Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.06 Název pro školu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.10 Název pro školu:
Advertisements

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.10 Název pro školu:
TÉMA : PLOŠTĚNCI ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.09 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.09 Název pro školu:
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.19 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.16 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.08 Název pro školu:EU CH 08 Název materiálu:Voda Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie Anotace:
NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.11 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.15 Název pro školu:
Mnohobuněční živočichové Obr.1
Kmen: Ploštěnci.
Kmen: Ploštěnci mají zploštělé, oboustranně souměrné tělo
2 Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.18 Název pro školu:EU CH 18 Název materiálu:Sacharidy Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.14 Název pro školu:
Metodický list ZŠ a MŠ TGM Bílovec Pořadové číslo:
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.05 Název pro školu:EU CH 05 Název materiálu:Směsi Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie Anotace:
PLOŠTĚNCI 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.07 Název pro školu:
Parazité člověka Přírodopis 7. třída
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.07 Název pro školu:EU CH 07 Název materiálu:Směsi různorodé Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Cizopasní ploštěnci Vnitřní paraziti tasemnice a motolice
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.08 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.05 Název pro školu:
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.02 Název pro školu:EU CH 02 Název materiálu:Atom Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací oborChemie Anotace:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.18 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_PR_II.C.03
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.04 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 04 Název materiálu:Toys Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:Anglický.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.06 Název pro školu:EU CH 06 Název materiálu:Směsi stejnorodé Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Kmen: Hlísti Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Opakování učiva - hlísti
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
2 Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.19 Název pro školu:EU CH 19 Název materiálu:Anorganické kyseliny Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.15 Název pro školu:
Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní škola, školní.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.01 Název pro školu:EU CH 01 Název materiálu:Těleso, látka Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.14 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 14 Název materiálu:Easter Autor:Mgr. Hana Opálková Vzdělávací obor:Anglický.
H L Í S T I C E 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.03 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 03 Název materiálu:Face Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
HLÍSTI.
PLOŠTĚNCI Dělení: PLOŠTĚNKY MOTOLICE TASEMNICE.
Ploštěnci.  Říše : živočichové  Kmen: ploštěnci  Třída :tasemnice Binomické jméno : Tasemnice dlouhočlenná Taenia solium Tasemnice bezbranná Taenia.
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_Hlísti  ROČNÍK: 6. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 6.ROČNÍK.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS
Kmen: Ploštěnci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou ploštěnců.
– SAMEC SE NÁPADNĚ LIŠÍ OD SAMICE
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CIZOPASNÍ PLOŠTĚNCI (po výkladu si zapiš do sešitu)
Název materiálu (téma): OPAKOVÁNÍ-PLOŠTĚNCI, HLÍSTI, KROUŽKOVCI
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
Tasemnice 15. února 2014 VY_52_INOVACE_210210
Základní škola, Hradec Králové
CIZOPASNÍ PLOŠTĚNCI (po výkladu si zapiš do sešitu)
HLÍSTI.
VY_52_INOVACE_03_Vnější a vnitřní parazité- učební text
Kmen: Hlístice (hlísti)
Transkript prezentace:

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.06 Název pro školu: EU PŘ 06 Název materiálu: Vnitřní parazité člověka Autor: Mgr. Petra Bainarová Vzdělávací obor: Přírodopis Anotace: Pomocí prezentace se žáci seznámí s vnitřní parazity člověka – tasemnicí, škrkavkou a hlísty, jejich vývojovým cyklem a nebezpečím pro člověka. Klíčová slova: Parazit, boubel, hygiena Druh učebního materiálu: Výuková prezentace v aplikaci PowerPoint Očekávaný výstup: Žák se orientuje v klíčových slovech, uvědomuje si nebezpečí vnitřních parazitů, zná jejich vývojový cyklus a ví, jaká je prevence proti nakažení vnitřními parazity. Věková skupina: 12-13 let Ověřeno dne: 15.11.2012 Třída: VII. B, 19 žáků, 13 chlapců, 6 dívek, SVP 0, 0 chlapci, 0 dívky

