Interreg EUROPE Alice Kovandová Ministerstvo pro místní rozvoj

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Advertisements

Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Vodňany 30. září 2014 Pavel Lukeš
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Program meziregionální spolupráce INTERREG EUROPE Praha 21. ledna 2015 Pavel Lukeš.
INTERREG IVC říjen OP Meziregionální spolupráce 25. září 2012 Hradec Králové Odborný seminář: Dotace pro obce – projekty mezinárodní spolupráce.
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
FONDY EU Programové období
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
EUROPEAN REGIONAL DEVELOPMENT FUND Interreg IVC/ Interreg Europe – 6 May 2015, Prague INTERREG IVC Od INTERREG IVC k INTERREG EUROPE Alice Štollová| Národní.
European Union | European Regional Development Fund Interreg Europe Pavel Lukeš| Národní koordinátor programu Ministerstvo pro místní rozvoj 6. května.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Sharing solutions for better regional policies European Union | European Regional Development Fund Program meziregionální spolupráce Interrer Europe 16.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Sharing solutions for better regional policies European Union | European Regional Development Fund Pavel Lukeš Ministerstvo pro místní rozvoj Představení.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK Seminář pro žadatele z JMK , Hodonín.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
Plzeň, 23. dubna 2007 Meziregionální spolupráce INTERREG IIIC, INTERREG IVC.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Představení programu Interreg Europe
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Olomouc, 18. září 2017 Alice Štollová Kovandová
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
Praha, 23. února 2017 Alice Štollová Kovandová
Praha, 14. února 2017 Alice Štollová Kovandová
Praha, 31. března 2016 Alice Štollová Kovandová
Praha, 23. března 2017 Alice Štollová Kovandová
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Praha, 23. června 2016 Pavel Lukeš
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Závěrečná konference projektu
5. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2018Praha.
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Podpora žadatelů Alice Kovandová Ministerstvo pro místní rozvoj
Operační programy nadnárodní a mezinárodní spolupráce
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
4. výzva Pavel Lukeš Ministerstvo pro místní rozvoj
Transkript prezentace:

Interreg EUROPE Alice Kovandová Ministerstvo pro místní rozvoj Alice.kovandova@mmr.cz 10. 4. 2018Národní informační den Praha

Přehled Základní charakteristika programu Podporované aktivity Současný stav programu

Základní charakteristika programu

O čem je program? Výměna zkušeností pro zlepšení politik regionálního rozvoje, zejména Strukturálních fondů (SF)

Program pro programy EUR 340 mld. EUR 10.2 mld. Kohezní politika EU Cíl 1: Investice pro růst a zaměstnanost EUR 340 mld. Cíl 2: Evropská územní spolupráce (EÚS) EUR 10.2 mld. Kohezní politika EU Interreg EUROPE EUR 359 m

Geografické vymezení programu

Tematické vymezení programu

Interreg EUROPE - priority Výzkum, technologický rozvoj a inovace 1.1. Posílení výzkumné a inovační infrastruktury a kapacity 1.2. Podpora inovativních řetězců „inteligentní specializace“ a inovačních příležitostí Konkurenceschopnost MSP 2.1. Podpora MSP v růstu, rozvoji a aktivitě na poli inovací Nízkouhlíkové hospodářství 3.1. Posun k nízkouhlíkovému hospodářství Životní prostředí a efektivní využívání zdrojů 4.1. Zachování, ochrana a rozvoj přírodního a kulturního dědictví 4.2. Efektivní využívání zdrojů, ekologický růst a inovace, řízení dopadů na životní prostředí

Program pro tvůrce politik Vzájemné učení s cílem zlepšení politik Veřejnoprávní subjekty (agentury), soukromé neziskové Řídící orgány programů SF (hl. cílová skupina) Veřejné regionální/ národní místní orgány (kraje)

Podporované aktivity

Zaměření programu A/ Policy Learning B/ Projekty Platform Objectives of the platform: 1) Spread good practices further; 2) Boost programme results; 3) Increase impact of policy learning.

