Html.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy HTML – vkládání objektů
Advertisements

Úvod do tvorby internetových stránek v jazyce HTML Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Jazyk HTML. Zdrojový kód  Elementy obsah obsah př. důležité př. důležité př. př.
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
Tvorba webových stránek
WWW stránky.
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Základy HTML.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 5.  Seznamy  CSS – vlastnosti seznamů ◦ list-style-type, list-style-image, list-style-position  Tabulky  CSS –
Tvorba stránek  komu jsou stránky určeny  grafická úprava stránek  obsah  motivy vzhledu stránky
HyperText Markup Language
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
CSS a HTML 5. HTML 5 HTML5 je nová verze specifikace značkovacího jazyka HTML, která přináší podstatné změny v technologiích webových stránek. HTML5 umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
Programování HTML stránek
Základy html pro úplné začátečníky.
Úvod do html kódu. Roman Hendrich
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II.
PHP – vkládání souborů a html 5
Tvorba webových stránek II. Odkazy, obrázky, seznamy.
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
Jazyk HTML.
Veronika Hladíková. V dnešní době se dají webové stránky zhotovit mnoha způsoby, ale zdaleka ne všechny jsou ty správné. V následující prezentaci se Vám.
GWEB2 MGR. VLASTISLAV KUČERA 2. PŘEDNÁŠKA. Obsah přednášky  Prvky rozdělující obsah  article, aside, nav, section  header  footer.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
HTML (XHTML) 2. 2 HYPERTEXTOVÉ ODKAZY Odkaz může ukazovat na různá místa v internetu, na další Vaše internetové stránky nebo obrázky či jiné dokumenty.
ZÁKLADY HTML – ODKAZY, SEZNAMY. - vodorovná čára atributy:  width – délka čáry – pixely nebo %  size - šířka ve smyslu tloušťky  align - zarovnání.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
DHTML Jan Felger. Kapitola 0: Základní tagy Základy HTML © Jan Felger 2005 Úvod Tato prezentace zobrazuje pouze zcela základní minimum znalostí, které.
XHTML – odkazy Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu.
Tvorba webu Jazyk HTML, úvod
Vzdělávací technologie 2 Tvorba jednoduchých webových stránek Martin Böhm (L06514)
CO NÁS ČEKÁ ve cvičení 5 Oč. - KIT PEF CZU 1. O DKAZY Chceme-li, aby čtenář naší html stránky někam odklepnul..... Oč. - KIT PEF CZU.
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do.
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.11 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - odkazy, obrázky Typ: DUM - kombinovaný.
Párová a nepárová značka, atributy a jejich hodnoty
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.13/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Odkazy. Href Nejdůležitější atribut, cíl odkazu. Zjednodušeně pojato tato hodnota říká, jaká stránka se objeví po kliknutí. Href se zapisuje jako URL.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Tvorba www stránek.
Tvorba WWW stránek. Hyperlink Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Reaguje na událost myši – Reaguje.
Html Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 1 HTML 5. Pracovní prostředí Vývojové prostředí NetBeans ( Webový server Apache (
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martin Jiřiště NÁZEV:VY_32_INOVACE_08C_17_uvod_do_html TEMA:Multimédia a grafika.
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky III. Co se všechno.
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Základy tvorby www stránky v HTML kódu.
Webové prezentace II.
Tvorba webových stránek - tabulka
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Značkovací jazyk HTML Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Co je to webová prezentace?
Inf Tvorba WWW – tabulky a seznamy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
HTML Vojtěch novotný 9.a.
Tvorba webových stránek
Tvorba webových stránek
Typy tagů stylové (formátovací) - tučné , šikmé , styl , písmo  ... strukturální- odstavce , nadpisy , seznamy , tabulky  ...
Transkript prezentace:

html

HTML Hyper Text Markup Language - hypertextový značkovací jazyk Normalizovaná množina značek (tagů) pro publikování obsahu webových stránek HTML tagy - různé typy značek uzavřených do <> pro strukturování a formátování obsahu Komunikace prohlížeče se serverem

HTML 5 2011 - 2012 - současné završení vývoje HTML, CSS a prohlížečů, plná podpora standardu CSS3 dokumenty - zjednodušení specifikace typu dokumentu <!DOCTYPE html> a kódování <meta charset="UTF-8"> struktura - nové strukturální tagy pro rozlišení částí dokumentu - header, nav, section, article, footer multimédia - nové tagy video, audio, source, canvas (vektorová grafika) formuláře - nové typy tagu input - date, time, number, range, url, search ...

