KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průběh 1. světové války 3. část.
Advertisements

Rozpad SSSR, vznik SNS a formování nového Ruska
SVĚT PO PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE
Sovětský svaz.
tuto prezentaci lze použít výhradně ke vzdělávacím účelům
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Člověk a společnost Dějepis Světové války Komunistická diktatura VY_32_INOVACE_15 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/
Socialismus Průmyslová revoluce a převratné změny ve společnosti
Lev Davidovič Bronštejn
Ruské revoluce 4. část.
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
Bolševická revoluce Revoluce v Rusku.
Vývoj v Rusku.
Rusko Člen Dohody – 1. světová válka – východní fronta
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
RUSKO (SSSR) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Ruské revoluce 1917.
Říjnová revoluce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Československo v 50. letech
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
VY_32_INOVACE_2D.9.06 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Ruské revoluce Lenka Ertlová.
Tři fronty: západní, východní a jižní – balkánská1915 – fronta italská
Člověk a společnost Dějepis Světové války SSSR, nový stát VY_32_INOVACE_08 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
SSSR a J.V.Stalin Vývoj v Rusku po 1. světové válce J. V. Stalin
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Vývoj v Rusku.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Dagmar Zemanová Komunismus
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
KOMUNISMUS UTOPIE NEBO ZLOČIN?.
Poúnorové Československo
Hospodářství SSSR ve 20. a 30. letech 20.století.
První světová válka. Před válkou – nová spojenectví TROJDOHODA Velká Británie + Francie + Rusko TROJSPOLEK Německo + R-U = Centrální mocnosti + Itálie.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Nástup bolševiků v Rusku Číslo vzdělávacího materiálu: ICT2-16 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
REVOLUCE V RUSKU, VZNIK SSSR VY_32_INOVACE_107 Rusko v 19.století carismus => zaostalost snahy o změnu – 1825 povstání děkabristů do r nevolnictví.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
SSSR do 2. sv. války. Socialismus, Marxismus-leninismus 19. stol. – vznik vrstvy dělníků a buržoazie dělníci: těžké pracovní podmínky, nízké platy, dlouhá.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:Život v Sovětském svazu mezi 1. a 2. světovou.
II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby okupace Československa,
Základní škola Čelákovice
Projevy marxismu, komunismu, stalinské represe - Gulagy
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
SSSR mezi světovými válkami I
Totalita sovětského typu
Ruské revoluce 1917.
Historické kořeny levicových hnutí a ideologií
Sovětský Svaz (celým názvem Svaz sovětských socialistických republik, zkráceně SSSR) Vlajka Znak Oficiálně usiloval o nastolení komunismu v Marxově a.
Sovětské Rusko mezi světovými válkami VY_32_Inovace_02 ŠJ-4
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
Nástup totality v Československu
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 5. Ruské revoluce
Vývoj v Rusku.
SSSR mezi světovými válkami
ČÍNA.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_DĚJEPIS
FAŠISMUS V ITÁLII.
BOLŠEVISMUS Kateřina Vozáryová, 4.B.
VY_32_INOVACE_196_REVOLUCE V RUSKU
TOTALITNÍ STÁTY; FAŠISMUS
Revoluce v Rusku 1917 Autor: Lenka Mulačová
Ruské revoluce 1917.
I. světová válka III. část.
VY_32_INOVACE_06_Vývoj v Sovětském svazu
Transkript prezentace:

KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)

Komunismus je politická ideologie: V 19. století ji vytvořili Karel Marx a Bedřich Engels. „comunnis“ = společný

V Rusku se dostali komunisté k moci po říjnové revoluci v roce 1917. V čele byl Vladimír Iljič LENIN.

Společnost dělí na: A) vykořisťovatelskou třídu bohatí = kapitalisté, vlastníci, zaměstnavatelé) B) vykořisťovaná třída (zaměstnanci, dělníci = proletariát)

KOMUNISTÉ Vystupují proti kapitalismu a soukromému vlastnictví. Po revoluci má dojít k znárodnění (zestátnění) a vytvoření beztřídní společnosti.

Ruské revoluce r. 1917 Únorová http://www.stream.cz/slavnedny/771237-7-listopad-den-kdy-komuniste-ovladli-nejvetsi-zemi-sveta Únorová  → svržen car, vzniká republika, pokračuje ve válce. Moc postupně přebírají bolševici. Carská rodina vyvražděna (1918)

pak začala občanská válka! Bolševická VŘSR; Velká říjnová socialistická revoluce, v listopadu, V čele  Vladimír Iljič Lenin a Lev Trocký. křižník Aurora  - výstřelem zahájil útok na Zimní palác v Petrohradě pak začala občanská válka! uč. s. 19

Občanská válka v Rusku (1919 – 1922) Březen 1918, separátní brestlitevský mír s Centrálními mocnostmi   uč. s. 20 Rudá armáda (bolševici; v čele Trockij) X bílé gardy (všichni ostatní). Bolševici zahájili „rudý teror“; Čeka - tajná policie; Gulagy – pracovní tábory (Sibiř, Dálný východ). Občanská válka v Rusku (1919 – 1922)

1922 – vzniká Svaz sovětských socialistických republik atlas s. 27 (1924) umírá V. I. Lenin

v čele SSSR J. V. STALIN Likvidace nepřátel – čistky; (pronásledování i uvnitř komunistické strany); Zinscenované soudní procesy (např. v armádě); Celkem asi 20 mil. obětí. Vytváří kult osobnosti.

Hospodářství založené na: 1. INDUSTRIALIZACE přeměnit zemědělský stát na průmyslovou velmoc, těžký a zbrojní průmysl. 2. KOLEKTIVIZACE zemědělství; vznik společných zemědělských družstev; Kolchoz Násilná forma, hladomor na Ukrajině, kulaci.

Hospodářství založené na: 3. PLÁNOVANÍ; centrálně řízené; pětiletky (5-ti leté plány); zákaz soukromého podnikání; znárodňování. Stachanovské hnutí

Zahraniční politika SSSR Po I. sv. válce → mezinárodní izolace. 1922 spolupráce s Německem (až do r. 1941!); vstup do Společnosti národů (vyloučen 1939); 1935 – spojenecké smlouvy s Francií a Československem (neúčinné); Srpen 1939 – pakt o neútočení s Německem

Otázky: Pakt o neútočení co bylo obsahem tajné dohody? s. 24

Stalinovy čistky Podle statistik: 3 z 5 maršálů SSSR, 13 z 15 velitelů armád, 56 z 60 velitelů armádních sborů a všech 16 komisařů armád. Více než 150 ze 180 velitelů divizí bylo popraveno nebo posláno do gulagu. Od počátku čistky do jejího "oficiálního" konce bylo popraveno, mučeno nebo v různých délkách vězněno a postiženo téměř 50 000 generálů a důstojníků Rudé armády. Téměř celý "Nejvyšší vojenský výbor" Rudé armády byl vyhlazen. Ze 108 členů bylo 98 zatčeno a zastřeleno.

Kolektivizace zemědělství Hladomor na Ukrajině http://www.youtube.com/watch?v=nVChaS0VsXU

něco na víc - videa https://www.stream.cz/slavnedny/10011309-den- vyvrazdeni-carske-rodiny-17-cervenec