A/ Platformy – policy learning platform 4 služby zprostředkovány přes + Online nástroj S příslušnými funkcemi Expertní tým Obsahová a koordinační role #policylearning

Join our community

Výměna dobrých praxí

B/ Projekty: jak fungují Definice Partneři z různých zemí pracují společně na tématu regionální politiky (v rámci tematického rámce programu - priority)….. Objektivně ….zlepšují účinnost politických nástrojů regionů zapojených do projektu (zejména programů pro investice pro růst a zaměstnanost)

B/ Projekty: implementace ve 2 fázích Výměna zkušeností (2 až 3 roky) zakončená Akčním plánem za každý region Monitorování a implementace Akčního plánu (1 rok) + možná realizace pilotních aktivit Fáze 1 Fáze 2

B/ Partnerství - požadavky Zapojení politicky zodpovědných organizací Přímo jako partneři Nepřímo prostřednictvím tzv. Letter of Support a prostřednictvím účasti ve skupinách zúčastněných stran Vytvoření Stakeholder groups Přispívají k efektivnímu procesu učení Usnadňují následnou implementaci Akčního plánu Příspět k politice soudržnosti EU Široké geografické pokrytí Zapojení méně pokročilejších regionů společně s vyspělými oblastmi

B/ Projekty: kdo je způsobilý? Veřejné subjekty (hlavní cílová skupina) (např. místní, regionální, národní úřady) Veřejnoprávní subjekty (podle směrnice 2004/18/EC) Soukromé neziskové subjekty Míry spolufinancování Podle právního statutu a lokace 85% ERDF Veřejné a veřejnoprávní subjekty z EU 75% ERDF Soukromé neziskové subjekty z EU 50% Norské finance Veřejné, veřejnoprávní subjekty a soukromé neziskové subjekty z Norska Švýcarské finance Veřejné, veřejnoprávní subjekty a soukromé neziskové subjekty ze Švácarska

B/ Projekty: co financujeme? Výměna zkušeností Jako jsou studijní návštěvy, přezkoumání situace u partnerů v jednotlivých regionech/státech účastníky projektu (peer reviews), workshopy, semináře Co je způsobilé?

Projekty: co financujeme? Odhadněte rozpočet na základě Vašich aktivit! Průměrný rozpočet ERDF na projekt je mezi 1 - 2M€

Současný stav programu

Platformy - aktivity První tematické okruhy online články, novinky, setkání

Přehled projektů – po 3 výzvách 706 Předloženo 504 Způsobilé 193 Operativní hodnocení 184 Doporučeno ke schválení/schváleno

Partněři ve schválených projektech Počet partnerů podle států Všechny partnerské státy zastoupeny ve 3. výzvách

Česká republika ve 3. výzvách – 26 partnerů

Projekty: geografické pokrytí 100% partnerských zemí 83% NUTS 2 regionů

Projekty: zapojení jednotlivých zemí Vysoká účast zaostalých/ periferních regionů Mix méně a více rozvinutých regionů

254 Přehled projektů 26% EUR 3 výzvy 706 příjemců => 184 schválených projektů 26% úspěšnost EUR 254 million

Příklady řešených témat ve 3 výzvách Výzkum a inovace RIS3 - sektor/ správa (P2L2, HIGHER) Sociální inovace (OSIRIS) Inovace ve sportovním prostředí (Inno4Sports) Konkurenceschopnost MSP Mikrofinancování (ATMforSMEs) Internacionalizace (SIE) Sociální podniky (SOCIAL-SEEDS) Podpora vodních ploch (EXTRA-SMEs)

Příklady řešených témat ve 3 výzvách Nízkouhlíkové hospodářství Energetická účinnost v sociálním bydlení (Social Green) Objekty s téměř nulovými emisemi CO2 (ZEROCO2) Finanční nástroje pro obnovitelné zdroje energie(FIRESPOL) Životní prostředí a efektivní využívání zdrojů Správa informací o biologické rozmanitosti (BID-REX) Odpadové hospodářství v historických městech (INTHERWASTE) Vodní hospodářství (AQUARES)

Interreg Europe: specifický program Součástí politiky soudržnosti EU Věnuje se zdokonalení politik regionálního rozvoje v konkrétním programu SF Propojuje více a méně vyspělé regiony Velká účast méně rozvinutých regionů Zaměřený na místní potřeby: význam zainteresovaných stran/ stakeholders Zaměření na výsledky: 2 fáze realizace Inovační program: jednorázová částka pro 2 fázi

Více informací? Stránky programu www.interregeurope.eu Programový manuál www.interregeurope.eu/help/programme-manual/ Interreg Europe community www.interregeurope.eu/account/dashboard/

Děkuji! Alice Kovandová Odbor evropské územní spolupráce Ministerstvo pro místní rozvoj E-mail: alice.kovandova@mmr.cz WEB: www.dotaceEU.cz www.interreg-europe.eu tel.: 224 862 254 Otázky?