Tagy a atributy Typy tagů stylové (formátovací) - tučné <b>, šikmé <i>, styl <style>, písmo <font> ... strukturální- odstavce <p>, nadpisy <h1>, seznamy <ul>, tabulky <table> ... popisné - <content>, adresa <address>, navigace <menu> ... navigační - odkazy na jiné stránky <a href="adresa_odkazu">Text odkazu</a> multimediální - vložení obrázků <img src="adresa_obrázku">, animace, zvuky, video ... párové x nepárové, bez atributů x s atributy Atributy tagů

Struktura kódu

Struktura obsahu

HTML editory Editory HTML kódu Vizuální editory editory zaměřené především na práci s HTML,CSS, JS a PHP PSPad, Notepad++, Codelobster Vizuální editory možnost tvorby HTML stránky ve vizuálním Visiwig režimu (Adobe DreamWeawer) Univerzální vývojové systémy programátorské a vývojářské systémy (NetBeans, Aptana, Eclipse, MS Visual Studio for Web Online editory Nástroje prohlížečů

Základní tagy

Nadpisy <h1>Nadpis nejvyšší úrovně</h1> <h2>Nadpis kapitoly nebo odstavce</h2> <h3>Podnadpis</h3> ... <h6>Sedmička už nefunguje</h6> Kromě čtenářů si nadpisů všímají i vyhledávače. <h1> by se měl objevit na jedné stránce právě jednou

Odstavce textu a vynucené zalomení řádku <p>Odstavec zalamuje řádky podle šířky prostoru, který má (nejčastěji okna). Na konci odstavce se zalomí řádek.</p> Je-li potřeba uvnitř odstavce zalomit řádek, použije se tag <br>, v normálních textech k tomu ale není důvod: <p>Text odstavce plyne<br> a najednou se zalomí řádek.</p> Pozn. Lorem Ipsum generátor pro generování výplňového textu

Seznamy Odrážkový seznam (puntíky): <ul>   <li>první položka</li>   <li>druhá položka</li> </ul> Obrázkové odrážky se dělají stejně jako puntíky, ale přidává se styl: <style type="text/css"> ul li {list-style-image: url("obrazek.gif"} </style>

Seznamy Číslovaný seznam: <ol>   <li>první položka</li>   <li>druhá položka</li> </ol> Jiný typ číslování, třeba a) b) c): <style type="text/css"> ol li {list-style-type: lower-alpha;} </style>

Odkazy (z angl.anchor) <a href=“cíl”>vše co bude odkazem</a> Nejdůležitější atribut, cíl odkazu. Zjednodušeně pojato tato hodnota říká, jaká stránka se objeví po kliknutí URL Soubor html Obrázek Jakýkoli soubor (určený ke stažení) Odkazem může být text, obrázek, formulářový prvek,… ? href=“http://www.seznam.cz” ? href=“index2.html” ? href=“obrazek.jpg” ? href=“soubor.zip”

Další volitelné parametry tagu a Name Jméno záložky. Tag <a> může sloužit kromě odkazu i jako záložka. Záložka je dobrá k tomu, že definuje místo v dokumentu, na které může mířit odkaz (jiný tag a s href="#jmenoZalozky"). Po kliknutí na takový odkaz se stránka odroluje na pozici záložky. Tag <a> definující záložku neobsahuje atribut href, ale name. Obsah tagu <a name=něco> může být prázdný. Příklad: <a name=priklad></a> Text příkladu <a href="#priklad">Po kliknutí na tento odkaz odroluje stránka na záložku příkladu.</a>

Další volitelné parametry tagu a Target Cílové okno, iframe, nebo rám, ve kterém se obsah zobrazí. Pokud rámy nepoužíváme můžeme pomocí hodnoty _blank zajistit otevření odkazu v novém okně nebo novém panelu

Obrázky <img> Atributy tagu img: src=“umístění obrázku” Nepárový tag, do stránky se vloží obrázek načtený z jiného souboru.  Atributy tagu img: src=“umístění obrázku” alt=“alternativní text” další: width, height, border – nahrazujeme CSS Příklad: <img src="strom.gif" alt="strom">

úkol Vytvořte stránku s hlavním nadpisem: Moje koníčky. Pod nadpis vložte nečíslovaný seznam, ve kterém budou jednotlivé položky seznamu obrázky znázorňující vaše koníčky. Všechny obrázky budou mít šířku 150 px a budou současně odkazy na zvětšeninu téhož obrázku.

Tabulka <table > Tabulka <table > <tr> <td>Obsah buňky</td> <td>Další buňka</td> </tr> <tr> <td>levá spodní</td> <td>pravá spodní</td> </tr> </table> <table> Párový tag, který začíná tabulku. <tr> Párový tag, který začíná a končí řádek tabulky. (tr znamená table row, čili řádek). <td> Párový tag buňky tabulky.

úkol Vytvořte tabulku, ve které bude zobrazen váš týdenní školní rozvrh

Tvorba zkušební stránky struktura