Vnitřní parazité člověka Obr.1 Dospělá tasemnice

Prevence: pečlivé kontroly masa, dostatečné tepelné zpracování masa Tasemnice bezbranná Dospělá žije v tenkém střevě, kde se zachytí pomocí háčků hlavička Za hlavičkou se tvoří nové ploché články, postupně rostou a vyvíjejí se Poslední články obsahují obrovské množství vajíček Látky potřebné k životu vstřebává ze střeva hostitele Tělo může být dlouhé až 10m Vývojový cyklus: Vajíčka tasemnice se dostanou se stolicí ven vajíčka se dostanou do hnoje a během hnojení pole na rostliny rostliny spásá dobytek vajíčka se dostanou do žaludku skotu, kde se z nich vylíhnou larvy larvy proniknou do krve a putují až do svalů, kde se zapouzdří a vytvoří tzv. boubel pokud takovéto maso nevyřadí veterinární kontrola nebo se špatně tepelně zpracuje, dostane se boubel do střeva člověka, kde se vylíhne nová tasemnice. Prevence: pečlivé kontroly masa, dostatečné tepelné zpracování masa

Obr.4 hlavička tasemnice Obr.3 Tasemnice bezbranná

Škrkavka dětská Patří mezi hlístice Dospělá parazituje v tenkém střevě Její tělo je až 30cm dlouhé Vývojový cyklus: Vajíčka škrkavky se dostanou se stolicí ven s hnojem nebo močůvkou se mohou vajíčka dostat na zeleninu během hnojení pokud špatně umytou zeleninu sníme, dostanou se vajíčka do těla tam se z nich vylíhne larva, která putuje tělem dospělá škrkavka se usídlí opět v tenkém střevě. Prevence: pečlivě myjeme ovoce a zeleninu!!! Obr.5 Dospělá škrkavka dětská

Prevence: pečlivě si myjeme ruce před jídlem a po toaletě!!! Roup dětský Patří mezi hlístice Dospělý roup žije v tlustém střevě Tělo je velké asi 1cm Samička je aktivní hlavně v noci, vylézá ven a kolem řitního otvoru klade vajíčka, což způsobuje svědění Vývojový cyklus: Samička klade kolem řitního otvoru vajíčka dítě se může poškrábat ze znečištěných rukou nebo prádla se můžou vajíčka znovu dostat do těla. Prevence: pečlivě si myjeme ruce před jídlem a po toaletě!!! Obr.6 Roup dětský

Opakování: 1. Jak se můžeme bránit proti nakažení tasemnicí? 2. Proč je důležité, abychom si před jídlem myli ruce? 3. Co je to boubel? Obr. 7

Řešení: 1. Jak se můžeme bránit proti nakažení tasemnicí? Hovězí maso budeme dostatečně tepelně zpracovávat. 2. Proč je důležité, abychom si před jídlem myli ruce? Před jídlem a po použití toalety si vždy myjeme ruce, abychom se nenakazili škrkavkou nebo roupem dětským! 3. Co je to boubel? Boubel je zapouzdřená larva tasemnice v mase skotu. Obr. 8

Použitá literatura a internetové zdroje: Obr.1: Neznámý. wikimedia commons [online]. [cit. 12.11.2012]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Taenia_solium.jpg Obr.3: NEZNÁMÝ. Wikipedie [online]. [cit. 12.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Taenia_saginata_adult_5260_lores.jpg Obr.4: LUDWIG, Hubert. Wikipedie [online]. [cit. 12.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kopf_bewaffneter_Bandwurm-drawing.jpg Obr.5: CENTERS FOR DISEASE CONTROL AND PREVENTION. Wikipedie [online]. [cit. 12.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ascaris_lumbricoides.jpeg Obr.6: GASBOY, Erich. Wikipedie [online]. [cit. 12.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Threadworm.jpg Obr.2, 7, 8: [cit. 12.11.2012]. Sada klipartů Microsoft Office KVASNIČKOVÁ, Danuše a kol. Ekologický přírodopis 7. Praha: Fortuna, 1994, ISBN 80-7168-160-1.