LVD pracují s kmitočtem 210 kHz (stabilní tok bez blikání) Neomezený počet zapínání a vypínání díky bezelektrodové konstrukci Není nutné žádné předehřátí

Kde můžeme optimálně využít indukční výbojky? Energeticky a ekonomicky úsporná řešení s využitím indukčních výbojek jsou vhodná: Veřejné osvětlení Skladové prostory Školní budovy, sportovní haly Výrobní haly Parkoviště Obchody, nákupní centra Hotely

Kde můžeme optimálně využít indukční výbojky? Veřejné osvětlení LVD 40W Nový Knín LVD 40W - Tlučeň

Kde můžeme optimálně využít indukční výbojky? Výrobní a skladové prostory a sportovní haly LVD 120W LVD 40W

Kde můžeme optimálně využít indukční výbojky? Výrobní a skladové prostory a sportovní haly LVD 120W LVD 40W

Kde můžeme optimálně využít indukční výbojky? Supermarket 40 – 80 W

Kde můžeme optimálně využít indukční výbojky? Osvětlení tunelu 100W sodíková 100W indukční

Porovnání LVD výbojek se standardními zdroji světla Model záruka úspornost Slábnutí svitu teplota Životnost hod Blikání /oslnění Vliv na živ.prostředí Index podání barev CRI Indukční výbojka LVD 5 Velmi vysoká 5% po 2000 hod Nižší < 70-100 tis žádné Neobsahuje rtuť >80(Ra) Halogenidová žárovka 2 nižší 40% po vyšší > 6 – 12 tis velké Obsahuje rtuť 65-80(Ra) Sodíková vysokotlaká výbojka standard 30% po 24 tis Obsahuje rtuť 60(Ra) Kompaktní zářivka dobrá 8 – 10 tis Obsahuje rtuť Zářivková trubice 25% po 8 – 20 tis Obsahuje rtuť

Výhody LVD oproti MHG 10x vyšší životnost než MHG Absence stroboskopického jevu na průmyslových frekvencí Nižší cena údržby Lepší charakteristika vyzařované barvy světla Spolehlivé zažehnutí až – 35°C Nízká teplota na povrchu trubice

Základní typy světelných zdrojů LVD LVD v provedení se závitem E27 a E40 jsou vybavené integrovaným předřadníkem a jsou přímo určené jako ekonomická náhrada výbojek ve stávajících svítidlech.

Základní typy světelných zdrojů LVD Výbojky série TX a LL vyžadují zapojení samostatného předřadníku

Indukční lampy LVD vhodné pro veřejné osvětlení

Indukční lampy LVD vhodné pro veřejné osvětlení

Závěr Obecné výhody: Žádný stroboskopický jev Extrémně dlouhá životnost bez ztráty účinnosti Široký rozsah napájecího napětí (120-277V AC/12- 24DC)‏ Nízké EMC emise Spolehlivý zážeh do – 35st. Celsia Stálá teplota podání barev CRI 82

Kontakt Děkuji za pozornost! V případě zájmu se obracejte s dotazy přímo na mně: Martin Skalický technicko – obchodní manager Mobil: +420 739 906 464 Email: martin.skalicky@gme.cz GM Electronic, spol. s r.o. Křižíkova 147/77, 186 00 Praha 8